Læs også:

Close
Nordlyset er en sjælden gang synligt i Danmark, men ellers skal du til lande som Island for at spotte det. (Foto: Pexels)

Fem fede oplevelser på nattehimlen i 2018

Nyheder  | 

Vil du se stjerneskud, nordlys og måneformørkelse? Så tjek denne guide til de fem fedeste oplevelser på nattehimlen i 2018

Hvis du elsker at kigge op på nattehimlen og se på månen, stjernerne og hvad der ellers er af fænomener, så gem denne artikel. Vi vil nemlig gerne fremhæve fem oplevelser i vores solsystem, som du ikke må gå glip af i 2018.

1: Nordlys i Danmark den 20. marts

Elektrisk ladede partikler fra solen rammer partiklerne i atmosfæren over polerne, hvilket giver de flotte, bølgende farver på himlen, når der er nordlys. Den 20. marts kan du være så heldig at se det sjældne fænomen uden at bevæge dig nordpå – der er nemlig mulighed for at opleve nordlyset her i Danmark.

nattehimlen. Nordlyset er en sjælden gang synligt i Danmark, men ellers skal du til lande som Island for at spotte det. (Foto: Pexels)
Nordlyset er en sjælden gang synligt i Danmark, men ellers skal du til lande som Island for at spotte det. (Foto: Pexels)

 

2: Kig på planeter til sommer

9. maj, 27. juni og 27. juli kan du godt markere i kalenderen, for her skal du spotte planeter. Henholdsvis Jupiter, Saturn og Mars bliver nemlig tydeligere på himlen, fordi de kommer til at stå modsat solen, så de bliver nemmere at se fra Jorden.

nattehimlen, jupiter, planet
Smukke Jupiter bliver endnu mere tydelig på himlen den 9. maj. (Foto: Tycho’s NoseVisual Hunt / CC BY-NC-ND)

 

3: Total måneformørkelse i Danmark den 27. juli

Sæt en alarm til kvart over ni om aftenen den 27. juli, for da skal du ud at opleve en total måneformørkelse. Cirka to timer frem vil den se helt rød ud på grund af solens stråler, der reflekteres gennem Jordens atmosfære, og det er også grunden til, at fænomenet kaldes “blodmåne”.

blodmåne, fuldmåne, nattehimlen
Blodmåne er, når fuldmånen er rød. (Foto: PotatisburkVisual hunt / CC BY-SA)

 

4: Meteorsværmen Perseiderne den 12. august

Der kommer op til 120 stjerneskud i timen, når meteorsværmen Perseiderne kan opleves på nattehimlen. Den kan faktisk ses allerede fra slutningen af juli, men den 12. august er mængden af stjerneskud på sit højeste.

nattehimlen, perseiderne, mælkevejen,
Perseiderne og mælkevejen. (Foto: www.mathiasvejerslev.dkVisual HuntCC BY-NC-ND)

 

5: 100 stjerneskud i timen den 14. december

Meteorstormen Geminiderne er værd at vente på, for den vil fylde natten med stjerneskud. Især den 14. december skal du stille dig udenfor og kigge op, for der er der altså mere end 100 stjerneskud i timen.

nattehimlen, meteorsværm, stjerneskud, geminiderne, Geminiderne navn kommer fra stjernebilledet tvillingerne (gemini). (Foto:
Geminiderne navn kommer fra stjernebilledet tvillingerne (gemini). (Foto: trondkVisualHunt.com / CC BY-NC-ND)

 

God fornøjelse!

 

Kilde: DR.

 

Læs også: Der findes 10 gange så mange galakser som forventet

Læs også: Galleri: Tæt på 9.000 skovbrande har hærget Californien siden oktober

· Mere fra samme kategori ·