Læs også:

Close
Royal Copenhagen stel blomst_WouterDolk_Studio_BigBowl

Historien om en blå blomst

Bolig  | 

Stellet blomst er nu udfoldet som Royal Copenhagens seneste blomsterfortælling. I en fri og moderne genfortolkning af Blå Blomst stellet fra 1779 forener blomst design, forfinede penselstrøg og en nøje placering af den enkelte blomst

Med inspiration fra en svunden tid og nutidens minimalistiske æstetik, har Royal Copenhagen netop lanceret det første nye stel i 10 år, som fortolker én af de ældste dekora­tioner i porcelænsvirksomhedens historie. Stellet kaldes blomst, og er dekoreret af den hollandske kunstner Wouter Dolk. Stellet forener en passion for blomster, en ny smuk form og tredimensionale penselstrøg, der giver nyt liv til Royal Copenhagens karakteristiske koboltblå farve og mest ikoniske elementer. Med lanceringen til­føjes endnu et kapitel til historien om det danske por­celæns håndværk.

En nyfortolkning

Det nye design tager udgangspunkt i ét af de ældste stel i porcelænsvirksomhedens historie, og alle steldele er hånddekorerede med en enkelt smuk blomst.

– Vi vidste, at vi gerne ville lave noget med ‘Blå blomst’, som stam­mer tilbage fra vores ophavstid. Undervejs i processen udviklede det sig til et helt nyt selvstændigt stel med referencer til historien, men med en mere stram, enkel æstetik. Blomst er en nyfortolkning af noget, som er både klassisk og umiskendeligt os som brand, fortæller Niels Bastrup, kreativ direktør hos Royal Copenhagen.

blomst_WouterDolk_Studio_Teapot_Mug royal copenhagen stel
Et lille stilleben fra Wouter Dolks studio i Holland. (Foto: Royal Copenhagen)

Et hollandsk islæt

Blomst er Royal Copenhagens første nye stel i 10 år. Dekorationerne til blomst er skabt af den anerkendte kun­stner Wouter Dolk, som nok er bedst kendt for sin poetiske og stemningsfulde æstetik og sin særlige evne til at genskabe naturens skønhed i smukke håndmalede vægdekorationer. Wouter Dolk står iøvrigt også bag vasekollektionen for Royal Copenhagen – The Art of Giving Flowers. Stellet forener fortid og nutid i en spændende sammensmeltning, hvor stellet har rødder i Royal Copenhagens Mønster nr. 2 – Blå Blomst fra 1779. Blå Blomst er dog ikke længere i produktion, men bestod i sin tid af buketter, der som friskplukkede fra Danmarks haver, blev håndmalet på porcelænet. I stedet for en gentagelse af de klassiske buketter har Wouter Dolk valgt at skille blomsterne ad og anbringe en enkelt smukt håndmalet blomst på alle individuelle steldele i udsædvanlige vinkler, der giver et helt andet dekorativt udtryk.

Vidste du …

Den originale Blå Blomst dekoration blev oprindeligt påmalet tre forskellige former; flettet og svejfe, der kan dateres tilbage til det 18. århundrede samt den ikoniske kantede facon, der dateres tilbage fra det 19. århundrede. Det er den kantede dekoration, der danner grundlag for Royal Copenhagens nye stel blomst og dettes nyudviklede form, hvor den rene geometri og de kantede facetter, danner kontrast til blomsternes blidhed.

– Den passion og entusiasme, som konstant har drevet mig gennem udvikligen af den endelige virkeliggørelse af stellet har på én gang været både udfordrende og aboslut grænseoverskridende. Et projekt af denne kaliber har involveret et hav af samarbejdspartnere, som utrætteligt bidrog med opmudring og inspiration hele vejen til målet, fortæller Wouter.

Stellet tog i øvrigt kunstneren mere end fem år at udvikle. Så det har vitterlig været noget af en rejse at skabe forbindelsen mellem tradition og nye udtryk for modernitet, så man har kunne give stellet et formsprog, der både er minimalistisk og simpelt. Desuden er det nemt se, at Wouter har en omfattende viden om og passion for blomster. Dette gør også, at hvert element i stellet fremstår som fine, små kunsthåndværker i sig selv.

Motiverne på stellet

Hver eneste del af motiverne på blomst er håndmalet og udført med ”enkelstrøgsteknikken”, som blev specielt forfinet med henblik på det nye stel. Det er en moderne opdatering af den samme teknik, der blev brugt til Royal Copenhagens Blå Blomst i 1779. Ved at anvende enkelstrøgsteknikken på ubehandlet porcelæn kan der skabes større farvedybde ved henholdsvis at øge eller mindske mængden af vand blandet med det koboltblå farvepigment.

Fuschiaen, der pryder et af stellets kopper og underkopper kom oprindeligt fra Sydamerika fra en søfartsrejse i det 18. århundrede, og en engelsk gartner købte planten af den sømand, der havde bragt den med til Europa over Atlanten. Planten blev et stort hit i de engelske haver og gav dermed startskuddet til den victorianske æras fuschaigalskab.

De blomster, der blev udvalgt som motiv til blomst er håndplukket fra steder rundt om i verden, og hver enkelt er valgt på grund af sin interessante historiske og botaniske fortid – og naturligvis for sin skønhed. For eksempel er træpæonen, der pryder blomst tekande, en blomst, der gennem årtusinder er dyrket i buddhistiske templer og i de adeliges haver i Europa.

blomst_WouterDolk Royal Copenhagen stel
Wouter Dolk ses her i sit studio, hvor han har arbejdet længe på stellet. (Foto: Royal Copenhagen)

Stellet med et forhistorisk islæt

Det er sjovt at se, alle de små processer, der skal til for at lave bare en enkelt skål. Det tænker man ikke helt på, når man bare står i butikken og vil købe det. Men der er ingen tvivl om, at blomst både har et forhistorisk islæt som med nyfortolkningen, der passer perfekt til de danske borde. Det kan “pyntes op” og ligne en middag på slottet, men kan også nemt kombineres med mere nutidige og rå elementer som træ eller marmor.

Royal Copenhagen stel blomst_WouterDolk_Studio_BigBowl_SmallPlate
Et stel hvor der kæles for hver enkelt detalje og penselstrøg. (Foto: Royal Copenhagen)

– Til blomst har vi skabt en bemaling, der tilfører motiverne tredimensionalitet og et sprudlende, livagtigt udtryk, fortæller Wouter.

Der er fokus på den meget nøje placering af den enkelte blomst malet med forfinede penselstrøg, hvilket matcher den nordiske, lette stil så fint. Om du dækker bord til en fin sommermiddag for venner og familie eller en candlelight dinner, så passer stellet dertil. Priserne starter fra 549 kroner, og stellet er oplagt at samle på, så man stille og roligt får opbygget nok til at kunne dække et fint bord.

Royal Copenhagen Blomst_Tea_tablesetting_LR
Så er der dækket op til teselskab og hygge. (Foto: Royal Copenhagen)

En blomst er ikke bare en blomst, men det er en ting, som vi alle elsker. Og som Royal Copenhagen selv siger, så varer blomstens skønhed kun et øjeblik. Den blomstrer, den brister og den falmer, og minder os om, at værdsætte øjeblikket, inden det erstattes af et nyt.

royal copenhagen stel blomst
En smuk opdækning af blomst til lanceringen af stellet i deres Flagship store. (Foto: Tina Dines Appelt)

Er du blevet vild for at vide mere om stellet blomst, kan du læse mere her.

Læs også:

Hjem på 29 kvadratmeter

houzz 29 m2 vild forvandling

· Mere fra samme kategori ·