Læs også:

Close
josefine valentin, blogger, paryk, toupe, hårpåsætning, extensions, tabu, selvtillid, selvværd, hår, identitet, kvinde, mænd, mand, kvinder, toftild, frisør, parykmager, rosacea, lupus, apalecia, hårtab, tyndt hår,

Josefine bruger paryk: – Jeg kommer aldrig nogensinde til at undvære den

Skønhed  | 

Efter flere år med ekstensions, der ødelagde hendes fine hår, skiftede Josefine over til paryk. Et valg, hun ikke fortryder – og hun er langt fra den eneste, fortæller parykekspert Toftild

Hele sit liv har Josefine Valentin haft tyndt og fint hår. Hun har samtidig en stor og sprudlende personlighed, og bloggeren følte aldrig helt, at de to ting passede sammen.

–  Vi har alle sammen “ømme punkter” ved vores udseende, og mit hår har altid været mit. Hele mit liv har jeg haft det fineste, tyndeste fehår, og jeg begyndte allerede at bruge ekstensions som 16-årig. Siden da har jeg været hele møllen igennem med cold fusion, hot fusion, tape, flet, klips … ALT!, fortæller Josefine Valentin.

Efterhånden som årene gik, blev Josefines naturlige hår mere og mere ødelagt, og til sidst kunne det hverken bære eller dække hendes ekstensions. Hun så flere billeder af kendte på nettet, der brugte paryk, hvor det så rigtig pænt ud.

Til sidst besluttede Josefine Valentin sig for at prøve paryk, og hendes veninde introducerede hende for Toftild, en af Danmarks førende frisører indenfor påsat hår, parykker og toupeer.

– Jeg har egentlig altid tænkt, at parykker var for mennesker med kræft eller en anden sygdom. Det tror jeg, de fleste tænker. Det er egentlig pudsigt, for der er jo ikke langt fra ekstensions til paryk. Sådan tænkte jeg ikke dengang, og jeg synes, det var enormt grænseoverskridende, men de var rigtig søde hos Toftild, og efter en snak fandt vi en løsning og en paryk, der passede til mig, fortæller Josefine Valentin.

josefine valentin, blogger, paryk, toupe, hårpåsætning, extensions, tabu, selvtillid, selvværd, hår, identitet, kvinde, mænd, mand, kvinder, toftild, frisør, parykmager, rosacea, lupus, apalecia, hårtab, tyndt hår,
Josefine bruger paryk: – Jeg kommer aldrig nogensinde til at undvære den. (Foto: Josefine Valentin)

Se mere her: En stor del af Novo Klinikken’s  kunder lider af alopecia, som er en sygdom, der kan føre til pletvist eller totalt hårtab.

Læs mere om pletvist eller totalt hårtab.

Tre forskellige slags parykbrugere

Toftild er en familieejet frisør og har siden 1980’erne arbejdet sig frem til at være førende eksperter på det danske parykmarked. Medejer Lise Toftild fortæller, at der i grove træk findes tre forskellige typer parykbrugere, og at der skelnes mellem kortere og varige hårtab.

– Der er kemopatienter, der har mistet håret under behandlingen. Der har du mulighed for at få tilskud til en paryk. Det er som regel et hårtab, der er midlertidigt og varer i en kortere periode.

– Dem med varigt hårtab er mennesker med mange forskellige typer lidelser. En stor del af vores kunder lider af alopecia, som er en sygdom, der kan føre til pletvist eller totalt hårtab. Lupus og rosacea er der også nogen, der har. Derudover hjælper vi også personer, der har ar efter operation eller ulykker, eller brandsår. Varigt hårtab, der skyldes en lidelse, er også tilskudsberettiget.

– Endelig har vi den tredje gruppe, der bruger paryk og toupe, fordi de ikke er helt tilfredse med deres eget hår. Det er stadigvæk lidt af et tabu, men mange unge mænd med høje tindinger, måne og hårtab er begyndt at henvende sig til os.

– Kvinder har altid brugt deres hår som et smykke, og ekstensions er for eksempel ikke unormalt. Mange af vores kvindelige kunder efterspørger længere hår eller hjælp efter hormonelle forandringer, der gør, at håret bliver tyndere eller knækker nemmere, som eksempelvis i forbindelse med graviditet eller overgangsalderen.

Mange forskellige muligheder

Lise Toftild fortæller, at parykområdet har været under stor udvikling de seneste år.

Mange vælger parykker med kunstfiberhår. Glem alt om nylon og akryl her, der er sket rigtig meget på området, og i dag laves kunstfiberhår af specialfiber, der ligner rigtigt hår. Vi bruger særligt kunstfiberparykker til personer med midlertidigt hårtab, der skal bruge en paryk her og nu. Kunstfiberparykker er også meget nemme at sætte, fortæller Lise Toftild. 

Der findes også alternativer med naturligt hår.

– Parykkerne er lavet af ægte hår, der primært kommer fra indiske og kinesiske donorer. Man afbleger håret og indfarver det igen i naturfarver. Parykker af denne type er oftest lavet individuelt og efter afstøbning af brugerens hoved, forklarer Lise Toftild, inden hun når frem til den sidste type hår.

– Der laves også parykker af europæiske donorers hår, men det er sjældnere og derfor også dyrere. For to år siden startede vi et projekt, hvor du kan donere dit hår til os, så sælger vi det på en hårauktion og giver pengene til KnækCancer og bruger også noget af håret til at lave mindre kollektioner af parykker, fortæller Lise Toftild. 

Der findes også mange forskellige muligheder for påsætning.

– Du kan få en fuldlimning eksempelvis med paryk eller toupe, hvor håret sidder fast. Så kommer du til os med jævne mellemrum og får foretaget en ny limning. Der er også mange, der vælger at bruge paryktape, hvor du kan foretage dig de ting, du skal, uden at frygte, at håret falder af. Til gengæld har du mulighed for at tage parykken af og på efter behov. Vælger du klips, kan du også tage parykken af, eksempelvis, når du sover. Endelig er der også mulighed for at få parykken syet på det eksisterende hår, så du har den på hele tiden, men den løsning er kun egnet for de få, siger Lise Toftild.

Kommer aldrig til at undvære paryk

Josefine fik en paryk med langt, tykt og rødligt hår, og manken matchede endelig den person, bloggeren så i spejlet hver eneste dag, og parykken føles fuldstændigt ligesom helt almindeligt hår.

– Jeg bader med den, sover med den og lever mit liv med den. Jeg vasker den ligesom med normalt hår, og det kan blive elektrisk, det fælder også, det opfører sig fuldstændigt ligesom hår, der sidder fast på hovedet, gør.

Hun giver ikke meget for snakken om, at man bare skal lære at acceptere sig selv, som man er.

– Jeg synes, at der ligger enormt meget identitet i håret. Det gør der i hvert fald for mig. Det er først efter, at jeg har fået parykken, at jeg hviler i mig selv, fordi jeg føler, at det her hår passer til mig. Der er volume, der er længde, og der er fylde. Når jeg ikke har det her hår på, føles det som at komme af sted uden bh og jakke, når det er 20 minusgrader udenfor, fortæller Josefine Valentin.

– Mange får lavet negle, vipper, læber og træner, så hvorfor skal man ikke kunne ændre på sit hår? Det er ok at ændre på ting og forbedre ting, som man ikke er glad for. Det handler ikke om ikke at kunne acceptere sig selv. Vi har en masse muligheder i 2018, så hvorfor nøjes og bruge en masse år på at være utilfreds med det, du ser i spejlet, når du kan gøre noget ved det?

Hun er heller ikke i tvivl om, hvorvidt hun nogensinde kommer til at gå tilbage til sit eget hår eller til ekstensions.

– Jeg tror aldrig, at jeg kommer til at undvære paryk. Den vil stadig sidde fast på mit hovede, når jeg ligger i kisten, slutter Josefine Valentin grinende.

josefine valentin, blogger, paryk, toupe, hårpåsætning, extensions, tabu, selvtillid, selvværd, hår, identitet, kvinde, mænd, mand, kvinder, toftild, frisør, parykmager, rosacea, lupus, apalecia, hårtab, tyndt hår,
Josefine før og efter parykpåsætning. (Foto: Josefine Valentin)

· Mere fra samme kategori ·