Læs også:

Close
planet, jorden, global footprint network, earth overshoot day, jorden, planeten, klima, miljø, bæredygtighed, livsstil, påvirkning, aftryk, natur,

Test: Hvor mange planeter kræver din livsstil?

Nyheder  | 

Tænker du nogensinde over, hvor mange planeter det ville kræve, hvis alle på jorden levede ligesom dig? Tag denne test, og find ud af det

2,8. Så mange planeter ville det kræve, hvis alle på jorden levede ligesom mig. Av! Hvordan ved jeg det? Jeg har taget en test på, hvor mange planeter der ville være brug for, hvis alle levede som mig.

Det er Global Footprint Network, der står bag testen, som du kan tage her.

test, planet, jorden, global footprint network, earth overshoot day, jorden, planeten, klima, miljø, bæredygtighed, livsstil, påvirkning, aftryk, natur,
Tør du teste, hvor mange planeter din livsstil kræver? (Foto: Pexels)

Se billederne: Derfor var der rød sol over Danmark og Europa

Se også: BBC har udgivet 40 timers fantastiske naturfilm – gratis

 

Stof til eftertanke

Min test viser mig først og fremmest, at jeg slår mest ud på den kategori, der hedder “services”. Det er samfundsmæssige anliggender såsom sundhedsvæsenet, underholdning, restauranter, bolig, regering og militær. Det er faktorer, der er svære at ændre som enkeltperson, og derfor er de sat på forhånd alt efter landet, du kommer fra, baseret på det lands aftryk på klimaet.

Testen har derfor fokus på de ting, som du selv kan styre som privatperson, og her bliver det spændende …

test, planet, jorden, global footprint network, earth overshoot day, jorden, planeten, klima, miljø, bæredygtighed, livsstil, påvirkning, aftryk, natur,
Testen fortæller dig, hvor mange planeter det ville kræve, hvis alle levede som dig, og giver dig stof til eftertanke. (Foto: Global Footprint Network)

Min næsthøjeste post er mad. Jeg spiser kød hver dag og æg og mejeriprodukter flere gange om ugen. Det er tydeligt, at min kost er et sted, hvor jeg nemmest og hurtigst kan sætte ind. Det er ikke sådan, at jeg har tænkt mig at blive vegetar fra i morgen, men jeg vil tænke mere over at have færre måltider, hvor kød indgår og hvis kød indgår, hvilken type det er.

Læs også: Derfor skal du have en kødfri dag om ugen

Og: 5 vegetaropskrifter til din meat free monday

Jeg kan også tænke mere over, hvor min mad kommer fra. Det meste af min mad er ikke præfabrikeret, men der er helt klart plads til mere økologisk mad og mere lokalt produceret mad.

Læs også: Sådan spiser du mere klimavenlig mad

test, planet, jorden, global footprint network, earth overshoot day, jorden, planeten, klima, miljø, bæredygtighed, livsstil, påvirkning, aftryk, natur,
Vi påvirker alle planeten på den ene eller den anden måde. (Foto: Pexels)

Jeg cykler næsten altid, når jeg skal noget, men da både min familie og min svigerfamilie bor et godt stykke væk, bliver det alligevel til nogle bilture i løbet af året. Jeg forsøger at arrangere samkørsel på den ene eller anden måde, hvis ikke jeg skal med det offentlige, men det er alligevel en post, der slår ud på mine tal, og det skyldes nok først og fremmest det brændsel, biler bruger.

De mindste poster er forbrug i min bolig og til sidst forbrug i det hele taget. Jeg kan nok blive bedre til at slukke flere elektroniske apparater, og så kan jeg nok også tænke mere over, om mine pærer er energisparende. Sidst er der min shopping – men nu synes jeg liiiiige, vi skal tage den med ro!

Læs også: Bæredygtighed: Designer Birgitte Raben – Vi skal passe på vores klode

Denne gif viser, hvordan verdens lande er gået fra at have positive klimapåvirkninger til negative fra 1961 til 2012.

Læs også: Dine Instagram-billeder kan redde naturen

Læs mere: Quinoa: Superkornet, der redder klimaet og din sultne mave

 

Mange bække små …

Vi ramte Earth Overshoot Day den 2. august i år. Det er den dag, der markerer, at vi har brugt alle de ressourcer vores planet kan producere på et år. Vi har altså brugt lageret et fire måneder før tid.

Der er et ordsprog, der lyder “Mange bække små gør en stor å”. Det kan både være positivt og negativt, for ligesom mange små ændringer kan føre til positive ændringer på den store skala, kan mange små handlinger også føre til store negative ting.

Klimapåvirkninger er en af de ting.

test, planet, jorden, global footprint network, earth overshoot day, jorden, planeten, klima, miljø, bæredygtighed, livsstil, påvirkning, aftryk, natur,
Planetens og vores fremtid er i vores hænder, og vi kan godt løfte opgaven sammen. (Foto: Pexels)

Det kan virke uoverskueligt at finde et sted at starte, hvis du gerne vil gøre en forskel. Det handler om at bryde opgaven ned i små overskuelige størrelser.

Denne test kan være en måde at sætte dine tanker i gang om, hvordan du gebærder dig på denne jord, og måske kan den også hjælpe dig med at finde ud af, hvor du kan gøre nogle ændringer.

Du behøver ikke lave hele din livsstil om på én gang. Du kan vælge nogle få ting ud og så se, om ikke du kan ændre dine vaner en lille smile. Hvis vi bare allesammen hver i sær gør små ting, der hjælper planeten, kan det gøre en kæmpe forskel på den store skala.

Det er da hver at give det et forsøg, er det ikke?

Du kan læse mere om Global Footprint Network her, du kan tage testen her og du kan læse mere om Earth Overshoot Day her.

Se også: Sådan spiser du mere klimavenlig mad

test, planet, jorden, global footprint network, earth overshoot day, jorden, planeten, klima, miljø, bæredygtighed, livsstil, påvirkning, aftryk, natur,
Global Footprint Network står bag testen og de giver også gode råd til, hvordan man kan leve mere klimavenligt. (Foto: Global Footprint Network)

 

Læs også: 11 tips til en mere bæredygtig livsstil

· Mere fra samme kategori ·