
6 ting, du kan gøre for at forbedre din økonomiske fremtid
Skal 2018 være året, hvor du for alvor får styr på din økonomi – og måske også dig selv – ? Vi guider dig til seks ting, du kan gøre for at forbedre din økonomiske fremtid
Bliver 2018 endelig det år, hvor du får styr på din økonomi? Bliver det nu, at du faktisk bruger dine penge på ting, der giver dig værdi, i stedet for at de bare forsvinder mellem fingrene på dig måned efter måned på uforklarlig vis?
Måske har du et mål, du gerne vil nå? En drømmerejse, du bare ikke kan tage dig sammen til at spare op til? Går du og drømmer om at starte din egen virksomhed? Eller vil du bare gerne være mere ansvarlig med dine penge, sådan så du har råd til de ting, du drømmer om i fremtiden?
Det kan være svært at overskue, hvordan du kan forbedre eller ændre din økonomiske situation, så du skaber bedre rammer for din fremtid og dig selv.
Der er heldigvis mange ting, som du kan gøre, og de handler ikke allesammen om bare at spare op og ikke bruge pengene på sjove ting. Det bedste tidspunkt at lave dit liv om på er lige nu, i dag, dette sekund. Her får du nogle gode råd til ting, du kan gøre, for at forbedre din økonomiske situation.

1: Få et overblik
Det er svært at finde ud af, hvor du skal sætte ind, for at skubbe din finansielle situation i en retning, som du ønsker, hvis ikke du ved, hvor du står økonomisk lige nu. Så det allerførste, du skal gøre, er at finde ud af, hvad du bruger dine penge på.
Du kan finde oversigter over alle de ting, du har brugt dit dankort, debitkort eller andre betalingskort på, inde på din netbank. Er du helt oldschool, kan du printe en måned eller fleres forbrug ud, og så sidde og highlight alle de steder, hvor du måske har brugt penge på dumme ting.
De fleste netbanker har dog også oversigter, hvor du kan kategorisere dine køb, og du nemt kan få et digitalt overblik over, hvad du egentlig bruger dine penge på.
Du kan også lægge et budget. På den måde får du hurtigt og nemt et overblik over, hvad du SKAL bruge penge på, hvad du reelt bruger dine penge på, og hvad du skal lade være med at bruge penge på.
Mangler du overblik over økonomien? Sådan lægger du et budget

2: Spar op
Ja, vi kommer ikke uden om det, du bliver nok i et eller andet omfang nødt til at spare op, hvis du vil have råd til de ting, der koster lidt ekstra i livet.
En opsparing er en sjov størrelse. Nogle har let ved at bygge den op, andre knokler hver eneste dag for at holde pengene indespærret på kontoen og ikke falde for fristelserne.
Visualiser dit mål. Print billeder ud af den lejlighed, du drømmer om, den tropeø, du gerne vil besøge, eller de lokaler, du drømmer om at starte din virksomhed i. Hæng billederne et sted, hvor du ser dem ofte. På den måde er det nemmere for dig at holde styr på dine drømme, når fristelserne bliver for store og den voksende opsparing lokker for at blive brugt.
Du behøver ikke sætte flere tusind kroner til side, hver måned. Lidt kan også gøre det, og små ændringer i dine vaner, kan også give stor gevinst. Elsker du eksempelvis at købe morgenkaffe på din lokale cafe og tage den med dig? Invester i en god thermokop og lav kaffen hjemmefra.
I stedet for, at du bruger pengene på kaffe, hver morgen, så overfører du de knap 40 kroner sådan en luksus koster. Gør det hver dag og se din opsparing vokse foran øjnene. Det er motiverende og inspirerende og holder dig til ilden hele tiden.
Læs mere her: Har du et overforbrug? Ny bog viser, hvordan du får råd til det, der giver dig værdi

3: Tænk dig om inden du bruger penge
Det er lækkert at leve et liv i sus og dus, men hvis du nu skal tænke dig om, SKAL det død og kritte så være pestoen fra Løgismose, der ryger ned i indkøbskurven, hver gang du handler? Kan mindre (og billigere) måske ikke gøre det? Kunne det tænkes, at pesto var endnu lækrere, hvis du selv lavede den fra bunden? Og ja, man kan godt lave god pesto med grønt købt i Lidl.
Selvfølgelig skal der være plads til fråds og forkælelse, men inden du smider pengene efter mad, tøj eller andre ting, som du føler, du ikke kan leve uden, så stil dig selv disse spørgsmål:
- Har jeg VIRKELIG brug for det her?
- Betyder det mere for mig, end – indsæt dit mål her – rejse, Chanel-taske, lejlighed, whatever?
- Kan det gøres billigere?
- Vil det her give mig værdi?
Kan du svare ja til tre af de her spørgsmål, så gør det. Men hvis ikke, så giv i det mindste lige dig selv lidt betænkningtid. Tænker du stadig på denne vare inden for de næste to uger – og her mener jeg ikke, at du pludselig kommer i tanke om det igen, fordi du ser et opslag på Instagram eller noget andet – men fordi du virkelig har tænkt på det, så køb det.
Se her: Sådan får du råd til luksusmode på et lille budget

4: Kom af med din gæld
Det er de færreste, der går gennem livet uden at tilrane sig en eller anden form for gæld. Det kan være, at du har brug for hjælp for at komme gennem studierne. At du har købt en bil engang, eller at du lånte til din første lejlighed. Det kan også være, at du lånte penge til forbrug.
Uanset hvad er det bedst at komme af med gæld. Særligt gæld, der er optaget for at forbruge eller gennem forbrugslån. Ofte er renterne ret høje og dermed bliver lånene dyrere, og ender med at koste dig meget mere, end det du lånte for i sin tid.
Selvfølgelig er der de store gældsposter i banken, eller studielån, som tager den tid de tager at komme af med. Så længe du betaler af på dem er det helt fint. Men klatgæld, mindre lån og andet, skal du prioritere at komme af med så hurtigt som muligt.
Der er da ikke noget mere træls end at få din løn udbetalt, og du så skal sende alle dine penge videre til dyre lån for en jakke, du stoppede med at gå med for et år siden.
Det er ikke sikkert, at du kommer af med din gæld med det samme, men tankegangen omkring din gæld vil formentlig ændre sig, og det kan hjælpe dig på lang sigt.
Se også: Webshops giver store rabatter mod abonnementer: Kan det betale sig?

5: Få dine penge til at gro
Har du nogle evner, som du kan tjene ekstra på?
Det kan eksempelvis være, at du er Valbys bedste dyrlæge om dagen, men om natten bruger du evnerne, du lærte fra din første uddannelse som grafiker på at skabe vidunderlige plakater, som du sælger på Etsy.
Det er meget nemt at starte din egen lille webshop i dag, hvor du kan sælge alt mellem himmel og jord, hvis bare din vare er efterspurgt. Pengene kan være en ekstra vitaminindsprøjtning til lønnen fra dit daglige arbejde, og kan eksempelvis bruges til at booste opsparingen.
Du kan også vælge at investere dine penge, og lade dem gro af sig selv. Du kan lade andre investere dine penge for dig – det kommer til gengæld til at koste dig lidt af din gevinst – eller du kan selv lære at investere dine penge. Du kan enten spørge nogle af dine venner, familie eller måske bankmanden til råds. Du kan også søge på nettet, hvor der er mange guides til, hvordan du bedst begynder at investere.
Vil du være børshaj? Ny løsning får din opsparing til at vokse

6: Invester i dig selv
En anden måde at give din penge ekstra værdi på er ved at investere dem i dig selv.
Er der et kursus, der kan lære dig nye ting og give dig evner og kompetencer, som kunne gøre dig ekstra interessant for fremtidige arbejdsgivere? Måske kan de endda sikre dig en bedre løn? Så brug pengene på det.
Vil du gerne starte din egen forretning? Så brug pengene som startkapital til at søsætte din iværksætterdrøm.
Bruger du dine penge på ting, der giver dit liv værdi?
