Læs også:

Close
Søskende, bror, søster, kærlighed

Min bror samlede mig op, da jeg var længst nede

Mit liv  | 

Mange af os har søskende. En bror og/eller en søster eller flere. Ofte er søskende af samme køn tættere, end søskende af modsatte køn er. Men sådan har min lillebror og jeg det ikke. Tværtimod

At have søskende er en gave. Min lillebror og jeg har altid haft et godt forhold, men da min daværende kæreste og jeg gik fra hinanden i august 2016, var jeg i ugerne efter følelsesmæssigt ramt, og udover mine forældres kærlighed fik jeg mere omsorg fra min bror end nogensinde før.

Han var stort set sammen med mig hele tiden, krammede mig, når han kunne se, jeg havde brug for det, og sørgede for at jeg hele tiden var OK. Alt det er jeg ham evigt taknemmelig for.

Siden da er vores forhold kun gået en vej: Opad. Vi er så gode til at hjælpe hinanden, og alt går op i en højere enhed, når vi hjælper hinanden på vej.

Søskende, bror, søster, venner for livet
Jeg er så stolt af manden, han er. (Foto: Privat)

Kan søster og bror godt være tætte?

Selv om vi er af modsatte køn, forestiller jeg mig, at vi stadig er tættere, end mange søstre og brødre er. Han ved alt om mig, og jeg ved alt om ham. Vi kan dele og snakke om alt, og jeg ved, at uanset hvad der sker, så vil han altid elske mig, og jeg vil altid elske ham. At jeg altid vil tage hans parti, og han altid vil tage mit.

Vi får ofte af vide:

– Ej, det er vildt at I er så tætte.

Eller:

– Jeres søskendekærlighed er bare så enorm.

Og jeg tænker altid at ja, selvfølgelig er vi tætte, og selvfølgelig har vi meget søskendekærlighed. Vores forældre har givet os den største gave: Hinanden. Så hvorfor ikke få så meget ud af det som muligt?

Jeg kender mange, som ikke har et godt forhold til deres søskende. Endda nogle, som slet ikke har noget forhold. Det har jeg simpelthen så svært ved at sætte mig ind i, for blod er trods alt tykkere end vand, og familien er uden tvivl det vigtigste for mig.

I sommers var jeg ude at rejse alene i en måned. Jeg savnede min familie og mine venner, men intet slog savnet til min lillebror. Hver gang jeg oplevede noget helt vildt, tænkte jeg:

– Gid, jeg havde min lillebror ved min side!

Læs også: Bedste venner og allierede

Så ens, men alligevel så forskellige

Vi er lige så forskellige, som vi er ens. Min lillebror er enormt udadvendt og åben, hvor jeg derimod kan virke meget indadvendt og reserveret.

Det kommer for eksempel til udtryk, når vi er på ferie. Min lillebror snakker til højre og venstre med de lokale og falder altid i “fælden” i forhold til gadesælgere, hvorimod jeg nærmest går med skyklapper på og bare gerne vil ned på stranden!

Han er utrolig god til at snakke med de lokale, hvilket jeg ikke er, medmindre jeg er alene af sted. Er jeg sammen med med min lillebror, så synes jeg ofte, at det er nemmere, hvis jeg bare lader ham tage ordet, end at jeg gør det.

Søskende, søster, bror, venner for livet, kærlighed
Vi er lige så forskellige, som vi er ens. (Foto: Privat)

Vi har aldrig gået til den samme sport eller på nogen anden måde konkurreret mod hinanden, og det tror jeg helt klart er en af grundene til, at vi er så tætte. Vi har aldrig skulle bevise noget overfor hinanden.

Men vi har også bump på vejen

Uanset hvor sukkersødt det hele end lyder, så har vi i den grad også udfordringer. Vi er ofte ret uenige, og tro mig, vi kan virkelig også blive uvenner. Og det sker tit, fordi vi bare gerne vil beskytte og passe på hinanden. Hvis jeg spørger min bror til råds, og jeg faktisk er uenig med ham og i det råd, han giver mig, så ender det ofte med, at jeg gør, hvad jeg selv synes. Ofte ender det med at jeg siger B, hvis han siger A.

Men vi kan selvfølgelig også bliver irriterede på hinanden over små simple ting i hverdagen. For eksempel at jeg altid skal tage billeder af vores mad, før han må spise, eller at han altid har bilen, når jeg skal bruge den.

Vidste du, at søskende bliver klogere af at skændes? Når søskende skændes med hinanden, så lærer de at tale deres sag og at argumentere.
Cand.psych., og ph.d. ved DPU, Aarhus Universitet Dorte Kousholt

Læs også: To kvinder i 20’erne, og to helt forskellige liv

Fælles vennekreds er både en fordel og ulempe

Min lillebror og jeg kommer i den samme vennekreds og bliver ofte inviteret til de samme ting. Mange af hans venner er også mine venner, hvilket er superfedt, men det kan bestemt også være en ulempe.

Selv om vi ved alt om hinanden, så hænder det ofte at jeg (eller ham) vil dele nogle ting med vores venner, inden vi deler det med hinanden. Hvis min lillebror hører noget fra vores venner, som jeg ikke har delt med ham endnu (eller omvendt), så kan der godt opstå gnidninger.

Derfor gælder det om at være på forkant med alt. For jeg vil jo allerhelst, at han hører tingene fra mig og ikke ude i byen. Men selv om dette hurtigt kan ske, så er det virkelig bare det fedeste, at vi ses med de samme mennesker. At vi spontant en lørdag aften kan fylde hjemmet med verdens dejligste venner og have en fed aften/nat er noget, jeg sætter enormt pris på. Og det tror jeg bestemt også, at han gør.

Søskende, bror, søster, kærlighed
Vi vil altid have hinanden. (Foto: Privat)

Aldrig alene

Og nu tænker du sikkert:

– I lyder mere som kærester end som søskende.

Men nej, det er ikke sådan, det hænger sammen, for det ville jo være ret klamt. Vi er søskende, og det, jeg prøver at sige er, at det at have en bror eller en søster er en kæmpe gave, og når jeg en dag selv skal have børn, så skal de også have søskende.

Jeg ved netop, hvor fantastisk det er altid at have en at hænge ud med – og at have en at støtte sig til, når et forhold går i stykker, eller der sker andre mere eller mindre lykkelige ting i livet.

Den relation vil jeg gerne give videre. Udover at han er min lillebror, så er han min soulmate og min bedste ven. Og jeg glæder mig, til vi skal følges videre gennem livet sammen.

Søskende, bror og søster, brødre, søstre
Søskende er en at livets største gaver. (Foto: Privat)

Læs også: Klumme: Jeg har mere end én bedste veninde

· Mere fra samme kategori ·