Læs også:

Close
Det drænende venskab: Sarah fortæller – derfor slog jeg op med min veninde

Det drænende venskab: Derfor bliver du smittet af din venindes humør

Mit liv  | 

Føler du dig også nogen gange udmattet og trist efter at have snakket med en bestemt veninde? Det er faktisk helt naturligt, viser videnskaben

Du skal mødes med din veninde. Hun har haft en dårlig dag, og hun har brug for at snakke. Som den gode veninde, du er, lægger du selvfølgelig øre til hendes beklagelser. Igen. Du giver hende ret i hendes bekymringer, og du kommer faktisk også i tanker om, at du egentlig heller ikke har haft en superfed dag.

Efter jeres møde føler du dig pludselig nedtrykt, selv om du faktisk havde haft en okay dag inden. Det er slet ikke så underligt, at du får det sådan. Det er nemlig videnskabeligt bevist, at følelser smitter fra menneske til menneske.

Det drænende venskab: Sarah fortæller – derfor slog jeg op med min veninde
Det er helt naturligt, at du bliver påvirket af din venindes dårlige humør. (Foto: All Over)

Den amerikanske hjerneforsker Richard Davidson har forsøgt at kortlægge, hvordan mennesker påvirker hinanden med følelser. Ifølge hans forskning er vores hjerner udstyret med spejlneuroner, der afkoder og afspejler følelsesudtryk.

Det betyder, at spejlneuronerne læser et andet menneskes ansigtsudtryk og sender signaler til éns eget ansigt om at overtage et lignende udtryk. Forskningen viser også, at du ikke blot kopierer ansigtsmimikken – du udløser faktisk også samme følelse i din egen krop.

Læs også: 11 ting, du ikke skal sige til en arbejdsløs

Helt simpelt betyder det, at, hvis du ser en person græde, aktiveres de samme centre i din hjerne, som når du selv græder. Omvendt kan et smil fra en anden person altså også skabe en glædesfølelse hos dig. Følelser smitter simpelthen, bogstaveligt talt.

yoga, solnedgang, strand
Meditation og yoga kan hjælpe dig med at holde fast i de positive følelser. (Foto: Singapore Airlines)

Omgås du negative mennesker, kan det af gode grunde føles umuligt at fastholde et positivt humør – men det findes der ifølge Richard Davidson en løsning på.

Forskeren er stor tilhænger af meditation og mindfulness, og hans forskning viser, at du gennem yoga og meditation kan påvirke din hjerne i en mere positiv retning – i stedet for at lade dig påvirke af energierne omkring dig. Så prøv vores tre lette øvelser i mindfullness, eller meld dig på et yogahold.

Læs også: Sisse gik fra krigsjournalist til yoga: Soldaterne synes, det er megahårdt

Nogen gange kan en negativ veninde dog blive for drænende, og så er det måske på tide at droppe venskabet. Læs Sarahs histore – hun valgte at slå op med sin pessimistiske veninde efter flere års drænende venskab.

 

Kilder: Videnskab.dkTv2.dk

· Mere fra samme kategori ·