
Her skal dine madvarer stå for at holde sig bedst muligt
Måden du opbevarer dine madvarer på kan have stor betydning for, hvor længe de kan holde sig. Det kan også betyde mindre madspild, så her får du en guide til, hvordan du bedst indretter dit køleskab og dine madhylder
Dine madvarers holdbarhed afhænger af, hvor godt du opbevarer dem. En god huskeregel er at opbevare dine madvarer, som de gør i supermarkedet, og sørg for at holde dem adskilt
Denne guide viser dig, hvordan du organiserer dit køleskab og dine madskabe optimalt.

Læs også: “Stop Spild Af Mad”-grundlægger: Madspild skal ikke blive en industri
Sammen stopper vi madspild
MY DAILY SPACE’s nyhedsredaktør, Camilla Falkenberg, har sammen med Selina Juul, Stop Spild af Mad og Coop skrevet Danmarks første magasin om madspild – Sammen stopper vi madspild. Denne artikel er fra magasinet.
Køleskabet:
Vi begynder med køleskabet og starter nedefra og bevæger os op!
Grøntsagsskuffen:
Som navnet antyder er det her, du skal opbevare dine grøntsager og din frugt. Vær opmærksom på, at det ikke er alt frugt og grønt, der har godt af kulden, og at du stopper modningsprocessen ved at komme det i køleskabet.
Nederste hylde:
Der er oftest køligst på de nederste hylder, opbevar derfor kød, fisk og fjerkræ der.
Næstnederste hylde:
Mange opbevarer mælk i køleskabslågen, men lågen er det sted på køleskabet, hvor der er størst temperaturudsving. Mælk, der endnu ikke er åbnet, æg, ost, yoghurt og andre mejeriprodukter skal i stedet opbevares på en af de nederste hylder i køleskabet.

Midterste hylde:
Opbevar dine madrester i bokse og sæt dem sammen med mad, der skal spises nu, på den midterste hylde. På den måde ser du dem, hver gang du åbner køleskabet.
Øverste hylde:
Marmelade og produkter, der er syltet med eddike, skal på køl efter åbning. De vil have det godt på den øverste hylde i køleskabet.
Hylderne i køleskabslågen:
Dressinger, ketchup og andre slags dip skal stå i køleskabslågen sammen med sodavand, saft og vin.

Madskabet:
Det er ikke alle fødevarer, der har godt af at komme i køleskabet. Kulden gør, at maden holder længere, men stopper modning, fjerner smag og udtørrer maden. Disse madgrupper kan du sagtens holde ude af køleskabet, når de ikke er tilberedt.
Disse varer behøver slet ikke komme i køleskabet.
Frugter:
Mange frugter har det bedst uden for køleskabet. Er der skåret i dem, skal de på køl. Kiwi, ananas, mango, meloner og bananer skal holdes uden for køleskabet.
Æbler skal stå køligt, og kan sagtens være uden for køleskabet. De skal holdes for sig selv, da de fremmer modningen i andre frugter. Appelsiner, citroner, grapefrugter, opbevares bedst uden for køleskabet.

Grøntsager
Agurker og tomater er kuldefølsomme grøntsager, der vil have det fint uden for køleskabet. Agurker har det bedst uden for køleskabet, hvis de er indpakkede. Tomater fremskynder modningen i andre grøntsager, så sørg for, at de opbevares for dem selv. Avocadoen stopper med at modne, hvis den kommer i køleskabet.
Brød, boller og hvedebrød
Kulden i køleskabet fordamper vandet i brød, boller og hvedebrød, og tørrer det ud. Opbevar brød i en brødkasse, eller et mørkt sted, der ikke er for varmt.
Løg, hvidløg og kartofler
Kartofler, løg og hvidløg har det bedst i tørre, mørke omgivelser.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Samvirke, Forbrugerrådet Tænk, Landbrug og Fødevarer, Alt Om Kost, Hedegaard Food.