Læs også:

Close
forbrugerrådet tænk, shopping, økonomi, penge, månedlige betaling, abonnement, abonnementer, forbrug, shopping, forbrugerombudsmanden, bøger, tøj, undertøj, lingeri, makeup, mad, shoppingsites

Webshops giver store rabatter mod abonnementer: Kan det betale sig?

Økonomi  | 

Et stigende antal webshops tilbyder vilde rabatter på populære varer mod en månedlig betaling til deres site. Det kan være fristende at slå til, men kan i sidste ende koste dig dyrt. Vi kigger nærmere på økonomien bag abonnementer

Flere og flere shoppingsites tilbyder en særlig service: For et månedligt beløb kan du få del i en lang række forskellige tilbud og rabatter på de ting, du lige går og drømmer om.

Priserne på abonnementerne spænder typisk mellem 39 og 99 kroner om måneden, og der er abonnementsordninger på alt fra bøger til tøj, computerspil, mad, sokker, barbergrej, makeup, undertøj, strømpebukser og alt muligt andet.

Nogle sites har  abonnementer, hvor du får tilsendt en eller flere varer løbende. Nogle firmaer tilbyder en ordning, hvor du skal afmelde et produkt hver måned for ikke at blive trukket X antal kroner for det. Andre sites tilbyder kundefordele, når du shopper, såsom rabatter på alle varer, fri levering, udvidet returnering og meget mere mod en månedlig betaling.

forbrugerrådet tænk, shopping, økonomi, penge, månedlige betaling, abonnement, abonnementer, forbrug, shopping, forbrugerombudsmanden, bøger, tøj, undertøj, lingeri, makeup, mad, shoppingsites
Flere webshops tilbyder billige produkter mod månedlige betalinger og abonnement – kan det betale sig? (Foto: All Over)

Hos Forbrugerrådet Tænk ser man en stigning i antallet af abonnementsordninger på webshops, og rådet opfordrer forbrugerne til at tænke sig godt om, inden de klikker “JA” til en abonnementsordning.

– Som forbruger er det vigtigt at være kritisk, abstrahere fra de her besparelsesudsagn og i stedet tænke: “Hvor ofte køber jeg de her produkter? Hvad har jeg egentlig brug for? Ville det være billigere at købe det et andet sted? Passer priserne? Hvad står skrevet med småt?”, fortæller Jakob Steenstrup, jurist i Forbrugerrådet Tænk.

skat, efi, efi-systemet, it-system, danmarks største it-skandale, svindel, penge, skattepenge, skattegæld, gæld inddrivelse, restancer, statsrevisorerne, ministre, skatteminister, milliarder kroner, kroner, milliarder, it, kmd, csc, fejl
Sparer du penge på abonnementer, eller smider du dem bare ud? (Foto: Polfoto)

Se også: Mangler du overblik over økonomien? Sådan lægger du et budget

Butikkerne skal være klare i spyttet

Jakob Steenstrup fortæller, at danske virksomheder er underlagt en lovgivning med helt klare regler for, hvad de må og ikke må, når det handler om abonnementsordninger.

– Der er lovgivning på det her område, som kort og godt siger, at det er vigtigt, at de virksomheder, der laver de her ordninger, er klare i spyttet om, hvad det går ud på. Du må som forbruger ikke være i tvivl om, hvad vilkårene er, hvad det koster, hvad betingelserne er, og hvad konceptet er som sådan, forklarer han og uddyber:

– Det skal være fuldt ud gennemskueligt, må ikke være vildledende, og virksomhederne må ikke gemme vigtige oplysninger væk eller skrive dem med bittesmå bogstaver i de generelle betingelser.

forbrugerrådet tænk, shopping, økonomi, penge, månedlige betaling, abonnement, abonnementer, forbrug, shopping, forbrugerombudsmanden, bøger, tøj, undertøj, lingeri, makeup, mad, shoppingsites
Butikkerne skal tydeligt forklare dig, hvad du får for at indbetale penge til dem hver måned. (Foto: All Over)

Læs også: Du kan gå glip af gode penge til din pension, hvis du er uopmærksom

Flere eksempler på snyd

Trods lovgivningen er der dog flere eksempler på virksomheder, der ikke følger reglerne og sender forbrugerne i fedtefadet.

– Der er desværre løbende eksempler på abonnementsfælder, hvor virksomheder ikke er tydelige nok omkring, hvad det egentlig indebærer at være medlem af deres ordning, siger Jakob Steenstrup.

Eksempelvis vurderede Forbrugerombudsmanden i januar 2017, at fem medlemsklubber havde markedsført deres abonnementer i strid med forbrugeraftaleloven og markedsføringsloven, og at deres abonnementer derfor var ulovlige, heriblandt abonnementet på det populære makeupsite Luxplus.dk.

shopping, økonomi, penge, månedlige betaling, abonnement, abonnementer, forbrug, shopping, forbrugerombudsmanden, bøger, tøj, undertøj, lingeri, makeup, mad, shoppingsites
Luxplus.dk blev kritiseret af Forbrugerombudsmanden for sin markedsføring. Siden har sitet rettet op på sine arbejdsgange. (Foto: Skærmbillede fra Luxplus.dk)

Siderne fortalte nemlig ikke kunderne tydeligt, at de sagde “JA” til en månedlig abonnementsordning, hvor et beløb blev trukket månedligt. Siderne har efterfølgende meddelt over for forbrugerombudsmanden, at de vil rette deres markedsføring ind efter loven.

I takt med at markedet er vokset, har Forbrugerombudsmanden set en stigning i antallet af klager, og alene i 2016 modtog Forbrugerombudsmanden 145 klager over medlemsklubber – en tredobling sammenlignet med året før.

skat, efi, efi-systemet, it-system, danmarks største it-skandale, svindel, penge, skattepenge, skattegæld, gæld inddrivelse, restancer, statsrevisorerne, ministre, skatteminister, milliarder kroner, kroner, milliarder, it, kmd, csc, fejl
Tænker du over, hvad du bruger dine penge på? (Foto: /ritzau/)

Se denne: Bruger du dine penge på ting, der giver dit liv værdi?

Uklare besparelser

Jakob Steenstrup fortæller videre, at der kan være et problem i abonnementsordningerne, fordi det ikke er helt nemt at gennemskue besparelserne i forhold til de penge, du betaler hver måned for at få dine besparelser.

– Desværre ser vi løbende eksempler på, at virksomheder kommer med udsagn om, hvor mange penge man kan spare som medlem og kunde, men at det så ikke har holdt i virkeligheden. Det er der en stor fare for ved denne type koncepter, som går ud på at markedsføre besparelser, men det betyder ikke, at det nødvendigvis er ulovligt, siger juristen.

økonomi, penge, vaner, forbrug, lån, gæld, rki, opsparing, vaner, vane, bank, bankrådgiver, banken, drømme
Det kan betale sig at kigge dine abonnementer igennem i ny og næ. (Foto: All Over)

Steenstrup vurderer, at der sagtens kan være besparelser at finde, hvis du er en ivrig shopper. Køber du eksempelvis mange bøger hver måned, mange computerspil, makeup, strømpebukser, barbergrej eller andet, så kan der sagtens være besparelser at hente i abonnementsordningerne.

Han understreger dog, at det uanset hvad er godt at kigge på sine abonnementer og være kritisk omkring, hvorvidt der er behov for et abonnement.

– Det gælder ved alle abonnementer, at det er godt at kigge på dem i ny og næ. Find ud af, hvad det egentlig koster dig, og tjek priserne på markedet en gang imellem. En ting er virksomhedens egne udsagn om besparelser, men ofte kan det give mening at tjekke markedet og se, om der er konkurrenter, der kan gøre det billigere og på bedre vilkår, siger Jakob Steenstrup. 

forbrugerrådet tænk, shopping, økonomi, penge, månedlige betaling, abonnement, abonnementer, forbrug, shopping, forbrugerombudsmanden, bøger, tøj, undertøj, lingeri, makeup, mad, shoppingsites
Det kan sagtens give mening at få et abonnement på et site, hvis du bruger mange penge på den vare, de sælger. (Foto: Screendump Saxo.dk)

Se også: Vil du gerne være gode venner med banken? Så hold dig fra disse 4 vaner

Forbrugerrådet Tænks gode råd til abonnementsordninger

  • Forhold dig kritisk, og læs det med småt.
  • Tjek op på dine abonnementer: Bruger du dem? Betaler de sig? Kan andre gøre det bedre og billigere?
  • Hav styr på dine rettigheder, og gå eventuelt til Klagenævnet eller Forbrugerombudsmanden, hvis du oplever, at reglerne ikke bliver overholdt.
  • Vær særlig opmærksom på, at det kan være sværere for danske myndigheder at gå efter udenlandske sites.
  • Vær ekstra opmærksom, hvis det er en hjemmeside, der ikke markedsfører sig på dansk, eller du handler helt uden for EU, for så kan der komme told på.
Overskydende skat: Det bruger danskerne pengene på
Et abonnement på 89 kroner om måneden, som du ikke bruger, bliver til 1.068 kroner om året. Det er halvdelen af en weekend for to personer i Paris. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·