Læs også:

Close
ansigt, kvinde, rullekrqave, turtleneck, Eksfoliering kan være svaret, hvis du synes, din hud er grim. (Foto: Pexels)

Alt, du skal vide om manuel og kemisk eksfoliering af huden

Skønhed  | 

Hvorfor er det godt at eksfoliere huden, og hvordan gør du det bedst? Læs alt om eksfoliering her

Eksfoliering betyder helt overordnet, at du renser eller skrubber det yderste lag hud af, så ny, frisk hud kan komme til. Eksfoliering fjerner død og kedelig hud, så du får mere glød og din makeup for eksempel kommer til at ligge pænere. I denne artikel kigger vi nærmere på eksfoliering og gennemgår fordele og fremgangsmåde.

Pige tager creme på på badeværelset med håndklæde om håret (Foto: All Over)
Eksfoliering kan også gøres med et produkt, der ikke skal skylles af. (Foto: All Over)

Hvorfor og hvornår skal du eksfoliere?

Hvis du har problemer med uren eller kedelig hud, kan eksfoliering gøre en forskel – det kan endda også holde rynker på afstand. Det er dog forskellig fra person til person, hvad der fungerer bedst, så der er ikke andet at gøre end at prøve dig frem med forskellige metoder.

Det anbefales, at du begynder på eksfoliering, når du er i 20’erne. Der er flere, der supplerer med en mild peeling cirka en gang om måneden, når de når op i 30’erne.

Det er alt sammen noget, du og din hud skal finde ud af sammen. Det kommer nemlig an på din hudtype og -tekstur – nogle får hurtigt irriteret, rød hud og må derfor eksfoliere sjældnere og med mindre skrappe metoder end andre.

ansigt, kvinde, rullekrqave, turtleneck, Eksfoliering kan være svaret, hvis du synes, din hud er grim. (Foto: Pexels)
Eksfoliering kan være svaret, hvis du synes, din hud er grim. (Foto: Pexels)

Hvordan?

Der findes flere forskellige fremgangsmåder inden for enten manuel eller kemisk eksfoliering, og der vil helt sikkert være en metode, der passer bedre til dig en de andre. Eksfoliering går ud på at skrubbe døde hudceller af huden, og derfor kan det netop være en hård omgang, hvis din hud er sart.

Prøv dig frem og se, hvad der virker bedst for dig. Du kan også sagtens gøre brug af flere eksfolieringsmetoder.

Manuel eksfoliering:

Du kan skrubbe huden på flere måder. Nogle bruger en vaskeklud, andre bruger skrubbeprodukter med korn i eller små maskiner med roterende børstehoveder.

Ansigtsskrub

ansigtsscrub ansigtsskrub peeling eksfoliering produkter

Badeanstalten, 45 ml, 110 kr. / Raunsborg, 100 ml, 129 kr. / Ecooking, 100 ml, 189 kr. / Dermalogica, 75 ml, 249 kr. / Doll face, 240 ml, 199 kr. / Anatomicals, 15 ml, 15 kr.

 

Kemisk eksfoliering/peeling:

Du kan også benytte dig af kemisk eksfoliering, der af nogen også betegnes som peeling. Det gøres med mild syre, der er fremstillet specielt til formålet. Det smøres på huden som en creme, hvor det sidder og virker – det skal ikke skylles af.

Hvis du ikke plejer at eksfoliere, så læg blidt ud, for eksempel med en mild peeling eller bare ved at bruge en vaskeklud, når du vasker dit ansigt i aften. Hvis du føler, din hud godt kan tåle lidt mere, kan du bevæge dig over i en decideret skrub, der indeholder korn. Prøv en til sart hud, før du kaster dig ud i de større korn.

Eksfoliering med kaffegrums. (Foto:
Eksfoliering med kaffegrums. (Foto: CushySpaVisual Hunt / CC BY)
AHA: Frugtsyre (for eksempel glykolsyre) og mælkesyre.
Stimulerer dannelsen af hudceller og din huds evne til at binde fugt. God til tør hud.

BHA: Salicylsyre.
Virker godt mod akne, hudorme og rosacea.

Pudderdaaserne.dk

Hvilket produkt skal du bruge til kemisk eksfoliering?

Det kommer an på din hudtype. Har du for eksempel ofte urenheder, er det godt at bruge en BHA (for eksempel et produkt med salicylsyre). Mangler din hud fugt, kan en AHA (glykol- eller mælkesyre) være svaret. Forhør dig gerne hos en forhandler. Men her får du også nogle guidelines til de forskellige hudtyper.

Tør hud

Du kan hjælpe fornyelsen af hudceller lidt på vej med eksfoliering, og derfor er det en rigtig god ide, hvis du har tør hud. Glykolsyre (AHA) er en af de ingredienser, du skal kigge efter, når du vælger produkt, da det ikke udtørrer din i forvejen tørre hud.

murad-e-shield-active-radiance-serum-30-ml-1

E-Shield Active Radiance Serum 30 ml, 949 kr., Murad

Læs også: Aktivt kul trender på Insta: Stopper medicins virkning og er ikke “sundt”

Fedtet hud

Det kan være fristende at fylde badeværelsesskabet med BHA, AHA, retinol, scrubs og så videre, men selv om du godt kan bruge flere ting på en gang, så kan du risikere at eksfoliere for meget, så din hud reagerer negativt. BHA og retinol er de vigtigste produkter, hvis du har fedtet hud, så introducer dem, før du begynder at føje mere til din rutine.

Begynd eventuelt med en BHA, som du smører på (og lader sidde) om aftenen fem-seks dage om ugen. Husk at smøre med en fugtighedscreme bagefter. Efter tre ugers tid kan du skrue op for hyppigheden eller for eksempel tilføje retinol hver anden aften.

Counter Balance Oil Control Hydrator 50 m

Counter Balance Oil Control Hydrator med AHA og BHA (glykol- salicyl- og mælkesyre) 50 ml, 439 kr., Ole Henriksen

Når din hud har vænnet sig til produkterne, kan du forsøge dig med flere trin. For eksempel kan du bruge BHA om morgenen og retinol om aftenen, eller skifte mellem BHA og retinol hver (anden) aften.

dermalogica-overnight-retinol-repair-30-ml-1

Overnight Retinol Repair 30 ml, 669 kr., Dermalogica

 

Hvis du også vil bruge en skrub, så læg forsigtigt ud med en mild slags og højest en gang ugentligt.

 

Sart hud

Du kan sagtens eksfoliere, selv om du har sart hud, og her vil en AHA være et godt bud. Vælg et mildt produkt, og afhold dig eventuelt helt fra manuel eksfoliering og scrubs, da det kan være for hårdt for din hud.

elizabeth-arden-pro-perfection-facial-serum-30-ml-1

PRO Perfection Facial Serum 30 ml, AHA kombineret med BHA (mælke- og glykolsyre og lidt salicylsyre), Elizabeth Arden

 

Kilde: Into the gloss

 

Læs også: Skrub huden

· Mere fra samme kategori ·