Læs også:

Close
Ledigheden blandt unge, følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv

Ledigheden blandt unge er steget

Nyheder  | 

Er du mellem 25 og 29 år, og er arbejdsløs? Så er du ikke den eneste. Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at ledigheden blandt unge er steget  i langt de fleste kommuner siden 2015

Det kan være meget frustrerende at være arbejdsløs, men det er dog en realitet for nogle unge danskere, og særligt for nyuddannede. Ledigheden blandt unge er nemlig steget. Derudover er det ikke særlig fedt økonomisk at være på hverken kontanthjælp eller dagpenge, da der ofte kun lige er penge nok til at klare sig med. Det vil sige ingen byture, shoppingture, eller andre (hyggelige) ting.

Undersøgelsen og tallene fra Danmarks Statistik ser særligt på ledigheden for de 25-29-årige, hvilket i høj grad afspejler dimittendledigheden, altså ledigheden lige efter man har færdiggjort sin uddannelse. Grunden til, at der her ses bort fra den yngre målgruppe; 16-24-årige er, at deres bruttoledighed er meget lav, da adgangen til dagpenge og kontanthjælp for denne gruppe er meget begrænset.

følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
Ledigheden blandt unge er steget i mange kommuner. (Foto: All Over)

Derfor er ledighedsprocenten steget

Ifølge Mikkel Zimmermann, chefkonsulent i Danmarks Statistik, er der to grunde til at ledigheden er steget blandt de 25-29 årige siden 2015, det skriver Ritzau.

Kilde: Danmarks Statistik: http://www.statistikbanken.dk/aus07

I denne artikel bliver der refereret til den registerbaserede bruttoledighed, som er ledige, der modtager dagpenge eller kontanthjælp. Personer, som står udenfor arbejdsmarkedet (fx studerende og førtidspensionister), figurerer ikke i ledighedsstatikken.

Den ene grund

– Den stigende ledighed for unge 25-29-årige kan i høj grad tænkes at hænge sammen med, at flere valgte at uddanne sig i årene under og efter finanskrisen, og at disse så er begyndt at dimittere nu, siger Mikkel Zimmermann med henvisning til, at 81.000 personer fuldførte en kompetencegivende (bortset fra bachelor og forskeuddannelser) uddannelse og fortsætter:

Den anden grund

– En anden grund til stigningen blandt de 25-29-årige kan være, at en væsentligt større del af modtagerne af integrationsydelsen begyndte at indgå i ledighedsstatistikken i sommeren 2016.

 

Ledigheden er steget i 89 kommuner

Ser man på perioden fra 3. kvartal 2015 til 3. kvartal 2017, går den stigende ledighedsprocent for de 25-29-årige igen i langt de fleste kommuner. Helt nøjagtig i 89 kommuner.

Der er dog forskel på, hvor meget ledigheden er steget. Med 5,9 procentpoint er ledigheden steget mest i Allerød Kommune. Derefter følger Skanderborg Kommune med 5,2 procentpoint og Ærø Kommune med 4,8 procentpoint. I alt steg ledighedsprocenten for de 25-29-årige med mere end 3 procentpoint i 19 kommuner.

ung, unge, job, jobsøgning, jobansøgning, arbejdsmarked, ansættelse, forsørgelse, jobmarkedet, jobcenter, støtte, økonomisk støtte
Flere unge forsørges af det offentlige. (Foto: Polfoto)

I den anden ende af skalaen faldt ledigheden for de 25-29-årige i otte kommuner, mens den var uændret i en enkelt. Faldet var med 2,5 procentpoint størst i Samsø Kommune efterfulgt af Albertslund (0,7 procentpoint), Sorø (0,5 procentpoint) og Vallensbæk (0,5 procentpoint) kommuner.

Ledighedsprocenten i de enkelte kommuner kan ses på dette kort via Statistikbanken. Kilde: Danmarks Statistik, http://statistikbanken.dk/pxs/210457

Generelt set er merledigheden højest i de kommuner, der ligger indenfor en rimelig pendlingsafstand af de største uddannelsesinstitutioner, hvilket også er en indikation af, at det er dimittenderne, der er overrepræsenteret blandt de ledige.

Mikkel Zimmermann siger også: ”Udviklingen i de unges ledighedsniveauer frem til 3. kvartal 2017 afspejler i høj grad, hvor i landet de største uddannelsesinstitutioner er placeret, hvilket igen afspejler, at en væsentlig del af de unges ledighed formentlig kan tilskrives deres dimittendledighed”.

need work arbejdsløs arbejde job
Ledigheden blandt unge er steget. (Foto: All Over)

 

Læs også: Forskning: 20’erne er de nye teenageår

· Mere fra samme kategori ·