Læs også:

Close
madspild, spild, mad, jul, julemad, skraldespand, miljø, natur, klima, madproduktion, overflod, stop spild af mad, fødevarestyrelsen, landbrug og fødevarer, selina juul, rester, overskudsmad, indkøb, planlægning,

Danskerne ønsker at mindske madspildet i julen, men har svært ved det

Mad  | 

En ny undersøgelse viser, at danskerne gerne vil spilde mindre mad hen over julen, men at de har svært ved at planlægge ordentligt, så maden på julebordet ender i maven og ikke i skraldespanden

Ny undersøgelse af KANTAR Gallup for Stop Spild Af Mad viser, at danskerne er fulde af gode intentioner, når det handler om ikke at spilde mad efter julens mange middage og frokoster.

Desværre viser undersøgelsen også, at selv om danskerne har en stor villighed til at undgå madspild i julen, så ser virkeligheden anderledes ud, og mange danskere er dårlige til at mindske deres madspild.

– Der er ingen, der bryder sig om at smide mad ud. Alligevel er danskernes madspild særligt stort i julen, og undersøgelsen viser, at planlægningen af julen er en stor udfordring for mange danskere, siger forbrugerøkonom Marianne Gregersen fra Landbrug & Fødevarer.

madspild, spild, mad, jul, julemad, skraldespand, miljø, natur, klima, madproduktion, overflod, stop spild af mad, fødevarestyrelsen, landbrug og fødevarer, selina juul, rester, overskudsmad, indkøb, planlægning,
Danskerne vil gerne spilde mindre julemad, men vi er ikke så gode til det. (Foto: /ritzau/)

Se også: “Stop Spild Af Mad”-grundlægger: Madspild skal ikke blive en industri

Det går galt med planlægningen

Helt generelt går mange danskere op i at mindske deres madspild i hverdagen. Den seneste undersøgelse om bæredygtigt forbrug fra Landbrug & Fødevarer viser eksempelvis, at 62 procent af danskerne forsøger at undgå madspild i husstanden.

Der er dog et stykke vej fra intention til handling, for KANTAR Gallup-undersøgelsen for Stop Spild Af Mad viser, at kun en procent af danskerne er ligeglade med at undgå madspild i julen, men samtidig svarer kun 12 procent, at de er gode til at disponere maden til julefrokoster og julemiddage, så der ikke er noget mad til overs.

– Danskerne vil rigtig gerne undgå madspild, men der er desværre langt fra handling til ord. Særligt i julen, og når vores nye Gallup-undersøgelse viser, at kun to procent af danskerne serverer portioner til jul, som er tilpasset i størrelsen, tyder noget på, at der fortsat er behov for oplysning, siger Selina Juul, bestyrelsesformand og stifter af Stop Spild Af Mad.

madspild, spild, mad, jul, julemad, skraldespand, miljø, natur, klima, madproduktion, overflod, stop spild af mad, fødevarestyrelsen, landbrug og fødevarer, selina juul, rester, overskudsmad, indkøb, planlægning,
Mange danskere overvurderer, hvor meget mad, deres gæster kan spise. (Foto: /ritzau/)

Har du set: Ny app lader dig købe den mad, restauranter vil smide ud

Stop Spild Af Mad-stifteren fortæller videre, at det særligt er planlægningen i julen, som er et problem, og får danskerne bugt med den udfordring, kan de spare på både madspildet og på pengepungen. 14 procent svarer nemlig i undersøgelsen, at de er gode til at have styr på planlægningen af julens mad og rester.

– Vil man gerne mindske sit madspild i julen, er planlægningen helt central. Planlægger man julemaden ordentligt, kan man både spare på madspildet og på pengepungen, vurderer Selina Juul.

Nogle gode råd på vejen

Mere end 35 procent af danskerne siger, at de er gode til at lave mad af julens rester. Særligt kvinder, der bor i region Hovedstaden er gode til at bruge julemaden, mens tid er.

Det er dog ikke alle, der er lige gode til at få resterne brugt. Faktisk er det kun 33 procent af danskerne, der får brugt resterne i tide. 19 procent siger, at de er gode til at få spist de gemte og nedfrosne rester fra julen, og her er det særligt region Nordjylland, der er gode til at spise julerester med hele 29 procent.

madspild, spild, mad, jul, julemad, skraldespand, miljø, natur, klima, madproduktion, overflod, stop spild af mad, fødevarestyrelsen, landbrug og fødevarer, selina juul, rester, overskudsmad, indkøb, planlægning,
Bruger du overskudsmaden fra julens mange middage og frokoster? (Foto: /ritzau/)

Brug for et godt råd? Sådan mindsker du dit madspild

En af de væsentligste årsager til, at resterne ikke bliver brugt, kan være manglende inspiration. Kun fem procent af danskerne svarer, at de har masser af god inspiration til at bruge julens rester, og det skal der gøres noget ved, mener Selina Juul:

– Når kun fem procent svarer, at de har masser af god inspiration til at bruge julens rester samtidig med, at så mange har svært ved at planlægge julen, tyder det altså på, at der fortsat skal udvikles og formidles gode råd og værktøjer, der kan hjælpe danskerne med at undgå madspild i juletiden.

Det er ikke muligt at undgå madspild 100 procent i julen, men selv om det kan virke uoverskueligt at tænke på madspild, når der skal købes julegaver, pyntes træer og handles ind til and, risalamande og brune kartofler, så kan du planlægge dig ud af meget madspild.

Det er godt for miljøet, for vores jord og for dig – og det er da et ægte juleeventyr! Så klik her nedenfor og få nogle gode råd til, hvordan du mindsker madspild i julen.

7 gode råd: Sådan mindsker du dit madspild i julen

madspild, spild, mad, jul, julemad, skraldespand, miljø, natur, klima, madproduktion, overflod, stop spild af mad, fødevarestyrelsen, landbrug og fødevarer, selina juul, rester, overskudsmad, indkøb, planlægning,
En ny undersøgelse viser, at danskerne vil mindske madspildet i julen, men har svært ved planlægningen. (Foto: /ritzau/)

· Mere fra samme kategori ·