Læs også:

Close
valg, kommunalvalg, regionsrådsvalg, kommunal og regionsrådsvalg, stemme, stemmeurne, stemmeurner, stemmer, valg, kandidat, kandidatliste, parti, politiker, politiker, folkevalgte, folkevalgt, brevstemme, valgkort, stemmeprocent, danmark, indland, danskere, stemmeprocent, blank stemme

Valg 2017: Er du klar til at sætte dit kryds i dag?

Nyheder  | 

I dag er der kommunal- og regionsrådsvalg. Har du endnu ikke styr på, hvor du skal sætte dit kryds? Ved du ikke, hvordan du stemmer? Eller spekulerer du på, om det overhovedet nytter at stemme? Vi har svarene til dig her

I dag, den 21. november 2017, er der valg i Danmark: Kommunal- og regionsrådsvalg. Den politiske ledelse skal enten bekræftes i, at den gør det godt, eller også skal den sammensættes på ny i Danmarks 98 kommuner og fem regioner efter i aften.

I princippet bliver der i dag afholdt 98 forskellige valg, for hver kommune har sine egne lokale kandidater foruden kandidater fra de store partier, som vi kender fra nationalpolitik.

Det kan være svært at hitte ud af, hvem der er den rigtige kandidat eller det rigtige parti for dig, men læs med her, og blive klogere på, hvad vi egentlig stemmer om, hvem der kunne være et bud på din stemme, og om det overhovedet nytter at stemme.

valg, kommunalvalg, regionsrådsvalg, kommunal og regionsrådsvalg, stemme, stemmeurne, stemmeurner, stemmer, valg, kandidat, kandidatliste, parti, politiker, politiker, folkevalgte, folkevalgt, brevstemme, valgkort, stemmeprocent, danmark, indland, danskere, stemmeprocent, blank stemme
Er du klar til at sætte dit kryds i dag? Vi guider dig gennem de spørgsmål, der kan vise sig på valgdagen. (Foto: /ritzau/)
4.284.600 borgere er i KMD’s udtræk stemmeberettiget til kommunal- og regionsrådsvalget

Antallet af kvinder: 2.167.572
Antallet af mænd: 2.117.028

KMD

Hvorfor stemmer vi?

Først og fremmest er der en særlig grund til, at vi stemmer. Et demokrati, som det, vi har i Danmark, er et folkestyre. Det vil sige, at det er folket, der bestemmer. Vi har valgt at indrette det sådan, at folket peger på den politiker, de tror bedst vil varetage dets interesser.

Nu tænker du så måske, “jamen en enkelt stemme kan jo ikke gøre en forskel”, men med så mange andre ting i livet, gælder ordsproget “mange bække små gør en stør å”, også ved valg. Altså kan den ene stemme måske ikke gøre det store, men det kan mange stemmer.

Danmark er flere gange kåret både som et af de lande i verden, der er bedst til at afholde valg og er også blevet udråbt til verdens bedste demokrati. Den danske valgdeltagelse er typisk meget høj med en gennemsnitlig deltagelse på over 85 procent ved folketingsvalg og på 71,95 procent ved sidste kommunalvalg, og danskerne går op i at sætte deres kryds og være med til at bestemme.

valg, kommunalvalg, regionsrådsvalg, kommunal og regionsrådsvalg, stemme, stemmeurne, stemmeurner, stemmer, valg, kandidat, kandidatliste, parti, politiker, politiker, folkevalgte, folkevalgt, brevstemme, valgkort, stemmeprocent, danmark, indland, danskere, stemmeprocent, blank stemme
Danmark er et af de lande i verden med de bedste valg og det bedste demokrati, viser undersøgelser. (Foto: /ritzau/)

Se også: Overblik: Forstå det amerikanske valgsystem

Der er 1.341 valgsteder
Det mindste afstemningsted er Mandø med 34 vælgere
Det største afstemningsområde er Viborg Kommune med 23.743 vælgere
KMD

Hvad stemmer vi om?

Ved folketingsvalg er det de store, overordnede problemstillinger i Danmark, som vi stemmer om. Ved kommunal- og regionsrådsvalg er det den nære politik: Den, der påvirker din dagligdag.

Dem, der får flest stemmer ved kommunalvalget, er de politikere, der kommer til at bestemme over dine lokale tilbud såsom:

Hvor meget hjemmehjælp skal de ældre skal have? Hvilke kulturtilbud skal kommunen have, skal der være fællesbadning om torsdagen, eller skal mænd og kvinder bade hver for sig? Det er også kommunalpolitikerne, der bestemmer, hvor mange børn der skal være i børnehaverne, og hvor mange barer og cafeer der må åbne samt meget andet.

De politikere, der bliver valgt til regionsrådsvalget er med til at sætte kursen for sygehusene, psykiatrien, privatpraktiserende læger og speciallæger. Det er også regionsrådspolitikerne, der er med til at udvikle natur, miljø, erhverv, turisme, uddannelse, beskæftigelse og kultur samt meget andet.

valg, kommunalvalg, regionsrådsvalg, kommunal og regionsrådsvalg, stemme, stemmeurne, stemmeurner, stemmer, valg, kandidat, kandidatliste, parti, politiker, politiker, folkevalgte, folkevalgt, brevstemme, valgkort, stemmeprocent, danmark, indland, danskere, stemmeprocent, blank stemme
Det er den nære politik, du stemmer om ved kommunal- og regionsrådsvalg. (Foto: /ritzau/)

Galleri: Venezuela er i brand – præsident Maduro kan gøre sig til diktator

Hvem kan du stemme på?

Du kan stemme på de partier, vi kender fra nationalpolitik: Socialdemokraterne, Radikale, Venstre, Enhedslisten, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og SF – men der er også en lang række lokale lister, som du kan stemme på til kommunalvalget.

Ved du ikke, hvem du skal stemme på? DR og TV2 har begge lavet tests, der viser dig, hvilke politikere der ligger tættest på og længst væk fra dine politiske ståsteder.

TV2s tests: 

DR’s tests:

valg, kommunalvalg, regionsrådsvalg, kommunal og regionsrådsvalg, stemme, stemmeurne, stemmeurner, stemmer, valg, kandidat, kandidatliste, parti, politiker, politiker, folkevalgte, folkevalgt, brevstemme, valgkort, stemmeprocent, danmark, indland, danskere, stemmeprocent, blank stemme
Der er mange kandidater ved lokalvalg. Du kan finde din politiker eksempelvis gennem kandidattests. (Foto: /ritzau/)

Se også: Dramatisk nat i Tyrkiet: flere døde i militært kupforsøg

Vælger-facts
Den ældste vælger er 109 år på valgdagen
1.074 vælgere er 100 år eller ældre på valgdagen
1 vælger bliver 100 år på valgdagen
146 vælgere bliver 18 år på valgdagen
KMD

Sådan stemmer du på valgdagen

Alle, der har ret til at stemme vil senest fem dage før valget have fået et valgkort sendt med posten. På valgkortet står der, hvor du skal gå hen for at stemme på valgdagen. Det kan eksempelvis være på en skole, på et rådhus eller i en sportshal. Du kan stemme fra klokken otte om morgenen til klokken 20 om aftenen.

Når du ankommer til valgstedet, går du hen til et bord, hvor der sidder en række valgfrivillige klar til at tage imod dig. Her afleverer du dit valgkort. Har du glemt dit valgkort, får du udskrevet et nyt mod fremvisning af sundhedskort, kørekort eller pas. Når det er klaret, bliver du krydset af på valglisten og får udleveret en stemmeseddel.

valg, kommunalvalg, regionsrådsvalg, kommunal og regionsrådsvalg, stemme, stemmeurne, stemmeurner, stemmer, valg, kandidat, kandidatliste, parti, politiker, politiker, folkevalgte, folkevalgt, brevstemme, valgkort, stemmeprocent, danmark, indland, danskere, stemmeprocent, blank stemme
Valgkortet er din billet til valget. (Foto: /ritzau/)

Valgkamp i verden: Militærkup: Zimbabwes præsident sat i husarrest

Du går ind i stemmeboksen og trækker forhænget for, så du kan sætte dit kryds i fred. Du kan enten stemme på et parti, en kandidatliste eller på en kandidat. Du kan også lade være med at sætte et kryds på stemmesedlen – det kaldes en blank stemme, og det kan du læse mere om længere nede i artiklen.

Du folder din stemmeseddel sammen, går ud på den anden side af valgboksen og putter stemmesedlen i stemmekassen.

Kommer du til at sætte et kryds, som du fortryder, skal du bede om en ny stemmeseddel hos en af de frivillige. Dette kan kun gøres, hvis du ikke allerede har smidt din stemmeseddel i stemmekassen. Vælger du nemlig kun at strege dit første kryds ud og sætte et nyt, vil din stemmeseddel blive betegnet som ugyldig, og din stemme være spildt.

valg, kommunalvalg, regionsrådsvalg, kommunal og regionsrådsvalg, stemme, stemmeurne, stemmeurner, stemmer, valg, kandidat, kandidatliste, parti, politiker, politiker, folkevalgte, folkevalgt, brevstemme, valgkort, stemmeprocent, danmark, indland, danskere, stemmeprocent, blank stemme
Ind i boksen, sæt dit kryds og ud igen. En simpel handling kan have stor betydning til valg. (Foto: /ritzau/)

#KV2017: Byrådsmedlem tog til sexorgie i stedet for at passe kommunalt arbejde

En blank stemme er en protest

Selv om danskerne i vid udstrækning stemmer til valg, er der også nogen, der vælger at lade være. Det kan der være forskellige årsager til. Der er dog et alternativ til dem, der ikke vil stemme, fordi de ikke føler sig repræsenteret af kandidaterne, eller måske af andre årsager ønsker at udtrykke deres utilfredshed med valget, politiken, kandidaterne eller andet, der knytter sig til valget.

Det alternativ hedder at “stemme blankt”.

Når du stemmer blankt, deltager du i valget, men du stemmer ikke på nogen kandidat eller parti. En blank stemme er ugyldig og tæller ikke med i resultatet, men den tæller med i den samlede valgdeltagelse.

valg, kommunalvalg, regionsrådsvalg, kommunal og regionsrådsvalg, stemme, stemmeurne, stemmeurner, stemmer, valg, kandidat, kandidatliste, parti, politiker, politiker, folkevalgte, folkevalgt, brevstemme, valgkort, stemmeprocent, danmark, indland, danskere, stemmeprocent, blank stemme
Selv om du stemmer blankt, tæller din stemme med i den overordnede valgdeltagelse og sender et stærkt signal. (Foto: /ritzau/)

Se mere: Anna Mee Allerslev er ude af politik og efterlader radikal valgkamp usikker

129.153 unge er i år førstegangsvælgere siden folkeafstemningen om omdannelse af retsforbeholdet i december 2015.
KMD

Når du stemmer blankt, har du derfor mulighed for at vise, at du ikke er imod selve demokratiet, folkeafstemninger og valg, men at du ikke kan støtte nogen af de politkere eller partier, der stiller op til valg.

Ved at stemme blankt viser du altså aktivt, at du er utilfreds eller i tvivl om, hvem du skulle stemme på, og det kan bruges i den samlede vurdering af valget, politikerlede og så videre. Vælger du derimod kun at blive hjemme i sofaen på valgaftenen, så viser du ikke andet, end at du ikke gad møde op og tage stilling.

Ved kommunalvalget i 2013 havde godt 47.175 vælgere stemt blankt.

valg, kommunalvalg, regionsrådsvalg, kommunal og regionsrådsvalg, stemme, stemmeurne, stemmeurner, stemmer, valg, kandidat, kandidatliste, parti, politiker, politiker, folkevalgte, folkevalgt, brevstemme, valgkort, stemmeprocent, danmark, indland, danskere, stemmeprocent, blank stemme
En blank stemme betegnes af mange som en proteststemme. (Foto: /ritzau/)

Se også: Valgfest i Ungdomshuset: Kom og tæv valgplakater

264.693 unge er i år førstegangsvælgere siden kommunal- og regionsrådsvalget i november 2013.
KMD

Sådan brevstemmer du

Du kan også brevstemme op til et valg. Ved dette valg kunne du brevstemme frem til den 17. november 2017.

Har du allerede brevstemt ved dette valg, og forsøger du at stemme igen i aften, så vil du blive afvist, når du viser dit valgkort. Store dele af valghandlingen er nemlig digitaliseret, og de valgtilforordnede kan se i systemet, at du allerede har afgivet din stemme.

Vil du gerne vide, hvad en brevstemme er, så du måske kan benytte dig af stemmemuligheden næste gang, der er valg, så kan du se vores video om brevstemmer her:

Så nemt er det at brevstemme

Hvad er din undskyldning for ikke at stemme tirsdag den 21.? Argumentet "jeg har ikke tid" holder i hvert fald ikke!Du kan nemlig stemme allerede nu og frem til og med på fredag den 17. november ved at brevstemme – Benedikte viser her, hvor nemt det er!MY DAILY SPACE opfordrer dig til at bruge den demokratiske ret, som andre har kæmpet for at give dig.Husk, at der er masser af mennesker, der vil dø for at have dine rettigheder, så vær med til at bestemme, så der ikke er nogen andre, der gør det for dig!

Geplaatst door MY DAILY SPACE op maandag 13 november 2017

Og husk: Der er folk rundt i verdenen, der kæmper for retten til at sætte det kryds, du får lov til at sætte i dag. Sidst, men ikke mindst – vær med til at stemme, så andre ikke bestemmer over dig 🙂

Godt valg!

 

Kilder: Den Store Danske, KMD Valg, TV2Folketinget.  

· Mere fra samme kategori ·