Læs også:

Close
sociale medier, some, facebook,

NEWS: 87 millioner Facebook-brugere får besked om lækage i dag

Nyheder  | 

87 millioner Facebook-brugere får besked om lækage i dag · Kvindekommission: Alle superligaklubber skal have elite-kvindehold · Viktor Orbán vinder valget i Ungarn · Parti vil indføre totalt rygeforbud i skolen · To døde efter lastbilangreb i Münster · Dagens billede: Johanne Schmidt-Nielsen har født

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

87 millioner Facebook-brugere får besked om lækage i dag

I dag vil Facebook oplyse 87 millioner brugere om, at deres data er blevet lækket til det politiske analysebureau Cambridge Analytica. Omkring 70 millioner brugere er sig i USA, mens over en million brugere er ramt i henholdsvis Indonesien, Filippinerne og Storbritannien.

Facebook vil samtidig sende information til 2,2 milliarder brugere under overskriften “Beskyt dine oplysninger”, hvor brugerne vil få at vide, hvilke apps, der er forbundet til brugernes Facebook-konti, og hvilke oplysninger disse apps har adgang til, skriver AP.

Facebook er kommet i gevaldig modvind, efter at det er blevet afsløret, hvordan det er lykkedes det britiske analyseselskab Cambridge Analytica at få adgang til data fra 87 millioner amerikanske profiler på det sociale medie. Angiveligt har Cambridge Analytica brugt de mange data til at påvirke amerikanske vælgere op til præsidentvalget som Donald Trump vandt i 2016.

Facebook har siden meddelt, at selskabet vil give brugere mere kontrol over egne data med en ny genvej til privatlivsindstillingerne. Det skal gøre det lettere at downloade og slette den information, som brugerne selv har delt på det sociale medie.

41.820 danske Facebook-brugere kan ufrivilligt have fået deres data videregivet til Cambridge Analytica i modstrid med Facebooks regler, oplyste Facebook i fredags. Det skriver Ritzau.

sociale medier, some, facebook,
Facebook vil guide brugerne i at slette oplysninger om dem selv. (Foto: All Over)

Kvindekommission: Alle superligaklubber skal have elite-kvindehold

Dansk Boldspils kvindekommission kommer med et markant forslag i en ny rapport; Hvis en klub ønsker at spille i Superligaen hos mændene, så skal den fremover også have et elitehold hos kvinderne. Det skriver DR.

– Vi ved, at det er et forslag, der vil udløse debat. Men hvis kvindefodbolden herhjemme for alvor skal løfte sig, så skal vi have en stærk liga. Og dette forslag er en af vejene til at få den liga, vi har brug for. Det er vigtigt at få gang i en debat om, hvordan vi gør kvindeligaen bedre, siger Lykke Friis, der er næstformand i kvindekommissionen.

Kommissionen lægger op til en wildcard-ordning, så superligaklubberne kan være med i den bedste kvinderække uden at skubbe de nuværende, etablerede kvindeklubber ud af topfodbolden. Inspirationen til forslaget kommer fra udlandet:

– Vi kan konstatere, at herre-topklubber i udlandet investerer massivt i kvindefodbold i disse år. Det er ikke, fordi klubejerne pludselig er blevet feminister, men fordi de ser muligheder i kvindefodbolden. Den holdningsændring skal vi også have til at slå igennem i dansk fodbold, siger Lykke Friis.

Brøndby er foreløbig den eneste klub, der er repræsenteret både i Superligaen hos mændene og i 3F Ligaen hos kvinderne. Kvindeholdet er endda ikke en del af aktieselskabet bag superligaholdet, men drives af amatørklubben Brøndby IF. Tidligere har OB haft et hold i 3F Ligaen, men kvindeholdet fra Odense er i dag udskilt i en selvstændig klub, Odense Q. 1. divisionsklubben Vejle har også et hold i 3F Ligaen, mens SønderjyskE er repræsenteret i kvindernes næstbedste række, 1. division. FC København, AaB og FC Nordsjælland luftede sidste år planer om at etablere kvindehold på topplan, dog uden at det endnu er blevet realiseret.

Læs også: Klumme: Hvorfor bliver kvindelige fodboldspillere ikke taget seriøst?

fodbold, fodboldkvinder, em, kvindefodbold, kvinder, sport, kroppen, kvindekroppen, sport, mesterskaber, ligestilling, løn, politikere, dbu, sponsor, sponsorater, løn, bonus, sammenligning, lønninger
De danske fodboldkvinder har haft en forrygende sommer og har sat gang i debatten om kvindefodbold. (Foto: /ritzau/)

Viktor Orbán vinder valget i Ungarn

Søndag vandt Ungarns premierminister Viktor Orbáns og hans regeringsparti, det konservative Fidesz, ved søndagens parlamentsvalg. Det skriver Ritzau.

Ifølge de foreløbige valgresultater står Fidesz til at få to tredjedeles flertal i parlamentet. Det vil give regeringspartiet magt til selv at ændre landets forfatning. Orbán og hans parti har siden flygtninge- og migrantkrisen i Europa i 2015 gjort det til en mærkesag at sikre landets grænser og holde migranter ude. Det har også været det helt store tema i valgkampen. Orbán har opført et pigtrådshegn ved grænsen mod syd. Han har advaret om, at Ungarn risikerer at blive et “migrantland som Frankrig eller Belgien”, og at kvinder og piger vil blive “jagtet”, hvis migranter får lov til at slå sig ned i landet.

Kritikere mener desuden, at Orbán og hans regering underminerer retssystemet, pressefriheden og udnytter sit massive flertal til at lave tvivlsomme ændringer af forfatningen. Støtterne ser ham omvendt som en garant for ungarske værdier, og så peger de i øvrigt på, at økonomien under Orbán er kommet i omdrejninger.

Viktor Orbáns parti ser således ud til at få 134 ud af 199 sæder i parlamentet og bliver det største parti med omkring halvdelen af stemmerne. Sådan ser det foreløbige resultat ud med godt 85 procent af stemmerne optalt. Dermed sikrer søndagens valg den tredje valgsejr i træk til den kontroversielle premierminister, der har været premierminister i Ungarn siden 2010 og sad også på posten mellem 1998 og 2002.

Parti vil indføre totalt rygeforbud i skolen

Nye tal for Den Nationale Sundhedsprofil viser, at flere unge er begyndt at ryge. For at bremse rygningen vil Konservative nu indføre totalt forbud mod rygning i skoletiden.

Som det er nu, forbyder rygelovgivning kun rygning på skolens område, og for mange skoler betyder det, at eleverne bare stiller sig ude på fortovet og ryger.

– Det her forslag går videre og siger simpelthen, at du slet ikke må ryge i den tid, hvor du har skemalagt undervisning, siger den konservative sundhedsordfører, Brigitte Klintskov Jerkel, til DR Nyheder.

Både Socialdemokratiet og Venstre er positive over for forslaget, mens regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, til gengæld afviser. DF mener, at man i stedet skal gøre mere for at uddanne og oplyse de unge om farerne ved at begynde at ryge. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil nu diskutere rygning med alle Folketingets partier med henblik på at skærpe lovgivningen.

Regeringen har sat et mål. Ingen børn og unge skal ryge i 2030. Nu foreslår Konservative at forbyde rygning i skoletiden. (Foto: Polfoto)

To døde efter lastbilangreb i Münster

Lørdag eftermiddag kørte en varevogn ind i en menneskemængde på et centralt beliggende torv i den tyske by Münster. To personer blev dræbt – en 51-årig kvinde og en 65-årig mand – og omkring 20 andre såret.

Den formodede gerningsmand er en 48-årig mand fra Münster. Han skød og dræbte sig selv inde i køretøjet efter påkørslen. Ifølge politiet er der ingen antydning af terrormotiver, som baggrund for angrebet, men gerningsmanden, havde angeiveligt psykiske problemer. Det skriver Ritzau.

Dagens billede: Johanne Schmidt-Nielsen har født

Enhedsliste-politikeren Johanne Schmidt-Nielsen er blevet mor. Politikeren fødte sin lille datter onsdag.

– Hun er verdens dejligste, og vi er fulde af kærlighed. En præcis lille dame, som kom på sin termins-dato – og på sin fars fødselsdag, skriver den nybagte mor.

· Mere fra samme kategori ·