Læs også:

Close
carrageenan, influenza, tang, rødalger, chondrus crispus

Carrageenan: Her er stoffet, der udvindes fra rødalger og kan bekæmpe influenza

Sundhed  | 

Vil du gerne holde influenzaen på afstand? Visse rødalger indeholder stoffet carrageenan, der kan være med til at bekæmpe influenzalignende sygdomme

Det er højsæson for forkølelser og influenzalignende sygdomme, og nu er der en ekstra ting du kan føje til arsenalet af influenzabekæmpere. Østrigske universitetsforskere har nemlig fundet ud af, at stoffet carrageenan, der udvindes fra rødalger, besidder unikke egenskaber, der kan være med til at bekæmpe de viruspartikler, der giver influenza.

Læs også: 7 ting, du glemte at sætte pris på, da du var rask

Carrageenanen hjælper med at danne en særlig fugtig film på slimhinderne. Filmen fungerer som et skjold mod virus og indkapsler viruspartikler på slimhindernes overflade, hvilket gør, at du hurtigere og nemmere kan komme dig over en virusinfektion.

– Samtidig med at du kommer dig nemmere og hurtigere over en virusinfektion, er der en betydelig mindre risiko for, at infektionen bryder ud igen. For at du får den bedste effekt, skal du sætte ind, så snart du mærker de første symptomer, forklarer Ole Wiborg, der er kemiingeniør og adm. direktør i medicinalvarevirksomheden Cura Nordic.

carrageenan, influenza, tang, rødalger, chondrus crispus
Rødalgen chondrus crispus, som er en af de tangarter, du kan udvinde carrageenan fra. (Foto: All Over)
Årligt rammes mere end 1 million danskere af snue, hoste og stoppede næser.

Carrageenan – de røde algers skjold mod virus

Carrageenan er et kulhydrat, som bruges som fortykningsmiddel og stabilisator i mælkeprodukter som for eksempel marmelade og kakao, og Danmark er et af de lande, der sidder på de største mængder sammen med USA og Frankrig.

Det er ikke et nyt stof. Carrageenan er længe blevet udvundet af forskellige slags røde alger med navne som carrageentang (oplagt!), chondrus crispus og vortetang. Det er chondrus crispus, der er billeder af her i artiklen. Carrageentangen har sit navn efter Carragheen, der ligger ved Waterford i Irland.

Læs også: Helsegurur: Sådan drikker du tømmermændene væk

Ifølge den irske læge og forfatter Dr. Prannie Rathigan, der har skrevet bogen “The Irish Seaweed Kitchen”, bliver carrageenan brugt i hostesaft verden over og er slimløsende. Carrageenan har et højt indhold af magnesium og en god balance af vitainer og mineraler.

Det var østrigske forskere, der begyndte at undersøge carrageenans effekt på virusinfektioner i de øvre luftveje. Efter flere års forsøg og studier blev de første produkter godkendt og lanceret til østrigske forbrugere i 2008.

influenza
Carragenan er måske din genvej til at undgå dette scenarium. (Foto: All Over)

Stop forkølelsen i opløbet

Hvert år raser virusinfektionerne, der er årsagen til forkølelse og influenzalignende sygdomme, og størstedelen af befolkningen påvirkes. De fleste kender de klassiske symptomer som kriller i halsen, nysen, løbende næse eller ømhed i kroppen. Virusser kan dog i mange tilfælde behandles i opløbet, så snart de første symptomer mærkes.

Læs også: Hjææælp – influenzaen er over os. Det kan du gøre

– De fleste af os venter med at gøre noget, til infektionen er et faktum, halsen gør ondt og næsen er stoppet. Først her prøver vi på bedste vis at lindre symptomerne, men du kan faktisk gå skridtet videre og bekæmpe selve årsagen til både forkølelser og influenzalignende sygdomme, så snart du mærker de første symptomer, forklarer Ole Wiborg.

Næsen er den mest almindelige smittevej for de virustyper, der forårsager forkølelse og influenzalignende sygdomme. Når en person smittes, forsøger virus at få adgang til cellerne i slimhinderne for at formere sig og spredes. Derfor er det afgørende, at du beskytter dine slimhinder og sætter hurtigt ind for at stoppe infektionen.

 

Læs også: Fem ting, din krop vil elske dig for at indtage

 

Kilder: STOPSNOT, Den store danske, Prannie, Algaran

 

Læs også på Dagens.dk: Influenza

· Mere fra samme kategori ·