Læs også:

Close
prins henrik, prinsgemalen, dronning margrethe, sygdom, død, liv, kronprins frederik, prins joachim, ægteskab, fødsel, frankrig, franskmand, forhold

NEWS: Reaktionerne på prins Henriks død vælter ind

Nyheder  | 

Reaktionerne på prins Henriks død vælter ind · Kongehuset udgiver detaljerne om prins Henriks begravelse · Skud i Taastrup: 24-årig mand er ramt af skud i brystet · Benzinledning lækkede tusindvis af liter hvert minut · 850.000 underskriver protest mod Snapchat-opdatering · Mindst 17 døde under skoleskyderi i Florida · Sydafrikansk præsident trækker sig med øjeblikkelig virkning

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Reaktionerne på prins Henriks død vælter ind

Tirsdag den 13. februar døde dronning Margrethes mand, prins Henrik. Siden er kondolencerne væltet ind fra danskerne og fra udlandet. Her er nogle af reaktionerne:

– Danskerne har mistet en verdensmand, som gav Danmark format. Prins Henrik satte tydelige aftryk på verden omkring sig gennem hele sit liv. Han var facetternes mand med mod og kant. Han turde sætte sig selv og sin person i spil og nægtede at være tilskuer til livet. Livet skulle leves og opleves. Derfor var det altid en beleven og engageret prins, man mødte, skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sit mindeord.

– Jeg deler dybfølt Deres sorg. Jeg ønsker Dem og alle medlemmer af den danske kongelige familie styrke og mod i denne svære tid, skrev Ruslands præsident, Vladimir Putin, i et kondolencebrev til dronning Margrethe, skriver Ritzau.

– En sand verdensmand er gået bort, og vi sørger alle over tabet af det kærlige, generøse og åndrige menneske, han var, og hvis lige man skal lede længe efter, skriver Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF) på Facebook.

– Henri de Monpezat blev prins Henrik af Danmark efter ægteskabet med Margrethe i 1967, hvor der blev dannet et langt og uforanderligt venskab mellem Frankrig og Danmark, to nationer, hvis alliance aldrig blev brudt, udtalte Frankrigs præsident, Emmaniel Macron, i en pressemeddelelse.

prins henrik, prinsgemalen, dronning margrethe, sygdom, død, liv, kronprins frederik, prins joachim, ægteskab, fødsel, frankrig, franskmand, forhold
Reaktionerne på prins Henriks død vælter ind. (Foto: Ritzau Scanpix)

– Prinsen viste sig ved alle disse lejligheder, som det han var: et dybt begavet, nysgerrigt, musisk, varmt, humoristisk og nuanceret menneske. Hans bortgang er et stort tab for os alle. Han bidrog med langt mere, end han blev anerkendt for, skriver Udenrigsminister og Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen på Twitter.

– Der er en nær forbindelse mellem de nordiske kongehuse, ikke mindst gennem de nære slægtsbånd, som forbinder os. Vi mindes prins Henrik med stor varme, skrev Carl Gustav, Sveriges konge og dronning Margrethes fætter, i et Instagram-opslag fra det svenske kongehus.

Mange flere har udtrykt deres sorg over den danske prins’ død. Også danskerne har kunne udtrykke deres medfølelse over dronningen og resten af kongefamilien. Du kan se hilsnerne og også skrive din egen her.

Onsdag eftermiddag var dronningen selv kort ude på gårdspladsen ved Fredensborg Slot, hvor hun hilste på det fremmødte og kiggede på det mange blomster og hilsner, danskernes havde lagt ved slottet.

Læs nekrologen her: Hans Kongelige Højhed Prins Henrik er død

Kongehuset udgiver detaljerne om prins Henriks begravelse

Onsdag udgav Kongehuset detaljerne omkring prins Henriks begravelse. Prinsen har ønsket at blive brændt – ligesom mange andre danskere – og få halvdelen af sin aske spredt ud over havet, og den anden halvdel begravet i haven på Fredensborg Slot. Prins Henrik holdt særlig meget af netop dette slot, og det var også her han sov ind, omgivet af dronning Margrethe og parrets to sønner.

Inden prinsen kremeres skal kisten med prins Henrik køres fra Fredensborg til Amalienborg slot i en rustvogn. Det sker i dag, torsdag den 15. februar. Ruten går fra Slotsgade i Fredensborg, videre ad Kongevejen og herfra indad Helsingørmotorvejen, som senere bliver til Lyngbyvej, inden rustvognen fortsætter ad Øster Allé til Trianglen på Østerbro i København. Herfra bliver kisten kørt videre ad Østerbrogade – forbi Østerport – ned ad Grønningen, herfra ned ad Esplanaden, før rustvognen kører ind ad Amaliegade og slutter turen på Amalienborg Slotsplads ved Christian den IX’s Palæ.

Fredag vil kisten – efter prins Henriks eget ønske – blive overført til Christiansborg Slotskirke. Her vil prinsen ligge på castrum doloris, som betyder, at prinsens lukkede kiste vil stå fremme. Lørdag formiddag vil den kongelige familie besøge kirken, herefter vil offentligheden få mulighed for at tage afsked med prinsen lørdag, søndag og mandag.

Tirsdag vil prinsen blive begravet ved en lille ceremoni, der kun er for de nærmeste. Det skriver DR og TV2.

prins henrik, prinsgemalen, dronning margrethe, sygdom, død, liv, kronprins frederik, prins joachim, ægteskab, fødsel, frankrig, franskmand, forhold, begravelse, kremering, aske, deles, fredensborg slot, slotshave
Prins Henrik skal kremeres og asken skal deles. Den ene halvdel skal i havet, den anden skal begraves i haven på prinsens elskede Fredensborg Slot. (Foto: Ritzau Scanpix)

Skud i Taastrup: 24-årig mand er ramt af skud i brystet

En 24-årig mand er bragt til sygehuset, efter at han blev ramt af skud i brystet under et skyderi på Taastrupgaardsvej i i Taastrup. Hans tilstand skulle være stabil. Det skriver Ritzau.

Den 24-årige er bragt til sygehuset, hvor han bliver opereret. Hans tilstand betegnes som stabil. Politiet har endnu ikke anholdt nogen i forbindelse med skyderiet, og har heller ikke fundet det våben, der blev brugt.

Vagtchefen vil ikke oplyse, om offeret i forvejen er kendt af politiet.

politi, blå blink
24-årig mand er ramt af skud i brystet. (Foto: /ritzau/)

Benzinledning lækkede tusindvis af liter hvert minut

En stor benzinledning, som fører benzin fra Kalundborg til Hedehusene, lækkede ved en grusgrav onsdag formiddag. Det tog kun omkring en time at få styr på lækket, men der nåede stadigvæk at blive pumpet omkring 15.000 liter benzin ud i grusgraven.

Miljøstyrelsen overvåger oprydningsarbejdet i grusgraven, der kan være alvorligt.

– Det er altid alvorligt, når der sker forureninger med opløsningsmidler. Man kan frygte, at noget af benzinen er sivet så langt ned, at det er nået ned til grundvandet. Men det ved vi ikke med sikkerhed før vi har foretaget yderligere undersøgelser. Det kan tage lang tid. De næste par dage ved vi, hvor meget af benzinen vi har fået fjernet. Men hvis det er nået ned i grundvandet, er en rensning en langvarig proces, siger Yvonne Korup, kontorchef i Miljøstyrelsen til DR.

eksplosionsfare, benzin, læk, grusgrav, svebølle, grundvand, fare, benzin, naturkatastrofe, læk,
Benzinledning lækkede tusindvis af liter hvert minut. (Foro: Ritzau Scanpix)

850.000 underskriver protest mod Snapchat-opdatering

Snapchat er havnet i et stormvejr efter de i sidste uge rullede deres seneste opdatering ud. I skrivende stund har mere end 850.000 brugere sat deres navn på en online underskriftindsamling med navnet ”Fjern den nye Snapchat opdatering”.

Det skyldes, at en lang række funktioner i appen er blevet direkte ubrugelige ifølge Snapchats brugere. Ifølge The Guardian har Snap Inc. dog ingen planer om at bringe appens originale layout tilbage.

– Opdateringer så store som denne kan tage lidt tid at vænne sig til, men vi håber, at brugerne vil blive glade for den, når først de falder til, lyder det fra firmaet i en udtalelse til avisen.

Snapchat er ude i gevaldigt stormvejr efter opdatering. (Foto: Polfoto)

Mindst 17 døde under skoleskyderi i Florida

Mindst 17 personer er dræbt under et skoleskyderi på Marjory Stoneman Douglas High School i det sydlige Florida.

Skoledagen var ved at være forbi, da nogen – formentlig gerningsmanden – aktiverede brandalarmen, og mens eleverne strømmede ud fra klasselokalerne, blev der affyret skud i og omkring en bestemt bygning på skolens område. Politiet mener, at de har fanget gerningsmanden. Det skulle angiveligt dreje sig om en 18-årig mand, der er tidligere elev på skolen. Det skriver Ritzau.

skoleskyderi, florida, gymnasium, high school, gerningsmand, døde, sårede, dræbte, elever, usa
Mindst 17 døde under skoleskyderi i Florida. (Foto: Ritzau Scanpix)

Sydafrikansk præsident trækker sig med øjeblikkelig virkning

Efter en lang og tvetydig tv-transmitteret tale har Sydafrikas præsident Jacob Zuma meddelt, at han trækker sig fra posten. Det sker, efter partiet ANC, som Zuma er leder af, har krævet, at præsidenten går af. Det sker efter anklager om korruption og personlig berigelse, der har præget hele Zumas regeringstid.

Partiet havde sagt, at det vil støtte et mistillidsvotum mod Zuma i landets parlament i dag, torsdag. Det forventes, at vicepræsident Cyril Ramaphosa indsættes som præsident i stedet, meddeler ANC, der er frihedskæmperen Nelson Mandelas gamle parti. Det skriver Politiken.

zuma, sydafrika, præsident, mistillid, anc, politik, trækker sig, træder ned
Sydafrikansk præsident trækker sig med øjeblikkelig virkning. (Foto: Ritzau Scanpix)

· Mere fra samme kategori ·