Læs også:

Close
Amelia

Amelia fik lavet nye bryster: Jeg føler mig mere selvsikker

Sundhed  | 

Hvorfor vælger vi, at lægge os under kniven, og hvad sker der med os, når vi har fået plastikkirurgi? Får vi bedre selvtillid, og bliver vi egentlig lykkeligere af det?

Amelia er 23 år, men da hun var 18 år fik hun lavet nye bryster. Derudover har hun fået restylane i læberne. Men hvorfor vælger vi plastikkirurgi, og bliver vores selvtillid rent faktisk bedre af det? Det giver psykolog Lotte Kappelskov Davidsen os svar på, samtidig med Amelia fortæller hendes historie, og hvad operationen har gjort for hende.

Lotte Kappelskov Davidsen er uddannet cand. psych., autoriseret, medlem af Dansk Psykologforening.

Lotte har arbejdet med terapi, supervision og undervisning siden 1995.

Siden 2005 har hun haft egen praksis, hvor hun arbejder indenfor den kognitive, systemiske og narrative referenceramme.

Du kan besøge Lottes hjemmeside hjemmeside her.

Fik lavet nye bryster som 18-årig

Amelia har altid haft det fint med sig selv og sin krop, men alligevel valgte hun, som 18-årig at få lavet nye bryster og senere hen sine læber med restylane, hvilket betød, at hun blev mere selvsikker, og hendes selvtillid blev bedre.

– Jeg havde det egentlig fint nok med min krop, men mine bryster har jeg altid været lidt kede af. Selv hvis jeg bare sov sammen med nogen, kunne jeg bedst lide at sove med bh på. Desuden følte jeg heller ikke, at jeg kunne gå i bluser med bar ryg, da jeg ikke følte mig tilpas uden bh på, starter Amelia.

– Mine læber har jeg som sådan aldrig været kede af, men jeg syntes, det kunne være sjovt at prøve, for jeg vidste, at det ville forsvinde igen, hvis jeg ikke brød mig om det.

Selvtillid, selvværd, selvsikker, nye bryster, restylane, plastikkirurgi
Amelia var ked af sine bryster, følte sig ikke tilpas og var mest tryg når hun havde bh på. (Foto: Amelia Holland-Møller)

En skrue uden ende

Det er forskelligt fra person til person, hvorfor de vælger plastikkirurgi. Men for mange er det, fordi de har en idé og et ønske om at se anderledes ud, og en forestilling om at de så kan præstere bedre i hverdagen.

– Årsagen for nogen er, at de har en forestilling om at se anderledes og bedre ud. Og at de vil få det bedre med sig selv og blive mere attraktive. Men det er en forestilling, som bunder i, at vi tror, at vi er mere værd som mennesker, hvis vi ser godt ud, begynder Lotte Kappelskov Davidsen.

At få plastikkirurgi kan være en skrue uden ende, da vi bare flytter fokus, og efter et stykke tid vil vi have ændret noget andet eller mere.

– Desværre er der en stor gruppe mennesker, som tror, at plastikkirurgi hjælper på den lange bane. Det kan sagtens være, at de på den korte bane får mere selvtillid, men på lang sigt vil den aftage igen. Forestillingen om at “nu kan jeg præstere mere” virker kun kortvarigt. Tvivlen på sig selv vil efter et stykke tid vende tilbage igen, siger Lotte Kappelskov Davidsen.

usikkerhed, dårlig selvtillid, mindreværd, mobil spil, covet fashion, afhængighed, vægtstigning, ungdom, liv
Mange har en forestilling om, at de kan præstere mere, hvis de ser bedre ud. (Foto: Pexels)

Mere selvsikker

Amelia synes dog selv, at hendes selvtillid er blevet styrket efter hendes brystoperation, og selvom hun var tæt på at få kolde fødder lige inden, hun skulle opereres, var hun glad for resultatet efter operationen, og er det stadig den dag i dag.

– Jeg ved ikke, om jeg er blevet et lykkeligere menneske i hverdagen, men jeg er glad for mig selv, og det føler jeg, er det vigtigste, når du har fået foretaget plastikkirurgi.

– Jeg føler mig også mere sikker, når jeg er sammen med min kæreste og føler ikke, at jeg skal “gemme” mine bryster væk. Så der kan jeg helt klart mærke, at jeg er blevet mere sikker på mig selv, hvilket jeg synes er super vigtigt i et parforhold. Dog er jeg sikker på, at min kæreste ville have elsket dem alligevel, selvom jeg ikke havde fået dem lavet! Selv er jeg bedre tilpas nu, og jeg føler, at der er en bedre harmoni med krop, end der var før operationen, afslutter Amelia.

Selvtillid, selvværd, selvsikker, nye bryster, restylane, plastikkirurgi
Amelia føler sig mere selvsikker, end hun gjorde, inden hun fik lavet nye bryster. (Foto: Amelia Holland Møller)

Følelsen er ikke permanent

Lotte Kappelskov Davidsen understreger dog til sidst, at den selvtillid vi får af plastikkirurgi ikke er permanent. Selvtilliden bliver bedre for en stund, men efter et stykke tid, fokuserer vi på et nyt problem.

– Folk får ikke bedre selvværd af plastikkirurgi. Det er en menneskelig forestilling vi har, som er bygget i vores hjerne: Vi tror, at hvis vi får noget nyt, så bliver vi også lykkeligere og får et bedre liv. Men selvom du ikke får bedre selvværd, så kan din selvtillid godt blive bedre.

Læs også: Klumme: Mine nye bryster har givet mig mere selvtillid

Læs også: Det betyder dit udseende for dit selvværd

· Mere fra samme kategori ·