Læs også:

Close
stop spild af mad, surhs højskole. forbrug, historie, overlevelse, rationering, mangel, fødevarer, madspild, overskudsmad, rester, mad,

NEWS: Ny rapport: Danskerne har skåret 14.000 tons madspild væk

Nyheder  | 

Ny rapport: Indsats virker – vi spilder mindre mad · Forligsmand forlænger OK-forhandlinger med to uger · Efter shitstorm: Starbucks lukker alle butikker for en dag · Coachellas ejer støtter våbenlobby og andre konservative organisationer · Mand anholdt for at skyde ulv på mark i Vestjylland · Undersøgelse: Verden glemmer Holocaust

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny rapport: Danskerne har skåret 14.000 tons madspild væk

En ny rapport fra Miljøstyrelsen viser, at indsatsen for at få danskerne til at spilde mindre mad virker.

Ifølge rapporten er der nemlig mindre madspild i Danmark – faktisk hele 14.000 tons mindre end i 2011. Rapporten fra Miljøstyrelsen bygger på en gennemgang af madspildet i en stor bunke skraldeposer fra danske husstande i 2017, og viser, at mens der er et fald på hele 24 procent i madspildet per person i etageboliger, er der ikke noget fald i enfamiliehuse.

Undersøgelsen har alene kortlagt udviklingen i madspildet, og ikke grundene til, hvorfor det er sket. Samlet set er der et gennemsnitligt fald i madspild per person på 8 procent. Det vil sige, at der var 261.000 tons madspild i 2011 til 247.000 tons i 2017. Samtidig viser en rapport, som Aarhus Universitet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen, at danskerne er blevet opmærksomme på udfordringen. 85 procent af danskerne er blevet gjort bekendt med madspildsproblematikken i løbet af det seneste år.

– Madspild betyder, at forbrugerne taber penge, og at de ressourcer, der går til at producere fødevarerne – altså vand, energi, gødning, foder, med mere er spildt. Derfor er madspild en vigtig dagsorden både her i Danmark, men også internationalt. Det ser vi med de 17 bæredygtighedsmål, som FN´s Generalforsamling vedtog i 2015. Her bliver der sat fokus på nedbringelse af madspild, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Rapporten peger også på, at motivationen for at skære ned på madspildet hænger sammen med, hvor meget husholdningen kan spare på budgettet – hele 66 procent af danskerne mener, at muligheden for at spare penge vil gøre, at de formindsker madspildet. Herudover ser 54 procent af danskerne madspild som et problem for miljøet. Endelig viser rapporten, at de færreste laver madplaner, som ellers er en effektiv måde at undgå at købe for meget på.

Ministeren vil nu gå i tænkeboks og overveje, hvordan han kan bidrage med nye initiativer mod madspild.

– Hvis vi skal have mindre madspild i Danmark, kræver det en indsats fra alle. Vi skal huske, at de nye tal dækker over husholdningerne, og der kan godt være sket et større fald hos andre dele af samfundet. Nu vil jeg overveje, hvordan vi kommer videre med denne vigtige dagsorden. Derfor glæder det mig, at så mange danskere synes, madspild er et problem. Jeg håber, at den bevidsthed vil forplante sig til endnu mere omtanke, så mindre mad fremover ender i skraldespanden, siger Esben Lunde Larsen.

Se også: Prinsesse Marie til skoleelever: – Det er jer, der gør en forskel mod madspild

stop spild af mad, surhs højskole. forbrug, historie, overlevelse, rationering, mangel, fødevarer, madspild, overskudsmad, rester, mad,
Der er blevet indført flere forskellige initiativer, for at bremse danskernes madspild, og det er faktisk blevet reduceret med 25 procent over de seneste ti år. (Foto: Ritzau Scanpix)

Forligsmand forlænger OK-forhandlinger med to uger

Efter 20 timers forhandlinger, der har løbet hele natten, er det netop nu blevet offentliggjort, at overenskomstforhandlingerne udskydes i yderligere to uger. Det meddeler Forligsinstitutionen i en pressemeddelelse.

– Jeg har i dag – efter at have rådført mig med de to øvrige forligsmænd – besluttet, at de varslede arbejdsstandsninger udsættes i indtil to uger, skriver Mette Christensen i pressemeddelelsen.

Selvom forhandlingerne nu er udskudt med 14 dage, så tror lærernes formand, Anders Bondo, at forhandlerne kan fortsætte med den intensitet, de har haft gennem natten.

– Jeg vil nærmere sige, at forhandlingerne er udskudt med to dage. Vi skal møde allesammen her igen fredag. Og vi er blevet bedt om at tage sovepose og tandbørste med. Jeg tror, at forligsmanden burer os inde, til vi er færdige, siger han.

Kommunernes forhandler, Michael Ziegler, siger på vej ud fra Forligsinstitutionen, at han er enig i, at udskydelsen beror på, at forligsmanden mener, at forhandlingerne kan føre til noget.

Det er anden gang, at Mette Christensen udskyder forhandlingerne, og det er formelt set hendes sidste mulighed for at udskyde forhandlingerne. Det skriver DR.

Læs mere: OK18: Forstå sagen om den mulige storkonflikt, og hvad den betyder for dig

ok18, overenskomst, overenskomsforhandling, forhandling, løn, arbejde, arbejdsvilkår, vilkår, rettigheder, medarbejdere, offentlig ansat, offentlige ansatte, kommune, regioner, staten, regeringen, sophie løhde, kl, martin ziegler, lærerforeningen, musketered, sammenhold, storkonflikt, konflikt, strejke, lockout, politik, moderniseringsstyrelsen, innovation, finansministeriet, penge, økonomi, pres, mette christensen, sammenbrud
Anders Bondo Christensen, er formand for Danmarks Lærerforening. Det er dem, som de andre brancher har indgået en musketered med, for at stå sammen i forhandlingerne. (Foto: (Foto: David Leth Williams/Scanpix 2018)

Efter shitstorm: Starbucks lukker alle butikker for en dag

Den 29. maj vil du ikke kunne købe din daglige pumpkin-spice-moccachino i en amerikansk Starbucks-café. Kædens 8.000 butikker i USA holder nemlig lukket. Det sker, fordi de 175.000 ansatte skal trænes i ligebehandling af kunder uanset deres etnicitet.

Lukkedagen kommer efter en sag, hvor en Starbucks-butikschef i byen Philadelphia tilkaldte politiet, fordi to afroamerikanske mænd sad i butikken uden at bestille noget. De blev anholdt for ulovlig indtrængning. De to mænd sagde til politiet, at de ventede på en anden ven. Denne ven ankom til butikken, mens de blev anholdt af politiet. De to blev efterfølgende ikke sigtet.

Det har betydet, at samtlige Starbucks-ansatte, nu trænes i, hvordan de håndterer ”racemæssig partiskhed”.

starbucks
Starbucks lukker alle deres butikker for en dag, efter en shitstorm. (Foto: Dom J fra Pexels)

Coachellas ejer støtter våbenlobby og andre konservative organisationer

Kigger du på billeder fra den amerikanske musikfestival Coachella, ser det ud som et hippieparadis midt i Colorados ørken. Farvestrålende kostumer, vild makeup, åbenhed, fest, farver, kærlighed og seksualitet er nogle af de ting, du først kommer til at tænke på, når du ser billederne på Instagram.

Ser du på manden, der ejer festivalen, viser der sig dog et lidt andet billede. Coachellas grundlægger Philip Anschutz støtter nemlig en lang række konservative organisationer i USA – blandt andet de kristne organisationer Alliance Defending Freedom, the National Christian Foundation, and the Family Research Council. Det skriver The Daily Beast.

Disse grupper arbejder eftersigende mod lige rettigheder for LGBTQIA+-personer og argumenterer mod klimaforandringer. I løbet af 2016, efter en shitstorm over hans støttekroner, viste skattepapirer, at Phillip Auschutz’ virksomheder stoppede med at donere til de tre store kristne organisationer.

Til gengæld donerede de penge til en lang række andre og mindre organisationer, der blandt andet også arbejder mod LGBTQIA+-personers rettigheder og er imod marijuana.

At mange af de organisationer, som Schutz støtter advokerer for holdninger, der går stik imod de holdninger, mange af de kunstnere han betaler for at optræde på sine festivaler, har. Det har de seneste år vakt kritik flere gange, men om det for alvor vil ændre, festivalsgængere og kunstneres holdninger om at optræde på festivalen, må tiden vise.

Se også: Beyoncé genforener Destiny’s Child på Coachella 2018

Mand anholdt for at skyde ulv på mark i Vestjylland

En 66-årig mand er sigtet for at skyde og dræbe en ung hunulv på en mark øst for Ulfborg. Politiet modtog mandag eftermiddag en anmeldelse fra et vidne om, at en ulv var blevet skudt på en mark cirka 13 kilometer øst for Ulfborg. Vidnet havde set en mand komme kørende i bil til marken, affyre skud fra bilen mod ulven og køre væk fra stedet igen.

– Da patruljen kommer frem til stedet, finder de en ung hun-ulv, som er dræbt af skud. De finder også afskudte patronhylstre, fortæller Poul Østergaard, leder af særlovscentret hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Ud fra vidnets beskrivelse af bilen kunne politiet anholde en 66-årig mand fra lokalområdet, som nu er blevet sigtet og afhørt. På mandens bopæl har politiet fundet flere skydevåben, som er beslaglagt. Det samme er sket med den 66-åriges bil. Der er ikke jagttider på ulven i Danmark. Midt- og Vestjyllands Politi har derfor sigtet den 66-årige for at overtræde flere bestemmelser i jagtloven. Manden nægter at have skudt ulven og har ikke ønsket at udtale sig.

Politiet venter nu på resultatet af de tekniske undersøgelser. Den døde ulv bliver nu undersøgt nærmere af Veterinærinstituttet, DTU. Blandt andet skal der laves en dna-test, så man kan fastslå et hundrede procent, at der er tale om en ulv. Det skriver DR.

ulve, ulveflok, ulveunge, ulveunger, ulv, danmark, skove, natur, naturfredningsofreningen, eu, eu-kommissionen, folketinget, langbruget, landbrug, regler, skyde, natur, dyrebestand
Ifølge EU-regler må landmænd ikke skyde ulvene, der igen har slået sig ned i de danske skove efter mange års fravær. (Foto: /ritzau/)

Undersøgelse: Verden glemmer Holocaust

“Never Forget” hed et verdensomspændende Holocaust-slogan efter anden verdenskrig. Men Holocaust er ved at gå i glemmebogen, og “det er problematisk”, siger historiker ifølge Bias.nu.

En ny amerikansk undersøgelse fra Schoen Consulting, der har gennemført mere end 1.350 interview blandt den amerikanske befolkning viser, at mange voksne amerikanere mangler grundliggende viden om folkemordet på jøderne under Anden Verdenskrig. Undersøgelsen viser, at 11 procent af alle voksne amerikanere intet ved om folkedrabet.

Tallene viser også, at blandt dem, der har hørt om Holocaust, er mange usikre eller uvidende om fakta om omfanget af folkemordet. En tredjedel af forsøgspersonerne tror nemlig, at der var tale om to millioner eller færre dræbte jøder. Det var faktisk tæt på seks millioner jøder, der mistede livet i koncentrationslejre i Europa og Holocaust betragtes som et af de mest omfangsrige folkedrab i verdenshistorien.

Undersøgelsen er desværre også langt fra den eneste, der viser den glemsomme udvikling. Sidste år kunne tyske forskere bevise, at under halvdelen af 14-16-årige tyskere vidste, at Auschwitz var en nazistisk koncentrationslejr. Samlet set viste den tyske undersøgelse, at 86 procent af den tyske befolkning kendte til den berygtede koncentrationslejr. Året før det viste en engelsk undersøgelse, at mere end tre fjerdedele af alle unge i England ikke vidste at civile var fanger i tyske koncentrationslejre.

Museumsdirektøren ved Dansk Jødisk Museum, Janne Laursen, er bekymret over tendensen.

– Relevansen af Holocaust er stadig aktuel. Det handler ikke bare om gaskamre og koncentrationslejre. Det er selve komplekset, der ledte frem til udryddelsen, der stadig er relevant for samtiden; hvordan kunne det ske, hvad førte til det. Det bør vi lære af og ikke glemme, da der stadig findes folkedrab og racisme i verden i dag, siger hun.

I Berlin gør turister Holocaust til en selfieting. Læs mere her: YOLOCAUST: Kunstner sætter KZ-lejr-fotos ind over mindesmærkeselfies

YOLOCAUST; kunstner laver unges selfies ved mindesmærke om med billeder fra KZ-lejre. (Fotomanipulation Foto: All over)

· Mere fra samme kategori ·