Læs også:

Close
yngre jeg, råd, tilbageblik, livet, ungdommen, refleksion, råd, voksenliv, nyt perspektiv

10 råd, jeg ville ønske, jeg kunne give mit yngre jeg

Sundhed  | 

Hvis du kunne spole tiden 10 år tilbage, er der så noget, du ville gøre anderledes? Måske noget, du ville gøre mere eller mindre af – eller helt holde dig fra? Her er 10 gode (og voksne råd) til Camillas yngre jeg

Har du tal på, hvor mange gange du har måtte lægge ører til dine forældres “gode” og ligegyldige råd, som du alligevel kun lyttede halvhjertet til? Nej vel?

Det sjove er bare, at du med årene indser, at mange af dine forældres råd måske var mere eller mindre brugbare alligevel, og at der faktisk er mange (brugbare og ansvarsfulde) råd, du selv ville give dit yngre jeg, hvis du havde muligheden.

Læs også: Direktør i GirlTalk: Unge glemmer, at de har værdi, selvom de er uperfekte

råd, ungdom, vejledning, guide, tanker, pige
Mit 16-årige yngre jeg var livsglad, impulsiv, målrettet og en smule godtroende og naiv – hun talte også, før hun tænkte. Det sidste har desværre ikke rigtig ændret sig med årene. (Foto: Pexels)

1. Gør dit bedste – så kan du ikke gøre mere

Hvis der var noget, der kunne få mit yngre jeg helt ud af sit gode skind, så var det forventninger. Der var forventninger alle steder fra! Skolen, mine forældre, mine venner, min kæreste, mine lærere, min studiegruppe og jeg skal komme efter dig.

Nogen gange havde jeg lyst til at råbe af mine lungers fulde kræft, at de alle sammen kunne rende mig et vist sted. Men det fører jo heller intet godt med sig, vel?

Jeg kan huske, at jeg flere gange på gymnasiet brød grædende sammen, fordi jeg følte, at jeg ikke kunne leve op til det forventningspres, som er blevet en del af den danske kultur – og sådan burde ingen have det. Med årene føler jeg stadig, at jeg skal leve op til folks forventninger, men gør jeg det ikke, så må det være sådan.

Så mit råd til mit yngre jeg er: Gør dit bedste. Læg den indsats for dagen, som du selv er tilfreds med og stolt af, så kan du ikke gøre mere.

præstationskultur, yngre jeg, tilbageblik, ungdom, livet, stress, arbejde, resultater, computer, bærbar, mac, skrivebord, kvinde, tager sig til hovedet, opgaver, lektier
Husk dig selv på, at dit bedste er godt nok. Så frigør dig forventningspresset, og fokuser på at gøre det så godt, du kan. Så kan folk ikke forvente mere. (Foto: Pexels)

Læs også: En syg, social præstationskultur

2. Følg dine drømme – og giv ikke op

Som ung har du en masse drømme om, hvad du vil med dit liv. Det kan være hvilken uddannelse, du vil tage, eller ting, du gerne vil opleve, inden du skal være voksen og ansvarlig – og det er så fedt, at du har de drømme!

Der vil uden tvivl være mennesker, der fortæller dig, at dine drømmer er fjollede eller uopnåelige, og at du skal satse på noget realistisk eller få et voksenjob så hurtigt som muligt, men ved du hvad? Det er ofte de mennesker, der kommer med den slags råd, som ender med at sidde fast i det samme 10 år senere.

Det behøver ikke ske for dig, så bliv ved med at jagt dine drømme, og giv ikke op! Heller ikke når de virker uoverskuelige eller uopnåelige. Det kan altså sagtens lade sig gøre! (Medmindre du drømmer om at blive dronning af Danmark, udødelig eller få kræfter til at gå på vandet).

yngre jeg, refleksion, tilbageblik, ungdom, liv, tanker, råd
Skab dig et overblik ved at skrive din mål og drømme for året (eller de kommende år) ned. Det kan motivere dig mere at have listen hængende, og så kan du jo krydse dem af, som du opfylder dem undervejs. (Foto: Pexels)

Læs også: Sådan sparer du op til dit livs drømmerejse

3. Det handler ikke om, hvor mange venner du har, men hvilke venner du har

I min folkeskole- og gymnasietid gik mit yngre jeg meget op i at have en masse venner og bekendte og aldrig tilbringe en weekend alene. Alle mine bekendtskaber gjorde, at jeg ofte var inviteret til en masse fester og altid havde noget, jeg kunne foretage mig, hvis en anden plan gik i vasken.

Til gengæld var mange af de her bekendtskaber superoverfladiske og ligegyldige, og jeg snakker ikke med 90 procent af de mennesker i dag.

Selvfølgelig er det godt med et solidt netværk, det kan også gavne dig på længere sigt. Men vær opmærksom på, at det aldrig handler om kvantitet, men derimod kvalitet: Det gælder især også, når det kommer til dine venner og omgangskreds.

Få nære og tætte venner, der kender dig og vil dig det absolut bedste, er langt mere værd end 20 mennesker, der inviterer dig til deres store, overfladiske fester og ellers ikke er der, når du har brug for dem.

veninder, venskab, yngre jeg, tilbageblik, refleksion, råd
En masse overfladiske venskaber er ikke din tid eller tillid værd: Hold dig til de mennesker, du ved, du kan regne med, og som altid vil dig det bedste. (Foto: Pexels)

4. Det er okay at begå fejl – lær af dem

Hvis der var noget, mit yngre jeg hadede, så var det at begå fejl. Jeg følte mig ofte som en fiasko, der ikke have styr på en skid, og det var simpelthen det værste, når jeg skulle indrømme, at jeg var galt på den. Men for fanden altså. Jeg kan kun ryste lidt på hovedet af det nu, for hvem begår ikke fejl?

Det er menneskeligt at fejle, og vi begår alle sammen fejl – nogle endda rimelig ofte. Og hvad så?

Det lyder måske fjollet, men jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at fejl kan være givende, hvis du er villig til at lære af dem. Alle de fejl, du begår i dit liv, er med til at lære dig noget, som kan være rigtig brugbart i din fremtid. Så op med hovedet: Livet er fuldt af overraskelser, og tingene kan meget hurtigt vende, så intet er givet på forhånd.

depression, unge, sårbar, fejl, fejlbar, yngre jeg, tilbageblik, voksen, liv
Der er ingen grund til at kaste håndklædet i ringen, hvis du begår fejl. Lad være med at se dem som et nederlag, men lær i stedet af dem. Fejl gør dig klogere (siger hende, der har begået tonsvis af fejl i sit liv – og har det ganske udemærket i dag). (Foto: All Over)

Læs også: Drop nytårsforsætterne, de lykkes alligevel ikke 

5. Du er ikke uovervindelig

Når man er 16 år og går i gymnasiet, har man en idé om, at man kan det hele. Det kunne 16-årige Camilla i hvert fald! Der var ikke det, hun ikke var i stand til – også selv om det måske ikke var videre klogt eller sundt.

Så derfor: Husk, at du ikke er et supermenneske. Selv om du er ung, har du stadig brug for minimum syv timers søvn hver nat, ordentlig mad og en masse væske.

Prøv engang imellem at bytte sprut ud med vand til en fest, eller skip kebabmanden på vej hjem fra byen fra tid til anden. Tro mig – din krop vil takke dig for det. Måske er det ikke ændringer, du bemærker lige nu og her, men på et senere tidspunkt i dit liv, vil din krop takke dig for det.

Pas på din krop, og pas på dig selv, så vil du spare dit fremtidige jeg for en masse unødvendige problemer – eller ture forbi tandlægen, fordi dit yngre jeg ikke gad børste tænker – jeg siger det bare.

unik, ungdom, yngre jeg, liv, tilbageblik, vaner, pige, anderledes, gør mindre, positiv, liv, glæde, positivisme
Husk, at selv om du er ung, skal din krop og dit sind holde mange år endnu. Så tag nogle pauser engang imellem – ro, fred og sund kost kan være rigtig godt for dig. Selv om det måske lyder rigtig tørt og kedeligt. ( Foto: Pexels)

6. Opgiv ikke dine hobbyer eller talenter

Du aner ikke, hvor mange voksne mennesker, jeg kender i dag, der ville give deres højre arm for at spole tiden tilbage til dengang, de dyrkede deres hobby – dengang de endnu ikke havde lagt den på hylden. Hvis du elsker at synge, danse, skrive eller spille håndbold, så bliv ved med det!

Selv om tiden måske ikke altid er til det, eller du bliver overrumplet af forventninger og sure pligter, så find tiden til at gøre det, du elsker.

Hellere have meget at se til men så have tid til at gøre det, du elsker, end at lægge det fra dig og fortryde det senere. Livet er simpelthen for kort til ikke at gøre det, der gør dig glad.

yngre jeg, passion, hobby, dyrk den, ungdom, liv, tilbageblik, råd
Ligegyldigt hvad du har en passion for, så dyrk den! Lad være med at lægge den fra dig, fordi livet banker på døren. Det handler om prioritering – og der er stor sandsynlighed for, at du vil fortryde det senere. (Foto: Pexels)

Læs også: 10 alternative og sjove hobbyer

7. Han er ikke altid det værd – kom videre

Jeg kan tydeligt huske, hvordan mit hjerte gik i 1000 stykker, da min gymnasiekæreste og jeg slog op. Hvordan jeg var overbevist om, at han var meningen med mit liv, og at vi skulle giftes og have børn. Du kan tro, jeg har grædt meget over fjollede fyre i tidens løb. Så her kommer et af mine bedste råd til dig, der er i kærestekrise:

Hvis han gang på gang skuffer dig, gør dig ked af det, eller kommer med en million dårlige undskyldninger, så skal han ud af dit liv. Hvis det eneste, I laver, er at knalde, rage, kysse eller æde hinanden med øjnene, når han altså har tid, så skal han ud af dit liv.

Hvis han ikke giver dit liv indhold og glæde, skal han ud. Du kan ikke forveksle sex, begær og hygge med kærlighed, sådan fungerer livet desværre ikke. Hvis han ikke er oprigtig interesseret i dig, din personlighed, din hverdag og dit liv, og hvis han ikke behandler dig ordenligt, prioriterer dig og vil vise dig frem for sine venner og familie, så er han ikke det værd.

Drop ham, lad være med at græde over ham, og kom videre.

yngre jeg, ungdom, liv, refleksion, tilbageblik, råd, kærlighed, forelskelse, forlist parforhold, ulykkelig kærlighed, genforening, genoptagelse, fuser, ekskæreste, flamme, eksperter, råd
Det er helt normalt at drømme om den store kærlighed og forelskelse, men det er bare ikke alle fyre, der er lige så interesserede i et forhold, som du er. Så hvis du føler, at han spilder din tid, så gør han det højst sandsynligt – jeg taler af erfaring. (Foto: Pexels)

Læs også: Det skal du ifølge eksperter overveje, før du går tilbage til din eks

8. Det er ikke andres skyld, hvis du ikke er glad

Hvis 16-årige Camilla var ulykkelig, utilfreds eller bare træt af hele lortet, havde hun en tendens til at skyde skylden på alle andre omkring hende. Men “The Blame Game” gør dig ikke glad.

Så til mit yngre jeg: Hvis du ikke er glad eller tilfreds med dit eget liv, kan du ikke bebrejde andre end dig selv. Ja jeg ved det godt, det lyder rigtig kedeligt og voksent, og som noget din mor kunne have sagt, men det gør det ikke mindre sandt.

Hvis der er mennesker i dit liv, som kun bringer negativitet og bullshit i din hverdag, så skal de ikke være der, og det er derfor dit job at skære dem fra. Brug ikke tid på mennesker, der ikke løfter dig op. Brug ikke tid på ting, der ikke gør dig glad, og brug ikke energi på de ting, du ikke kan ændre.

Du styrer, hvem og hvad der skal have indflydelse på dit liv – så simpelt kan det siges.

yngre jeg, råd, tilbageblik, livet, ungdommen, refleksion, råd, voksenliv, nyt perspektiv
Er du ikke glad? Så må du gøre noget ved det. Livet kan være helt fantastisk, men det er op til dig at skære al negativiteten fra. (Foto: Pexels)

Læs også: Vil du have en gladere hverdag? Her er 3 vaner, jeg har droppet

9. Det går nok, hvis du går glip af en fest eller to

Jeg kan godt huske, hvordan det virkede som verdens undergang, hvis du ikke kunne komme til en fest på gymnasiet, eller hvis din gode veninde holdt fødselsdag samme dag, som du var tvangsindlagt til at tage til din mormors 70 års fødselsdag. Men ro på.

Livet går videre, og der kommer altid en sporvogn og en pige til, som man sagde før min tid. Det, jeg mener er: Lad være med at tage det så tungt, der kommer 100 fester i fremtiden.

Jeg ved godt, at det føles som om, at målet med dit liv er at være social og festlig. Men det er det bare ikke. Overhovedet. Og hvis du ikke føler for fest, farver, øl og tømmermænd dagen efter, så er det helt acceptabelt at sige nej og blive hjemme.

Hvis du er bange for at gå glip af noget, så skal du helt sikkert nok høre om det dagen efter, og dit sociale liv tager ikke skade af lidt ro engang imellem.

yngre jeg, ungdom, refleksion, tilbageblik, at være alene, alenetid, valg, fravalg, alene, ungdom, liv, mit liv,
Det kan være så rart at slappe af engang imellem. Selv om fest, dans og ballade virker som det fedeste overhovedet, skal du ikke stresse, hvis du engang imellem ikke kan deltage. Det er okay! (Foto: Pexels)

Læs også: Klumme: Jeg er 26 år og hader at gå i byen

10. Det hele skal nok gå

Hvis dit liv virker uoverskueligt, eller du møder en masse modgang, så bare husk dig selv på, at det hele nok skal gå. Du vil miste mennesker i dit liv, du vil opleve at være knust og have kærestesorger, du vil til tider føle dig ensom eller deprimeret, og du vil gå igennem nogle tider, der er mindre sjove end andre. Men intet er permanent!

Så næste gang du tænker en masse negative tanker, så forestil dig, hvordan du gerne vil have, dit liv skal udforme sig i stedet. Livet er uforudsigeligt og dejligt, og hvis du kommer igennem de hårde og uoverskuelige tider, så vil det også vise sig at være det hele værd – og hvem ved? Måske bliver det endnu bedre, end du forestillede dig.

yngre jeg, refleksion, tilbageblik, ungdom, liv, perspektiv, råd
Ligemeget hvad du går igennem, og hvor opgivende og ked af det, du end må være, så husk, at alt ændrer sig. Det gør dit liv også. Nu har du hørt det fra andre end dine forældre, og tro mig. De har ret! (Foto: Pexels)

 

Læs også: Klumme: Min kæreste er muslim, og jeg er træt af folks fordomme

Læs også: Mit fejlslagne liv (ifølge mit 17-årige jeg)

· Mere fra samme kategori ·