Læs også:

Close
vagina, lugt, skede, normal, unormal, legeme, underliv, hormonelle udsving, menstruation, sex, graviditet, sur, syre, base, metallisk, dåse, ph værdi, mad, løg, hvidløg, asparges, citrusfrugt, ananas, grape, duft, træning, moskus, p-piller, prævention, fisk, bakteriel ubalance, trichomonas, samleje, kløe, svie, udflåd, infektion, skedesvamp, klamydia, intim, intimsæbe, hygiejne, kondom, bakterier,

Gode råd til, hvordan du kan undgå eller udrydde fladlus

Sundhed  | 

Du kan få fladlus ved seksuel nærkontakt. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forbehold og beskytter dig. Her er gode råd til, hvordan du undgår eller udrydder kønssygdommen

Fladlus er nogle små sataner: Parasitter, som giver kløe og rødme i dit underliv. De er en irritabel og ulidelig kønssygdom, som ingen ønsker sig. Du kan selv sikre dig mod dem ved at følge disse råd for, hvordan du undgår dem — eller hvis du har fået dem, hvordan du så udrydder dem.

Se også: Mange kvinder ved ikke, hvordan de ser ud forneden. Få en guidet tour i din vagina

underliv, fladlus, kløe, rødme, sex, nærkontakt, behandling
Lyt til dit underlivs signaler, og gå til lægen, hvis noget ikke er, som det plejer. (Foto: All Over)

Hvad er fladlus? Sådan får du dem, og sådan føles det

Fladlusen er et lille insekt, som lever i vores kønshår eller i armhulerne. Insektet er en til to millimeter langt og har en gullig og sort farve. Det er karakteristisk ved de store kløer, som de bruger til at holde fast om kønshårene — du kan dog kun se kløerne, hvis du kigger gennem et mikroskop.

De lever af vores blod ligesom almindelige lus og formerer sig ved at lægge æg. Fladlusene er dog ret sjældne, fordi flere trimmer eller intimbarberer sig forneden — det kan de ikke overleve i.

fladlus, kløe, underliv, rødme, knopper
De små fladlus kan gøre stor skade i dit underliv. (Foto: All Over)

Er du begyndt at klø rigtig meget forneden? Kløe omkring kønsdelene er et symptom på, at du har fået fladlus. Der går altid et par uger efter du er blevet smittet, før kløen opstår, og de har fundet sig til rette i dit underliv. Det vil klø meget mere, hvis du er fugtig og varm — som var du lige kommet ud fra badet eller ligget under en varm dyne.

Du bliver kun smittet med fladlus, hvis du har sex eller sover i det samme sengetøj som en, der har fladlus. Du skal altså have nærkontakt med en, som allerede er smittet med kønssygdommen for at få den.

Læs også: Nyheder, sport, sundhed og underholdning

Undgå de små kløende sataner

Hvis du vil undgå at blive smittet, er det vigtigt, at du kan begrænse antallet af sexpartnere eller sikre, at du og din partner ikke kan smitte hinanden, før I har sex — ved for eksempel at spørge hinanden om det.

Du kan samtidig sørge for at trimme eller intimbarbere dig forneden, så du mindsker risikoen for at få fladlus, eller for at de overlever i din kønsbehåring.

underliv, fladlus, rødme, kløe, behandling, sex, nærkontakt
Husk at sikre dig selv og din sexpartner for fladlus — spørg om det. (Foto: All Over)

Sådan udrydder du dem, hvis du er blevet smittet

Fladlusene lever godt i dit underliv, hvis ikke du sørger for at søge hjælp. Bliv behandlet, så du mindsker risikoen for spredning af fladlus. De kan behandles ved medicin, som kun udskrives af speciallæger og hospitaler — søg derfor hjælp hos din læge.

Du skal også sørge for at få vasket alt: Sengetøj, undertøj og så videre. Der kan nemlig være levende fladlus tilbage i dit varme og fugtige sengetøj, håndklæder og tøj, selv om du har fået behandling.

Så pas på jer selv derude, og sørg altid for at være opmærksom på de forskellige signaler, jeres underliv giver.

 

Læs også:

Kvinders forskelligheder: Nogen har et g-punkt, andre har ikke

· Mere fra samme kategori ·