Læs også:

Close
bedst før, fødevare, fødevarer, sundhed, mad, frugt, grønt, pålæg, brød, fisk, kød, pålæg, holdbarhed, mad, mindst holdbar til, senest

Har du styr på holdbarhed? Sådan tjekker du om din mad stadig kan spises

Mad  | 

Har du heller ikke helt styr på, hvad “bedst før” og “mindst holdbar til” betyder? Ender du med at smide mad ud, fordi du ikke er sikker på, at du kan længere? Så læs med her, hvor vi guider dig i mads holdbarhed

Det kan være svært at hitte ud af de mange forskellige mærkninger der er for, hvor længe mad kan holde sig, men ikke længere, for her får du en guide til, hvordan du kan se, om din mad stadig er til at spise.

bedst før, fødevare, fødevarer, sundhed, mad, frugt, grønt, pålæg, brød, fisk, kød, pålæg, holdbarhed, mad, mindst holdbar til, senest
Har du styr på holdbarhed? Sådan tjekker du om din mad stadig kan spises. (Foto: Jessica Lewis på Pexels)
Sammen stopper vi madspild
MY DAILY SPACE’s nyhedsredaktør, Camilla Falkenberg, har sammen med Selina Juul, Stop Spild af Mad og Coop skrevet Danmarks første magasin om madspild – Sammen stopper vi madspild. Denne artikel er fra magasinet.

Sådan læser du datomærkningen

”BEDST FØR / MINDST HOLBAR TIL” er en retningslinje for, hvornår maden har det bedst. Herefter kan madvaren stadig bruges, hvis den lugter og smager fint, men kvaliteten vil forringes over tid.

”SIDSTE ANVENDELSESDATO” betyder, at madvaren ikke kan anvendes efter denne dato. Den kan indeholde sundhedsskadelige bakterier, du ikke kan se eller lugte.

Læs også: 8 madvarer der er sunde at spise her dag.

Retningslinjer for madvarers holdbarhed

MADRESTER: Kan holde sig i en til tre dage, hvis det er kommet hurtigt på køl. For eksempel kan stegt og kogt kød eller sammenkogte retter holde sig to til tre dage. Tilberedt fisk og tilberedte æggeretter kan holde sig i en til to dage.

BRØD: Kan holde sig, indtil der kommer mug på. Er der mug på en skive eller del af brødet, skal hele brødet ud.

ÆG: Kan som oftest holde sig længere end datomærkningen. Slå ægget ud. Hvis ægget lugter grimt er det for gammelt.

æg råt blomme holdbarhed
Slå ægget ud og lugt til det. (Foto: Pexels)

Se også: Sådan mindsker du dit madspild

GRØNTSAGER: Bløde pletter eller brune pletter på grøntsager kan skæres væk. Skyl grøntsagen, når du har skåret den brune/bløde del væk. Er der mug på, skal hele grøntsagen/pakken smides ud.

FRUGT: Bløde eller brune pletter på frugt kan skæres væk. Skyl frugten, når du har skåret den brune/ bløde del væk. Er der mug på, skal hele frugten/pakken smides ud. Æbler med råd skal dog altid kasseres.

MÆLKEPRODUKTER: Mælk og mælkeprodukter kan som oftest holde sig længere end datomærkningen. Mælkeprodukter lugter og smager surt, når de bliver for gamle. Du bliver ikke syg af at have smagt på sur mælk eller yoghurt. Husk at uhomogeniseret økologisk mælk skiller helt naturligt.

PÅLÆG: Pålæg og røget fisk skal opbevares lufttæt efter åbning. Når du åbner pakken afkortes holdbarheden. For eksempel kødpålæg to til fire dage afhængig af varens art (spegepølse og lignende har længere holdbarhed). Røget laks og helle fisk kan holde sig to til tre dage og gravadlaks i en til to dage.

På grund af risiko for vækst af listeria bør kød- og fiskepålæg kun anvendes frem til datomærkning.

mad, madvarer, indkøb, madopbevaring, opbevaring, køleskab, madskab, køkken, køkkenskabe, kost, diæt, madspild, spild, stop spild af mad,
Mælks holdbarhed er bedst, hvis de ikke opbevares i køleskabslågen, hvor der er for store udsving i temperaturen. (Foto: Pexels.)

Kilde: Fødevarestyrelsen.

· Mere fra samme kategori ·