Læs også:

Close
computer, eksamen, eksamensopgave, fokus, produktivitet, online, arbejde, kurser, online kurser, gratis, jobsøgning, forbedring

Sådan holder du dig fokuseret: 5 gode råd til dig, der skriver eksamensopgave

Underholdning  | 

Eksamen er aldrig sjov. Du kan ikke se Netflix uden dårlig samvittighed, og du bliver hurtigt distraheret. Så her kommer 5 gode råd, der hjælper dig med at holde fokus på din eksamensopgave

Sidder du også lige nu og kæmper med din eksamensopgave? Så ved du, at overspringshandlinger er din nye bedste ven, og det at holde koncentrationen er lige så svært som at lære et nyt fremmedsprog på en uge: Umuligt! Du tager dig selv i utallige gange at kigge ud af vinduet, hvor du opgivende ser på det liv, der passerer dig forbi, og det eneste, du ønsker er, at eksamen er overstået, eller opgaven skriver sig selv. Det sker bare ikke.

Inden vi går i gang, vil jeg blot tilføje, at hvis du endelig skal foretage dig en overspringshandling eller to, så vælg nogle, der er en smule konstruktive eller brugbare. Mellem dig og mig kan jeg for eksempel afsløre, at denne artikel blev foretaget som en overspringshandling, endda en perfekt en af slagsen – og så har jeg ikke sagt for meget.

Læs også: Det er typisk dig, når du læser eksamen

eksamen, eksamensopgave, prodoktivitet, fokus
Når du tænker på alle de sider, du skal skrive og alle de teorier, du skal have genopfrisket, så kan det godt være tiltalende at smide håndklædet i ringen. Men det kan lade sig gøre! (Foto: Pexels)

Du vælger at bruge tid på en million ting, som du normalt aldrig ville finde synderligt appetitligt, og det udskyder bare det uundgåelige – så hvad med at komme i gang? Jeg ved godt, at det kan være svært, men jo hurtigere du kommer i gang, jo hurtigere kan du se Netflix med god samvittighed.

Hvis du har svært ved at koncentere dig, så frygt ej! Der er nemlig en del ting, du kan gøre for at holde fokus på din opgave, så du bruger din tid mere produktivt.

1. Læg en plan

Det lyder måske meget banalt og selvfølgeligt, men det er det ikke nødvendigvis. Hvis du sætter dig ned og laver en klar oversigt over, hvilke afsnit eller delopgaver du skal færdiggøre i løbet af dagene, så får du et nødvendigt overblik over dine arbejdsopgaver, og det bliver nemmere for dig at prioritere din tid.

En ting, jeg har erfaret med årene er, at jeg arbejder mere effektivt, når jeg har et klart mål for dagen og ved præcis, hvad jeg skal i gang med.

Samtidig kan god planlægning også give dig lidt mere fritid. Hvis du nu kan planlægge dit arbejde en uge frem, så har du måske plads til et familiearrangement eller en ekstra vagt på dit arbejde, uden det har indflydelse på din eksamensopgave.

Vi har vist alle sammen prøvet at stresse med vores eksamensopgave, fordi vi kom til at sige ja til aftaler, som vi i princippet ikke havde tid til. Nogle arbejder godt under stress, men for andre kan det påvirke kvaliteten af opgaven.

eksamen, eksamensskrivning, opgave, eksamensopgave, studerende
Planlægning og struktur lyder dødsygt og som spild af tid, ikke? Men tro mig, lidt overblik kan virkelig gavne din skriveproces. (Foto: Pexels)

2. Læg mobilen fra dig

Din mobil er nok det største distraktionselement, der findes. Det ligger ubevidst i os at gribe ud efter den hver tredje minut, og derfor skal den bare så langt væk fra din eksamensskrivning som overhovedet muligt. Gør dig selv en tjeneste og sluk den, eller læg den ind i rummet ved siden af, så du ikke bliver fristet – og ja, det samme gør sig gældende for Facebook på din computer!

Hver gang du tjekker din telefon eller Facebook, fjerner du fokus fra din opgave. Du kan risikere af afbryde det skrivemode, du befandt dig i, eller du kan glemme, hvilke pointer du ville frem til i dit afsnit.

Det kan også tage dig rigtig lang tid at komme tilbage til at arbejde fokuseret og produktivt, selv om du kun holder to minutters pause – så lad være med at frist skæbnen! Sig til dig selv, at når du skriver eksamensopgave, så er det kun tilladt at kigge på telefonen, når du holder pause.

Læs også: Livet som kommende student: Kampen mod eksamensangst 

eksamensopgave, eksamen, eksamensskrivning, opgave, produktivitet, fokus, mobil
Det er måske svært at tro på, men bare få minutter med din mobil kan virkelig ødelægge din skriveproces. Så sluk den! (Foto: Pexels)

3. Hold pauser

Hvis du sidder og presser dig selv til at præstere, får du ikke lavet noget produktivt. Det er supervigtigt at holde regelmæssige pauser, så du ikke kører helt død i eksamensopgaven.

For nogle studerende hjælper det at planlægge pauser, andre tager dem efter et afsluttet afsnit, og for nogle opstår behovet for en pause meget pludseligt. Her skal du gøre det, der virker for dig! Det vigtigste er, at du får givet dit hoved lidt ro.

Du skal bare huske dig selv på, at en pause ikke skal vare flere timer, og at du kun kan tillade dig at holde pauser i det omfang, du stadig når dit mål for dagen. Hvad du laver i din pause er op til dig selv: Du kan gå en tur, gøre rent, spise frokost eller måske bare sidde i sofaen og se Netflix med god samvittighed.

Når du har arbejdet hårdt, føles dine pauser også mere velfortjente end de overspringshandlinger, vi alle har en tendens til at foretage os fra tid til anden.

Læs også: Streamingguide: 5 uundværlige tv-serier til december

eksamen, eksamensopgave, opgave, eksamensskrivning, hold fokus, produktivitet
Det kan være rigtig rart at komme ud i den friske luf og tænke på noget andet end sin eksamen. Eller måske slet ikke tænke overhovedet? (Foto: Pexels)

4. Skriv et andet sted end derhjemme

For nogle kan det være rigtig svært at holde fokus, når de sidder derhjemme. Det bliver utrolig nemt at lade sig friste af overspringshandlinger som tøjvask, støvsugning eller at tælle, hvor mange mønter, du har i din sparregris. Alle er ting, som på ingen måde er akutte, men som alligevel får dig til at lægge eksamensopgaven fra dig.

Hvis du ved, at du hurtigt lader dig friste af alle de potentielle overspringshandlinger, din lejlighed udgør, så er det bare med at komme væk!

Det kan også føles monotomt og ensomt at sidde alene hjemme og skrive hele dagen. Hvis du skriver et andet sted, føles det lidt som at gå på arbejde, da du skal i tøjet, ud af døren og først kommer hjem, når du er færdig med dagens skrivning.

Du kan i stedet tage ud på dit studie og skrive: I eksamensperioderne er de fleste universiteter forholdsvis tomme, og sandsynligheden for at finde et tomt lokale er stort. Du kan også tage ned på dit lokale bibliotek eller hjem til dine forældre.

Læs også: Studiestart: Alt du overhovedet skal vide som ny universitetsstuderende

eksamensskrivning, eksamensopgave, skrivning, opgave, eksamen, fokus, studerende
Det kan være en rigtig godt ide at arbejde andre steder end derhjemme. På den måde får du lidt andre omgivelser, og måske har du nemmere ved at holde fokus.

5. Hold fri, når du har fri

Hvis du har siddet og arbejdet med din eksamensopgave hele dagen, fortjener du at holde aftenen fri. Så når du beslutter dig for, at du er færdig, så læg eksamen fra dig og nyd din fritid.

Det kan faktisk være lette sagt end gjort, for vi har ofte en tendens til, at gå rundt og tænke over, om det kapitel, vi skrev, nu var godt nok, eller om det måske ville være bedre at gå til analysen på en anden måde. Hvis du går og tænker på opgaven hele tiden, vil din hjerne simpelthen koge over!

Det kan resultere i, at du ikke får slappet af eller sover dårligt, den det kan også gøre dig ekstremt stresset. Så sig til dig selv, at det stykke arbejde, du har lavet er godt, som det er. Hvis ikke, så kig på det igen i morgen.

Det er så vigtigt at finde en balance, da eksamensperioden ellers bliver et helvede at komme igennem. Altså et større helvede, end vi vist alle sammen godt kan blive enige om, at den er i forvejen.

eksamensskrivning, eksamensopgave, opgave, eksamen, produktivitet, fokus
Giv dig selv lov til at slappe af og hygge dig med de mennesker, du holder af. Hvis du kun fokuserer på dit opgave, forsvinder din motivation stille og roligt. (Foto: All Over)

 

Læs også: Veninder: Omgiv dig med de rigtige mennesker og bliv gladere

· Mere fra samme kategori ·