Læs også:

Close
robert mugabe, grace mugabe, kup, militærkup, militær, præsident, vicepræsident, præsidentembede, afrika, korrupt, korruption, husarrest

NEWS: Militærkup: Zimbabwes præsident sat i husarrest

Nyheder  | 

Militærkup: Zimbabwes præsident sat i husarrest · Mærsk var halvandet år om at få styr på radioaktivt affald · Diplomat dræbt i farlig leg på højhus · Pædofil præst fra Tømmerup dømt · Da Vinci-maleri slår rekord · Polen kalder arbejdskraft i Danmark hjem igen · Fem kilometer julebelysning stjålet

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Militærkup: Zimbabwes præsident sat i husarrest

Zimbabwes 93-årige præsident, Robert Mugabe, havde planer om at overlade præsidentembedet til sin kone, 56-årige Grace Mugabe, der er blevet beskyldt for giftattentater, brutal mishandling af undersåtter og ekstravagante luksusvaner i et af Afrikas fattigste lande.

Den plan synes militæret dog ikke om, og natten til i går blev den 93-årige præsident selv spærret inde i husarrest.

– Militæret går op imod et sådant politisk dynasti, men kuppet er også et udslag af en magtkamp internt i regeringspartiet Zanu-PF, fortæller Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

I sidste uge blev Grace Mugabe indsat som vicepræsident af sin mand, for at hun senere kunne blive kørt i stilling som ny præsident, når hendes aldrende husbond går af. Det stunt kostede Zimbabwes hidtidige vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, jobbet, men nu har militæret hentet ham tilbage og indsat ham som midlertidig præsident. Det skriver Berlingske.

robert mugabe, grace mugabe, kup, militærkup, militær, præsident, vicepræsident, præsidentembede, afrika, korrupt, korruption, husarrest
Militærkup: Zimbabwes præsident Robert Mugabe er sat i husarrest. (Foto: /ritzau/)

Mærsk var halvandet år om at få styr på radioaktivt affald

Danmarks største oliefirma, Mærsk Oil, har været mere end halvandet år om at rette ind efter flere af myndighedernes påbud i sagen om 450 ton lavradioaktivt affald i Esbjerg. Otte gange har firmaet overtrådt påbud og tidsfrister, og har blandt andet også brugt en fyringsrunde som argument for en forsinkelse i oprydningen.

Det afslører en intern korrespondance mellem Mærsk Oil og Sundhedsstyrelsens enhed for strålebeskyttelse, som DR Nyheder har fået indsigt i. Sundhedsstyrelsen har nu modtaget store mængder af den afgørende dokumentation, som myndigheden har efterlyst i sagen. Dog er der enkelte redegørelser, der ifølge myndigheden stadig mangler, og skal indsendes senest den 18. maj samme år.

De otte påbud er i vid udstrækning efterlevet i dag, men Sundhedsstyrelsen har dog i samarbejde med Mærsk Oil vedtaget, at der skal gennemføres en større analyse af Mærsks radioaktive affald, som først skal ligge færdig i 2019. Mærsk Oil ønsker ikke at stille op til interview om forsvarlig opbevaring af deres radioaktive affald og har i stedet sendt et skriftligt svar.

– Mærsk Oil håndterer norm-affald i overensstemmelse med lovgivningen. Området overvåges tæt af myndighederne, og vi følger deres anvisninger. Vi er regelmæssigt i dialog med myndighederne omkring norm, og vi har implementeret en række tiltag for at forbedre håndteringen af vores norm-lager, står der i svaret fra Mærsk Oil.

Læs også: Mærsk udledte ikke godkendt kemikalie: 42 ton endte i havet

Mærsk Oil har udledt ikke-godkendte kemikalier i havet og har været meget længe om at rydde radioaktivt affald op i Esbjerg. (Foto: Polfoto)

Diplomat dræbt i farlig leg på højhus i New York

Den 30-årige australske diplomat Julian Simpson faldt i døden, da han ville bevise sit værd over for fornærmet ægtemand til fest. Det skriver Ritzau.

Festens deltagere var sammen med Julian Simpson på taget af et højhus i New York, der ligger i nærheden af Empire State Building. Her kunne de se den ikoniske skyskraber, der var oplyst i regnbuens farver for at markere resultatet af en australsk afstemning om homoseksuelles ret til at blive viet.

Her greb Julian Simpson ud efter en kvinde til festen og gav hende en svingom, men det brød hendes mand sig ikke om. I et forsøg på at berolige ægtemanden inviterede Julian Simpson manden ned i en lejlighed på bygningens ottende etage, hvor han ville bevise, at han var værd at stole på.

Julian Simpson trådte han ud over altanens gelænder og lænede sig bagud. Her ville Simpson tage den fornærmede ægtemands hænder, men det mislykkedes og Simpson faldt ned fra altanen.

australier, julian simpson, usa, empire state building, altan, død, faldt, fald
Udsigten til Empire State Building gjorde en australier så glad, at han endte i problemer, der senere førte til hans død. (Foto: /Ritzau/)

Pædofil præst fra Tømmerup idømt ti års fængsel

Dommere og nævninger er enige om at sende præst fra Tømmerrup kirke ti år i fængsel for overgreb på otte børn i sit sogn, hvoraf han havde samleje eller anden kønslig omgang med seks af børnene. Derudover får præsten forbud mod at arbejde som præst, samt opholde sig sammen med børn.

Præsten har anket sin dom, og vil frifindes. Det skriver Berlingske.

Overgrebene foregik i præstegården i Tømmerup i Vestsjælland, og de første startede i 2006, de sidste i 2016, indtil præsten blev anholdt. Blandt ofrene var en dreng på 12 og en pige på 13, som præsten forulempede seksuelt, da han selv var midt i 40’erne. Derudover er han dømt for at have krænket tre uidentificerede personers blufærdighed på nettet ved at få dem til at sende nøgenbilleder.

tømmerrup, præst, overgreb, seksuelt overgreb, døm, retssag, pædofil, børneporno, misbrug,
En tidligere præst fra Tømmerup er skyldig i at have udnyttet sin psykiske overlegenhed og i flere tilfælde sin stilling til at have samlejer med seks børn og unge i alderen 12-17 år. (Foto: /ritzau/)

Da Vinci-maleri slår rekord

Et maleri af den italienske kunstner Leonardo da Vinci er blevet solgt for over 2,8 milliarder kroner på auktion. Det gør maleriet til det dyreste, der nogensinde er blevet solgt. Maleriet blev solgt i auktionshuset Christie’s i New York efter 18 minutters budkrig.

Maleriet hedder “Salvator Mundi” (Verdens Frelser), og er cirka 500 år gammelt. Billedet er 66 centimeter højt, og er et oliemaleri på valnøddetræ, der forestiller Jesus Kristus, der holder højre hånd op i en velsignelse. Det skriver Ritzau.

salvador mundi, jesus, leonardo da vinci, maleri, auktion, christie's, penge, milliard, rekord, billede, kunst
Da Vinci maleri er solgt for flere milliarder kroner. (Foto: /ritzau/)

Polen kalder arbejdskraft i Danmark hjem igen

Den polske ambassadør i Danmark rejser nu rundt og forsøger at overtale nogle af de 40.000 polakker, der arbejder i Danmark, til at vende hjem til Polen igen. Ledigheden i Polen er nemlig lavere end i Danmark, og polske virksomheder skriger på arbejdskraft.

– Vi vil have dem tilbage. Vi mangler folk inden for blandt andet byggeriet og i social- og sundhedssektoren. Den polske økonomi blomstrer, og vi er nødt til at hente arbejdskraft uden for EU, siger den polske ambassadør, Henryka Moscicka-Dendys, til Jyllands-Posten.

I alt vil Polen hente 200.000 polakker hjem igen, fra Danmark og andre lande. På grund af manglende arbejdskraft har Polen selv været nødt til at hente udefra, og har udstedt arbejdstilladelser til næsten en million ukrainere og hentet arbejdere fra blandt andet Hviderusland og lande i Asien.

polen, social dumping, polske arbejdere, arbejdere, sygeplejersker, byggeri, Henryka Moscicka-Dendys, ambassadør
Polens ambassadør i Danmark, Henryka Moscicka-Dendys, rejser nu rundt for at få polske arbejdere til at rejse hjem, fordi landet mangler arbejdskraft. (Foto: /ritzau/)

 

Fem kilometer julebelysning stjålet: – Det ser sort ud

Vinteren ser ud til at blive ekstra mørk i Søborg. Her må borgerne nemlig undvære en hyggelig juletradition i år. Kablerne til gadejulelysene er nemlig blevet stjålet. Det skriver TV2 Lorry.

Intet mindre end fem kilometer af dem. Formand for Handelsforeningen for Søborg og Omegn, Niels Nebeling, fortæller, at det bliver “en nærmest umulig opgave” at finde en alternativ løsning inden den 1. december.

– Elektrikeren ringede til mig og fortalte, at kablerne var blevet stjålet, og jeg tænkte: “Det ser sort ud det her”, fortæller han.

Det kan nemlig tage op mod to måneder at få produceret de særlige kabler til julebelysningen, og derefter tager det cirka 20 dage at sætte det hele op.

· Mere fra samme kategori ·