Læs også:

Close
blodmåne, måne, stjerne, sol, planeter, blå måne, naturfænomener,

NEWS: Sjælden kombination af månefænomener over kloden onsdag

Nyheder  | 

Sjælden kombination af månefænomener over kloden onsdag · Voldtægt på otte måneder gammel pige chokerer Indien · Børnehave brændt ned efter anklager om overgreb · Danskerne overlever kræft i langt højere grad · Trump holdt sin første “State of the union”-tale og roste sig selv · Falsk missilalarm på Hawaii koster dyrt

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Sjælden kombination af månefænomener over kloden onsdag

I eftermiddag skal du kigge op mod himlen, hvis du bare er lidt interesseret i stjerner og planeter. Der er nemlig intet mindre end tre månefænomener på himlen. Det er nemlig den første gang i flere år, at der på samme tid vil være et sammenfald af fænomenerne “blå måne”, “blodmåne” og en “supermåne”. Det skriver nyhedsbureauet AFP og Ritzau.

Månen bevæger sig i en akse om Jorden, der gør, at dens afstand til Jorden varierer. I de ti procent af tiden, hvor den er tættest på Jorden, kaldes den en supermåne. Her er månen 14 procent større og lyser 30 procent stærkere. En blå måne er, når det er fuldmåne for anden gang på en måned. Sidst men ikke mindst er det en total måneformørkelse – også kaldet en blodmåne. Ordet dækker over, at månen passerer mellem solen og Jorden, og derfor får et rødligt skær.

Det er 36 år siden, at dette fænomen sidst skete. Desværre bliver der kun tale om en delvis fornøjelse for danskerne, der ikke har så god sigtbarhed. Det bliver i stedet Australien og det nordlige samt østlige Asien, der får den bedste udsigt. Her vil hele månen være oppe under hele måneformørkelsen.

blodmåne, måne, stjerne, sol, planeter, blå måne, naturfænomener,
Der kan opleves flere månefænomener på eftermiddagshimlen i dag. (Foto: Ritzau Scanpix)

Voldtægt på otte måneder gammel pige chokerer Indien

Historier om voldtægter er desværre langt fra et ukendt fænomen i Indien, men et nyt tilfælde, hvor en kun otte måneder gammel pige er blevet misbrugt, har alligevel chokeret mange i det store land. Den lille pige blev indlagt på et hospital i hovedstaden Delhi søndag med voldsomme skader på de indre organer. Det skriver Politiken.

Pigen blev passet af et familiemedlem, imens forældrene var på arbejde. Ifølge familiemedlemmet legede pigens 28-årige fætter på et tidspunkt med hende. Da pigens mor kom hjem fra arbejde, fandt hun sin datter indsmurt i blod og grædende på grund af stærke smerter i underlivet. Forældrene tog hende straks på hospitalet, hvor hun blev ført på operationsbordet.

Den 28-årige fætter forsvandt efterfølgende, men blev mandag fundet af politiet og har tilstået voldtægten.

Indiske kvinder er særligt i de større byer begyndt at vende sig imod overgreb og seksuel chikane, efter at en række voldtægtssager de seneste år har vakt stor opsigt. I 2012 blev en 23-årig kvinde udsat for gruppevoldtægt i en bus i Delhi og døde senere af sine kvæstelser. Det førte til flere dages demonstrationer, og regeringen indførte strengere straffe for voldtægt – heriblandt dødsstraf. Alligevel er der fortsat mange overgreb.

Den 8 måneder gamle piges tilstand er nu stabil.

politi, blå blink
Indien er chokeret efter voldtægt af en lille pige. (Foto: /ritzau/)

Børnehave brændt ned efter anklager om overgreb

I børnehaven Taastruphøj i Høje-Taastrup, er en 14-årig dreng i skolepraktik mistænkt for at have begået overgreb på fem små piger. Drengen har erkendt overgrebene, og nu er børnehaven brændt ned til grunden. Politiet kan ikke sige noget om brandårsagen endnu, men bekræfter, at de efterforsker en sammenhæng med overgrebssagen. Det skriver TV2.

børnehaven, taastrupgård, høje tåstrup, overgreb, mishandling, praktikant, små børn, piger
En børnehave er brændt ned, samtidig med, at der er en verserende sag om overgreb på børn i børnehaven. (Foto: Ritzau Scanpix)

Danskerne overlever kræft i langt højere grad

Det danske sundhedsvæsen er blevet markant bedre til at udrede og behandle kræft. Faktisk er vi blevet så gode, at vi næsten er oppe på siden af vores nordiske naboer, Norge, Sverige og Finland, som vi ellers har haltet gevaldigt efter i forhold til kræftoverlevelse. Det viser en ny stor international undersøgelse, skriver Videnskab.dk.

Især for prostatakræft er der sket en dramatisk forbedring og antallet af overlevende er steget med 35 procent. Det er bedre udstyr, kortere ventetid til diagnose og behandling, der har hjulpet på den danske kræftindsats og Danmark ligger nu sammen med de andre nordiske lande i spidsen på verdensplan.

Læs også: Heidi fik tarmkræft: Ingen fortæller om følgerne af kemo

kræfft, brystkræft, bryst, cancer, mammografi, undersøgelser, undersøgelse, kvinder, kvinde, kvindekroppen, kroppen,
Det danske sundhedsvæsen er blevet bedre til at behandle kræft. (Foto: Polfoto)

Trump holdt sin første “State of the union”-tale og roste sig selv

I nat holdt den amerikanske præsident sin første “State of the union”-tale. Ifølge præsidenten går det godt i USA. Rigtig godt, faktisk, og USA er i den grad ved at blive en storslået nation igen.

– Det her er vores nye, amerikanske øjeblik. Der har aldrig før været et bedre tidspunkt at begynde at udleve den amerikanske drøm, sagde præsidenten.

Trump fortalte, at ”en bølge af optimisme” skyllet ind over landet siden, at USA oplever en ”utrolig fremgang” og ”ekstraordinær stor succes”. Trump pegede blandt andet på den lave arbejdsløshed, udnævnelsen af den konservative højesteretsdommer Neil Gorsuch, tilbagerulningen af Barack Obamas miljøreguleringer samt den skattereform, som han landede i slutningen af 2017, som årsagerne til fremgangen.

Donald Trump så også fremad og lagde blandt andet op til en krig mod høje priser på medicin, “mere fair handelsaftaler” med resten af verden, en bedre infrastruktur i landet, og ”et mere sikkert og stærkt USA”. Dette skal blandt andet gøres ved at skærpe grænserne og stramme kravene over for immigranter. Det skriver DR.

Læs mere: Status på Trumps første år som præsident: Der vendt op og ned på USA og verden

Se hele talen her.

Falsk missilalarm på Hawaii koster dyrt

Den 13. januar blev der ved en fejl udsendt en alarm om et missil på vej mod Hawaii. Der gik op til 40 minutter, fra alarmen blev sendt ud, til der blev sendt en rettelse til øgruppens beboere. Flere hawaiianere søgte tilflugt i beskyttelsesrum og flere skrev “farvelbeskeder” til hinanden. Det skriver DR.

Beredskabsmedarbejderen, der udsendte missiladvarslen, havde nemlig ikke hørt, at der netop blev sagt “øvelse, øvelse, øvelse”. Han troede vitterligt, at der var et ballistisk missil på vej mod Hawaii til øgruppens beboere. Det fastslår USA’s Føderale Kommunikationskommission (FCC) i en undersøgelse af hændelsen ifølge The Washington Post.

Fejlen opstod åbenbart, da den tilsynsførende for natteholdet besluttede at prøve dagsholdet af med en spontan øvelse. Det ser dog ud til, at den tilsynsførende for dagsholdet var klar over den kommende øvelse, men troede, at det var natteholdet, der skulle testes. Derfor var den tilsynsførende, der mødte ind om morgenen, heller ikke forberedt på at skulle lede sit hold igennem øvelsen. Derfor manglede der supervision, da natteholdets tilsynsførende udgav sig for at være det amerikanske militærs stillehavskommando, der står for at opdage missiltrusler.

Tirsdag valgte lederen af beredskabet, Vern Miyagi, og hans næstkommanderende, Toby Clairmont, at trække sig fra deres stillinger. Den pågældende medarbejder, der havde udsendt alarmmeddelelsen, er blevet fyret. Derudover er endnu en ansat er blevet suspenderet uden løn.

hawaii, ballistisk missil, missiladvarsel, missilalarm, missil, alarm, beredskab, fejl, falsk alarm
Falsk missilalarm på Hawaii koster dyrt. (Foto: Ritzau Scanpix)

· Mere fra samme kategori ·