Læs også:

Close
overgangsalder, kvinde, kvinder, kvindekroppen, kroppen, hormoner, alder, brystkræft, liv, sundhed, mental sundhed, pre-overgangsalder, alderdom, bivirkninger, gener, behandling, slimhinder, knogleskørhed, knogler, blodpropper, dt56a, brystkræft, livmoderkræft, urinvejsinfektion, blærebetændelse, østrogen, humør, humørsvingninger, overgang, klimakterie, menopause, voksen, ældre, livskvalitet,

En behandlet og fermenteret sojabønne kan revolutionere kvinders overgangsalder

Annonce  | 

Efter i årevis at have brugt hormoner i behandling mod gener i overgangsalderen, anbefaler europæiske gynækologer nu i stedet på det hormonfrie kosttilskud Femarelle, lavet på en behandlet og fermenteret sojabønne, som det nye middel mod hedeture og svage knogler

Hedeture, dårligt humør, påvirkelse af sexlysten, og problemer med hår, hud og negle er bare nogle af de problemer kvinder står overfor, når de er midtvejs gennem livet. Tidligere har hormontilskud været den primære behandlingsmetode mod gener i forbindelse med overgangsalderen, men ikke mere.

Nu peger Den Europæiske Gynækologforening nemlig på det hormonfrie kosttilskud Femarelle, som det middel, alle fagfolk fremover bør anbefale kvinder først, når de når overgangsalderen. Det skyldes det patenterede stof DT56a, der findes i kosttilskuddet.

– DT56a er et mildt og hormonfrit førstevalg, der er videnskabeligt funderet og dens virkninger veldokumenteret. DT56a er et patenteret stof, som du finder i kosttilskuddet Femarelle, og som har vist sig at være lige så effektivt som hormonbehandling ved symptomer på overgangsalderen og de følgesygdomme, der kommer, når kvinder når menopause, siger Andrea Genazzani, der er professor og formand for European Society of Gynecology.

overgangsalder, kvinde, kvinder, kvindekroppen, kroppen, hormoner, alder, brystkræft, liv, sundhed, mental sundhed, pre-overgangsalder, alderdom, bivirkninger, gener, behandling, slimhinder, knogleskørhed, knogler, blodpropper, dt56a, brystkræft, livmoderkræft, urinvejsinfektion, blærebetændelse, østrogen, humør, humørsvingninger, overgang, klimakterie, menopause, voksen, ældre, livskvalitet,
En behandlet og fermenteret sojabønne kan revolutionere kvinders overgangsalder. (Foto: Pexels)

Læs også: Det sker der med dig, når du går i overgangsalderen

Hormoners fravær har en enorm effekt i kroppen

Vi vender tilbage til DT56a, Femarelle og forskningen i kosttilskuddet lige om lidt. Først skal vi nemlig have på plads, hvorfor der overhovedet er noget, der hedder overgangsalderen, og hvorfor så mange kvinder døjer med gener fra det.

For at forstå overgangsalderen, bliver vi nødt til at kigge på vores hormoner. Prøv at tænke på, hvad der skete med dig selv, da du begyndte din fysiske og mentale ændring med at gå fra en pige til en ung kvinde. Dine markerede træk, din smallere talje og bredere hofter, dine voksende bryster, dit skinnende hår og vidunderlige naturlige duft. Din menstruation, dit humør under ægløsning, eller første gang du mærker et lille nyt liv sparke inden i dig.

Alle disse oplevelser og udviklinger er sparket i gang af biologiske mekanismer, der bygger på hormoner. I kvinders tilfælde er kønshormonet østrogen dominerende og det påvirker ALT i kvindekroppen.

overgangsalder, kvinde, kvinder, kvindekroppen, kroppen, hormoner, alder, brystkræft, liv, sundhed, mental sundhed, pre-overgangsalder, alderdom, bivirkninger, gener, behandling, slimhinder, knogleskørhed, knogler, blodpropper, dt56a, brystkræft, livmoderkræft, urinvejsinfektion, blærebetændelse, østrogen, humør, humørsvingninger, overgang, klimakterie, menopause, voksen, ældre, livskvalitet,
Østrogen påvirker ALT i kvindekroppen. Når vi går fra piger til teenagere til kvinder til mødre og senere i overgangsalderen. (Foto: Pexels)

Se også: En ægdonors fortælling: Rebecca giver sine æg til barnløse kvinder

– Når du tænker på de forandringer i kvindekroppen som hormoner som østrogen kan skabe, eksempelvis når I går fra barn til voksen, de fysiske og mentale ændringer, der sker i kroppen, så tænk på, hvad der sker, når de samme hormoner forsvinder, forklarer Andrea Genazzani.

Det er, groft sagt det, der sker i overgangsalderen. Rent biologisk er kvinder ikke designet til at leve meget længere end til nogle år efter vi har født vores sidste barn, og selvom vi i dag tilbringer gennemsnitligt 89 år på vores blå planet, så er vores biologi altså ikke fulgt med tiden.

Kvinder får fortsat menstruation syv til otte år efter, at vi stopper med at have ægløsning. Den proces starter typisk i 40’erne, altså går vi i overgangsalderen forholdsvist tidligt i livet. Det betyder også, at vi tilbringer halvdelen af vores liv i en biologisk tilstand, som kroppen rent biologisk ikke er skabt til at tage højde for.

overgangsalder, kvinde, kvinder, kvindekroppen, kroppen, hormoner, alder, brystkræft, liv, sundhed, mental sundhed, pre-overgangsalder, alderdom, bivirkninger, gener, behandling, slimhinder, knogleskørhed, knogler, blodpropper, dt56a, brystkræft, livmoderkræft, urinvejsinfektion, blærebetændelse, østrogen, humør, humørsvingninger, overgang, klimakterie, menopause, voksen, ældre, livskvalitet,
Kvinders biologi har ikke fulgt med vores forlængede levealder. (Foto: Pexels)

Se også: Ny undersøgelse: Derfor mangler du “mig-tid” i hverdagen

Kvinder efterspørger hormonfrie alternativer

De klassiske symptomer mange af os kender på overgangsalderen, hedeture, humørsvingninger, manglende sexlyst, er bare nogle af de mest tydelige mekanismer, der sættes i gang, fordi kroppens østrogenreceptorer ikke får den mængde østrogen, de er vant til.

Den reducerede mængde østrogen fører også til en lang række mindre synlige symptomer, såsom svagere knogler, en mindskning af muskelvævet, der nemmere omdannes til fedt, mindre slimhinder i underlivet, hvilket gør os mere udsatte for sygdomme og endelig kan det også føre til hjertekarsygdomme.

I mange år har gynækologer behandlet symptomer på overgangsalderen med hormontilskud, og det har været en behandling, der har virket. Hormontilskuddene kan gives lokalt – eksempelvis på slimhinderne i underlivet, eller de kan gives som præparater, der har en generel effekt på hele kroppen.

søv, sove, nattesøvn, ro, lys, mad, kaffe, celler, hormoner, regulering, stress, kortisol, sult, vægt, humør, hukommelse, indlæring, kroppen, sove, hverdag, skærme, travlhed,
Hedeture er et af de mest kendte symptomer på overgangsalderen, og de kan gå særligt ud over nattesøvnen. (Foto: Pexels)

Det positive ved hormonbehandlingen er, at den mindsker symptomer som hedeture, hvilket resulterer i en bedre nattesøvn, den modvirker tørre slimhinder og så hjælper hormonbehandlingen også i mod knogleskørhed.

Ulemperne ved hormonbehandling er dog også, at der kan være en øget risiko for hjerte– og karsygdomme, blodpropper, brystkræft og kræft i underlivet.

– Der er nogle, der tror, at hormoner er farlige. Det er de ikke. Hormoner er en del af os, og spiller en stor rolle i vores krops funktioner. Hormontilskud er en effektiv måde at behandle gener fra overgangsalderen på. Vi ved, at længere tids hormonbehandling kan føre til en øget risiko for udviklingen brystkræft eller livmoderkræft. Med årene er der kommet en efterspørgsel på et hormonfrit alternativ til behandlingen af gener i overgangsalderen og det alternativ er DT56a, fortæller Andrea Genazzani.

overgangsalder, kvinde, kvinder, kvindekroppen, kroppen, hormoner, alder, brystkræft, liv, sundhed, mental sundhed, pre-overgangsalder, alderdom, bivirkninger, gener, behandling, slimhinder, knogleskørhed, knogler, blodpropper, dt56a, brystkræft, livmoderkræft, urinvejsinfektion, blærebetændelse, østrogen, humør, humørsvingninger, overgang, klimakterie, menopause, voksen, ældre, livskvalitet,
En undersøgelse foretaget for Femarelle viser, at mange kvinder føler sig alene med deres overgangsalder. (Foto: Pexels)

Læs mere: Her er 6 videnskabeligt beviste måder, du kan styrke dit mentale helbred på

DT56a og Femarelle er videnskabeligt dokumenteret

DT56a er blevet testet i direkte sammenlignelige videnskabelige undersøgelser, og har vist sig at være lige så effektivt i at hjælpe kvinder gennem overgangsalderen, som hormonbehandlinger er. Der er endda steder, hvor DT56a er mere skånsomt for kroppen end hormonbehandlinger er.

Navnet får stoffet til at lyde meget teknisk, men det er det ikke, for DT56a fremstilles nemlig af noget så simpelt som behandlede og fermenterede sojabønner. DT56a er det, man på lægesprog kalder et SERM-produkt. SERM står for Selective Estrogen Receptor Modulater – altså går DT56a ind og virker som et hormon uden at være det, og påvirker specifikke østrogenreceptorer, men kun nogle udvalgte steder i kroppen. 

overgangsalder, kvinde, kvinder, kvindekroppen, kroppen, hormoner, alder, brystkræft, liv, sundhed, mental sundhed, pre-overgangsalder, alderdom, bivirkninger, gener, behandling, slimhinder, knogleskørhed, knogler, blodpropper, dt56a, brystkræft, livmoderkræft, urinvejsinfektion, blærebetændelse, østrogen, humør, humørsvingninger, overgang, klimakterie, menopause, voksen, ældre, livskvalitet,
DT56a udvindes fra en særlig canadisk sojabønne. DT56a er en patenteret del af kosttilskuddet Femarelle. (Foto: Pexels)

DT56a styrer eksempelvis uden om receptorerne i brysterne, livmoderen og æggestokkene og påvirker derfor ikke på en sådan måde, at der kan udvikles brystkræft eller livmoderkræft. Risikoen for blodpropper forsvinder også ved brug af DT56a frem for hormonbehandling. 

Det, der nemlig er hele sagen ved DT56a er, at kroppen opfatter stoffet som hormonet østrogen, hvilket betyder, at de receptorer, der skriger på hormonet, mættes. Derfor hjælper DT56a med symptomer på overgangsalderen såsom hedeture, dårligt humør og manglende sexlyst. Det påvirker også vores hud, hår, negle, organer, slimhinder i skeden og alt muligt andet i kvindekroppen, positivt. 

Det er dog ikke det eneste DT56a påvirker. Det er nemlig også andre mere usynlige, men vigtige dele af vores krop, der styrkes. Eksempelvis fører den mindre mængde østrogen til svagere knogler i takt med at kvinder bliver ældre, det afhjælper DT56a også, samt mindre muskelmasse, slimhinderne i skeden hjælpes også på vej. Endelig er der ikke forbundet en forøget risiko med blodpropper, brystkræft og kræft i underlivet ved brug af DT56a. 

overgangsalder, kvinde, kvinder, kvindekroppen, kroppen, hormoner, alder, brystkræft, liv, sundhed, mental sundhed, pre-overgangsalder, alderdom, bivirkninger, gener, behandling, slimhinder, knogleskørhed, knogler, blodpropper, dt56a, brystkræft, livmoderkræft, urinvejsinfektion, blærebetændelse, østrogen, humør, humørsvingninger, overgang, klimakterie, menopause, voksen, ældre, livskvalitet,
Der er mange synlige tegn på overgangsalderen, men der er også en masse usynlige og til tider alvorlige effekter af kvinders overgangsalder. (Foto: Pexels)

Se her: Glitter, brystsvedsslynger og skededampere: 7 ubrugelige skønhedsprodukter til din krop

– Femarelle fjernede alle mine symptomer

DT56a er en patenteret del af kosttilskuddet Femarelle. Femarelle har været på markedet i Sverige og Norge i mange år, men kom først til Danmark i 2017. Produktet er blevet testet på mere end 4.000 kvinder, og har gennemgået en lang række direkte studier, for at fastslå om kosttilskuddet er lige så effektivt, og om muligt mere skånsomt, end hormonbehandlingen.

– Tre ud af fire oplever positive ændringer ved at bruge Femarelle. Læg mærke til det tal. Der er tre kvinder, der oplever en positiv forandring, men der er altså også den ene kvinde, der ikke oplever en ændring. Det er fordi, at selvom vores biologiske organismer er de samme, så er vi som mennesker forskellige, og hver kvinde oplever hendes overgangsalder på hendes egen måde, forklarer formanden for Den Europæiske Gynækologforening.

overgangsalder, kvinde, kvinder, kvindekroppen, kroppen, hormoner, alder, brystkræft, liv, sundhed, mental sundhed, pre-overgangsalder, alderdom, bivirkninger, gener, behandling, slimhinder, knogleskørhed, knogler, blodpropper, dt56a, brystkræft, livmoderkræft, urinvejsinfektion, blærebetændelse, østrogen, humør, humørsvingninger, overgang, klimakterie, menopause, voksen, ældre, livskvalitet,
Femarelle indeholder DT56a, der beviseligt hjælper på generne ved overgangsalderen uden bivirkninger. (Foto: Pudderdåserne)

En af de kvinder, der har oplevet en forandring er 53-årige Mette Danielsen. Hun begyndte at mærke de første symptomer på overgangsalderen i 2017, først ved at menstruationen blev mere uregelmæssig og ret kort tid efter begyndte hedeturene.

– Jeg har aldrig været begejstret for medicin, og jeg har heller aldrig brugt p-piller eller hormonspiral. Derfor tænkte jeg også først, at jeg sagtens kunne leve med de symptomer, jeg oplevede, fortæller Mette Danielsen.

Det blev dog ret hurtigt klart for hende, at de her symptomer ikke fortog sig lige foreløbigt.

– Jeg prøvede at kontakte min læge, men kunne kun henvende mig med en sygdom ad gangen, jeg havde travlt med at starte en ny webshop op og jeg nåede heller aldrig at få en tid til at snakke med lægen om overgangsalderen, forklarer Mette Danielsen.

Til sidst gik Mette Danielsen til en veninde, der var et par år ældre end hende. Veninden havde selv været i hormonbehandling, hvor hun smurte et præparat ud på lårene. Veninden havde været glad for behandlingen, men var også begyndt at bruge et kosttilskud, som hun anbefalede Mette Danielsen at prøve.

overgangsalder, kvinde, kvinder, kvindekroppen, kroppen, hormoner, alder, brystkræft, liv, sundhed, mental sundhed, pre-overgangsalder, alderdom, bivirkninger, gener, behandling, slimhinder, knogleskørhed, knogler, blodpropper, dt56a, brystkræft, livmoderkræft, urinvejsinfektion, blærebetændelse, østrogen, humør, humørsvingninger, overgang, klimakterie, menopause, voksen, ældre, livskvalitet,
Mette Danielsens symptomer på overgangsalderen er forsvundet, efter hun er begyndt at bruge Femarelle. (Foto: Privat)

– De første 14 dage gik jeg lidt halvhjertet ind i det, og tog ikke helt den anbefalede dosering, men jeg kunne alligevel godt mærke, at det hjalp lidt. Nu er jeg gået helhjertet ind i behandlingen med Femarelle, og det hjælper mig virkelig. Jeg har spist kosttilskuddet helhjertet de seneste fire måneder, og mine hedeture er forsvundet både om dagen og om natten. Når jeg glemmer at tage det, så kommer hedeturene tilbage næsten lige med det samme.

– Jeg går, løber, cykler og går til yoga, for at styrke mine knogler, og jeg vidste det ikke før, men det er dejligt at vide nu, at Femarelle også hjælper på knoglerne. Jeg har ikke mærket nogle bivirkninger og det er ikke noget, der har påvirket min vægt, faktisk har jeg tabt mig tre kilo siden jul. Det er dejligt, fortæller Mette Danielsen.

Mette Danielsen er ikke den eneste, der er glad for Femarelle. Hør om Kirstens historie her:

Læs også: Alle de vilde ting, din vagina kan!

Et kosttilskud til alle

Formanden for Den Europæiske Gynækologforening, Andrea Genazzani, ved godt, at det er lidt af en revolutionerende udmelding han og kollegaerne er kommet med. Dels, fordi hormonbehandling har været en effektiv behandling i mange år, og fordi Femarelle er et kosttilskud, og kosttilskud ikke er underlagt samme strenge krav for at bevise, at de faktisk gør det, de siger de gør.

Når formanden for Europæiske Lægers Sammenslutning alligevel anbefaler Femarelle og DT56a og dets virkninger, så skyldes det, at Femarelle er udviklet af læger, og at både Femarelle og DT56a har gennemgået en lang række videnskabelige undersøgelser og forskning, der dokumenterer kosttilskuddets virkning. Du kan læse de mange rapporter her.

På et foredrag i København fortalte Genazzi endda, at hans egen hustru bruger Femarelle.

– Hun er 77 og lever det samme liv, som hun levede, da hun var 30 år gammel, sagde professoren.

overgangsalder, kvinde, kvinder, kvindekroppen, kroppen, hormoner, alder, brystkræft, liv, sundhed, mental sundhed, pre-overgangsalder, alderdom, bivirkninger, gener, behandling, slimhinder, knogleskørhed, knogler, blodpropper, dt56a, brystkræft, livmoderkræft, urinvejsinfektion, blærebetændelse, østrogen, humør, humørsvingninger, overgang, klimakterie, menopause, voksen, ældre, livskvalitet,
Hvorfor gå et halvt liv og være misfornøjet, når du kan gøre noget ved generne i overgangsalderen? (Foto: Pexels)

Femarelle fås i tre forskellige varianter. Indholdet af DT56a er det samme i alle kosttilskuddene, men der er tilsat ekstra vitaminer og mineraler, alt efter, hvor gammel du er og hvor langt du er i din overgangsalder. Du vælger dog selv, hvilken af kosttilskuddene, du har mest behov for.

De tre varianter er:

En pakke indeholder 56 kapsler, der svarer til en måneds forbrug. Du kan købe Femarelle i Matas, Apoteket, i helsekostbutikker og på nettet, og en pakke koster 289 kroner. Du kan finde svar på en lang række spørgsmål om brugen af Femarelle her.

overgangsalder, kvinde, kvinder, kvindekroppen, kroppen, hormoner, alder, brystkræft, liv, sundhed, mental sundhed, pre-overgangsalder, alderdom, bivirkninger, gener, behandling, slimhinder, knogleskørhed, knogler, blodpropper, dt56a, brystkræft, livmoderkræft, urinvejsinfektion, blærebetændelse, østrogen, humør, humørsvingninger, overgang, klimakterie, menopause, voksen, ældre, livskvalitet,
Femarelle indeholder det patenterede stof DT56a, og forskning viser, at det er effektivt mod gener i forbindelse med overgangsalderen. (Foto: Femarelle)

· Mere fra samme kategori ·