Læs også:

Close
yeti, den afskyelige snemand, myte, historie, legende, bjørn, undersøgelse, himalaya, monster, dyr, bæst, forskning, videnskab, charlotte lindquist

NEWS: Dansk forsker afslører den afskyelige snemand

Nyheder  | 

Dansk forsker afslører den afskyelige snemand · Lars Løkke giver en særlig gave til Indonesiens præsident · Københavns Rådhus ansætter ny jurachef til at rydde op efter lokalesag · Coop afslører ulovligt cigaretsalg til børn · Britiske medier: Storbritannien nikker ja til at betale brexit-regning · Efter ny missiltest i Nordkorea: Vi er en atommagt og kan ramme hele USA · Trods opsving lever 25.000 børn i fattigdom

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Dansk forsker afslører den afskyelige snemand

Ved at undersøge dna fra ni “yeti-prøver” af hår, tænder, knogler, hud og lort, har et forskerteam fundet frem til, at der er tale om bjørnearter. Det har de gjort for at slå fast, hvilket væsen der ligger bag myten.

– Vores fund peger kraftigt på, at det biologiske grundlag for yeti-myten skal findes i de lokale bjørne, og studiet viser, hvordan genetik kan bruges til at opklare andre lignende mysterier, siger lederen af studiet, den danske forsker Charlotte Lindqvist, evolutionsbiolog ved University at Buffalo, til Videnskab.dk.

Den afskyelige snemand, eller yetien, som den også kaldes, skulle ifølge myterne være et farligt menneskeabe-lignende væsen, som kommer ned fra bjergene i Himalaya for at tage både køer og unge piger. Historierne er fortalt gennem generationer, men forskere har aldrig fundet afgørende beviser for, hvilket væsen der lå bag myten.

yeti, den afskyelige snemand, myte, historie, legende, bjørn, undersøgelse, himalaya, monster, dyr, bæst, forskning, videnskab, charlotte lindquist
Dansk forsker afslører den afskyelige snemand. (Foto: /ritzau/)

I 2014 analyserede genetikeren Bryan Sykes hårtotter, der angiveligt skulle stamme fra en yeti. Hans undersøgelser viste, at prøverne kunne stamme fra en hidtil ukendt bjørneart, men blev kritiseret for at være for simple. Derfor har det danskledede hold lavet en ny og mere grundig analyse, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the Royal Society B.

Den nye undersøgelse afkræfter dog ikke yetiens eksistens, men viser bare, at prøver, man har tilskrevet yetier, i virkeligheden kommer fra bjørne. Det mener lederen af undersøgelsen, Charlotte Lindqvist, dog ikke helt holder.

– For mig er gåden om yeti’en løst, men der vil nok være nogle, som siger: “Nå ja, de her prøver var bare bjørne”. Men jeg synes nu nok, at jeg er overbevist, siger hun. Samtidig er hun dog sikker på, at myten om den afskyelige snemand vil leve videre.

yeti, den afskyelige snemand, myte, historie, legende, bjørn, undersøgelse, himalaya, monster, dyr, bæst, forskning, videnskab, charlotte lindquist
Den danske forsker Charlotte Lindquist står i spidsen for yeti-fundet. (Foto: /ritzau/)

Lars Løkke giver en særlig gave til Indonesiens præsident

Lar Løkke er på besøg i Indonesien og han har taget en værtsgave med til præsident Joko Widodo. Det er den en statsgave af de særprægede, der er nemlig ikke tale om blomster, chokolade eller vin. I stedet har Løkke medbragt to vinyler med rockbandet Metallica.

Den 56-årige Joko Widodo er nemlig stor fan af den tunge ende af rocken, og eftersom trommeslageren Lars Ulrich er pæredansk, så tog Løkke et signeret eksemplar af rock-klassikeren “Master of puppets” med. Ritzaus korrespondent bemærkede, at Widodo blev synligt glad for gaven.

– Det virkede, som om vi havde ramt plet, sagde Lars Løkke efterfølgende.

Den indonesiske præsident er dog ikke kun fan af Metallica, også bands i den mere tunge ende af genren, som Lamb of God og Napalm Death, bliver spillet i landslederens højtalere. Det skriver Berlingske.

metallica, lars løkke, lars ulrich, indonesien, danmark, widodo, politik, udland, indland, danmark, gave, statsbesøg,
Løkke overrækker Indonesiens præsident Widodo to Metallica-plader som en gave fra Danmark. (Foto: /ritzau/)

Københavns Rådhus ansætter ny jurachef til at rydde op efter lokalesag

Københavns Kommune vil ansætte en ny juridisk kontorchef i Borgerrepræsentationens sekretariat. Det sker efter en række sager om politikere, der ikke har betalt for leje af rådhusets lokaler, en service almindelige borgere skal betale 65.000 kroner for. Det skriver Politiken.

Se mere: Anna Mee Allerslev er ude af politik og efterlader radikal valgkamp usikker

københavns rådhus, udlejning, lokaler, gratis, anna mee allerslev, jurist, rod i reglerne, regler, politik, politikere, lokalpolitik
Københavns Rådhus vil rydde op i det juridiske rod efter en række sager om udlejning. (Foto: /ritzau/)

Coop afslører ulovligt cigaretsalg til børn

På vegne af Coop, har mystery shoppers under 18 år, udført 650 tjek af, om ekspedienterne bryder loven, når børn vil købe cigaretter. Stikprøverne er foretaget siden sommeren i SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Kvickly, Fakta og Irma.

Loven blevet overtrådt i 40 procent af stikprøverne, hvor den unge mystery shopper forlod supermarkedet med tobak. I de resterende 60 procent af testkøbene bad ekspedienten om id og bremsede dermed salget, oplyser Signe Frese, der er direktør for social ansvarlighed i Coop.

– Det tager tid at få skabt en ny kultur om konsekvent at spørge om id, hvis vi blot er det mindste i tvivl om køberens alder. Vi er ikke verdensmestre, men det går i den rigtige retning. Irma var 100 procent på plads ved sidste tjek, siger hun til Politiken.

Læs også: Unge er vilde med ulovligt snus

cigaretter, salg, unge, børn, coop, mystery shoppers, test, undersøgelse, lov, ulovligt
Coop tester sine butikker for salg af cigaretter til unge. (Foto: /ritzau/)

Britiske medier: Storbritannien nikker ja til at betale brexit-regning

Det er for tidligt at sætte beløb på den endelige brexit-regning, men briterne har angiveligt sagt ja til at betale den. Det skriver DR. EU’s krav har angiveligt lydt på 60 milliarder euro – 450 milliarder kroner, men om den ender der er endnu for tidligt at sige.

Briternes udmelding er dog en stor ændring fra marts, hvor Storbritannien satte sig til forhandlingsbordet med et udgangspunkt om ikke at skylde noget som helst.

– I det langstrakte forhandlingsforløb har Storbritannien indvilliget i at betale for en masse forpligtelser, for eksempel til regionalpolitik, forskningsprogrammer og EU-ansatte, der har fået løfter om pension. Dem var man i begyndelsen ikke villig til at betale til, men nu siger man ja til at betale hele regningen – også efter briterne har forladt EU, siger DR’s EU-korrespondent, Ole Ryborg.

brexit, eu, politik, udland, medlemsland, udmelding, artikel 50, lissabon traktaten, theresa may, forhandlinger,
Storbrittanien er gået med til at betale regningen for brexit, er der forlydender om.(Foto: Polfoto)

Efter ny missiltest i Nordkorea: Vi er en atommagt og kan ramme hele USA

I nat har Nordkorea igen affyret et ballistisk missil, og lederen Kim jong-Un bekræftede siger til landets statslige nyhedsbureau, KCNA, at en historisk ambition om at blive en atommagt er nået. Ifølge den nordkoreanske leder kan missilet nå alle dele af USA. Det skriver DR.

Få overblik over konflikten med Nordkorea her: Hvad sker der for Nordkorea og missilerne?

nordkorea, ballistisk missil, missil, missiltest, testaffyriner, atommagt, atomvåben, atom, usa, konflikt, kim jong-un, donald trump, trussel, nordkorea,
Nordkorea har igen affyret et missil og siger nu, at de er en atommagt. (Foto: /ritzau/)

Trods opsving lever 25.000 børn i fattigdom

På trods af flere år med økonomisk opsving og færre arbejdsløse, så lever 25.000 danske børn i familier, hvor indkomsten efter skat var mindre end det minimumsbudget, som Rockwoolfondens Forskningsenhed anvender. Af de 25.000 fattige børn lever godt 10.000 sammen med en enlig forældre. Det viser ny forskning fra Rockwoolfondens Forskningsenhed på baggrund af de seneste tal fra 2015 ifølge Politiken.

Undersøgelsen viser også, at 7.200 af disse børn har levet i familier med den meget lave indkomst i tre år.

– Tre år i et barneliv er altså lang tid. Det kan være de tre første år i skolen, hvor der ikke er ret mange penge til rådighed til et almindeligt socialt liv med venner og kammerater, siger seniorforsker Jens Bonke fra Rockwoolfondens Forskningsenhed.

Da krisen var på sit højeste i 2010 var der 31.000 børn, som levede i familier med lave indkomster.

– De gode konjunkturer gør selvfølgelig noget ved fattigdommen også blandt børn, men forestillingen om, at opsvinget gør et ordentligt indhug er forkert, siger Jens Bonke

Tæller man studerende med børn med, så stiger antallet af børn i lavindkomstfamilier til 34.000. I 2010 var tallet med studerende på 37.000.

– Det har været omdiskuteret om, studerende skulle tælles med blandt de fattige familier, men set fra barnets perspektiv er det sådan set ligegyldigt, hvorfor der er få penge i familien. Et barn siger jo ikke til sin kammerat, at du kan komme hjem til mig og lege om tre år, når min far er færdig med sin uddannelse, siger Bonke.

25.000 børn lever i fattigdom ifølge Rockwool Fonden. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·