Læs også:

Close
par skændes slås slår boksehandske skænderi mand kvinde boksning

Ødelægger din kæreste dit selvværd? Eller nedbryder du hans?

Sundhed  | 

Hvilke tegn skal du holde øje med for at opdage, om din kæreste er dårlig for dit selvværd? Og hvordan kan I styrke hinanden i stedet? Parterapeut Maj Wismann udpeger faresignaler og alternativer

Bliver du taget seriøst, når du fortæller din kæreste, at der er noget, der går dig på? Respekterer han dig og dine følelser? Spørger han, hvad du har brug for, hvis du har haft en rigtig lortedag?

Ellers kan det have en negativ effekt på dit selvværd – måske helt uden du selv har opdaget det.

– Verden er fuld af røvhuller. Mennesker, du ikke passer sammen med, og som ikke opfører sig ordenligt. Det må du være opmærksom på, begynder klinisk sexolog og parterapeut Maj Wismann, da MY DAILY SPACE interviewer hende om selvværd i parforhold.

– Det er ikke for at være pessimistisk, jeg siger det. Hvis du lukker øjnene for det, kan du være i farezonen for at blive taget i røven.

par, forhold, kærester, ridder på ryggen
Gensidig respekt og anerkendelse er vigtigt, hvis dit selvværd skal styrkes i dit parforhold. (Foto: Josh Willink, Pexels)

Hvis din kæreste nedbryder dit selvværd, har du formentlig slet ikke lagt mærke til det.

– Problemet er, at når nogen opfører sig sådan i et forhold, så opdager du det ikke. Det kommer snigende. I form af kritik, der er pakket ind som humor eller små bemærkninger, der efterlader lidt tvivl hos dig, fortæller Maj Wismann.

Hvis du normalt ikke er en person, der tvivler på dig selv, men pludselig er usikker på, hvad din partner mener, eller at du selv er lige så vigtig som ham, er der nogle faresignaler, du kan kigge efter.

Læs også: Caroline Thorsfelt blev udsat for psykisk vold: Jeg var hans marionetdukke

Tegn på, at din kæreste er dårlig for dit selvværd

Alarmklokkerne skulle gerne ringe, hvis din kæreste ikke respekterer dig og tager dig og dine usikkerheder og problemer alvorligt.

– Det er et faresignal, hvis du ikke bliver taget seriøst. Når du er nede, skal din partner ikke negligere det. Hvis du fortæller, at der er noget galt på dit arbejde, eller at du oplever nogle spændinger med en kollega, så skal han vise omsorg. Han skal tage sig tid til at tale med dig, forklarer Maj Wismann.

Det kan selvfølgelig være svært hele tiden at have tid til den slags i et parforhold, men fylder det meget, at dine følelser bliver negligeret, kan det gøre dig ked af det.

– Hvis du hovedparten af tiden oplever, at din partner ikke har tid til det, der fylder inde i dig, eller han bortforklarer eller nedgør og nedvurderer det, så vil du stille og roligt blive mere og mere ked af det, medmindre du er rigtig stærk, siger Maj Wismann.

kvinde, is, strand, ked af det, trist, sur, øv, parforhold, sommer, kæreste, selvværd
Negligerer din kæreste dine problemer gang på gang? Og lader du ham gøre det? Så nedbrydes dit selvværd stille og roligt. (Foto: Gratisography, Pexels)

Lavt selvværd er generelt. Du har det dårligt med dig selv og er i tvivl om, om du er lige så meget værd som andre, og om dine følelser også gælder. Du handler efter, at du ikke synes, dine drømme, ønsker, mål og ambitioner har samme betydning som andre menneskers.

Læs også: Dårlige vaner, der nedbryder dit selvværd – og hvad du kan erstatte dem med

Dårligt selvværd er altså karakteriseret af en stor mængde negative og selvkritiske tanker, der gør dig usikker. Det kan være svært at identificere, hvor tankerne kommer fra, men hvis du lægger mærke til, hvordan og hvornår de opstår, kan du undersøge, om din kæreste for eksempel er med til at give dem ekstra liv.

– Du kan kigge på, om dine selvkritiske tanker og følelser “sjovt nok” kun opstår i specifikke situationer med din partner, siger Maj Wismann.

– Hvis din partner så gang på gang fortæller dig, at det er dig, der er noget galt med, og du især føler dig som en andenrangsborger i den relation, men ikke sammen med for eksempel veninder eller kolleger, så kan dit dårlige selvværd skyldes din partner.

par skændes slås slår boksehandske skænderi mand kvinde boksning
Det er ikke sikkert, din kæreste ved, at han er med til at nedbryde dit selvværd. Der er måske aldrig nogen, der har sagt til ham, at der er nogle problemer med de ting, han siger. (Foto: Gratisography, Pexels)

Læs også: Datingapps kan oppuste din selvtillid og ødelægge dit selvværd

Min kæreste nedbryder mit selvværd – hvad skal jeg gøre?

Hvis du opdager, at din kæreste rent faktisk er med til at gøre dig dårligt tilpas og forværrer dit selvbillede og dit selvværd, skal du ifølge Maj Wismann observere, hvad der helt præcist sker:

– Det er ikke hans skyld, at du har dårligt selvværd. Du står selv til ansvar for det, for du er et voksent menneske. Så nu skal de blive bevidst om, hvad der er i spil. Vær nysgerrig på, hvad der sker, og hvad han siger. Når du kan identificere de episoder, hvor han siger noget, der rammer dig – for eksempel, at du skal tage dig sammen – kan du i situationen være konkret og sige: “Jeg bliver ked af det, når du taler sådan til mig”.

Parterapeuten mener ikke, du skal gå fra din kæreste, hvis du opdager, at han mindsker dit selvværd. Undersøg i stedet, hvad der får ham til at sige og gøre det, han gør. Han er nemlig højst sandsynligt ikke bevidst om det.

– Pointen er, at du ikke skal gå fra din kæreste. Det er ikke sikkert, han ved, hvilken effekt han har på dit selvværd. Nogle mennesker har dumme vaner og ved ikke, de gør andre kede af det. Der er måske aldrig nogen, der har sagt det til ham, siger Maj Wismann og fortsætter:

– Prøv at adressere det, når det sker. Få ham til at gå i dybden med sit svar. Derefter kan du fortælle ham, at det gør dig ked af det, når han taler til dig på den måde. Det har han måske aldrig tænkt på.

par taler kvinde mand café samtale
Italesæt det, hvis du opdager, at der er et problem med din eller din kærestes håndtering af den andens selvværd. (Foto: Rawpixel, Pexels)

Jeg tror, jeg nedbryder min kærestes selvværd – hvad gør jeg?

Hvis du opdager, at du selv er med til at nedbryde din kærestes selvværd i stedet for at styrke det – for eksempel nu, hvor du har læst denne artikel – behøver du ikke nødvendigvis at rette op på skaden. Det vigtige er, at du erkender det og tænker over det fremadrettet.

– Måske er det prellet af på ham. Andre ødelægger kun ens selvtillid, hvis de får lov til det, siger Maj Wismann.

– Sig: “Jeg har opdaget noget omkring mig selv. Det er ikke særlig flatterende, jeg er ikke stolt af det, og jeg er nervøs for, at jeg kommer til at være rigtig flov. Jeg har opdaget, at jeg gør sådan og sådan, når du siger det og det. Det vil jeg godt sige undskyld for, og fremover vil jeg gøre det bedre. Hvis jeg gør det, så sig til mig, at jeg skal lade være. Sådan vil jeg ikke være”.

Hvordan styrker du din kærestes selvværd?

Hvad kan I så omvendt gøre for at styrke hinandens selvværd? Det er ifølge Maj Wismann helt simpelt: I skal tage hinanden alvorligt.

– Spørg din partner: “Hvad har du brug for? Skal vi snakke om din hårde dag? Eller skal jeg lige køre ned og købe en spand Ben & Jerry’s?”.

ben & jerry's is
Din kæreste kan vise dig omsorg ved at spørge, hvad du har brug for. (Foto: crispy_dewdropsVisualHunt.com / CC BY-ND)

Selv om kommunikation som oftest er alfa og omega, så er det ikke sikkert, det er det, du har brug for. Måske har du allerede endevendt hele situationen tusind gange med dine veninder. Derfor er det vigtigt, at I sammen finder ud af, hvad der er nødvendigt i situationen.

– Man bygger hinandens selvværd op ved at behandle hinanden ordentligt. Din partner er et menneske med tanker og følelser. Også selv om han måske ikke siger så meget, fortæller Maj Wismann og fortsætter:

– Alle har tanker og drømme og vil anerkendes. Så anerkend hinanden, italesæt jeres følelser og opbyg et parforhold, der er så stærkt, at uanset hvad, så går det ikke i stykker. I bliver buddies: Passer på hinanden og bakker hinanden op i jeres individuelle og fælles drømme.

Dertil kommer en stor skefuld ærlighed. Hvis du indrømmer, at det også ofte er din kæreste, der har ret, kan I få nogle gode og læringsrige dialoger.

– Du kan lære sindssygt meget af at være i et parforhold, slutter Maj Wismann.

 

Maj Wismann er klinisk sexolog og parterapeut med egen praksis siden 2006. Du kan læse mere fra Maj Wismann på websexolog.dk

 

#selvværdstema

Læs også:

Selvtillid vs. selvværd: Hvad er forskellen?

Det betyder dit udseende for dit selvværd

Kæmper du med lavt selvværd? Brug disse redskaber til at forbedre det

Klumme: Mine nye bryster har givet mig mere selvtillid

Har ekstroverte mere selvtillid end introverte?

Problemer med selvtilliden? Så se Score-Kajs ScoreShow

· Mere fra samme kategori ·