Læs også:

Close
penge veninder punge euro

Klumme: Vi skal tale lige så åbent om økonomi, som vi gør om sex

Økonomi  | 

Hvorfor har vi så nemt ved at tale om sex, familieproblemer og kærestesorger, men så svært ved at tale om noget så lavpraktisk som penge? Cathrine synes, alle bør tale mere åbent om deres økonomi

Jeg snakker om økonomi med mine veninder. Jeg snakker faktisk om økonomi med de fleste. Jeg er ikke bange for at fortælle, hvad jeg tjener – eller ikke tjener for den sags skyld. Jeg er heller ikke bange for at fortælle, at jeg er broke. Jeg forstår helt ærligt ikke, hvorfor danskere har sådan et hysterisk, privat forhold til deres økonomi.

penge veninder punge euro økonomi tale
Jeg har to euro og 50 cent – hvor meget har du? (Foto: All Over)

At tale økonomi har hjulpet mig

Jeg synes, alle bør være åbne omkring deres økonomi – især blandt venner, veninder og kollegaer. Det synes jeg blandt andet, fordi jeg har opnået flere ting her i livet, som jeg ikke ville have opnået, hvis jeg ikke havde talt åbent om økonomi. Lad mig give nogle eksempler.

Læs også: Sådan finder du den billigste bank

Eksempel 1: I mit tidligere job, fandt jeg ud af, at min mandlige kollega, som var startet et år senere end mig i en tilsvarende stilling, tjente 1.000 kroner mere end mig om måneden. Det er desvære ikke et enestående tilfælde – so much for ligestilling.

Det syntes jeg selvfølgelig var helt urimeligt, men jeg blev ikke sur på ham. Tværtimod var jeg taknemmelig for, at han havde delt det med mig. Det gav mig kun endnu bedre grund til at argumentere for min lønstigning.

Jeg brugte ikke det, at han tjente mere, som argument, men det betød, at jeg vidste, at en lønstigning ikke var umulig eller urimelig – og jeg endte faktisk med at stige i løn, selv om firmaet officielt havde lønstop. Havde jeg ikke vidst, at han tjente mere, havde jeg nok slet ikke taget en lønsamtale.

økonomi tale penge ligestilling
Der er desværre stadig langt til ligestilling. (Foto: Polfoto)

Eksempel 2: Jeg har en gruppe veninder, som jeg har kendt siden teenageårene, og vi har altid givet hinanden julegaver. Da jeg var studerende, var der selvsagt ikke mange penge at gøre godt med, men vi holdt fast i traditionen, og gaverne blev dyrere og dyrere. Jeg er af samme grund gået i overtræk i December mange gange. Jeg var konfliktsky, og jeg ville ikke ødelægge traditionen.

Læs også: Sådan undgår du at blive ruineret af julegaveindkøb

På et tidspunkt var min økonomi så langt nede, at jeg blev nødt til at sige fra. Jeg fortalte pigerne, med en kæmpe knude i maven, at jeg ikke havde råd til at være med på julegaver det år. Deres reaktion var befriende. Der var ingen sure miner. Faktisk hoppede en af dem med på ideen, fordi hun heller ikke havde råd. De sidste tre gav stadig hinanden gaver, men det var okay.

Siden dengang har jeg aldrig holdt igen, og jeg har altid været ærlig, når der har været noget, jeg ikke kunne være med til. Jeg er gået glip af byture, middage og shoppingture, men det er okay – og hvis mine veninder ikke kunne acceptere det, hvor gode veninder var de så egentlig?

økonomi tale penge
Det er okay at være broke. Du behøver ikke tømme sparegrisen af frygt for at tabe ansigt. (Foto: All Over)

Vi hjælper hinanden

At tale åbent om økonomi blandt venner er også en god følelse af andre årsager. Kan du huske den der følelse, man fik på studiet, når andre fortalte, at de heller ikke var gået i gang med opgaven endnu? Det var enormt lettende – og det er lidt det samme med økonomi.

Medmindre du kun omgåes personer, der tjener mange penge, vil jeg godt vædde med, at dine venner også har problemer med økonomien en gang i mellem. Ligesom så mange andre kriser i livet, hvor man bruger sine nærmeste, hjælper det faktisk også at tale om de økonomiske kriser.

Læs også: Spareguide til folk i 20’erne: Det skal du stoppe med at spilde penge på

Mine veninder og jeg hjælper også hinanden, når det står skidt til – lige så vel, som vi er der for hinanden, når vi har kærestesorger.

Hvis jeg har overskud på kontoen, og min veninde er presset, inviterer jeg glædeligt på middag. Hvis vi begge er pressede, hjælper vi hinanden med at spare og dropper byture til fordel for budgetvenlig hygge derhjemme. Det gør altså bare lortesituationen lidt sjovere.

Veninder: Omgiv dig med de rigtige mennesker og bliv gladere økonomi tale
Brug dine veninder, når du er økonomisk presset – og hjælp dem, når de har de svært. (Foto: All Over)

Sådan åbner du for økonomisnakken

Jeg ved godt, at det kan være svært at åbne op omkring problemer, der ikke har været italesat før, men jeg lover, at det er det værd. Når du er økonomisk presset, er du sårbar, og det kan være svært at vise – men det er ikke anderledes, end når du har brug for at tale om din dumme ekskæreste.

Det er nok endda endnu sværere at åbne sig om økonomi på arbejdspladsen, fordi vi har en forudtaget ide om, at man ikke taler løn med sine kolleger.

Medmindre der er en decideret regel på arbejdspladsen, synes jeg ikke, der er grund til at holde tilbage. Hvis der er en åbenhed omkring det på jobbet, bliver det også nemmere at kæmpe for ligestilling.

Læs også: Kvinder og mænd med samme uddannelse får ikke lige løn

Nu skal jeg jo ikke lade som om, at jeg er ekspert og forklare den helt rigtige måde at åbne sig på. Jeg kan blot fortælle, hvad der har virket for mig. Jeg prikkede simpelthen bare hul på bylden. Jeg begyndte bare at tale om det.

Inspirer andre. Tal åbent om din økonomi.

Jeg oplever sjældent, at folk lukker i, når jeg fortæller om min økonomi. Som regel har det den effekt, at de taler åbent tilbage til mig. Derfor tror jeg faktisk også, at de fleste, inderst inde, har lyst til at tale om det, men lader sig holde tilbage, fordi samfundsnormen siger, at privatøkonomi er … ja, privat.

 

Læs også:

Forskning: Klar sammenhæng mellem lønforskel og syge kvinder

Mangler du overblik over økonomien? Sådan lægger du et budget

· Mere fra samme kategori ·