Læs også:

Close
Margrethes_perler perler

Alle Margrethes perler

Mit liv  | 

Margrethe er vild med perler. Men hun er også mega god til det. Vi har fået en snak med 13-årige Margrethe fra Hellerup, der udover at elske perler, nu også har udgivet sin første bog

Alle elsker DIY, og her er for eksempel perle-DIY noget, mange elsker. I 2017 sås de fine, lange “kvast”-perleøreringe også meget i modebilledet. Margrethe er så heldig, at hun kan selv kan lave disse perleting, men nu giver hun også os andre muligheden for at lære det.

Bogen Margrethes Perler er netop udkommet. Og hvis man ikke lige vidste det, ville man nok ikke tro på, at der stod så ung pige bag. Men Margrethe kan noget og elsker bare at sidde og hygge med perler. Der er ingen tvivl om, at hun har et designtalent, men helt fra fremmede har hun det dog ikke, for hun er datter af Hay-stifterne.

Margrethe er kun 13 år, og trods den unge alder har hun netop fået udgivet sin første bog med 16 mega fede opskrifter på perleting, du selv kan lave. Men hvad får en ung pige, til i så tidlig en alder ikke blot at elske at hygge sig med perler, men også at få udgivet en bog om det. Det er ret vildt og også ret sejt. Det har vi fået en snak med Margrethe om i hjemmet i Hellerup.

bog margrethe perler hay
Margrethe viser stolt sin bog frem. (Foto: MY DAILY SPACE)

En kreativ familie

Margrethe er født ind i den kreative verden, for hendes forældre er Mette Hjort Hay og Rolf Hay, der er hjernerne bag det kreative designbrand HAY. Så helt fra fremmede har hun det bestemt ikke, og der er heller ingen tvivl om, at det er et kreativt hjem, man er på besøg i. Men hvad fik Margrethe til at kaste sig over perlerne? Det har vi snakket med hende om.

Hvor kommer alt det med perler fra?

– Faktisk startede det med, at min morfar var rigtig syg, og jeg var i Jylland med min mor for at være hos ham. En af dagene skulle min mormor til et perlekursus, og hun spurgte, om jeg ikke ville med i stedet for at skulle sidde på sygehuset hele aftenen med min mor og morfar. Så det gjorde jeg, og det var vildt sjovt og hyggeligt. Min mormor var lige gået på pension, og hun ville lære noget nyt, hvilket jeg syntes var ret sjovt. Jeg startede med de helt simple armbånd, som jeg syntes var rigtig sjove at lave.

– Det er nu et års tid siden. Men siden det kursus, så har jeg lavet perler. Indimellem hjælper min mormor mig stadig, og jeg tror også, hun selv hygger sig med det engang imellem. Min morfar har heldigvis fået det rigtig godt igen.

bog margrethe perler hay
Margrethe elsker perler og arbejder koncentreret med det. (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvem fandt på, at du skulle udgive en bog?

– Faktisk var det forlaget People’s Press, der en dag kontaktede min mor, og spurgte om de måtte henvende sig til mig. De havde fundet mig på Instagram, hvor jeg hedder @margrethesperler. Og de syntes, at mine perler og fotos var rigtig fine og ville gerne snakke med mig. Så jeg tog til møde med dem. Min mor havde sagt til mig, at det havde noget med en bog at gøre, så jeg troede måske, jeg ville få en sidde i en bog. Så jeg blev godt nok overrasket og glad, da det gik op for mig, at de ville lave en bog kun med mine opskrifter. Det er nu 3/4 år siden, og nu er bogen allerede udkommet.

– De ville have, at det var mig, der bestemte og udvalgte, og at det skulle være MIN bog og stil. Siden da gik det bare hurtigt, og jeg skulle komme med 14 opskrifter, hvilket var helt ok. Men jeg har også brugt rigtig meget tid på den.

Hvor kommer al den kreativitet fra?

– Jeg har nok aldrig været det barn, der hoppede på trampolin. Jo, jeg har også gået til både håndbold og dans, men der er aldrig noget, der sådan har fanget mig. Da jeg var mindre, kunne jeg godt lide at lave lerting, tegne og lave perleplader.

– Men jeg kan faktisk godt lide at sidde alene og hygge mig med kreative ting. Perler er lidt sådan en ting, som jeg har haft for mig selv, hvor jeg har kunne være mig selv og koncentrere mig om det. Men jeg er også sammen med veninder.

Da vi snakker om det med at tegne, sidder Margrethes veninde Josephine ved siden af og vender øjne. For da jeg spørger, om hun er god til at tegne, trækker hun lidt på det, og siger hun er okay. Men Josephine skyder ind, at hun er mere end god – at hun rent faktisk er sygt god til at tegne. Det var heldigt, at vi lige kunne rette den lille misforståelse.

bog margrethe perler hay
Den fine bog omgivet af alle Margrethes flotte perler. (MY DAILY SPACE)

Dine forældre har startet Hay. Skal du også ind i det på et tidspunkt?

– Det ved jeg ikke rigtig. Jeg vil nok hellere starte mit eget. Jeg ved ikke, om det bliver noget med mode for eksempel. Men det skal være noget, som “er mig” – “Margrethes verden”. Men selvfølgelig skal jeg have et fritidsjob på et tidspunkt, og det kunne da godt være hos Hay.

bog margrethe perler hay
Margrethes pæne bog og lidt af hendes materialer. (Foto: MY DAILY SPACE)

Har du også tid til at være teenager?

– Ja, det har jeg da. Men jeg kan godt lide at være alene. Men jeg er også tit sammen med veninder. Så hygger vi, laver lektier sammen, cykler rundt i kvarteret. Vi tager også i Tivoli og på Bakken. Vi elsker at hygge, bage kager og lave pigeting sammen. Vi går også i klub sammen og hygger der. I gamle dage legede vi “tøjbutik” med tøjet, vi havde, det elskede vi.

Hvad er dit næste projekt, er det en bog nummer to?

– Måske, det ved jeg slet ikke endnu. Men pludselig siger veninden Josephine, at Margrethe skal vise mig hendes sneakers. Mens Margrethe henter dem, hvisker Josephine “de er så fine, jeg plager hende hele tiden om at lave et par til mig, men hun er ikke færdig med sine egne endnu“.  En lidt udtrådt Stan Smith, som hun på fineste vis er begyndt at sætte perler på. Der er vist mange nye projekter, der pludselig kan sættes i gang, tyder det på …

bog margrethe perler hay
Måske er dette næste projekt, Margrethe skal kaste sig over? (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvad er din største drøm?

Her kommer der en lille pause i interviewet, og man kan se, at Margrethe tænker som en sindssyg. Men så siger hun meget sødt, at hun ikke på den måde har store drømme endnu. Og hvis hun skulle nævne en ting, så må det være at blive færdig med skolen, for hun synes, det er lidt kedeligt.

Drømmer du også om at starte dit eget en dag?

– Ja, jeg skal helt sikkert starte noget selv. Jeg ved bare ikke hvad endnu. Men jeg ved, at mine forældre vil støtte mig i alt, jeg gerne vil lave.

Hvad er dit bedste DIY-tip?

– Det må være “jo flere farver desto bedre”. Jeg elsker farver, og de gør bare noget godt. Min yndlingsfarve er regnbuefarven. Tit siger folk, det ikke er en farve, men det er det for mig. For den repræsenterer alt det, jeg elsker ved farver.

 

bog margrethe perler hay
Margrethe elsker også sin hund Lola – den er bare ikke så god til at stå stille. (Foto: MY DAILY SPACE)

Fuldfør sætningerne:

Skulle jeg vælge mellem hygge eller lektier, ville det blive …

– Hygge. Jeg synes faktisk lektier er lidt kedelige. Livet er for kort til lektier.

bog margrethe perler hay
Det er ikke kedeligt at arbejde med perler. (Foto: MY DAILY SPACE)

En god dag er …

– Jeg synes, at alle dage er gode. Men det kan være, når jeg er blevet færdig med noget. Haft en god skoledag. Været sammen med mine venner og veninder

Jeg elsker …

– At lave perler. Det er min måde at slappe af på.

bog margrethe perler hay
Perler, perler og atter perler. (Foto: MY DAILY SPACE)

Når jeg er glad …

– Laver jeg smykker.

Det største jeg har oplevet er …

– Da Bibi, der har Holly Golightly butikken, sagde til mig, at mine smykker var pæne. Det var en dejlig anerkendelse. Og hun endte også med at sælge mine smykker i butikken.

– Men det var også mega stort, da bogforlaget People’s Press ringede til min mor og spurgte, om de måtte kontakte mig, fordi de gerne ville lave en bog med mig. Det var også kæmpestort.

Vil du følge Margrethe på Instagram, hedder hun @margrethes.perler.

Læs også:

DIY perleøreringe

· Mere fra samme kategori ·