Læs også:

Close
stueplanter houzz

Undgå de typiske fejl – 10 ting, som dine stueplanter hader

Bolig  | 

Myter og uvidenhed har mange koster stueplanter deres liv. Med denne guide bliver du stueplanternes ven

Læs her, hvordan kan opfylde de overkommelige ønsker fra dine stueplanter og undgå at mishandle dem.

Af: Helle Sindal, Houzz.dk

1. Lemfældigt lys

Lys er livsvigtigt for planter, og de er bestemt ikke ligeglade med, om du stiller dem et sted med masser af dagslys eller i hjemmets mørkeste afkrog. Mangel på lys er årsag til, at mange stueplanter taber bladene eller visner – især i vinterhalvåret, hvor det er småt med dagslyset.

Der er forskel på de enkelte plantearters behov for lys – nogle kan tåle at stå i sol, mens andre klarer sig i skygge. Direkte sollys bliver dog for varmt for de fleste stueplanter. Læs på lektien, og opfyld planternes ønsker. Ofte står det på emballagen – ellers spørg personalet hos forhandleren, eller søg på nettet.

Generelt vil solsultne planter trives i nærheden af et sydvendt vindue, mens skyggeelskende planter bedre kan klare sig i rum, der vender mod nord. Hvis du ved, hvor planten gror naturligt, giver det en god indikator for, hvilke behov planten har. For eksempel gror kaktusser steder, hvor der er solrigt og tørt, så de har brug for meget lys og veldrænet jord.

2. For meget vand

Måske overrasker det dig, at der er flere stueplanter, der dør af overvanding end af tørst. Hvis din plante får gullige blade, eller bladene begynder at falde af, kan det være tegn på, at du har været for flittig med vandkanden. Giv planten en tiltrængt pause fra de våde varer, og flyt den eventuelt til et varmere og lysere sted, hvor jorden kan tørre ud.

Stueplanter skal vandes efter behov, og det er – desværre! – umuligt at sige præcist, hvor tit og hvor meget det er. Men faste vanderutiner året rundt er ikke sagen: Om sommeren kan planterne for eksempel være meget tørstige, mens de ikke bruger så meget vand om vinteren, hvor lyset er sparsomt, og væksten minimal.

Sørg altid for, at der er dræn i potten, så overskydende vand kan løbe ud. Tøm potteskjuleren eller underskålen for vand en times tid efter vandingen – så undgår du at plantens rødder står og sopper i vand og risikerer at rådne. Mange stueplanter bryder sig ikke om at blive sjatvandet hele tiden.

Giv dem hellere en grunding gennemvanding en gang imellem afløst af tørre perioder. Fagfolk råder også til, at man lader planterne “drikke” selv: Fyld en spand med vand og sænk potten med planten ned i spanden, så jorden er dækket. Lad potten stå og suge vand i en times tid, før du tager den op og lader den dryppe af. Så er den velforsynet med vand.

Læs også: Glemmer du at vande dine planter? Her er 7 slags, der overlever

3. For lidt vand

Omvendt skal du ikke være så nærig med vandet, at dine planter risikerer at dø af tørst. Hvis jorden i potterne tørrer ud, blomster og knopper falder af, og planternes blade hænger og ser triste ud, skal du ikke tøve med at vande dem.

At stikke en finger i jorden er en populær måde at tjekke, om jorden i potten er tør, men metoden er ikke helt pålidelig, for jorden godt kan være knastør i toppen og drivvåd i bunden. Prøv at løfte potten lidt – hvis den føles meget let, er jorden næppe våd. Samtidig kan du se, om der står gammelt vand i bunden af urtepotteskjuleren. I så fald: ud med det!

4. For gavmild med gødningen

Du tænker måske: Hvis gødning er godt, så må meget gødning være meget godt. Men stop lige, før du overfordrer dine planter med næringsstoffer. Stueplanter skal kun gødes i vækstperioden – som regel fra marts til september. I vinterhalvåret, som er planternes hviletid, skal de ikke gødes.

Overskrid aldrig den dosering, som anbefales på emballagen. Mange stueplanter kan klare sig i lang tid uden gødning. Nye planter har typisk en solid madpakke med, da der er gødning i pottemulden fra gartneriet. Hold også igen med gødningen, når du har ompottet dine planter. Ny pottemuld indeholder typisk rigelig næring til de første par måneder.

5. Badet i støv og tør luft

Grønne planter bryder sig ikke om at stå og samle støv. Du kan fjerne støvet fra bladene med en fugtig klud eller en blød børste, hvis bladene er lodne, eller der er pigge på planten. Planterne vil også påskønne en lille byge fra en forstøver eller en skylle under bruseren en gang imellem. Samme kur kan anbefales, hvis bladene er udtørrede som følge af den lave luftfugtighed i boligen.

Om sommeren kan du stille dine planter ud i regnvejr, hvis du har mulighed for det.

6. Ristet på radiatoren

En tropeplante har det sikkert herligt i nærheden af en radiator med fuld blus på varmen, ikke? Nej, det har den ikke! Især planter med tynde, lette blade får det hurtigt alt for varmt og tørt ved radiatoren. Vil du have planter i nærheden af varmen, så vælg varianter med kraftige, tykke blade. Og sørg altid for at placere dine planter et godt stykke fra brændeovnen, når den er i brug.

Læs også: Alt, du skal vide, om de otte mest populære planter

7. Træk og temperaturskift

De fleste stueplanter kan godt lide frisk luft, men ikke træk. Fjern derfor planterne fra vinduet, mens du lufter ud. Store ændringer i temperaturen bryder de sig heller ikke om. Om vinteren betyder det blandt andet, at nye planter skal være pakket godt ind, når de kommer ud i kulden fra butikkens varme på vej til deres nye hjem. Om sommeren kan et timelangt ophold i en glohed bil være for barskt.

I supermarkeder står planter ofte i træk lige inden for døren, hvilket ikke er sundt for dem. Hjemme hos dig reagerer planterne måske på de nye omgivelser ved at smide et par blomster eller blade. Men hvis de i øvrigt er sunde, skal de nok komme sig over chokket.

8. Altid samme placering

Står din plante urokkeligt fast på samme plads i hjemmet? Så giv den en lille snurretur. Planter vokser mod lyset. Derfor er det en god idé at dreje dem en engang imellem. Så bliver væksten mere harmonisk, og du undgår, at planten får slagside. Derimod skal du undgå at flytte for meget rundt med dine planter. De har brug for at tilpasse sig det miljø, de står i, og det kan de ikke, hvis de hele tiden rykkes rundt.

9. Upassende potter

Potteplanter vokser typisk fint i den potte, de er købt i. Du skal bare sørge for at give dem vand og gødning i passende doser. Nogle potteplanter bliver for store til potten i løbet af et år eller to, og så skal du potte dem om til en større model.

Gå efter en pottestørrelse, hvor du kan klemme dine fingre ned mellem potteklump og pottevæg. Kom frisk jord ned om siderne, tryk let til, og fyld efter med jord. Vand potteplanten godt igennem efter ompotningen, og trim den, hvis det er nødvendigt, ved at fjerne beskadigede blade og grene.

Læs også: Sådan kan du også bruge planter i hjemmet

10. Overforkælede planter

Planter er levende organismer. Af og til vil det gå galt, men der er ingen grund til at gøre det sværere, end det er. Faktisk kan det være sundt for planter at blive mishandlet en lille bitte smule! Det gør dem mere modstanddygtige over for nogle af de udfordringer, du byder dem …

houzz
Læs også:
ananas mynte

· Mere fra samme kategori ·