Læs også:

Close
8 fejltagelser houzz køkken collage

8 faldgruber, der suger hyggen ud af dit køkken

Bolig  | 

Vil du have et varmt og hyggeligt køkken? Så styr udenom disse 8 typiske faldgruber …

Af: Solrunn Persson, Houzz.dk

Køkkenet kan sagtens blive hjemmets hyggeligste rum, men så skal man undgå fejltagelser såsom at overøse det med kolde nuancer og glemme bløde materialer i indretningen. Se de otte faldgruber, der gør dit køkken alt andet end hyggeligt – og få tip til, hvordan du undgår dem.

Fejltagelse 1: Vi har for mange ting stående fremme

Det begynder med en saltskål ved komfuret og udvikler sig til Europas største krydderisamling. En søndagsavis på køkken-øen bliver til et bjerg af blade og magasiner. Uorden og rod i køkkenet er bare ikke hyggeligt – og det begrænser dine værdifulde arbejdsområder!

Løsning:
Orden på tingene kan gøre køkkenet langt mere indbydende. En god tommelfingerregel er kun at have ting, du bruger hver eneste dag, stående fremme. Måske har du et favoritkrydderi, der kan få lov at stå på køkkenbordet, mens de andre bliver i skabet?

Tip: Nogle enkle, vandrette stænger på væggen er geniale til at få tingene væk fra overfladerne på. Så kan du stadig nå dem med en strakt arm, men de forstyrrer ikke madlavningen. Bingo!

Fejltagelse 2: Ingen kunst og bøger i køkkenet

Et smukt billede og en fin bogsamling ser man sjældent i danske køkkener. Vi overvejer ikke, at det der der flotte maleri, der ikke er plads til i stuen, faktisk kan bidrage til en varmere stemning i køkkenet. Og køkkenet er trods alt et af de rum, vi bruger allermest tid i, så hvorfor ikke gøre det mere personligt?

Løsning:
Monter et par hylder, og lad yndlingskogebøgerne dekorere den tomme køkkenvæg.

Tip: At få billeder til at hænge lige er ikke det letteste – specielt ikke i et køkken. Derfor er det nemmere at gøre som i dette seje London-hjem: Stil billederne på rad og række på en smal afsats, hvis du har pladsen til det.

Læs mere: Inspiration – Forny dit køkken og badeværelse med billeder på væggen!

Fejltagelse 3: For mange hårde materialer

Klinisk rene køkkener ser måske nok organiserede ud, men man kan ikke påstå, at de er specielt hyggelige! Husk at opretholde en god balance mellem de klassiske, hårde materialer og nogle bløde overflader, hvis du ønsker dig et rart og hjemligt køkken.

Tip: Et gulvtæppe gør køkkengulvet varmt og behageligt om vinteren og er et hit hos både små og store fødder…

Løsning:
Selv et maskulint køkken med mørke nuancer og hårde materialer som på billedet her kan blødes op med de rette tekstiler. Vi er vilde med det lille pudehjørne!

 

Tip:
Få detaljer gør så stort indtryk som gardiner, men dem har vi det med at glemme i køkkenerne! Hvis du vil gøre dit køkken mere hjemligt, er et par flotte gardiner en oplagt løsning.

Fejltagelse 4: Stilfulde stole uden hyggefaktor

Man må lide for skønheden, siger man, og det gør vi tit, når vi vælger stole til køkkenet. Jo, de elegante, skandinaviske designs er flotte og stilede, men hvis du mangler hygge-faktor i køkkenet, er det værd at give stolene ekstra opmærksomhed. Noget så enkelt som et lille skind på hvert sæde kan transformere hele rummets udtryk.

Løsning:
Dem, som siger, at stof ikke hører hjemme i køkkenet, tager grueligt fejl: Skønne, stofbeklædte stole i stærke nuancer giver liv og farve til køkkenet og gør det meget hyggeligere.

Tip:
Stole i afrundede former ‘blødgør’ køkkenet og får det til at virke mere indbydende. Match dem gerne med vægge, borde og gulve som på billedet.

Se endnu flere inspirerende, danske køkkener i vores billedarkiv

Fejltagelse 5: For mange kolde farver

Danskerne har lidt af en forkærlighed for kolde nuancer, og det manifesterer sig ofte i vores køkkenindretning. Men hvis rummet skal føles hjemligt, kræver det nogle varme indsalg. Vælg f.eks. lysegul, rød eller en varm grøn i stedet for isblå.

Løsning:
Hvis du ikke har lyst til at ændre farverne i hele rummet, kan det være en god idé at male et enkelt dominerende møbel en varm nuance. Se bare, hvor vidunderligt varmt det kan blive med et grønt køkkenskab.

Det er muligt at indrette med varme, stærke farver uden at det bliver alt for kitschet.

Fejltagelse 6: Vi dropper tapeterne

Et muntert tapet kan være lige det, der skal til for skabe en hyggelig atmosfære. Vi glemmer tit at overveje denne løsning, når vi laver køkken: enten vælger vi noget så kedeligt som hvid maling, eller også tapetserer vi med et intetsigende mønster.

Løsning:
Prøv kræfter med interessante farver og mønstre, der virkelig gør indtryk. Og husk, at man godt kan bruge et lidt mørkere tapet i et helt hvidt køkken.

Tip: Især væggen omkring vinduet kan blive fornøjelig at se på med et fint tapet. Her går tapetet igen over spisebordet, hvor et hvidt træpanel sikrer, at man ikke ved et uheld ødelægger det med et sprøjt ketchup.

Brug for en tapetekspert? Find en nær dig!

Fejltagelse 7: Vi glemmer hyggebelysningen

Effektive lyskilder er som bekendt alfa og omega i køkkenet, men vi glemmer ofte den varme belysning. Vi fokuserer udelukkende på kold, funktionel arbejdsbelysning og mangler stemningsbelysningen, som bibringer en hyggelig atmosfære

Er de her flotte lamper ikke langt bedre end et koldt lysstofrør?

Løsning:
Det behøver ikke være mere kompliceret end at hænge et par matchende lamper på hver side af køkkenbordet. Vi er vilde med disse lækre pendellamper!

Og hvad blev der lige af stearinlysene? Fra at være et allestedsnærværende element i køkkenet for 100 år siden er de i dag forvist til stuen, og det er da synd! Ingen anden type belysning hygger og varmer som levende ild, så vi stemmer for at bringe stearinlysene tilbage i køkkenet!

Fejltagelse 8: Skabe frem for hylder

Køkkenskabe er super praktiske, men skruer ikke op for hyggen. Tværtimod kan de fremme et lidt stift look – især når de dækker mere end én væg.

Tip: Vis dit flotteste køkkengrej frem på hylder. Lad de lækre kopper, du fik i gave, stjæle rampelyset, og gør det nemt at række ud efter det, du skal bruge.

Løsning:
Hvis du alligevel foretrækker skabe, er låger med glas et glimrende alternativ. De snyder øjet og får køkkenet til at fremstå mere dynamisk og indbydende, end almindelige skabe gør. Og så kan man jo stadig toppe med en lille hylde ved siden af!

Læs mere: Inspiration – Sådan arrangerer du åbne hylder i køkkenet

houzz

· Mere fra samme kategori ·