Læs også:

Close
prins henrik, død, castrum doloris, skue, kiste, båre, christiansborg slotskirke, respekt, kø, fremmødte, danskere, franskmand, dronning margrethe, royal

NEWS: Prins Henrik bisættes i dag – sådan foregår det

Nyheder  | 

Prins Henrik bisættes i dag – sådan foregår det · Formodet øksemand anholdt · Sofie Linde på barsel: X-Factor får ny vært · Prins Nikolai model til modeugen i London · #Metoo er nået til Mekka · Direktører i Banedanmark fik bonusser trods signalskandale · Kvinde fyret, fordi hun forsøgte at blive gravid · Dagens billede: NOMA genåbner

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Prins Henrik bisættes i dag – sådan foregår det

I dag bliver prins Henrik bisat og prinsen har selv været med til at planlægge en del af detaljerne om hans sidste rejse. Det skriver Berlingske.

Det bliver en lille og privat bisættelse med 60 gæster. De kommer fra den franske familie, fra det officielle Danmark og fra Hoffet. Det er den tidligere biskop over Københavns Stift, Erik Norman Svendsen, står for bisættelsen. Han er kongefamiliens præst og sjælesørger, og Københavns Drengekor, Det Kongelige Kantori og Holmens Kantori vil alle synge i kirken under bisættelsen.

Bisættelsen afsluttes med jordpåkastelse, og lytter du godt efter, kan du måske høre Forsvarets sørgesalut – tre gange 27 skud med 30 sekunders mellemrum – fra batterierne Sixtus og Kronborg. Derudover vil kirkeklokkerne ringe rundt om i landet, 30 minutter før og 30 minutter efter bisættelsen, og op mod 100 historiske møller, vil gå i sørgestilling med vingerne i kors.

Der flages på halvt frem til klokken 11.45, hvor de hejses helt op igen. Når bisættelsen er slut bærer 10 officerer fra Livgarden båren ud i rustvognen, hvor kongefamilien tager den sidste afsked, inden de kører til Amalienborg til en lille privat sammenkomst.

Efter eget ønske skal prinsen brændes. Halvdelen af Henriks aske spredes i havet og den anden halvdel skal begraves i Fredensborg Slotshave. Hvornår det vil ske er ifølge Kongehuset en privatsag. Mere end 19.000 danskere sagde farvel til prinsen i Christiansborg Slotskirke fra lørdag til mandag og Kongehuset oplyser, at alt er foregået som prinsen ønskede det fra dag et til syv.

Bisættelsens vigtigste klokkeslæt
10.30: Gæsterne begynder at ankomme til Christiansborg Slotskirke.
10.45: Den kongelige familie ankommer.
11.00: Den kirkelige ceremoni begynder.
11.45: Den kirkelige ceremoni slutter, og den kongelige familie forlader slotskirken.
12.00: Gæsterne forlader slotskirken.

Læs også: Tusindvis har besøgt Prins Henrik

Se mere: Reaktionerne på prins Henriks død vælter ind

Lær mere: Hans Kongelige Højhed Prins Henrik er død

prins henrik, død, castrum doloris, skue, kiste, båre, christiansborg slotskirke, respekt, kø, fremmødte, danskere, franskmand, dronning margrethe, royal
Tusindvis har besøgt Prins Henrik, der ligger castrum doloris – til skue – i Christiansborg Slotskirke. (Foto: Ritzau Scanpix)

Formodet øksemand anholdt

Nordsjællands politi bekræfter i en pressemeddelelse, at den 29 årige mand, der har været eftersøgt for et drabsforsøg med en økse i Birkerød lørdag aften, og siden et bankrøveri mod Danske Bank på Torvet i Ringsted, er blevet anholdt mandag aften kort før kl. 22.00 i København.

Ifølge politiet forløb anholdelsen problemfrit.

Den 17. februar angreb manden et ung par i Birkerød uden for en Circle K-Tankstation. Parret blev ramt i hovedet og på overkroppen, men er uden for livsfare. Ti dage tidligere var den mistænkte blevet løsladt efter at have afsonet en dom på tre år.

Manden er også mistænkt for at stå bag et røveri mandag i Danske Bank på Torvet i Ringsted, hvor han truede sig til kontanter med en kniv. Det skriver DR.

Læs mere: NEWS: Politi leder efter ung mand efter økseangreb i Birkerød

angreb, økse, økseangreb, cirkle k, birkerød, par, mand, gerningsmand, såret, eftersøgt, efterlyst, politi, krimi
Politi leder efter ung mand efter økseangreb i Birkerød. (Foto: Nordsjællands Politi)

Sofie Linde på barsel: X-Factor får ny vært

Lørdag blev tv-værtinden Sofie Linde mor lørdag, og derfor kan hun ikke stå på scenen til årets første liveshow i X-Factor.

– Nu går jeg ud og føder en baby. Og så ses vi fredag!, sagde Sofie Linde, da hun afsluttede showet i fredags. Helt så hurtigt kommer hun dog ikke tilbage.

Derfor har showet fået en ny vært, og det er ingen mindre end Sofie Lindes mand Joakim Ingversen.

– Jeg er jo kæmpe X Factor-fan, og jeg har altid drømt om at have de flotte X Factor-værtskjoler på. Nu får jeg endelig muligheden som den første mandlige vært, siger Joakim Ingversen.

Til dagligt er Ingversen vært på Ultra Factor, som bliver sendt på DR Ultra i pausen inden afgørelsen.

– Det bliver selvfølgelig en stor udfordring, for Sofie har sat barren højt, men jeg skal gøre mit allerbedste. Sofie og jeg går gennem ild, vand og konfetti sammen, så det er helt naturligt, at det er mig, der på fredag tager kjolen på og er vikar for min hustru, fortæller han til DR.

Prins Nikolai model til modeugen i London

Prins Joachims ældste søn, prins Nikolai, gik i sidste uge på catwalken som model for Burberry i London.

I august fyldte prinsen 18 år, og dermed blev han myndig, og efter nye love om apanage, har han ikke udsigt til at modtage penge fra staten længere. Derfor skal prinsen til at tjene sin egne penge, og når han ikke uddanner sig på Herlufsholm Kostskole, så er han altså model.

Prins Nikolai er ikke den eneste af de royale børn, der ikke kommer til at modtage apanage. I 2016 meldte kongehuset ud, at det kun er prins Christian, der er kronprinsparrets ældste søn og dermed nummer to i den danske tronfølge, som vil komme til at modtage årpenge. Det skriver TV2.

prins nikolai, prins joachim, apanage, løn, job, penge, økonomi, burberry, london, model, london fashion week, catwalk, modeshow, gymnasie
Prins Nikolai var model til modeugen i London. (Foto: Ritzau Scanpix)

#Metoo er nået til Mekka

Hundredevis af muslimske kvinder deler under hashtagget #Mosquemetoo fortællinger om seksuelle krænkelser under pilgrimsrejsen til Mekka. Det skriver Berlingske. Det sker, efter den egyptisk-amerikanske feminist Mona Eltahawy tweetede sin fortælling om, hvordan hun som 15-årig blev krænket under pilgrimsfærden til Mekka, Hajj. Hun sluttede tweetet med ordene:

– Lad os bruge #Mosquetoo.

– Det blev klart for mig, hvad det var, vi alle havde været for skamfulde til at sige højt – selv om vi tydeligvis ikke havde noget at være flove over – fordi Mekka og hajj er helligt. Men det er en helligdom, som krænkerne misbruger. De ved, at kvinder vil være for skamfulde eller for bange til at sige fra, skrev hun også.

Tweetet blev delt mere end 2.000 gange i løbet af et døgn, og hashtagget spredte sig på engelske, arabiske, farsiske og kurdiske tweets. Mange kvinder fortalte deres egne oplevelser fra Mekka, hvor de var blevet befamlet.

Kritikere har beskyldt kvinderne for at være marionetter i islamofobiske bevægelser eller en del af vestlig propaganda. Men både kvinder og mænd har også meldt positivt tilbage på #Mosquetoo, og påpeger, at krænkelser hverken har noget at gøre med ens påklædning, eller hvor man er.

Hvert år tager omkring to millioner mennesker på pilgrimsfærd til Mekka i Saudi-Arabien, og omkring halvdelen af dem er kvinder. Mekka er den vigtigste by i islam. Byen er fødested for profeten Mohammed og også der, hvor han fik sin første åbenbaring. Som troende muslim er man pålagt at udføre en pilgrimsfærd til Mekka mindst én gang i livet, hvis man er i stand til det økonomisk og fysisk.

kaaba, mekka, metoo, #mosquemetoo, seksuel chikane, krænkelse, islam, muslim, pilgrim, pilgrimsfærd, kvinder,
#Metoo er nået til Mekka. (Foto: Ritzau Scanpix)

Direktører i Banedanmark fik bonusser trods signalskandale

Direktører i Banedanmark nåede ikke de fastsatte mål i 2016. De havde store problemer med at få udrullet det nye signalsystem i togdriften, der for anden gang blev forsinker. Samtidig blev omlægningen dyrere end hidtil antaget. Den administrerende direktør måtte forlade jobbet. Alligevel fik Banedanmarks direktører udbetalt en fuld bonus på mellem 100.000 og 125.000 kroner.

Nu skal transportminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om sagen. Det skriver DR.

Tilbage i december kom det også frem, at Banedanmarks programdirektør og øverste ansvarlige for signalprogrammet havde modtaget en bonus på 100.000 kroner trods massive problemer med netop signalprogrammet. Administrerende direktør Jesper Hansen fik desuden 609.000 kroner i fratrædelsesgodtgørelse, da han stoppede i firmaet.

Rigsrevisionen har kritiseret styringen af projektet og tidsplanen er skredet flere gange. Udrulningen ventes nu først i mål i år 2030.

banedanmark, s-tog, tog, skinnerne, voksne, børn, unge, ulykker, sikkerhed, lokomotivfører
Banedanmark har udbetalt bonusser til direktørerne trods dårlige resultater. (Foto: /ritzau/)

Kvinde fyret, fordi hun forsøgte at blive gravid

Østre Landsret har givet en erstatning på 150.000 kroner til en 29-årig kvinde, der blev fyret, fordi hun forsøgte at blive gravid ved hjælp af fertilitetsbehandling. Kvinden arbejdede som lagerarbejder i Køge Korn A/S, men da hun fortalte sin chef, at hun var i behandling mod barnløshed, kvitterede han med en fyreseddel, skriver Fagbladet 3F.

– Jeg er meget glad for rettens afgørelse, og at der endelig er blevet sat punktum. Fyringen ramte mig meget hårdt. Fertilitetsbehandlingen var belastende nok i sig selv, siger den 29-årige, der ønsker at være anonym, til Fagbladet 3F.

Det afgørende bevis i sagen var en mail til 3F’s a-kasse, hvor begrundelsen for fyringen klart var angivet som fertilitetsbehandling.

Kvindens tidligere chef Ole Erlandsen, indehaver af Køge Korn A/S, føler sig urimeligt behandlet af det danske retssystem.

– Jeg tabte sagen, og hun fik erstatning. Jeg kunne med det samme høre på landsretsdommeren, at hun havde besluttet, at jeg skulle tabe sagen. Men sagen er, at medarbejderen selv kom og bad om at blive fyret, fordi hun skulle påbegynde fertilitetsbehandling. Hun ville ikke belaste firmaet med fravær og ville også gerne undgå karantæne i a-kassen. Jeg afviste at skrive en fyreseddel i første omgang, men gik alligevel med til det senere, siger Ole Erlandsen.

Den forklaring troede Østre Landsret dog ikke på og Ole Erlandsens blev, udover erstatningen, pålagt at betale sagsomkostningerne på knap 30.000 kroner.

krimi, retten, retssag, dom, domsafsigelse, afgørelse, retten
En arbejdsgiver er blevet idømt at betale erstsatning til medarbejder, han fyrede på grund af fertilitetsbehandling. (Foto: Pexels)

Dagens billede:

NOMA, Michelin-restauranten, der for alvor satte Danmark og verdens madkort, er nu genåbnet i nye lokaler.

· Mere fra samme kategori ·