Læs også:

Close
Drambuie drink freddy may

Vi har fået en snak med Mr. Drambuie himself

Mad  | 

Drambuie er et af de spiritusmærker, der altid er at finde i en bar. Men kender du det egentligt? Hvis ikke, så vil du sikkert gøre det, efter du har læst denne artikel, hvor vi har fået en snak med Mr. Drambuie

Freddy May er det, man kalder Global Brand Ambassador for Drambuie. Noget af en titel og job at have. Vi mødte ham en meget varm forårsdag på Hotel Avenue i København til en snak om Drambuie, jobbet og at blive kaldt Mr. Drambuie.

Hvem er Freddy?

– Jeg startede som bartender, efter jeg havde afsluttet min bachelor i billedkunst i slutningen af 90’erne. Laver man regnestykket er jeg altså 30’ish – eller deromkring, smiler han smørret. I 2009 efter jeg havde arbejdet 10 år i hotel- og restaurationsbranchen, fik jeg et job i USA for William Grand & Sons som ambassadør, og siden har jeg ikke set mig tilbage.

freddy may - drambuie - drink
Når man får mail fra Freddy, er han enten rundt i verden eller midt på øen Isle of Skye på et bjerg, der hedder Red Cuillin – med en Drambuie i hånden. Crazy life. (Foto: Freddy May)

– Da Drambuie blev opkøbt i 2014 opstod nye muligheder og udfordringer for mig. Siden da har jeg delt min tid mellem Drambuies spektakulære spirituelle hovedkontor på Isle of Skye samt at promovere og markedsføre Drambuie rundt i hele verden overfor det professionelle marked som for eksempel er barer. Når jeg ellers ikke rejser, bor jeg i London, hvor jeg bruger min kostbare fritid på at hygge og lave lækker mad sammen med min kone, som i øvrigt også er Brand Ambassadør men også min muse.

Hvorfor bliver du kaldt Mr. Drambuie?

– Griner … Jeg tror, det er en titel som vores danske team har givet mig på et tidspunkt. Ikke at jeg er ked af den titel, det er jo sjovt. Men det kan også være fordi, der rent faktisk kun er to personer i hele verden, som udelukkende arbejder med Drambuie på det plan. Den anden person er min kollega i UK, som vi kan kalde Ms. Drambuie. Og for begge vores vedkommende har det jo nærmest taget over i vores liv, også vores privatliv, hvilket vores partnere og familier helt sikkert kan bekræfte, smiler Freddy lidt smørret.

Drambuie freddy may
Kokken Freddy findes også … (Foto: Freddy May)

Hvad laver en Global Brand Ambassador?

– Sådan helt simpelt så er min vigtigste rolle at inspirere folk til at lære Drambuie at kende men også at blive forelsket i mærket. Men at være ansat hos William Grant & Sons, som er ejerne af Drambuie som Global Ambasasdor, er mange ting. Når folk ser mig til alle mulige events, hvor jeg præsenterer Drambuie, er det jo kun toppen af isbjerget i min rolle som ambassadør. Men sådan er det jo oftest i mange marketingjobs. Da jeg startede med at arbejde for Drambuie, var jeg del af et meget lille team, der straks gik i gang med at arbejde med forskellige designere omkring at redesigne brandet.

– I teamet taler vi meget om, hvordan brandet skal se ud og føles. Og ikke mindst hvordan vi skal få Drambuie til at leve i de forskellige lande, hvor vi er repræsenteret. På en måde kan man nærmest kalde os, der rejser verden rundt, for en slags ægteskabsrådgivere, der både skal have fokus på de kommercielle teams og marketingafdelingens mål. Så det kan nogen gange være lidt som “klip en hæl – hug en tå”.

– Vi arbejder jo i hele verden, hvor vi for eksempel både besøger de bedste og ja også de værste barer og restauranter. Det er vores job. Men vi er også de sidste, der kan tillade os at gå, og ofte skal vi jo tidligt op næste dag. Så det at rejse kan faktisk være ret opslidende og trættende. Samtidig skal du kunne jonglere mellem at være sammen med andre mennesker – snakke – small talke – være værten – og samtidig drikke med måde. Man kan sige, at når man har den type job, som jeg har, så skal man have en stor passion og kærlighed til både brandet men også den branche, vi er i. Måske også et ønske om at gøre nydelsen af alkohol og drinks endnu bedre og en federe oplevelse, siger Freddy – for bagefter at sige – der er ikke et øje tørt nu, vel?! Manden har masser af humor. Men ingen tvivl om, at han også mener det.

Kan du forklare din passion og fascination for Drambuie?

– Der er noget ved Drambuie, som bare kryber ind under din hud. Det er faktisk også noget, jeg har hørt andre sige. Alene historien og dens oprindelse er så vild en historie, som andre spiritusmærker ville slå ihjel for at kunne fortælle en lignende historie. Det er nærmest som at læse et manuskript til et afsnit af Game of Thrones. Måske det er det, der er den hemmelige opskrifter og skal vi kalde det X-faktoren ved Drambuie? Og når du nu gerne vil have lidt hemmeligheder, så kan jeg fortælle, at der i opskriften er whisky, honning, urter og krydderier.

Cave cocktails drambuie freddy may
Huleparty med et hold gæster, der er på Isle of Skye for at opleve både landskabet og Drambuie. (Foto: Freddy May)

– Hvert år bruger jeg i øvrigt et par måneder på at tage folk med til det helt unikke sted på Isle of Skye, hvor Drambuie blev solgt, da det startede. Jeg kan bedst beskrive det som en kulisse fra Ringenes Herre. Min Instagramprofil er fyldt med fotos fra de ture, for det er så specielt og unikt.

Hvad er det bedste ved Drambuie?

– Jeg synes, at det at Drambuie kan bruges til så meget, er fantastisk. Den fungerer mega godt med anden spiritus, så den er en god ingrediens i cocktails, da den allerede er sødet med honning. Laver du en cocktail, hvor du også mikser med hvedeøl, smager det også virkelig skønt.

– Selv drikker jeg Drambuie sammen med danskvand med et lille espressoshot på toppen. Som alternativ kan man også bruge grapefrugt og andre sodavandstyper. Alle de opskrifter vi har på vores hjemmeside, udviklede jeg for et par år siden. Der er også ideer til drinks, man kan lave af rester som for eksempel en halv citron, man lige har til overs, men også drinks med en smagskombination som gerne skulle virke både inspirerende og nytænkende i forhold til at bruge Drambuie.

Drambuie freddy may
Den originale flaske med de liflige dråber. (Foto: Drambuie)

Hvad er det sjoveste, du har oplevet i årene med Drambuie?

– Jeg har oplevet mange sjove og skøre ting. Men en ting som jeg især husker, er da jeg med en gruppe gik op af et af bjergene på Isle of Skye for at lave Drambuie-cocktails – alle i gulddress. Det er faktisk ret svært at finde guld-gamacher til mænd (vi kalder dem gold meggins), men det lykkedes. Det må have været noget af et syn de lokale indbyggere og fårene fik, da vi traskede afsted der, som om vi ledte efter en Alien-kontakt.

freddy may - drambuie drink
Guldholdet poserer  – Freddy god UDEN guld-gamacher … (Foto: Freddy May)

Hvordan tror du, det er muligt at få yngre til at drikke Drambuie?

– Det er selvfølgelig altid spørgsmålet til en million. Men jeg tænker meget over, hvordan vi kan gøre Drambuie mere relevant og interessant for den yngre målgruppe. På en måde kan man sige, at Drambuie har sprunget en hel generation over, som jeg tilhører. Men nu har de endelig forstået, at de må gøre noget i forhold til den yngre generation. Jeg er slut 30’erne, og jeg kan huske mine forældre havde Drambuie, og at man serverede det til fester. Men for folk i 20’erne så er de netop ikke vokset op med den ikoniske flaske eller har prøvet at smage den. De kender den nærmest ikke. Det ser jeg som en kæmpe mulighed for at få den generation til se på Drambuie på en hel ny måde. Jeg elsker, når jeg serverer en Drambuie Collins for folk, og de siger “sådan troede jeg slet ikke Drambuie kunne smage”.

Hvis du ikke havde arbejdet for Drambuie, hvad tror du så, du ville have arbejdet med?

– Godt spørgsmål. Jeg startede jo i en hel anden kategori og studerede billedkunst. Straks ser man jo for sig alle de problemer, de stakkels kunstnere skal kæmpe med – også mig. Og kærligheden til kunsten døde stille og roligt – i hvert fald i for hold til at skulle leve af den og arbejde med den hele tiden. Men mange af de ting jeg lærte dengang, har jeg kunne overføre til mit nuværende job og liv.

– I folkeskolen var jeg altid meget fascineret af astrofysik. Så dengang drømte jeg nok lidt om at arbejde med kommercielle rumprogrammer og udforske rummet og universet – langt væk. Ret anderledes end kunsten.

Er det svært at ændre det lidt støvede Drambuie image?

– Kort svaret – NEJ! I hvert fald ikke hos det enkelte individ. Lige nu arbejder vi meget med at ændre Drambuies image i barer og restauranter, som man jo kan kalde vores vindue ud til forbrugerne. At gøre det i større skala er svært. Da jeg startede i firmaet, var der netop lavet en undersøgelse, hvor man ville finde ud af, hvorfor bartenderne ikke så ofte brugte Drambuie i deres drinks, selvom den stod på hylden. Svaret var faktisk ret simpelt. De havde ikke set nogen fra firmaet bag Drambuie komme på besøg. Så den eneste drink de kunne komme på at lave var Rusty Nail. Så det var reelt bare inspiration, de manglede.

Drambuie_freddy may
Freddy er vært ved en af de utallige events. (Freddy May)

– Det er netop det, mit team arbejder med – at komme ud og sige hej – inspirere og introducere os selv – og ikke mindst lave events, så vi kan få dem til at huske os – og måske lave Drambuie med Drambuie Collins. Har jeg nævnt den drink før? Jeg elsker den bare, griner Freddy. Vi kalder os selv #buiearmy – vi er en lille hær, men alle kan joine os.

Kan du give nogle gode grunde til, at Drambuie skal blive den nye “Aperol”?

– Personligt synes jeg Aperol og Drambuie er meget forskellige drinks og kan noget forskelligt. Drambuie har nok lidt mere appel til whiskydrikkere. Den er også på 40%, så det er en af de tunge drenge. Og man kan nemt nøjes med blot at komme Drambuie i en drink sammen med citron og danskvand. En drink med Drambuie behøver ikke anden vin eller spiritus. Det synes jeg er vigtigt.

– Men det er rigtigt, at de lidt har levet et stille liv i mange år, og pludselig eksploderede Aperol på især Instagram og er blevet alle bloggers foto-darling. Så det må vi arbejde over mod. Men faktisk tror jeg, at Collins og Highball drinks som er meget ens, vil være noget vi ser meget i den kommende tid på de trendy barer. Så lad os håbe, at Drambuie kan blive en del af det fremtidige cocktailbar menukort.

Læs også:

Madopskrift: Bagte søde kartofler med baconkrymmel

opskrift, mad, grill, weber, weber grill academy, sommer, søde kartofler, bacon, løg, forårsløg, alabama barbeque sauce

· Mere fra samme kategori ·