Læs også:

Close
Beyonce og Jay-Z Run Tour (Foto: All Over)

NEWS: Jay-Z anklages for fusk i antallet af Beyoncé- og Kanye-afspilninger på Tidal

Nyheder  | 

Jay-Z anklages for fusk i antallet af Beyoncé- og Kanye-afspilninger på Tidal · Forbrugerrådet Tænk finder pesticider og mineralske olier i matcha-the · Kæmpestudie: HPV-vaccinerne virker og er ikke farlige · Forbrugerrådet vil klage over Facebook · Royal weekend i vente · FN: Tøjindustrien er den mest forurenende efter olie · Dagens billede: Erstatning i misbrugssag i gymnastikverdenen

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Jay-Z anklages for fusk i antallet af Beyoncé- og Kanye-afspilninger på Tidal

Jay-Z er under pres, efter den norske avis Dagens Næringsliv i sidste uge kunne afsløre, at rapperen har pumpet lyttertallene på sin musiktjeneste Tidal.

Avisen skriver, at de har modtaget en harddisk fra en anonym Tidal-medarbejder, der angiveligt viser, at streamingtallene fra Beyoncés album “Lemonade” og Kanye Wests “The Life of Pablo” blev holdt kunstigt oppe af en robot. Robotten har eftersigende stået for op til 320 millioner ekstra afspilninger af de to kunstneres plader, gennem på en lang række ægte Tidal-brugeres konti.

De falske afspilninger har været med til at holde de to kunstneres album kunstigt oppe på hitlisterne. Ved at pumpe lyttertallene, har musikerne kunne kræve flere penge for royalties. Penge, som kunne være gået til andre kunstnere. Derudover har Jay-Z påstået, at Tidal har mere end 3 millioner betalende abonnenter, men Dagens Næringsliv har gravet i tallene og siger, at det reelle antal abonnenter er tættere på 1 million.

I Norge har landets pendant til Koda nu politianmeldt Tidal, og i Danmark igangsætter Koda nu en undersøgelse af Tidals data, skriver Business. Det er ikke første gang, at Jay-Z har fået et af sine “99 problems”, for musikeren og forretningsmanden er flere gange blevet stævnet af de amerikanske børsmyndigheder på grund af uregelmæssigheder i regnskaberne fra det børs­noterede selskab Iconix Brand Group, der købte Jay-Zs tøjmærke, Rocawear, for 200 mio. dollar tilbage i 2007.

Jay-Z debuterede som rapper i 1989 og var en del af undergrunds­scenen i flere år, før han stiftede pladeselskabet Roc-a-Fella Records sammen med to venner i 1996. Først to år senere, slog han dog for alvor igennem med singlen “Hard Knock Life”, hvor han blev skudt op blandt hiphoppens største stjerner, og de følgende år cementerede han den position. I 2015 købte Jay-Z den norske musiktjeneste Wimp, der nu hedder Tidal, og visionen var at skabe en konkurrent til svenske Spotify og samtidig give musikerne flere penge for musikken.

Læs også: Powerpars musiktjeneste er i krise

Beyonce og Jay-Z Run Tour (Foto: All Over)
Beyonce og Jay-Z Run Tour (Foto: All Over)

Forbrugerrådet Tænk finder pesticider og mineralske olier i matcha-the

Forbrugerrådet Tænk har derfor testet seks varianter af matcha-pulver samt tre slags grøn the med matcha-pulver, og laboratoriummet har fundet mineralske olier i nogle af varianterne. I et økologisk produkt er der også fundet rester af pesticider. Læs mere om undersøgelsens resultater her: Forbrugerrådet Tænks test af Matcha.

Matcha er på rekordtid blevet en hypet drikke for sundheds- og livsstilsbloggere, der kalder den grønne væske med den blide græssmag for en superfood – altså en madvare, der er særlig sund, gavnlig og nærende.

Matcha-te er en traditionel japansk grøn te og laves af et fint pulver, lavet af særligt udvalgte grønne teblade, der langsomt og forsigtigt knuses til et pulver, så teen ikke bliver opvarmet under knusningen. Pulveret opløses direkte i vand under omrøring med et særligt piskeris. På den måde bliver det til en grøn te, som har en diskret, frisk smag, der kan være en smule bitter. Matcha-pulveret bruges også i is, som pynt på kager, og giver smag og farve til andre slags desserter.

Matchaens ekslusive natur gør også, at prisen for matcha-produkter kan koste flere hundrede kroner. I takt med, at efterspørgslen er steget, er der kommet mange forskellige varianter og producenter for matcha på markedet.

matcha, matcha-the, matcha-pulver, forbrugerrådet tænk, test, pesticider, mineralske olier, undersøgelse, test,
Forbrugerrådet Tænk finder pesticider og mineralske olier i matcha-the.

Kæmpestudie: HPV-vaccinerne virker og er ikke farlige

Et stort studie med mere end 73.000 kvinder viser, at HPV-vaccinerne virker, som de skal, og at vaccinerne ikke er forbundet med en øget risiko for alvorlige bivirkninger. Det skriver Videnskab.dk.

Studiet er resultatet af et såkaldt Cochrane-review, hvor forskerne har samlet data fra 26 tidligere studier af både effektiviteten af- og potentielle bivirkninger ved vaccinerne. Ved at samle de mange studier, er dette studie dermed mere præcist og har større gennemslagskraft, og heri konkluderer forskerne, at der ikke er fundet tegn på, at vaccinerne er forbundet med nogen øget risiko for alvorlige bivirkninger.

Dermed, mener forskerne, at folks bekymringer omkring vaccinerne endegyldigt er tilbagebevist.

– Vi konkluderer, at risikoprofilen for HPV-vaccinen er god. Samtidig er vi bekymret for de uretmæssige anklager om alvorlige effekter af vaccinen. Anklagerne er ikke understøttet af beviser og kan skade offentlighedens tillid, skriver den ledende forsker bag studiet, Marc Arbyn fra Unit of Cancer Epidemiology, Belgian Cancer Centre, Sciensano, i en pressemeddelelse.

– Evidens med høj sikkerhed viser, at HPV-vacciner beskytter mod forstadier til livmoderhalskræft i teenage-piger og kvinder, som blev vaccineret i alderen 15-26 år. Vacciner øger ikke risikoen for alvorlige bivirkninger, lyder det blandt andet i den klare konklusion.

Det er den samme konklusion, som myndighederne og en lang række faglige organisationer og patientforeninger i Danmark er kommet frem til.

Læs mere: HPV: Ny indsats skal fjerne misforståelser og få flere til at blive vaccineret

vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine
Tilslutningen til HPV-vaccinen har været farettruende lav i Danmark, men er på vej op igen. (Polfoto)

Forbrugerrådet vil klage over Facebook

Når du bevæger dig rundt på Facebook, efterlader hvert eneste klik, like og kommentar digitale spor, der gør Facebook i stand til at lave en detaljeret profil over, hvad du sandsynligvis interesserer dig for, og dermed skal have af annoncer.

Det kan være uskyldige ting som katte, biler eller fodbold, men det kan også være ting af mere privat karakter såsom religiøse, seksuelle og politiske interesser. Det viser en gennemgang af en stribe profiler, som P1 Orientering har lavet.

Afsløringerne får nu Forbrugerrådet Tænk til at gå sammen med deres europæiske paraplyorganisation BEUC for at gennemgå Facebooks vilkår nøje, og de to instanser har til hensigt at klage til det irske datatilsyn, hvor Facebook har hjemsted i Europa.

– Min vurdering er, at Facebook har forbedret deres vilkår, men stadig ikke godt nok, for det er meget detaljeret og meget følsomme oplysninger, der bliver lagret i nogle profiler om de enkelte brugere og det er jeg ikke sikker på, er helt efter bogen, siger Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, til P1 Orientering.

Læs også: 87 millioner Facebook-brugere får besked om lækage i dag

offensimentum, mobning, chikane, freelancejournalist, journalist, karina, mobning, unge, børn, facebook, digital, mobning
Facebook gætter personlige interesser – nu vil Forbrugerrådet Tænk klage. (Foto: All Over)

Royal weekend i vente

Det bliver en royal weekend og pinse ud over de sædvanlige. Lørdag den 19. maj siger den engelske Prins Harry nemlig ja til sit hjertes udkårne, den amerikanske skuespillerinde, Meghan Markle. De to unge siger ja til hinanden i Winsor Castle i England.

Kort før bryllupet var der forlydender om, at Meghan Markles far ikke ville deltage, efter en sag, hvor han havde fået taget falske paparazzibilleder af sig selv. Thomas Markle har fortalt, at han fik taget billederne, fordi de andre billeder, der var blevet bragt af ham i medierne fremstillet ham som sjusket og reflekterede ikke det, han selv så i spejlet. For ikke at pinliggøre datteren mere efter skandalen, meldte Thomas Markle først ud, at han ikke ville følge datteren op ad kirkegulvet, men Meghan Markle har altså fået sin far til at ombestemme sig igen. Det skriver TMZ.

Du kan følge det royale bryllup på DR og TV på lørdag den 19. maj fra kl. 9.

Herhjemme er der også royale begivenheder i vente. Kronprins Frederik fylder nemlig 50 år, og i anledningen af sin runde fødselsdag har prinsen valgt at holde en folkefest. Danmarks kommende konge er glad for motion, og i den anledning fejrer prinsen sin store dag med danskerne ved at afholde løb i Danmarks fem største byer ved Royal Run.

Startskuddet lyder i Aalborg, hvor Kronprinsen løber ”One mile” (1,609 kilometer) sammen med dig, din nabo, dine venner, kolleger og familie. Herefter fortsætter løbet i Aarhus, Esbjerg og Odense, hvor Kronprinsen ligeledes løber den kendte ”One mile”, inden han slutter festen af i København og på Frederiksberg med at løbe 10 kilometer gennem hovedstaden.

Langs ruten er den blå løber rullet ud, musikken spiller og flagene er hejst. Hvis ikke du allerede er tilmeldt som løber, kan du komme og heppe på prinsen og dine venner, familie og bekendte, der går og løber sig gennem Danmarks gader til den kongelige fødselsdagsfest. Læs mere her.

FN: Tøjindustrien er den mest forurenende efter olie

Verden forbruger omkring 80 milliarder stykker tøj hvert år, hvilket er 400 procent mere end for bare to årtier siden. I de seneste tre årtier er prisen på tøj faldet, og mængden og varieteten af tøj på udsalg er steget. Dette har gjort det muligt for tøjindustrien at blive den mest forurenende industri næst efter olieindustrien. Det skriver FN’s regionale informationskontor for Vesteuropa.

Produktionen af tøj bruger både store mængder af vand – faktisk, er industrien verdens anden største vandforbruger – såvel som kemikalie spænd; fra flammemidler til stoffer, der for eksempel giver jeans det rustikke udseende. Samtidig er modeindustrien ansvarlig for 10 procent af de globale kulstofudledninger og 11 procent af alle anvendte pesticider, viser tal fra UNECE, FN’s økonomiske kommission for Europa. Alt i alt, er modeindustrien blevet en af de mest forurenende industrier i verden.

Derudover gør det store udvalg og det ekstremt billige tøjpriser, at menneskerettighederne ofte kommer under pres, og de mennesker, der producerer tøjet, ofte gør det til lave lønninger og fremstiller det under beklagelige arbejdsforhold for fabriksarbejdere i udviklingslandene. Derudover er farlige arbejdsvilkår, børnearbejde, tvangsarbejde, lange arbejdstider, forsøg på at begrænse fagforenings aktiviteter og lønninger som er for lave til at dække leveomkostningerne selv i udviklingslandene. Kombinationen af disse indbyrdes forbundne problematikker har dybtgående og langvarige konsekvenser for lokale medarbejdere, samfund og økonomier.

fn, tøj, tøjproduktion, tøjindustrien, forurening, olie, vand, menneskerettigheder, produktion, forbrug
FN: Tøjindustrien er den mest forurenende efter olie. (Foto: Daian Gan from Pexels)

Dagens billede: Erstatning i misbrugssag i gymnastikverdenen

Michigan State University har accepteret at betale en samlet sum på 500 millioner dollars (svarende til 3,2 milliarder danske kroner) i erstatning til flere hundrede kvinder, der er blevet seksuelt misbrugt af sportslægen Larry Nassar. Det skriver TV2.

Læs mere: Amerikansk OL-læge får 175 års fængsel for seksuelle overgreb

Læs også: Amerikansk gymnastikstjerne: Holdlæge misbrugte mig

Læs mere: Anklager om seksuelt misbrug i den amerikanske gymnastiklejr

Læs også: Gymnastiklæge fra USA får 60 års fængsel i børnepornosag

pædofil, pædofili, larry nassar, dom, dømt, børneporno, seksuelt misbrug, overgreb
Lægen Larry Nassar er dømt for besiddelse af børneporno og er anklaget for seksuelle overgreb på op til 100 atleter. (Foto: /ritzau/)

· Mere fra samme kategori ·