Læs også:

Close
heres looking at you, findes der en findes der flere, litteratur, kvinder, kærlighed, karriere, sociale medier, mænd, sex, parforhold, england, forbillede, ideal, livet, dystert, mobning, slutshaming, i det øjeblik var jeg din, its not me its you, det er ikke mig det er dig, mhairi macfarlane, forfatter, forfatterinde, chick-lit, rom com, tomantiske komedier, bøger, bog, whos that girl, fra og med dig, you had me at hello,

Mhairi McFarlane er den nye dronning af romantiske komedier – mød hende her

Mit liv  | 

Hendes første bog blev solgt i tusindvis af eksemplarer og er en international succes. Nu kommer bøgerne på dansk, og derfor har vi talt med bestseller-forfatter Mhairi McFarlane, der genopfinder chick-lit og romantiske komedier en bog ad gangen

Hendes navn staves Mhairi, men udtales Vaa-ri, og du kan godt begynde at lære dig det, for hun er den nye store stjerneforfatter på himlen over romantiske komedier. Genren er en af de mest gennemtærskede både på film og i litteraturen, men Mhairi McFarlane har alligevel formået at genopfinde den.

Hendes bøger er blevet udgivet på 24 forskellige sprog, og nu er turen kommet til de danske læsere. I forbindelse med de danske udgivelser deltog Mhairi McFarlane på Bogforum 2017 i København. Inden da nåede MY DAILY SPACE dog at mødes med forfatteren og tale om processen i bogskrivning, hvor meget inspiration, hun henter fra sit eget liv, og hvordan man skriver romantiske historier, der ikke allerede er blevet fortalt.

– Jeg synes, det er en meget interessant tid at skrive bøger til kvinder i. Alle de her ideer om, hvordan livet skal være, når man fylder 30 år, de er ved at blive pillet fra hinanden, fortæller Mhairi McFarlane.

heres looking at you, findes der en findes der flere, litteratur, kvinder, kærlighed, karriere, sociale medier, mænd, sex, parforhold, england, forbillede, ideal, livet, dystert, mobning, slutshaming, i det øjeblik var jeg din, its not me its you, det er ikke mig det er dig, mhairi macfarlane, forfatter, forfatterinde, chick-lit, rom com, tomantiske komedier, bøger, bog, whos that girl, fra og med dig, you had me at hello, Mhairi McFarlane
Mhairi McFarlane er den nye dronning af romantiske komedier. (Foto: All Over)

Læs også: Maria skiftede køn: Jeg ser ikke mig selv som transkønnet – jeg er 100 procent kvinde

Bøger om rigtige kvinder, der lever rigtige liv

McFarlane har indtil nu skrevet fire bøger, og den femte er undervejs. Hver bog er sin egen fortælling, og de hænger ikke sammen med hinanden. Det, bøgerne dog har tilfælles er, at de handler om kvinder, midt i livet, der står overfor store udfordringer og slet ikke har det cool liv med mand, børn, villa, volvo, vovse, livsstilsblog og et klædeskab, der ville gøre Anna Wintour misundelig.

– De fleste af mine venners liv rammer på ingen måde idealet: De er skilt, single, i langvarige forhold, er aleneforældre og alt muligt andet. Det er meget få af mine venner, der har holdt et hvidt bryllup og havde to børn, inden de blev 30.

Læs også: Klumme: Min kæreste er muslim, og jeg er træt af folks fordomme

En af de ting, der oftest siges om McFarlanes bøger er, at de er nyskabende inden for den romantiske komedie og chick-lit. Det er netop Mhairis mål med hendes bøger og heltinder.

– Jeg synes, at en del romantiske komedier, særligt inden for film, har bevæget sig over i det her alternative, glamourøse univers, hvor heltinden er Mila Kunis, som er chef på Guggenheim-museet. Jeg elsker Mila Kunis, og jeg elsker Guggenheim-museet, men det er ikke sådan, de fleste rigtige liv er, siger Mhairi og uddyber:

– Jeg elsker, når læserne kommer og fortæller, at de føler, at de kender hovedpersonerne i mine bøger, at de kunne være venner med deres venner, eller kan forestille sig selv i den verden, jeg har skabt. Det vil jeg langt hellere have, at de siger, fremfor “det var den mest glamourøse fest, jeg nogensinde har læst om.”

Se også: Mila Kunis overrasker sine forældre med nyt køkkenalrum

heres looking at you, findes der en findes der flere, litteratur, kvinder, kærlighed, karriere, sociale medier, mænd, sex, parforhold, england, forbillede, ideal, livet, dystert, mobning, slutshaming, i det øjeblik var jeg din, its not me its you, det er ikke mig det er dig, mhairi macfarlane, forfatter, forfatterinde, chick-lit, rom com, tomantiske komedier, bøger, bog, whos that girl, fra og med dig, you had me at hello, Mhairi McFarlane
Mhairi McFarlanes debutbog “You had me at hello” blev en bestseller. (Foto: Harper Collins Nordic)

Kvinder er andet og mere end mænds koner

Ifølge McFarlane er tiden løbet fra bøger, hvor den kvindelige hovedrolles eneste opgave er at finde en mand og forsøge at snyde de onde mennesker, der vil forhindre hende i det.

– Romantiske komedier skal ikke kun handle om, hvordan hun får fat i fyren, for så reducerer du din heltinde til en, der bare skal kunne passe ind i et parforhold. Det er ikke givende som kvinde, og så er det bare heller ikke sådan livet er, siger Mhairi McFarlane.

Forfatteren går også op i, at skurkene i hendes bøger er menneskelige.

– Jeg er træt af chick-lit, der handler om smukke, guddommelige engleheltinder, der hele tiden angribes af onde mennesker. En skurk er jo ikke spændende, når de står og snor deres moustache rundt om deres finger. De skal være nogen, vi kan genkende – som kontorflirten, der har en kæreste, men skriver med en anden kvinde samtidig.

– Jeg tror godt, at de fleste af os ved, at mange af de problemer, der sker i livet, dels er uheld og dels er forårsaget af vores egne handlinger. Det er langt mere interessant at skrive om en heltinde, der er kompleks og nogle gange spænder ben for sig selv eller tager dårlige valg, fremfor at have en rendyrket skurk, der ødelægger det hele for hende.

heres looking at you, findes der en findes der flere, litteratur, kvinder, kærlighed, karriere, sociale medier, mænd, sex, parforhold, england, forbillede, ideal, livet, dystert, mobning, slutshaming, i det øjeblik var jeg din, its not me its you, det er ikke mig det er dig, mhairi macfarlane, forfatter, forfatterinde, chick-lit, rom com, tomantiske komedier, bøger, bog, whos that girl, fra og med dig, you had me at hello, Mhairi McFarlane
Mhairi McFarlane mener, at romantiske komedier skal handle om rigtige kvinder og rigtige liv. (Foto: All Over)

Se også: The life changing magic of not giving a fuck

Romantiske komedier må godt være mørke

Mhairis bøger indeholder ikke deciderede sexscener, af den simpel årsag, at forfatterinden synes, at de er akavet at skrive. Til gengæld er hun ikke bange for at tage fat i meget mørke emner i sine bøger. Den foreløbigt sidste bog, Who’s that girl, handler blandt andet om mobning, slutshaming og depression. Emner, der er en anelse uvant for genren at beskæftige sig med.

– Jeg havde en snak med min redaktør om, hvor dyster en romantisk komedie kan være. Jeg synes sagtens, at de kan være dystre, for det er det virkelig liv. Romantiske komedier skal ikke kun handle om kærlighed, de skal handle om livet, siger Mhairi og uddyber;

– De er også et øjebliksbillede af den verden vi lever i, så derfor mener jeg godt, at man kan tackle samfundsmæssige problemstillinger i den type bøger. Så længe det ikke er så stift, at læserne føler, de sidder og læser et kapitel om brexit, så tror jeg godt, at genren kan bære det. Derudover gør modgang medgangen større, og de gode tider endnu bedre.

heres looking at you, findes der en findes der flere, litteratur, kvinder, kærlighed, karriere, sociale medier, mænd, sex, parforhold, england, forbillede, ideal, livet, dystert, mobning, slutshaming, i det øjeblik var jeg din, its not me its you, det er ikke mig det er dig, mhairi macfarlane, forfatter, forfatterinde, chick-lit, rom com, tomantiske komedier, bøger, bog, whos that girl, fra og med dig, you had me at hello, Mhairi McFarlane
Mhairi McFarlane synes, at mange romantiske komedier er blevet for glamourøse. (Foto: Harper Collins Nordic)

Se mere: HelseMatilde: Kvinder skriver til mig, at de hader mig

Henter inspiration fra vennerne

Mhairi fortæller, at mange læsere tror, at hendes bøger er inspireret af romancer og oplevelser fra hendes eget liv, men som Mhairi fortæller, er det langt fra tilfældet.

– Nu er vi ved bog fire, og den femte på vej. Hvis jeg selv havde oplevet alle de ting, jeg skriver om, så ville jeg have haft et ret vildt liv.

Til gengæld lægger Mhairis venners liv, oplevelser, navne, romantiske møder og problemer ofte inspiration for handlingerne i forfatterindens bøger. 

– Det er tit sådan, at jeg sidder sammen med mine venner, og når vi har drukket en flaske vin, begynder historierne at komme frem. Så fortæller de om et eller andet, de har oplevet, og så kigger de over på mig og siger “du kommer til at skrive om det her i din bog, gør du ikke”, og jeg siger bare “jo!”, fortæller Mhairi med et smil.

heres looking at you, findes der en findes der flere, litteratur, kvinder, kærlighed, karriere, sociale medier, mænd, sex, parforhold, england, forbillede, ideal, livet, dystert, mobning, slutshaming, i det øjeblik var jeg din, its not me its you, det er ikke mig det er dig, mhairi macfarlane, forfatter, forfatterinde, chick-lit, rom com, tomantiske komedier, bøger, bog, whos that girl, fra og med dig, you had me at hello, Mhairi McFarlane
Vi mødte Mhairi McFarlane til en snak på Glyptoteket i København. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Sarah Grünewald blev mere ærlig på Instagram: Jeg har et ansvar som kvinde

Fem lange år

Før Mhairi kastede kærligheden på fiktion, arbejdede hun som journalist på en lokal avis i Nottingham.

– Jeg havde været ansat på avisen, siden jeg var 23 år gammel. Da jeg fyldte 30 år, gik det op for mig, at jeg kedede mig ret meget. Jeg skrev features, og de minder på mange måder om måden, du skriver fiktion på. Du vælger vinklen, citaterne er din dialog, og da jeg ikke ønskede at arbejde for en national avis, så tænkte jeg, at det at skrive bøger, godt kunne være en udfordring for mig.

Da der var en rokade i staben på hendes arbejdsplads, besluttede Mhairi sig for at kaste sig ud i det med at skrive bøger. Det var dog ikke sådan, at Mhairi skrev en bog, der med det samme blev en succes. Forud for hendes udgivelse gik der fem stramme år.

– Heldigvis havde min kæreste et job, hvor lønnen kunne betale regningerne. Men da jeg stadig ikke havde fået udgivet bogen efter fem år, blev jeg nødt til at tage et deltidsjob, imens jeg skrev videre på bogen. Så det var slet ikke sådan, at jeg skred fra mit job, skrev en bog, og så fik den udgivet med det samme.

heres looking at you, findes der en findes der flere, litteratur, kvinder, kærlighed, karriere, sociale medier, mænd, sex, parforhold, england, forbillede, ideal, livet, dystert, mobning, slutshaming, i det øjeblik var jeg din, its not me its you, det er ikke mig det er dig, mhairi macfarlane, forfatter, forfatterinde, chick-lit, rom com, tomantiske komedier, bøger, bog, whos that girl, fra og med dig, you had me at hello, Mhairi McFarlane
Mhairi McFarlane er ikke bange for at berøre dystre emner i sine bøger. (Foto: Harper Collins Nordic)

Se også: Podcasts på dansk – forkæl øregangene, grin og bliv klogere

Råd til et køleskab

Mhairis første bog You had me at hello blev faktisk afvist af flere forlag, og forfatterinden begyndte at tro, at når ingen ville have hendes bog, så ville det ikke blive en succes.

– Jeg tænkte jo, at folk i industrien vidste, hvordan en succes så ud. Jeg regnede med, at de ville kaste sig ud i en stor budkrig. Det er halvpinligt at tale om i dag. Det var første, da min agent ringede og sagde, at et tysk forlag gerne ville tage bogen, at det gik op for mig, at det nok skulle gå, siger Mhairi og fortæller videre:

– Min agent fortalte mig, hvad forlaget havde budt i euro, og jeg vidste ikke, om det var godt eller skidt. Det viste sig at være rigtig godt, faktisk det samme, som jeg tjente på to år som journalist. Så jeg styrtede hjem og råbte til min kæreste, at nu havde vi råd til et nyt køleskab!

Da You had me at hello endelig blev udgivet, blev den en øjeblikkelig succes, og hvor andre forfattere kan være et år om at sælge 100.000 eksemplarer, solgte forlaget Harper Collins det samme antal af Mhairi McFarlanes debutbog den første måned. Og det var kun som e-bog.

heres looking at you, findes der en findes der flere, litteratur, kvinder, kærlighed, karriere, sociale medier, mænd, sex, parforhold, england, forbillede, ideal, livet, dystert, mobning, slutshaming, i det øjeblik var jeg din, its not me its you, det er ikke mig det er dig, mhairi macfarlane, forfatter, forfatterinde, chick-lit, rom com, tomantiske komedier, bøger, bog, whos that girl, fra og med dig, you had me at hello, Mhairi McFarlane
Mhairi McFarlane skriver autografer i sin bog ved Bogforum 2017. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs den her: Træt af redigerede kroppe? Gå en tur i svømmehallen

Drømmer om en filmatisering

Når Mhairi McFarlane ikke er ved at skrive på sin femte bog, så drømmer hun.

– Jeg ville elske at se en af mine bøger blive lavet om til en film. You had me at hello, min første bog, ville jeg elske at se på lærredet. Den skal foregå i 90’erne, i brit-pop-æraen. Der er altid noget særligt over din første bog, dit første barn, siger Mhairi grinende.

Hun drømmer også om flere bøger.

– Jeg vil gerne skrive en bog, der giver genlyd i læserne og måske kan være med til at ændre nogle ting. Den helt store bog, du ved, der slår alle omkuld. Omvendt så vil alle bøger, der kommer efter den, skuffe redaktøren, så jeg er godt tilfreds med der, hvor jeg er nu, siger McFarlane og fortsætter:

– Jeg er virkelig stolt af de bøger, jeg har skrevet indtil nu. Særlig min sidste bog, Who’s that girl, fordi jeg er langt mere selvsikker i den. Jeg tør sige til læseren, at nu skal de sætte sig ned og lytte, for nu skal jeg fortælle dem en histore. Det turde jeg ikke med min første bog. Når jeg læser den i dag, kan jeg se, hvor nervøs jeg var dengang. Det er jeg ikke mere.

heres looking at you, findes der en findes der flere, litteratur, kvinder, kærlighed, karriere, sociale medier, mænd, sex, parforhold, england, forbillede, ideal, livet, dystert, mobning, slutshaming, i det øjeblik var jeg din, its not me its you, det er ikke mig det er dig, mhairi macfarlane, forfatter, forfatterinde, chick-lit, rom com, tomantiske komedier, bøger, bog, whos that girl, fra og med dig, you had me at hello, Mhairi McFarlane
Mhairi McFarlane har foreløbigt skrevet fire bøger og en femte er på vej. (Foto: Harper Collins Nordic)

Se også: Unge kvinder gør oprør på de sociale medier

Mhairi McFarlanes udgivelser:

I bogen I det øjeblik var jeg din (You had me at hello) hæver Rachel sin forlovelse med kæresten gennem mange år, Rhys, midt i et skænderi under bryllupsforberedelserne. Fremtiden ser lidt usikker ud, og da Rachel hører, at Ben, hendes ungdoms crush og bedste ven, er flyttet til byen efter 10 år, lykkes det hende at få arrangeret et ”tilfældigt” møde, og venskabet startes på ny.

Rachels gamle følelser blusser dog hurtigt op, men Ben, der nu er gift, virker ikke til at se Rachel som andet end en ven. Ikke noget problem for Rachel. Eller?

I Det er ikke mig, det er dig (It’s not me, it’s you) har Delia en klar plan for sit liv. Livet er dog ikke helt så ligetil. Det opdager Delia, da hun frier til sin kæreste og kort efter finder ud af, at han har en affære, da han i en sms fortæller elskerinden om sin forlovelse. Problemet er bare, at han kommer til at sende sms’en til Delia. Delias livsplaner falder totalt til jorden, og hun er nu nødt til at genvinde kontrollen og blive superhelten i sit eget liv.

I bogen Fra og med dig (Here’s looking at you) følger vi Anna. Hendes dates er ofte weirdos, men hun kunne ikke være lykkeligere. Hun er 30+ og har et job, som hun elsker. Livet har dog ikke altid været så dejligt, og Anna forsøger at glemme de mange år i skolen, hvor hun blev mobbet.

Så da James Fraser, ham der stod for størstedelen af ydmygelserne i skolen, dukker op i hendes liv, vendes alting på hovedet. Men James er anderledes nu: Han er høflig, moden og sjov. Kan folk ændre sig? Det må Anna finde ud af.

I den seneste bog Findes der én, findes der flere (Who’s that girl) er Edie taget med til sin kontorflirts bryllup. Her bliver hun taget i en mildt sagt pinlig situation, og selv om det ikke er hendes skyld, får hun skylden.

I et forsøg på at gemme sig fra sine tidligere venners anklagende blikke, og shitstormen på de sociale medier, tager hun til Nottingham, hvor hun skal være ghostwriter på en biografi om den nye, hotte stjerne Elliot Owen. Det lyder meget godt, men Edie er vokset op i Nottingham og er tvunget til at bo hos sin deprimerede far og bitre søster, imens hun skriver bogen.

heres looking at you, findes der en findes der flere, litteratur, kvinder, kærlighed, karriere, sociale medier, mænd, sex, parforhold, england, forbillede, ideal, livet, dystert, mobning, slutshaming, i det øjeblik var jeg din, its not me its you, det er ikke mig det er dig, mhairi macfarlane, forfatter, forfatterinde, chick-lit, rom com, tomantiske komedier, bøger, bog, whos that girl, fra og med dig, you had me at hello, Mhairi McFarlane
Mhairi McFarlane er glad for, at folk kan genkende sig selv i hendes bøger. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·