Læs også:

Close
Trump, donald trump, usa, amerika, flygtninge, flygtning, immigrant, immigranter, visum, indrejseforbud, højesteret, nær familie, Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien, Yemen, 90 dage

Forstå sagen: Derfor vækker Trumps udmelding om Israel, Palæstina og Jerusalem vrede

Nyheder  | 

Donald Trump anerkender Jerusalem som Israels hovedstad, og vil flytte USA’s ambassade til byen. Udmeldingen møder fordømmelse, protester og voldsomme sammenstød verden over. Flere mener, det vil forværre forholdet mellem Israel og Palæstina

Trods stærke advarsler om at lade være, valgte Trump onsdag i sidste uge at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til den hellige by.

Allerede inden Trump officielt havde meddelt sine planer, blev beslutningen mødt af advarsler fra den arabiske verden om, at Trumps beslutning vil få store konsekvenser for stabiliteten og fredsforhandlingerne i området.

Efterfølgende har flere lande såsom Frankrig, Danmark, Kina, Rusland og Storbritannien kritiseret beslutningen. Også den katolske kirkes overhovede, pave Frans, har markeret sig i sagen.

Trump, donald trump, usa, amerika, flygtninge, flygtning, immigrant, immigranter, visum, indrejseforbud, højesteret, nær familie, Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien, Yemen, 90 dage
En ung kvinde har malet Palæstinas flag på sin kind. (Foto: /ritzau/)

Læs også: Reaktioner på sagen om Israel, Palæstina og Jerusalem

Udmeldingen har ført til protester, sammenstød og angreb på israelske, jødiske og amerikanske institutioner. Samtidig er Israel blevet bedt om at beherske sin begejstring af USA og i Gaza, Tyrkiet, Jordan og Jerusalem har der været voldsomme demonstrationer, og flere er sårede efter kampe i Gaza og på Vestbredden.

Hvorfor er Trumps beslutning så konsekvensfyldt? Hvorfor er der så mange, der blander sig i sagen? Og hvorfor er Jerusalem så vigtig?

Du får to muligheder for at forstå sagen. Du kan vælge at læse den ultrahurtige version her, eller du kan vælge den dybdegående version, der giver dig en dyb forståelse af konflikten mellem de to lande. Begge versioner tager få minutter at læse.

Vi lægger ud med den ultrahurtige herunder.

fn, sikkerhedsråd, israel, palæstina, jerusalem, usa, amerika, gaza, konflikt, mellemøsten, fred, konflikt, hellig by, demonstrationer, vold, frustration, fn, diplomati, international aftale, tel aviv, ambassade, besat, okkuperet,
Trump holder en underskrevet erklæring op, hvor han anerkender Jerusalem som Israels hovedstad. Bag ham står vicepræsident Mike Pence. (Foto: /ritzau/)

En ikke anerkendt besættelse

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at konflikten mellem Israel og Palæstina er lang, blodig og dybt infiltreret i religion, historie og politik. Det er en af årsagerne til, at den er blusset så hurtigt op igen den seneste uge.

Hvis du vil have den hurtige forståelse for, hvorfor Trumps udmelding vækker så stor vrede, skal vi tilbage til 1967. Dengang indledte Israel det, der er kendt som Seksdageskrigen. Forud for krigen havde FN besluttet, at Jerusalem var delt i to: Øst og vest. Østjerusalem tilhørte Palæstina, og Vestjerusalem tilhørte Israel.

I 1967 havde Israel allerede tilkæmpet sig en stor bid af den jord, som FN havde tildelt Palæstina i 1947. Under Seksdageskrigen erobrede Israel de sidste palæstinensiske områder i Gaza og Vestbredden og endelig Østjerusalem. Israel valgte at annektere bydelen, og erklærede Jerusalem for deres “evige og udelelige hovedstad”. Den udlægning var det internationale samfund dog ikke enig i, og det er derfor, at alle lande, der haft ambassade i Israel, har lagt den i Tel Aviv. Indtil nu.

Trump, donald trump, usa, amerika, flygtninge, flygtning, immigrant, immigranter, visum, indrejseforbud, højesteret, nær familie, Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien, Yemen, 90 dage
Palæstinensere demonstrerer foran al-Aqsa-moskeen i det besatte Østjerusalem. (Foto: /ritzau/)

Se mere: Mindst 31 palæstinensere såret af skud ved protester

Jerusalem er en særlig by, fordi den er hellig for verdens tre største religioner: Islam, kristendommen og jødedommen. Siden antikken har alle tre religioner styret, udviklet og påvirket byen på et tidspunkt. Derfor er der flere steder i byen, der er vigtige for alle tre religoner, eksempelvis Grædemuren, Golgata, Tempelpladsen, Bethesda Dam og Al-Aqsa-moskeen.

Jerusalem er i særdeleshed politisk vigtig, fordi både israelerne og palæstinenserne betragter byen som deres, og derfor er Jerusalem central i eventuelle forhandlinger om fred i Mellemøsten og mellem Israel og Palæstina. Byen ligger lige ved grænsen mellem Israel og Vestbredden i Palæstina. Selv om Østjerusalem har været besat af Israel siden Seksdageskrigen i 1967, er bydelen stadig palæstinensisk i det internationale samfunds øjne.

jerusalem, tel aviv, israel, palæstina, diplomati, fred, krig, mellemøsten, konflikt,
Trods stærke advarsler vil Donald Trump måske flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. (Foto: /ritzau/)

Se også: Israelsk minister går af efter sporarbejde under sabbatten og Kvindelig israelsk soldat i karate-kamp mod ortodokse jøder

Sagens kerne

Når Trump anerkender Jerusalem som Israels hovedstad, anerkender han besættelsen og annekteringen af Østjerusalem, som skete under Seksdageskrigen i 1967. Han cementerer denne anerkendelse ved at flytte USA’s ambassade til byen, når alle andre lande bibeholder deres ambassade i Tel Aviv.

Samtidig er Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad en afvisning af, at Østjerusalem er Palæstinas hovedstad. Det er endnu en mavepuster af rigtig mange til det palæstinensiske folk, der i årtier har kæmpet mod det israelske folk, der fik tildelt Palæstina af Storbritannien efter 2. Verdenskrig.

Årsagen til, at særligt den arabiske del af verden reagerer på Trumps udmelding er, at flere af de arabiske lande gik i krig mod Israel, da staten erklærede sig selv for født. Det gjorde de, fordi de mente, at jøderne og israelerne ingen ret havde til at skabe en ny stat i Palæstina. Flere arabiske lande gik i krig mod Israel og har efterfølgende huset palæstinensiske flygtninge og hjulpet palæstinensere i kampen for at få noget af deres land tilbage.

israel, palæstina, jerusalem, usa, amerika, gaza, konflikt, mellemøsten, fred, konflikt, hellig by, demonstrationer, vold, frustration, fn, diplomati, international aftale, tel aviv, ambassade, besat, okkuperet,
Demonstrationer brød ud flere steder i den arabiske verden, efter Trump udpegede Jerusalem til Israels hovedstad. Her i Tyrkiet foran den amerikanske ambassade. (Foto: /ritzau/)

Læs mere: Trump bryder med tidligere års Israel-Palæstina politik og Israel legaliserer 4000 bosættelser på Vestbredden

Årsagen til, at blandt andre FN og EU ikke støtter Trumps udmelding er, at de i flere år har ønsket fred mellem Israel og Palæstina og mener, at dette bedst opnås med en tostatsløsning, hvor landet fordeles mellem Israel og Palæstina, og at Jerusalem enten også deles mellem de to lande eller gøres til en international by. Derudover har FN særligt fordømt israels bosættelsespolitik, hvor de skubber palæstinensere ud af Gazastriben, Vestbredden og Jerusalem ved at israelere bosætter sig i palæstinensiske områder.

Tostatsløsningen er den, som de fleste lande er fortaler for, og mange mener, at den er den bedste måde at skabe fred i Mellemøsten. Denne løsning kan nu virke meget fjern efter Donald Trumps beslutning, og mange frygter, at Israel vil se det som en blankocheck til at indtage de sidste palæstinensiske områder, gøre en ende på Palæstina, sende millioner på flugt og skabe ustabilitet, ikke bare i regionen, men i hele verden.

fn, sikkerhedsråd, israel, palæstina, jerusalem, usa, amerika, gaza, konflikt, mellemøsten, fred, konflikt, hellig by, demonstrationer, vold, frustration, fn, diplomati, international aftale, tel aviv, ambassade, besat, okkuperet, sammenstød, demonstration, sårede, protest, strejke, fredagsbøn
Flere er sårede efter sammenstød mellem palæstinensere og israelere. (Foto: /ritzau/)

Den 18. december stemte 14 af 15 lande i FN’s sikkerhedsråd for en »dyb beklagelse af nylige beslutninger vedrørende Jerusalems status«. USA’s ambassadør Nikki Haley stemte imod, og udnyttede sin vetoret til at blokere for en vedtagelse af resolutionen. Hun sagde samtidig, at rådets stemmer ville blive husket.

Torsdag den 21. december skulle FN’s generalforsamling så stemme om Trumps beslutning. Forud for valget havde Trump truet lande, der gik imod hans ønske med økonomiske sanktioner, og at han ville huske landenes stemmer. FN’s generalforsamling stemte imod Trumps ønske om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad med 128 lande imod og ni for. 21 lande deltog ikke i afstemningen. I generalforsamlingen har USA ingen vetoret.

Vil du gerne vide mere om, hvorfor Palæstina pludselig blev til Israel? Forsøger du at finde svar på, hvorfor de to folk slås med hinanden, og hvorfor det internationale samfund ser nervøst til? Vil du have en dybere forståelse for, hvorfor Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israelsk er så katastrofal efter manges mening?

Så læs mere her:

Forstå sagen: Konflikten mellem Israel og Palæstina

israel, palæstina, jerusalem, usa, amerika, gaza, konflikt, mellemøsten, fred, konflikt, hellig by, demonstrationer, vold, frustration, fn, diplomati, international aftale, tel aviv, ambassade, besat, okkuperet,
USA har bedt Israel beherske sin begejstring, efter Trump siger, at Jerusalem er Israels hovedstad. Her flages der digitalt på væggene i det gamle Jerusalem. (Foto: /ritzau)

Kilde: Human Rights WatchCNN, Vox, Oxford Academic, DR, BBC, Berlingske, World Population Review, The TelegraphThe IndependentBerlingskeDen Store DanskeTV2, Berlingske, Ritzau, Information, Kristeligt Dagblad, Politiken, The Washington Post, Vox, The Guardian, The Independent, Faktalink, Globalis, Fyens.dk, Information, Jyllands-Posten, BBC, Religion, Gyldendal, Jødisk Info, Berlingske, Den Store Danske, The Independent.              

· Mere fra samme kategori ·