Læs også:

Close
tilbage til din eks, kærlighed, parforhold, kærester, ekskærester, en chance til, genforening, forelskelse, savn

Det skal du ifølge eksperter overveje, før du går tilbage til din eks

Mit liv  | 

Det kan være en rigtig dårlig idé at gå tilbage til din eks, hvis ikke I begge er klar til at se ind ad og arbejde for det, mener eksperter

Hvis du på noget tidspunkt i dit liv har snakket med dine veninder om, hvorvidt du skal gå tilbage til din eks, har du med stor sandsynlighed hørt sætningen “du skal ikke gå tilbage til en fuser”. Men det er ikke nødvendigvis sandt, mener eksperter.

MY DAILY SPACE har talt med to eksperter på området: Psyko- og parterapeut Christina Boye og mande- og parterapeut Tomas Friis om, hvorfor vi ofte overvejer at finde sammen med vores ekskæreste, samt hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvis du vælger at give forholdet en chance mere.

kærlighed, parforhold, par, kærester, forelskelse, tilbage til din eks, brud, ekskærester, ekskæreste, problemer
Der kan være mange årsager til, at du vil tilbage til din eks. Men overvej, om I kan løse de problemer, I havde tidligere, inden du giver det en chance. (Foto: Pexels)
“Vi ender med at sidde fast i fortiden, fordi der ikke er plads til noget nyt i vores liv, før vi har lukket døren til det gamle – ‘The hallway is a bitch’.”
Christina Boye, Psyko- og parterapeut

Hvorfor overvejer vi at give vores eks en ekstra chance?

Der kan være mange forskellige årsager til, at du overvejer at gå tilbage til din eks. Måske savner du ham i din hverdag, eller også føler du dig ensom og har brug for, at nogen er der for dig på samme måde, som han var. Ifølge Christina Boye er der to primære ting, der har afgørende betydning for vores trang til at finde tilbage til et gammelt forhold:

– Mange mennesker er bange for at slippe noget gammelt, da man ikke ved, hvad der kommer. Vi tør ikke slippe det, vi har haft, for hvad hvis vi ikke kan få det igen? Kommer der nogensinde en anden mand? På den måde holder vi fast i noget velkendt og dermed trygt, siger hun og fortsætter:

– Der er derfor en vis dobbelthed i form af tryghed og frygt samt, det kendte og det ukendte: Der kommer ikke en ny ind i vores liv, hvis ikke vi lukker døren. Jeg vil sige, at når du overvejer at gå tilbage til din ekskæreste, så er det ofte, fordi du er forelsket i et minde. Vi har en tendens til at glemme alle de dårlige ting og holde fast i de gode, som vi så idealiserer, når det er slut.

par, ekskæreste, forlist kærlighed, fuser, råd, overvejelser, tilbage til din eks, parforhold, forelskelse
Hvis man virkelig har været forelsket, kan det føles rart at finde gamle minder frem, støve dem af og mindes, siger Christina Boye. (Foto: Pexels)

Tomas Friis ser lidt anderledes på, hvilke faktorer der spiller ind, når du overvejer, hvorvidt det er en god ide at give en tidligere kæreste endnu en chance.

– Forelskelse er en “hormonmekanisme”, hvilket betyder, at når du bliver forelsket, er det ikke kun, fordi han sød, sexet, dejlig og god ved dyr, så er fordi, han er den bedste til at trykke på dine ubevidste knapper. Samtidig bliver vi ikke forelskede i andre mennesker, vi bliver forelskede i den lækre udgave af os selv, som vi går hen og bliver, når vi er forelskede.

– Kort sagt er der to overordnede årsager til, at vi mærker en lyst til vores ekskæreste: Man genkender den mekanisme, man forelskede sig i, for den er jo ikke glemt. Derudover er der jo også trygheden i det. Man husker, at det var helt okay at have morgenhår og influenza, for kæresten syntes stadig, at man var dejlig og sexet.

Læs også: Ekskærester blev inspirerede: Arbejder sammen om break-up projekt 

Gør dig nogle overvejelser, inden du rækker ud

“Et godt råd: Find ud af, om de områder, din eks var en idiot på, er noget, der kan ændre sig. For hvis ikke, så er det spild af din tid.”
Tomas Friis, Mande- og parterapeut

Begge eksperter er enige om, at der er nogle ting, du skal gøre op med dig selv, inden du kaster dig i armene på din ekskæreste. Tomas Friis, der privat er gift med sin ekskone, må siges at vide præcis, hvad han taler om, når han udtaler, at det kræver hårdt arbejde – både sammen og individuelt, hvis man skal få et forlist forhold til at fungere igen.

– Problemet er, hvis det er dig selv, der er fuseren – og det er det tit. Der er ofte to fusere. Med fare for at generalisere, så er det meget sjældent, at der kun er én idiot i et parforhold. Har du en ekskæreste, du synes er en idiot, så synes han formentlig også, at han har en ekskæreste, der er en idiot. Derfor er det en god ide at kigge indad, siger han og fortsætter:

– Du skal altså finde ud af, hvad dine aktier var i, hvad der gik galt. Hvis ikke du kan se de fejl, du har begået, har du ikke en chance for at lave om på dem. Hvis du kan se dem, så skal du finde ud af, om det er noget, du er interesseret i at lave om. Det kan lade sig gøre, men det kræver virkelig noget af dig selv.

Læs også: Studie: Kvinder er lykkeligst, når kæresten er grimmest

pige, tænkning overvejelser, ekskæreste, parforhold, tilbage til din eks, kærlighed, forelskelse, guide, råd, forlist forhold, ulykkelig kærlighed, fuser
Hvis du allerede har været i helvede en gang, så er der ingen grund til at gå tilbage. Der skal være noget, der er radikalt anderledes enten hos ham, dig selv – eller jer begge, før det kan fungere igen, mener Tomas Friis. (Foto: Pexels)

Christina Boye er også af den overbevisning, at det er vigtigt at tænke over, hvad årsagen til bruddet var. For medmindre du er meget bevidst herom, så ender I hurtigt i de samme roller og mønstre som tidligere.

Samtidig mener hun, at det er vigtigt at identificere, hvor dit savn kommer fra:

– Den kærlighed du savner fra din ekskæreste, skal du i en periode prøve at give til dig selv. Selvkærlighed og egenomsorg er vigtigt, så du kan mærke dig selv. Måske fik du ikke engang den kærlighed fra ham i første omgang, men ved at give den til dig selv, finder du måske ud af, at det slet ikke skal være jer to, og så kan du på sigt tiltrække en ny. Der er jo en grund til, at ting slutter, og så er alt jo, som det skal være, selv om det ikke føles sådan.

“Vurder hvorvidt I skal finde sammen igen, når du er tryg og fyldt op. For eksempel efter en dag med veninder og familie, hvor du kan se tingene mere klart. Det skal ikke være, når du kommer hjem fra byen, er fuld og savner nærhed.”
Tomas Friis, Mande- og parterapeut

Derfor kan en genoptagelse af forholdet være en dårlig idé

Hvis du efter dine overvejelser må konstatere, at årsagen til jeres breakup er fuldstændig umulig at fikse, problemerne udelukkende var din ekskærestes skyld, eller at din ekskæreste ikke vil arbejde for det, er hele forholdet dødfødt, allerede inden I forsøger igen.

Tomas Friis mener, at det kan være en dårlig idé at gå tilbage sin ekskæreste hvis:

– Du er på vej tilbage til en eks, der ikke er villig til at arbejde med sig selv, og han har aktier i, at det gik galt. Så skal du komme væk. Hvis det ikke lykkedes dig at ændre ham i første hug, så lykkes det det dig heller ikke i anden omgang.

– Ting, der er dømt til at mislykkes, skal man lægge fra sig, ellers spilder du resten af dit liv. Du lærer ikke noget af det, og du bliver ikke et bedre menneske. Så skal du i stedet give en chance til noget, der har mulighed for at lykkes. Man skal være ambitiøs med sit liv.

Læs også: Breakups er svære, men du kommer over det

par, parforhold, kærlighed, forelskelse, tilbage til din eks, ulykke kærlighed, forlist forhold, ekskæreste, ekskærester, fuser, eksperter, råd, overvejelser
Hvis du ikke kan identificere årsagen til bruddet, er der stor sandsynlighed for, at det gentager sig, mener Christina Boye. (Foto: Pexels)

Hvis I vælger at give det en chance mere

Selv om den mest udtalte holdning til ekskærester er, at de er en del af fortiden, og man aldrig skal gå tilbage til en fuser, så er der alligevel mange par, der finder sammen igen: Nogen par holder, andre gør ikke. Men det skal ikke afholde dig fra at give forholdet en chance, hvis det er det, du føler er rigtigt.

Det kan nemlig lade sig gøre at få et succesfuldt parforhold anden eller tredje gang, I prøver. Ifølge eksperterne er der dog nogle ting, du skal være ekstra opmærksom på, hvis jeres forhold skal overleve.

– Der skal være en bevidst ændring i relationen. Afhængig af, hvad parrets issue har været, er der forskellige ting, man skal arbejde på. Hvis det for eksempel har været et tillidsbrud, så kan det være svært – nogle gange umuligt at genoprette tilliden. Men så er det der, man skal lægge arbejdet, siger Christina Boye.

Hun mener, det er vigtigt at undgå de gamle roller og i stedet tale om, hvad I sammen kan gøre for at forholdet bliver bedre denne gang. Kommunikation er nøgleordet, for det kan være svært at bryde de gamle vaner – og længslen efter at ændre sig skal komme indefra.

– Det er også vigtigt at lytte til sig selv, sit hjerte og sit hoved. Lad være med at snakke med for mange om det, for folk er så påvirkede af deres egne historier og oplevelser, så deres råd er sjældent objektive, og du vil blive mere i tvivl. Skal du snakke med nogle, så gør det med en ven med åbent hjerte eller en terapeut, råder hun.

Læs også: 3 mænd afslører: Sådan mødte jeg min Tinder-kæreste

kærlighed, forelskelse, forlist parforhold, tilbage til din eks, ulykkelig kærlighed, genforening, genoptagelse, fuser, ekskæreste, flamme, eksperter, råd
Det, der ikke virker, fikser ikke sig selv. Derfor kræver det fælles arbejde for at I kan blive sammen. (Foto: Pexels)

Udover at fokusere på at undgå de gamle roller, skal du også kigge på, hvad du selv kan gøre bedre.

– Det er vigtigt at indse og anerkende sine fejl og gøre noget ved dem. Det er helt generelt en god idé, for selv om forholdet ikke virker eller ikke skal være, så er det stadig fejl, du har, og de er rigtig gode at få fikset, inden du skal være sammen med den næste. Det er også vigtigt at se på, hvorvidt du tror, din ekskæreste er villig til at gøre det samme, siger Tomas Friis.

Afslutningsvis fortæller Christina Boye, at der også er nogle ting, du skal undgå, når du vælger at genoptage et forhold til din eks:

– I skal lade være med at bringe fortiden op. Få talt tingene igennem, og gør så alt for at slippe alt det gamle. I er startet på en frisk, og den anden har ikke en chance, hvis du hele tiden bringer gamle minder op. Det er vigtigt, at du ikke går for meget tilbage i fortiden, for så ender du med at leve der, hvilket ender i, at udfaldet bliver det samme, og så går I fra hinanden igen, afslutter hun.

 

Læs også: Klumme: Det har Cathrine lært af at date som en mand

Læs også: Er det ok at finde sammen med sin ven eller venindes ekskæreste?

 

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med mande- og parterapeut Tomas Friis og psyko- og parterapeut Christina Boye.

· Mere fra samme kategori ·