
6 gode tips til black friday: Undgå at blive snydt online
Black friday betyder rabatter og shopping, men kan også betyde fejlkøb og snyd. Der er nemlig flere og flere svindlere, der benytter sig af danskernes løse dankort på den store shoppedag. Disse seks tips guider dig uden om svindlerfælderne i din jagt på rabatter
Allerede nu har butikkerne dekoreret deres ruder med hyggelige juledekorationer, og internettet boomer med inspiration til årets julegaver. Decembers julegaveindkøb nærmer sig med hastige skridt, og danskere, der gerne vil spare lidt penge på julegaverne, har omfavnet det amerikanske fænomen black friday.
På black friday kan du spare store pengesummer på shopping, og det er ikke uden grund, at black friday beskrives som en af årets største shoppingdage.

Se mere: Sådan undgår du at blive ruineret af julegaveindkøb
Men selv om man hurtigt kan gå i sort over de store rabatter, er det vigtigt at holde hovedet koldt, når man handler online. Antallet af onlinesvindlere bliver større og større, og det samme gør risikoen for at blive snydt online. Det er derfor en god ide at være på vagt, da selv de mest erfarne onlineshoppere kan lade sig narre af kopivarer solgt på tilsyneladende troværdige hjemmesider.
MarkMonitor, som er eksperter i online brandbeskyttelse, har samlet seks shoppingtips, der skal sikre, at du får købt den ægte vare på black friday.

Læs også: Black friday-guide: Sådan får du mest ud af din shopping
1: Tjek prisen
Onlinesvindlerne har opdaget, at det i nogle tilfælde kan virke mere overbevisende kun at lave en lille prisreduktion. Derfor er det en god ide at undersøge den anbefalede udsalgspris.
Også selvom prisen måske kun er reduceret med en lille rabat på 20 procent, er det alligevel besværet værd at tjekke andre produkter på hjemmesiden – bare for en sikkerheds skyld.

2: Gå på opdagelse på hjemmesiden
Selv om nogle hjemmesider ser professionelle ud ved første øjekast, er onlinesvindlerne ikke altid lige smarte, når det kommer til siderne ”Om” og ”Ofte stillede spørgsmål”. Gør dig selv en tjeneste og tjek disse sektioner.
Sørg også for at undersøge detaljerne omkring levering og vær opmærksom på, om virksomhedens beliggenhed stemmer overens med de andre detaljer. Desuden kan du også søge efter postadressen, da ægte hjemmesider vil være registrerede.

Se mere: Black friday-forvirret? Her er vores online-favoritter
3: Betal i sikkerhed
Hver gang du bliver bedt om dine loginoplysninger eller bliver opfordret til at indtaste dine kreditkortoplysninger, skal siden være beskyttet af en såkaldt Secure Sockets Layer (SSL)-forbindelse.
Når SSL-forbindelsen er aktiv, vil et ikon med en hængelås blive vist i adresselinjen. I nogle browsere vil webadressen begynde med https://, hvilket også er et godt tegn på, at hjemmesiden er sikker.

4: Led efter regler for returnering og ombytning
Hvis det er en sikker hjemmeside, bør reglerne for returnering og ombytning fremgå tydeligt på hjemmesiden. En troværdig forhandler sørger nemlig for at oplyse, hvordan man som forbruger annullerer ordrer og returnerer varer.
Det vil en onlinesvinder normalt ikke bruge tid på, så husk at dobbelttjekke, om der er en klar politik, inden du foretager dit køb.

Læs mere: Sådan får du råd til luksusmode på et lille budget
5: Kontroller webadressen
Efterligning af et brands hjemmeside, og hvad der betegnes som “cybersquatting” sker oftere og oftere. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på webadressen.
Når du søger efter et brand, kan du med fordel tjekke for stavefejl i selve URL-adressen. Hvis URL-adressen starter med https://, er det med stor sandsynlighed et sikkert sted – det fortæller s’et dig.
Derudover har mange af de store brands en underside på deres hjemmeside, hvor du kan tjekke, om forhandleren er autoriseret.

6: Undervurder ikke sociale medier
I takt med at forhandlere i stigende grad gør brug af digitale kanaler i deres markedsføring, bliver det også nemmere for onlinesvindlere at efterligne brands på sociale medier.
Rækkevidden, gennemsigtigheden og det virale aspekt af sociale medier gør disse til et oplagt mål for onlinesvindlere. Det ses også i app-verdenen, hvor onlinesvindlere efterligner en app tilhørende et brand og dermed udnytter intetanende forbrugere.
Derfor skal onlineshoppere være på vagt overfor falske varer på alle digitale kanaler – ikke kun hjemmesider.
Se også: Bruger du dine penge på ting, der giver dit liv værdi?
