Læs også:

Close
vagina, lugt, skede, normal, unormal, legeme, underliv, hormonelle udsving, menstruation, sex, graviditet, sur, syre, base, metallisk, dåse, ph værdi, mad, løg, hvidløg, asparges, citrusfrugt, ananas, grape, duft, træning, moskus, p-piller, prævention, fisk, bakteriel ubalance, trichomonas, samleje, kløe, svie, udflåd, infektion, skedesvamp, klamydia, intim, intimsæbe, hygiejne, kondom, bakterier,

Lugter din vagina? Det kan være meget normalt

Mit liv  | 

Din vagina kan en masse, men duften kan måske bekymre dig. Få et overblik over normale og unormale dufte, og hvad du skal gøre, hvis du synes, du lugter

Hvordan lugter din vagina? Der er flere muligheder, der alle sammen er normale – og så er der måske nogle, der godt kan vække bekymring.

Her er de forskellige dufte, du kan opleve fra din vagina – og hvilke af dem, du skal reagere på.

Læs også: Mange kvinder ved ikke, hvordan de ser ud forneden. Få en guidet tour i din vagina

lugter, vagina, lugt, skede, normal, unormal, legeme, underliv, hormonelle udsving, menstruation, sex, graviditet, sur, syre, base, metallisk, dåse, ph værdi, mad, løg, hvidløg, asparges, citrusfrugt, ananas, grape, duft, træning, moskus, p-piller, prævention, fisk, bakteriel ubalance, trichomonas, samleje, kløe, svie, udflåd, infektion, skedesvamp, klamydia, intim, intimsæbe, hygiejne, kondom, bakterier,
Selv om hun udskiller mærkelige lugte, skal du huske at passe godt på hende. (Foto: All Over)

Din vagina er skabt “surt”

Din vagina har tendens til at afgive en duft. Duften varierer og ændrer sig i forbindelse med hormonelle udsving, menstruation og graviditet — men du skal ikke være bange, det er helt naturligt, at din vagina lugter en lille smule. Hun er fra naturens side skabt “surt”, for at forhindre bakterier, infektioner og sygdomme i dit underliv.

PH-værdien i din vagina er placeret på omkring fire (mellem sort kaffe og appelsinsaft) på en syre/base-skala. Det betyder, at den er i den syrlige ende af skalaen og derfor har tendens til at lugte surt. Sådan er det fra naturens side.

lugter, vagina, lugt, skede, normal, unormal, legeme, underliv, hormonelle udsving, menstruation, sex, graviditet, sur, syre, base, metallisk, dåse, ph værdi, mad, løg, hvidløg, asparges, citrusfrugt, ananas, grape, duft, træning, moskus, p-piller, prævention, fisk, bakteriel ubalance, trichomonas, samleje, kløe, svie, udflåd, infektion, skedesvamp, klamydia, intim, intimsæbe, hygiejne, kondom, bakterier,
Din vagina har en sur pH-værdi og har derfor tendens til at lugte surt. (Foto: All Over)

Hvis din vagina lugter sådan her, er det helt normalt

Vi kvinder dufter vidt forskelligt, og din vagina kan udskille lugte når som helst, og ja, hvor som helst. Du vil altid have en eller anden form for duft i dit underliv — ingen er fuldstændige lugtfri. Herunder kan du læse om de lugte, som du ikke skal bekymre dig om.

Du kan opleve, at din vagina har en metallisk eller dåseagtig lugt efter menstruation eller sex. Det er helt normalt, da menstruation og sex er med til at ændre pH-værdien til noget mere basisk. Lugten skal dog kun vare kortvarigt, ellers er det vigtigt, at du søger hjælp hos din læge hurtigst muligt.

Den mad, du spiser, påvirker også din vaginas lugt. Løg, hvidløg, broccoli og asparges kan give din vagina en ubehagelig lugt og smag, hvorimod citrusfrugter, ananas og grapefrugt giver din vagina en sød duft.

lugter, vagina, lugt, skede, normal, unormal, legeme, underliv, hormonelle udsving, menstruation, sex, graviditet, sur, syre, base, metallisk, dåse, ph værdi, mad, løg, hvidløg, asparges, citrusfrugt, ananas, grape, duft, træning, moskus, p-piller, prævention, fisk, bakteriel ubalance, trichomonas, samleje, kløe, svie, udflåd, infektion, skedesvamp, klamydia, intim, intimsæbe, hygiejne, kondom, bakterier,
Din vagina kan lugte af mange forskellige ting — spis masser af citrusfrugter, og din vagina vil dufte sødt. (Foto: All Over)

Et højt aktivitetsniveau kan give din vagina en moskusagtig lugt, som du ikke skal være bekymret for. Den opstår efter en intens, fysisk træning, og sker gennem svedkirtlerne omkring din vagina.

Tager du p-piller? Din vagina lugter forskelligt alt efter, hvilken prævention du bruger. Din prævention kan give din vagina en blegemiddel- eller klorinlignende lugt efter sex.

Hvis din vagina lugter sådan her, skal du holde øje

Der findes dog også unormale lugte, som du skal holde godt øje med. Du skal sørge for at søge hjælp hos din læge, hvis du oplever en længerevarende lugt fra dit underliv.

Død fisk i trusserne? Så skal du søge hjælp hos din læge. Den fiskeagtige lugt kan være et tegn på en bakteriel ubalance i skeden eller trichomonas. Trichomonas er en infektion i din vagina, der kan overføres ved samleje eller ved ikke-seksuel smitte via for eksempel toiletbrætter eller håndklæder.

lugter, vagina, lugt, skede, normal, unormal, legeme, underliv, hormonelle udsving, menstruation, sex, graviditet, sur, syre, base, metallisk, dåse, ph værdi, mad, løg, hvidløg, asparges, citrusfrugt, ananas, grape, duft, træning, moskus, p-piller, prævention, fisk, bakteriel ubalance, trichomonas, samleje, kløe, svie, udflåd, infektion, skedesvamp, klamydia, intim, intimsæbe, hygiejne, kondom, bakterier,
Fisk? Hold øje, og få tjekket dit underliv hurtigst muligt af din læge eller gynækolog. (Foto: All Over)

Du kan opleve kløe og svie, eller at der kommer hvidere og tykkere udflåd ud af din vagina end normalt. Det kan være tegn på betændelse, gærinfektion (skedesvamp) eller skedekatar. Det kan også være symptomer på sygdomme som gardnerella, mobiluncus, gonorré eller klamydia.

Klamydia er en meget udbredt kønssygdom i Danmark. Den inficerer slimhinden i urinrøret og kan sprede sig til livmoderhalsen. Der vises oftest ingen symptomer, men en øget udflåd, svie eller kløe i urinrøret og pletblødning kan være symptomer på, at du har klamydia.

Oplever du ovenstående symptomer er det derfor en god ide at tage til lægen.

Se også: Underlivsordbog: Vulva, vagina, fisse, skede, kusse, venusbjerg … Hvad er hvad?

lugter, vagina, lugt, skede, normal, unormal, legeme, underliv, hormonelle udsving, menstruation, sex, graviditet, sur, syre, base, metallisk, dåse, ph værdi, mad, løg, hvidløg, asparges, citrusfrugt, ananas, grape, duft, træning, moskus, p-piller, prævention, fisk, bakteriel ubalance, trichomonas, samleje, kløe, svie, udflåd, infektion, skedesvamp, klamydia, intim, intimsæbe, hygiejne, kondom, bakterier,
Det er dit hellige sted, alligevel kan der opstå bakterier og infektioner, som skal behandles hurtigst muligt. (Foto: All Over)

Der kan også opstå en sur og skarp lugt forneden på grund af tætsiddende tøj eller syntetisk undertøj. Oplever du det, så vask dig med en mild intimsæbe, og skift de tætsiddende jeans ud med et par løse jeans eller bukser en gang imellem.

Tips til, hvordan du kan forebygge lugten

Der findes mange metoder til, hvordan du kan forebygge lugten fra din vagina.

Oprethold en god hygiejne:

  • Skift dagligt undertøj — helst det med højt bomuldsindhold.
  • Du skal bruge intimsæbe eller sæbe uden parfume til at vaske dig forneden. Husk kun at vaske din vagina udenpå, da en vask indeni kan forhindre din vaginas normale bakterier i at beskytte den.
  • Bakterier fra endetarmen kan inficerer din vagina — sørg altid for at tørre din vagina forfra og bagud efter et toiletbesøg.
lugter, vagina, lugt, skede, normal, unormal, legeme, underliv, hormonelle udsving, menstruation, sex, graviditet, sur, syre, base, metallisk, dåse, ph værdi, mad, løg, hvidløg, asparges, citrusfrugt, ananas, grape, duft, træning, moskus, p-piller, prævention, fisk, bakteriel ubalance, trichomonas, samleje, kløe, svie, udflåd, infektion, skedesvamp, klamydia, intim, intimsæbe, hygiejne, kondom, bakterier,
Husk at have en god hygiejne og hold hende ren. (Foto: All Over)

Beskyt dig

  • Dyrk kun sex med kondom — også selv om det kan være svært. Det sikrer, at dig og din partner er beskyttet for diverse bakterier og infektioner.
  • Bruger du kondom eller ej, så er det en god idé at besøge lægen eller gynækologen mindst én gang om året, for at få tjekket dit underliv.

Så husk at holde ekstra godt øje med hende forneden — det er jo hende, der skal sikre, at du kan tisse, føde, have sex og onanere, uden at det gør ondt og bliver ulideligt for dig.

· Mere fra samme kategori ·