Læs også:

Close

NEWS: Forskere: Knap hver fjerde vil være svært overvægtig i 2045

Nyheder  | 

Forskere: Knap hver fjerde vil være svært overvægtig i 2045 · Ny Airbnb-aftale giver Uber nyt håb om dansk comeback · Europa-Parlamentet til Zuckerberg: – Vil du huskes som ham, der var med til at ødelægge demokratiet? · Så meget fylder vi på Jorden: – Grotesk, siger forsker

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

 

Forskere: Knap hver fjerde vil være svært overvægtig i 2045

Om 27 år vil næsten en fjerdedel af verdens befolkning være svært overvægtig. Det vurderer en række forskere i forbindelse med et forskningsprojekt, der er blevet offentliggjort på en kongres i Wien. Det skriver Ritzau.

I 2017 var andelen af svært overvægtige i verden 14 procent. Fortsætter udviklingen, som den er nu, vil 22 procent af verdens befolkning være svært overvægtig i 2045, og en ud af otte personer vil lide af type 2-diabetes – en sygdom, der ofte er resulteret af overvægt.

– Disse tal understreger den voldsomme udfordring, verden vil stå over for i fremtiden, når det handler om mennesker, der er overvægtige, har type 2-diabetes eller begge dele. Det vil både give medicinske udfordringer for de mennesker, der er ramt, men det vil også betyde enorme omkostninger for landenes sundhedssystemer, siger Alan Moses, der er forsker hos den danske medicinalvirksomhed Novo Nordisk.

I USA vurderer forskere, at andelen af svært overvægtige vil stige fra 39 procent i 2017 til 55 procent i 2045. Samtidig vil andelen af mennesker med diabetes stige fra 14 til 18 procent. I Storbritannien ventes andelen at stige fra 32 til 48 procent.

Forskerne understreger, at det kræver en “aggressiv og koordineret indsats”, hvis udviklingen skal stoppes.

– Hvert land er forskellig, når man ser på genetik, sociale og miljømæssige vilkår, hvilket er årsagen til, at der ikke findes én løsning for alle, siger Alan Moses.

Flere og flere bliver overvægtige. (Foto: All Over)

Ny Airbnb-aftale giver Uber nyt håb om dansk comeback

I sidste uge vedtog politikerne en ny aftale om dele- og platforsøkonomi. Aftalen har fået ferieboligportalen Airbnb til at sige ja til i at indberette oplysninger om udlejerne til de danske skattemyndigheder, og indebærer et loft på antallet af udlejningsdage – 70 dage –, og en hævelse af det skattefrie fradrag, så længe tjenester som Airbnb indberetter indtægten til Skat.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Radikale, og sigter efter at gøre op med skattesnyd og hotel-lignende udlejninger. Den er også den første af sin slags, som Airbnb indgår i.

Den aftale ser Uber nu, som et godt afsæt for at få en aftale selv, der vil give kørselstjenesten adgang til det danske marked. Det er dog ikke helt uden udfordringer. Uber vil forpligte sig til at indberette chaufførernes indtægter til Skat, men en af udfordringerne for tjenesten bliver, at alle chauffører skal have licens til at køre taxakørsel.

– Vi er til stede i Sverige og i Norge og åbner igen i Finland i juli, hvor en ny lov træder i kraft. Men den danske lovgivning har gjort det svært at finde en model for os og andre teknologiske virksomheder, og det gør den stadig. I Danmark handler det især om at have styr på, at vi passer ind i den danske model og det danske skattesystem. Derfor er det rigtig godt, at der nu kommer en aftale om skattebetalingen for deleøkonomiske virksomheder, siger Kristian Agerbo, Ubers talsmand i Norden.

Uber åbnede i Danmark i 2014 og nåede op på 2.000 chauffører og 300.000 brugere. Men i 2016 blev flere Uber-chauffører dømt for piratkørsel, og efter vedtagelsen af en ny taxalov sidste år trak Uber sig ud af Danmark. Efter at have undersøgt 1.195 chauffører oplyste Skat i sidste måned, at 99 procent af dem havde fejl i deres betalinger. Det skriver Politiken.

Læs hele sagen om Uber her: Uber lukker tjenesten i Danmark

Se også: Wonderful Copenhagen griber ind over for overturisme

airbnb, regeringen, skat, skattesnyd, forslag, udlejning, fradrag, indkomst, udleje, penge, økonomi, bolig
Regeringen har lavet en ny aftale, der skal forhindre dele- og platformsøkonomier med at snyde med skatten. (Foto: All Over)

Europa-Parlamentet til Zuckerberg: – Vil du huskes som ham, der var med til at ødelægge demokratiet?

I går var Facebook-stifter Mark Zuckerberg til møde i Europa-Parlamentet, efter den seneste tids skandalesager, der har ramt det sociale medie. Ifølge Politiken gik de europæiske politikere kritisk til værks.

– Nu har du sagt undskyld 15-16 gange i alt. Alene i år er det blevet til 3 gange, og vi er kun i maj, så det kan bliver til mere. Men, hr. Zuckerberg, er du overhovedet i stand til at løse de problemer, du har skabt. Eller er det som med bankerne under finanskrisen, spurgte den liberale belgiske politiker Guy Verhofstadt inden han borede i, om Zuckerberg ville huskes som store tech-giganter som Apples Steve Jobs eller Microsofts Bill Gates.

– Eller vil du huskes som ham, der var med til at ødelægge demokratiet?.

Ligesom han gjorde i Kongressen i USA, undskyldte Zuckerberg i Europa-Parlamentet. Han fortalte om Facebooks nye regler, om Facebooks arbejdspladser i Europa, undskyldte igen, talte om fake news, men kom ikke med nye oplysninger. Mange af EU-politikere fik da heller ikke svar på deres spørgsmål og tilbød Zuckerberg, at han kunne få dem med hjem, men det ville Facebook-stifteren ikke. Han lovede dog at stille op til en teknisk høring, hvis der var behov for det.

Europa-Parlamentet har længe ønsket at se Mark Zuckerberg efter blandt andet afsløringer af Cambridge Analytica. Hidtil har Zuckerberg sagt nej tak, og indtil i går aftes har det været umuligt at få skaberen af Facebook til at møde Europa-Parlamentet. Men nu er der kun tre dage indtil EU’s nye persondatalov med det usexede navn GDPR træder i kraft og dermed skærper reglerne for beskyttelsen af persondata betydeligt. Facebook har nemlig flyttet en stor del af sine brugere væk fra Europa og over på et andet site, som er juridisk hjemmehørende i Californien på grund af loven.

Hidtil har det kun været Facebook-brugere i USA og Canada, der ikke juridisk hørte hjemme i Irland, hvor Facebook betaler en billig skat, men ikke længere. Facebook har også flyttet brugere fra Asien, Afrika, Australien og Latinamerika over på den amerikanske site, hvor reglerne ikke er så skrappe, og hvor bøderne for at overtræde reglerne ikke er så høje som i EU.

Se her: Facebook-stifter Mark Zuckerberg gled af på kritiske spørgsmål

Læs også: Facebook-skandale: Analyseselskab suspenderer direktør og Mark Zuckerberg indkaldt til at stå ret i det britiske parlament

Se mere: 87 millioner Facebook-brugere får besked om lækage i dag

Læs mere: Omstridt analyseselskab lukker ned efter Facebook-sag

Så meget fylder vi på Jorden: – Grotesk, siger forsker

Forskere har fundet frem til, hvor meget vi mennesker fylder på Jorden. Det skriver Berlingske. Selvom vi er 7,5 milliarder mennesker på kloden, så udgør vi “kun” 0.01 procent af Jordens samlede biomasse, altså vægten af alt levende på planeten. Til sammenligning er 82 procent af klodens levende organismer planter, og hele 13 procent udgøres af bakterier. Det viser den første egentlige kortlægning af fordelingen af Jordens samlede biomasse.

Til gengæld er vores påvirkning af tæt på alt andet liv på jorden ærefrygtindgydende, konkluderer rapporten. Ifølge studiet er kun fire procent (en femogtyvendedel) af Jordens landpattedyr vilde – såsom hjorte, elefanter, giraffer og rotter, men hele 36 procent af pattedyrene er mennesker, og 60 procent er vores husdyr, herunder omkring en milliard svin og halvanden milliard kvæg.

Lige så opsigtsvækkende er fordelingen af fugle. Ikke mindre end 70 procent af klodens samlede vægt af fugle udgøres af bevingede væsner, der er til for menneskers skyld. Det vil sige, at de er fjerkræ, herunder tamænder, tamgæs, kalkuner og ikke mindst høns og kyllinger. Resten, 30 procent, er vilde fugle.

Forskerne giver også et bud på, fordelingen af Jordens biomasse, før mennesker for mere end 10.000 år siden for alvor begyndte at forandre planetens biologi. Siden dengang mere end 80 procent af de vilde landpattedyr, og 80 procent af havpattedyrene, 15 procent af havenes fisk og cirka halvdelen af klodens planter forsvundet. Det sidstnævnte skyldes især menneskets stadigt mere intensive landbrug med fælding eller afbrænding af enorme skovarealer for at skaffe plads til marker og plantager med mindre træer.

Carsten Rahbek, professor i makroøkologi ved Københavns Universitet, kalder tallene i rapporten for “groteske at se på”.

– Biologer ved udmærket, at mennesker har en overordentlig kraftig påvirkning af Jordens biologi. Alligevel er mange af tallene i analysen overraskende og, ja, groteske at se på, siger han og tilføjer, at rapporten baserer sig på solid og grundig forskning.

Endvidere understreger han, at det sætter yderligere en tyk streg under, at mennesket er i færd med at forårsage den sjette store massedød i klodens historie, og at Jorden dermed befinder sig i en ny geologisk epoke ved navn Antropocæn – “menneskets tidsalder”. Carsten Rahbek påpeger også, at omkring 50 procent af klodens samlede bruttonationalprodukt er baseret på naturen og dens ressourcer, så når vi gør indhug i den, risikerer vi samtidig at udhule vores eget indkomstgrundlag.

– På den baggrund giver det rigtig god mening at give plads til naturen, og her er EU i virkeligheden en foregangsregion, idet cirka 17 procent af arealet her er udlagt som beskyttede naturområder. Desværre ligger Danmark sidst i EU-rækken med kun otte-ni procent af arealet udlagt som beskyttede Natura 2000 områder, og nogle af arealerne er endda golfbaner og lignende, siger han.

jorden, planet, planeten jorden, liv, liv på jorden, forskere, fund, videnskab, forskning, organisme, organismer, tgn på liv,
Mennesket har sat et gevaldigt aftryk på kloden. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·