Læs også:

Close
majbritt louring engell, alice apel hartvig,  antiinflammatorisk, antiinflammatorisk kost, danmark, diabetes, fedme, fibre, frk skrumps nordiske middelhavskost, fødevarer, havregryn, hjerte- og karsygdomme, inflammation, kål, kost, livsstil, livsstilsomlægning, mad, middelhavet, naturligt sukker, norden, nordisk, nordisk middelhavskost, overvægt, råvarer, rugbrød, sundhed, sygdomme, tarme, velvære

Nordisk middelhavskost: Kom af med inflammation, overvægt og sukkertrang

Mad  | 

Frk. Skrumps nordiske middelhavskost sætter den anerkendte mad fra Middelhavsområdet i en nordisk kontekst

Med den nyeste viden om ernæring og indgående introduktion til det bedste fra nordisk hverdagsmad vil bogen guide dig til et liv uden sygdom, inflammation og overvægt.

Er du træt og uoplagt? Kan du ikke styre din sult eller din vægt? Sover du dårligt? De seneste år har forskning vist, hvor stor effekt maden og vores tarmes velbefindende har på vores humør, vores vægt og vores krops evne til at regulere sig selv og sine funktioner.

Gang på gang er det også blevet påvist, at de folkeslag, der bor ved Middelhavet og nyder godt af den traditionelle mad fra området lever sundere, længere og mere sygdomsfrit. Sunde fedtstoffer, masser af fisk, fuldkorn og friske fødevarer er altså vejen frem. Det virker svært at leve som en solbeskinnet italiener, når du selv bor i det kolde nord, men nu sætter en ny bog middelhavskosten i en nordisk kontekst.

– Vi har så mange fødevarer i Norden, der matcher de gode fødevarer, man typisk finder i Middelhavskosten. Vi har også madgrupper, der er bedre. I modsætning til eksempelvis italienerne, der stadigvæk spiser meget pasta og hvedebrød, har vi rugbrødet og kål, som giver maven og tarmene gode og grove fibre at arbejde med, fortæller Alice Apel Hartvig.

majbritt louring engell, alice apel hartvig,  antiinflammatorisk, antiinflammatorisk kost, danmark, diabetes, fedme, fibre, frk skrumps nordiske middelhavskost, fødevarer, havregryn, hjerte- og karsygdomme, inflammation, kål, kost, livsstil, livsstilsomlægning, mad, middelhavet, naturligt sukker, norden, nordisk, nordisk middelhavskost, overvægt, råvarer, rugbrød, sundhed, sygdomme, tarme, velvære
Alice Apel Hartvig og Majbritt Louring Engell har skrevet bogen Frk. Skrumps nordiske middelhavskost. (Foto: Gyldendal/Frk. Skrump)

En irriteret krop

Alice Apel Hartvig er autoriseret klinisk diætist, og sammen med med Majbritt Louring Engell, PB i human ernæring og master i træning og fitness står hun bag Frk. Skrumps nordiske middelhavskost.

De to kvinder er også to dele af et trekløver, der sammen har klinikken Frk. Skrump – Klinik for sund livsstil. Her behandler de overvægt, PCO og PCOS, diabetes, forhøjet kolesterol, tarmproblematikker og spiseforstyrrelser. De har også fagfolk tilknyttet med viden inden for psykologi, fertilitet, idræt, ernæring og tarm- og mavefunktion, samt kirurgi.    

Frk. Skrumps nordiske middelhavskost er ikke Hartvig og Engells første bog, langt fra. Men det er den første bog, hvor de to forfattere for alvor ikke kun kigger på selve vægttabet, men på hele livsstilen og det at tilberede mad og spise den sammen. Derfor er bogen heller ikke tænkt som en kur, men som en guide i, hvordan du kan ændre din livsstil til det bedre, og det er der en god grund til.

White-omelet nordimajbritt louring engell, alice apel hartvig,  antiinflammatorisk, antiinflammatorisk kost, danmark, diabetes, fedme, fibre, frk skrumps nordiske middelhavskost, fødevarer, havregryn, hjerte- og karsygdomme, inflammation, kål, kost, livsstil, livsstilsomlægning, mad, middelhavet, naturligt sukker, norden, nordisk, nordisk middelhavskost, overvægt, råvarer, rugbrød, sundhed, sygdomme, tarme, velværesk middelhavskost omelet
De danske råvarer er lige så godt og sunde, som dem, du finder i den anerkendte middelhavskost. (Foto: Gyldendal)

– Flere og flere af vores klienter kom til os, med større problemer end bare at ville tabe sig. Når vi kiggede på deres blodprøver og snakkede med de læger, som vi arbejder sammen med, tegnede der sig et billede af, at klienternes kroppe var irriterede og havde brug for mere, end bare at tabe sig. De havde brug for at kroppen fik ro og balance, fortæller Alice Apel Hartvig. 

Alice Apel Hartvig fortæller, at irritationen i kroppen, som mange af Frk. Skrumps klienter oplever, kommer af en inflammation i kroppen.

– Inflammation er en tilstand i kroppen, hvor kroppen populært sagt bekriger sig selv. Det gør den, fordi den ikke kan restituere sig selv og derfor ikke virker ordentligt. Det sker, når du får for lidt motion, for meget usund- og forarbejdet mad, for lidt søvn og for meget stress. Det sker ikke fra den ene dag til den anden, men udvikler sig, fordi det sker hver dag, hver uge, hver måned, hvert år, forklarer Hartvig.

majbritt louring engell, alice apel hartvig,  antiinflammatorisk, antiinflammatorisk kost, danmark, diabetes, fedme, fibre, frk skrumps nordiske middelhavskost, fødevarer, havregryn, hjerte- og karsygdomme, inflammation, kål, kost, livsstil, livsstilsomlægning, mad, middelhavet, naturligt sukker, norden, nordisk, nordisk middelhavskost, overvægt, råvarer, rugbrød, sundhed, sygdomme, tarme, velvære
Et nyt take på en dansk klassiker – frikadeller. (Foto: Frk. Skrumps Nordiske middelhavskost)

Opskrift fra Tarme i topform: Cremet kærnemælksyoghurt

Hun fortæller, at inflammation i høj grad hænger sammen med kroppens blodsukkerregulering. Er dit blodsukker ikke stabilt, virker kroppens insulin ikke, som den skal. Med tiden kan du udvikle for højt blodsukker, der på sigt kan føre til alvorlige livsstilssygdomme som type2 diabetes, hjerte- og karsygdomme. 

Det er netop for at komme denne inflammation til livs, at Alice Apel Hartvig og Majbritt Louring Engell har skrevet Frk. Skrumps nordiske middelhavskost. 

– For at komme af med inflammationen, anbefaler vi, foruden søvn og motion, at du spiser en antiinflammatorisk kost. Den type kost tilfører kroppen de næringsstoffer, kroppen har manglet, og efter noget tid, vil kroppen begynde at genfinde balancen. Det betyder også mindre træthed, bedre humør og hvis du er overvægtig, vil det i de fleste tilfælde også føre et vægttab med sig.  Middelhavskosten er i høj grad en antiinflammatorisk kost, det er derfor, at vi har baseret den nordiske middelhavskost på de samme principper, men med madvarer, som vi finder naturligt på disse breddegradder, fortæller Hartvig.

majbritt louring engell, alice apel hartvig,  antiinflammatorisk, antiinflammatorisk kost, danmark, diabetes, fedme, fibre, frk skrumps nordiske middelhavskost, fødevarer, havregryn, hjerte- og karsygdomme, inflammation, kål, kost, livsstil, livsstilsomlægning, mad, middelhavet, naturligt sukker, norden, nordisk, nordisk middelhavskost, overvægt, råvarer, rugbrød, sundhed, sygdomme, tarme, velvære
Danske madvarer er lige så gode som dem i middelhavskosten. (Foto: Frk. Skrumps Nordiske middelhavskost)
Om forfatterne:
Alice Apel Hartvig og Majbritt Louring Engell har skrevet flere bøger sammen, blandt andre “Tarme i topform” og “Frk. Skrumps grønne middagsretter”.

Derudover har Majbriit Louring Engell skrevet “Sandheden om sukker går i køkkenet”, som er et opskriftsbog til bestselleren “Sandheden om sukker”.

Sundhed er en helhed

Frk. Skrumps nordiske middelhavskost tager udgangspunkt i danske råvarer såsom rapsolie, rugbrød, fisk, kål, havregryn, naturligt sukker, rodfrugter og typisk danske frugter som æbler og pærer.

Alice Apel Hartvig og Majbritt Louring Engell gør op med slankekure og stramme kostplaner i bogen. I stedet er det ambitionen at guide dig til en livsstilomlægning, der automatisk sørger for, at din krop bliver sund og rask igen, gennem danske fødevarer udvalgt efter egenskaber, ligesom den kost, du finder ved Middelhavet. Det er nemlig ikke kun overvægtige, der kan have godt af antiinflammatorisk kost. Vi har alle sammen godt af den. Af samme årsag er bogen ikke skrevet med vægttab som hovedfokus, den er skrevet med et fokus på hele dig.

– Undersøgelser har vist, at vi danskere ikke er så gode til at lave mad sammen, eller spise den sammen. Det er synd, for forskningen på middelhavskosten viser, at det, at de spiser sammen og laver maden sammen skaber en ro og velvære, som påvirker resten af kroppen positivt. Man kan også måle en negativ effekt på resultaterne for middelhavskoste, når man eksempelvis tager madlavningen og middagen med familien ud af ligningen. Så det er hele ritualet omkring de gode råvarer, madlavning og det at spise sammen, der skal ses på, for at middelhavskosten har en effekt. Det vil vi gerne føre videre til Frk. Skrumps nordiske middelhavskost, fortæller Alice Hartvig.

Læs også: Tarmene har afgørende betydning for din sundhed

majbritt louring engell, alice apel hartvig,  antiinflammatorisk, antiinflammatorisk kost, danmark, diabetes, fedme, fibre, frk skrumps nordiske middelhavskost, fødevarer, havregryn, hjerte- og karsygdomme, inflammation, kål, kost, livsstil, livsstilsomlægning, mad, middelhavet, naturligt sukker, norden, nordisk, nordisk middelhavskost, overvægt, råvarer, rugbrød, sundhed, sygdomme, tarme, velvære
Velvære og sundhed handler også om at lave maden og nyde den sammen med andre. (Foto: Frk. Skrumps Nordiske middelhavskost)

Opskrift fra Tarme i topform: Rød spidskålssalat med skovbær og chokolade

Er nem at gå til

For at gøre det så nemt som muligt, er bogen inddelt i tre forskellige dele. I den første del forklares de grundlæggende principper, som Frk. Skrumps nordiske middelhavskost bygger på.

Anden del dykker ned i hvert enkelt element af begrebet og viser, hvorfor livsstilen vil hjælpe en irriteret krop, eller endnu bedre, kan forebygge, at du får en.

Tredje del er endnu mere praktisk og viser dig konkret, hvordan du kan sætte dine måltider sammen hen over en uge. Du vil også finde et særligt tillæg til dem, der ønsker at bruge bogen i forbindelse med vægttab. Der er 58 forskellige opskrifter, som du finder løbende hele vejen igennem bogen, og der er flere forskellige guides til, hvordan du kan sætte en madplan sammen. 

majbritt louring engell, alice apel hartvig,  antiinflammatorisk, antiinflammatorisk kost, danmark, diabetes, fedme, fibre, frk skrumps nordiske middelhavskost, fødevarer, havregryn, hjerte- og karsygdomme, inflammation, kål, kost, livsstil, livsstilsomlægning, mad, middelhavet, naturligt sukker, norden, nordisk, nordisk middelhavskost, overvægt, råvarer, rugbrød, sundhed, sygdomme, tarme, velvære
Der er også opskrifter på søde sager med naturligt sukker. (Foto: Frk. Skrumps Nordiske middelhavskost)

Forfatterne beder dig også om at tage stilling til dine og din families spisemønstre. Planlægger I jeres madindkøb? Laver I maden sammen? Spiser I den sammen?

– Vi anbefaler, at du planlægger lidt frem, det er ret vigtigt. Det er også vigtigt, at du ikke snacker løs på en masse usunde ting i løbet af dagen, så får kosten ikke den samme effekt. Det sker oftest, når vi er pressede og ikke har overblik, så putter vi i munden, så vær opmærksom på det, vurderer Alice Apel Hartvig.

Har du PCO, PCOS eller andre særlige ting, der skal tages højde for, anbefaler Alice Apel Hartvig, at du taler med din læge eller diætist, hvis der er noget, du er i tvivl om.

majbritt louring engell, alice apel hartvig,  antiinflammatorisk, antiinflammatorisk kost, danmark, diabetes, fedme, fibre, frk skrumps nordiske middelhavskost, fødevarer, havregryn, hjerte- og karsygdomme, inflammation, kål, kost, livsstil, livsstilsomlægning, mad, middelhavet, naturligt sukker, norden, nordisk, nordisk middelhavskost, overvægt, råvarer, rugbrød, sundhed, sygdomme, tarme, velvære
Selvom det danske køkken bugner af mad med samme næring som i middelhavskosten, er der stadig ting fra den originale kost – såsom oliven – der er en del af Frk. Skrumps nordiske middelhavskost. (Foto: Frk. Skrumps nordiske middelhavskost)

– Og så skal du huske at lytte til din krop. Hvis der er noget, du ved, at du har en svaghed over for, eksempelvis brød, eller sukker – også det naturlige – så overvej, hvor tit du skal have det, hvis du overhovedet skal. Sagt på en anden måde, hvis du ved, at du aldrig kun kan holde dig til det ene stykke kage en gang imellem, men spiser det hele på en gang, så skal du overveje, om du skal lave kagen, eller bare tage et stykke og skynde dig at fryse resten ned til en anden dag.

– Men som udgangspunkt er det her en kost, som alle kan tage til sig, og du behøver ikke udelade noget. Men tal med din behandler, læge eller andre fagfolk om det, hvis du er i tvivl, slutter Alice Apel Hartvig.

  • TITEL: Frk. Skrumps nordiske middelhavskost
  • UDGIVELSESDATO : 26-04-2018
  • FORFATTERE: Alice Apel Hartvig og Majbritt Louring Engell
  • FORLAG: Gyldendal

Opskrift fra Tarme i topform: Boller i karry på den sunde måde (it’s a thing)

nordisk middelhavskost - bog

· Mere fra samme kategori ·