Læs også:

Close
havredrik, havremælk, mælk, naturlig, forbehandlet, produceret, kaffe, sociale medier, instagram, trend, landbrug og fødevarer, forbrugersociolog, nina preus, mad, sundhed, danmark, trends, kaffe, latte, hashtag, oat milk, havremælk, havredrik, mælk, næringstoffer, næring, komælk, protein, kulhydrat, mineraler, vitaminer, sundhed, kost, kroppen, mad, diæt, laktoseintolerant, mælkeallergiker, mælkeerstatning, mælkealternativ, altomkostdk, fødevarestyrelsen, miljø- og fødevareministeriet, råd, vejledning, sojadrik, risdrik, havredrik, havremælk

Havredrik: Hvor sundt er det egentlig?

Sundhed  | 

Havredrik er det nye sorte inden for mælkeerstatninger. Det kaldes bæredygtigt, rigt på næringsstoffer og ikke mindst sundt, men hvor sundt er det egentlig?

Der er en ny “mælk” i byen, og hvis du er på Instagram, færdes i større byer eller bare ser reklamer, så har du nok lagt mærke til, at havredrik er den nye go to-væske, når kaffen skal spices lidt op med noget andet end mælk.

Havredrik ligner til forveksling mælk med sin hvide, cremede farve og flydende konsistens. Det er dog langt fra det samme som mælk. Det er også årsagen til, at EU har valgt, at det ikke må hedde havremælk, men i stedet skal kaldes havredrik.

Havredrik fremhæves også som bæredygtigt, godt for naturen og næringsrigt. Det er bare ikke alle tingene, der helt passer.

havredrik, havremælk, mælk, naturlig, forbehandlet, produceret, kaffe, sociale medier, instagram, trend, landbrug og fødevarer, forbrugersociolog, nina preus, mad, sundhed, danmark, trends, kaffe, latte, hashtag, oat milk, havremælk, havredrik, mælk, næringstoffer, næring, komælk, protein, kulhydrat, mineraler, vitaminer, sundhed, kost, kroppen, mad, diæt, laktoseintolerant, mælkeallergiker, mælkeerstatning, mælkealternativ, altomkostdk, fødevarestyrelsen, miljø- og fødevareministeriet, råd, vejledning, sojadrik, risdrik, havredrik, havremælk
Er havredrik så sundt, som vi får at vide? (Foto: Pexels)

Læs også: Havredrik: Derfor er dit insta-feed fyldt med den nye “mælk”

–  Man kan godt sige, at en plantedrik er mere bæredygtig, for det ser de ud til at være, men der er ikke lavet endelige beregninger. De er til gengæld ikke lige så næringsrige som mælk. I hvert fald ikke naturligt, fortæller Merete Myrup Christensen, ernæringschef for mejeri i Landbrug & Fødevarer.

Hun uddyber:

– Vi har brug for forskellige vitaminer, mineraler og næringsstoffer for at være sunde og raske, og de forskellige mælkeerstatninger indeholder ikke nødvendigvis de samme næringsstoffer, som mælk gør. Det er noget, der skal tilføjes.

havredrik, havremælk, mælk, naturlig, forbehandlet, produceret, kaffe, sociale medier, instagram, trend, landbrug og fødevarer, forbrugersociolog, nina preus, mad, sundhed, danmark, trends, kaffe, latte, hashtag, oat milk, havremælk, havredrik, mælk, næringstoffer, næring, komælk, protein, kulhydrat, mineraler, vitaminer, sundhed, kost, kroppen, mad, diæt, laktoseintolerant, mælkeallergiker, mælkeerstatning, mælkealternativ, altomkostdk, fødevarestyrelsen, miljø- og fødevareministeriet, råd, vejledning, sojadrik, risdrik, havredrik, havremælk
Havre er (sjovt nok) den bærende ingrediens i havremælk. (Foto: Pexels)

Se også: Tror du, at rodfrugtchips er sunde? Så kan du godt tro om igen

Kend din mælkeerstatning

Fødevarestyrelsen, der hører under Miljø- og Fødevareministeriet, skriver i deres guide om mælkealternativer på Altomkost.dk:

– Sojadrik, risdrik og havredrik har intet med mælk at gøre og kan hverken anvendes som modermælkserstatning eller fuldgyldige alternativer til komælk. Både risdrik og havredrik indeholder meget lidt protein og har ikke noget naturligt indhold af vitaminer og mineraler.

– Disse produkter kan derfor hverken bruges som erstatning for mælk eller modermælkserstatning. I mindre udstrækning kan havredrik dog bruges i madlavningen til mælkeallergikere, for eksempel i sammenkogte retter eller sovse.

havredrik, havremælk, mælk, naturlig, forbehandlet, produceret, kaffe, sociale medier, instagram, trend, landbrug og fødevarer, forbrugersociolog, nina preus, mad, sundhed, danmark, trends, kaffe, latte, hashtag, oat milk, havremælk, havredrik, mælk, næringstoffer, næring, komælk, protein, kulhydrat, mineraler, vitaminer, sundhed, kost, kroppen, mad, diæt, laktoseintolerant, mælkeallergiker, mælkeerstatning, mælkealternativ, altomkostdk, fødevarestyrelsen, miljø- og fødevareministeriet, råd, vejledning, sojadrik, risdrik, havredrik, havremælk
Der er meget stor forskel på, hvor mange næringsstoffer der er i mælkealternativerne. (Foto: Altomkost.dk)

Det handler altså ikke så meget om, hvorvidt havredrik er sundere end mælk eller omvendt. Det handler om, at du som forbruger skal være klar over, at det ikke er to produkter, der rent næringsmæssigt kan sidestilles.

– Hvis man drikker et glas vegetabilsk mælkeerstatning og tror, at det nærer på samme måde, som et glas mælk gør, så er det forkert. Du tager ikke skade af at drikke det, men du skal være opmærksom på, at der kan mangle nogle næringstoffer, som du skal have fra andre steder i din kost, fortæller Merete Myrup Christensen.

havredrik, havremælk, mælk, naturlig, forbehandlet, produceret, kaffe, sociale medier, instagram, trend, landbrug og fødevarer, forbrugersociolog, nina preus, mad, sundhed, danmark, trends, kaffe, latte, hashtag, oat milk, havremælk, havredrik, mælk, næringstoffer, næring, komælk, protein, kulhydrat, mineraler, vitaminer, sundhed, kost, kroppen, mad, diæt, laktoseintolerant, mælkeallergiker, mælkeerstatning, mælkealternativ, altomkostdk, fødevarestyrelsen, miljø- og fødevareministeriet, råd, vejledning, sojadrik, risdrik, havredrik, havremælk
Forskning har vist, at skandinaviske befolkninger bedre kan håndtere komælk end andre befolkninger. (Foto: Pexels)

Se mere: Aktivt kul trender på Insta: Stopper medicins virkning og er ikke “sundt”

Vær opmærksom på din kostsammensætning

Ernæringschefen forklarer videre, at det handler om at være opmærksom på, at din kost er varieret nok:

– En sund kost består af vitaminer og næringsstoffer, som vi henter fra mange forskellige fødevarer. Hvis du spiser havregryn til morgenmad med havremælk på, så får du havre med havre. Der er selvfølgelig de vegetabilske produkter, der får tilsat næringsstoffer. Man kan jo diskutere, hvor sundt og naturligt det er, når drikke skal beriges med vitaminer, som de ikke indeholder fra starten, og at de kan holde sig i flere uger uden for køleskabet.

– Læs indholdsfortegnelsen på både komælk og havredrik, og sammenlign. Omkring fem procent af befolkningen er laktoseintolerante, og hvis du bare gerne vil undgå komælk i din kost, så sørg for at finde særligt dine proteiner og calcium et andet sted. Det er jo absolut ikke, fordi du ikke kan leve uden mejeriprodukter, det er bare en nem måde at sikre, at du får de rette næringsstoffer.

Læs mere: Fake fur er slet ikke så frelst, som du tror

havredrik, havremælk, mælk, naturlig, forbehandlet, produceret, kaffe, sociale medier, instagram, trend, landbrug og fødevarer, forbrugersociolog, nina preus, mad, sundhed, danmark, trends, kaffe, latte, hashtag, oat milk,
Pænt ser det ud på sociale medier. (Foto: Pexels)

· Mere fra samme kategori ·