Læs også:

Close
sol, rød sol, sod, sand, støv, partikler, lys, sahara, portugal, spanien, den ibiriske halvø, orkanen ophelia, ophelia, vind, storm, england, irland, storm, satellit, vindsystemer, ild, skovbrand, brand, lugt, ildebrand, ild

Se billederne: Derfor var der rød sol over Danmark og Europa

Nyheder  | 

Så du også en ildrød morgensol på den danske himmel flere timer efter solopgang? Se billederne, og læs om årsagen til den røde himmel

Tirsdag morgen var morgenhimlen grå og skyet. Det er der i og for sig ikke noget usædvanligt i. Særligt ikke i det danske efterår. Det usædvanlige den tirsdag morgen var, at solen var en ildrød kugle, der lyste op i alt det grå.

Årsagen er ganske naturlig, men alligevel ret imponerende.

sol, rød sold, sod, sand, støv, partikler, lys, sahara, portugal, spanien, den ibiriske halvø, orkanen ophelia, ophelia, vind, storm, england, irland, storm, satellit, vindsystemer, ild, skovbrand, brand, lugt, ildebrand, ild
Tirsdag morgen stod Danmark op til en rød kugle på himmelen. Se billederne, og læs hvorfor. (Foto: All Over)

Se også: Billeder fra verdens hurtigst voksende flygtningekatastrofe: Myanmars forfulgte rohingyaer

Ophelia blæser sod herop

Det er nemlig røg fra skovbrande helt nede i Portugal og det nordlige Spanien samt støv og sand fra Sahara, der er årsagen til, at himmellegemet lyser rødt over Danmark, og at også resten af himlen var grå.

Den røde farve skyldes, at sodpartikler i røgen fra brandene og støvet fra Sahara optager en del af sollyset. Det gør, at det kun er noget af lyset fra solen, der trænger igennem, og det er den dæmpede effekt, der giver den røde farve.

sol, rød sol, sod, sand, støv, partikler, lys, sahara, portugal, spanien, den ibiriske halvø, orkanen ophelia, ophelia, vind, storm, england, irland, storm, satellit, vindsystemer, ild, skovbrand, brand, lugt, ildebrand, ild
Nyhedsredaktøren på MY DAILY SPACE tog nogle billeder af den røde morgensol på sin tur til arbejde gennem København. (Foto: Camilla Falkenberg)

 

sol, rød sol, sod, sand, støv, partikler, lys, sahara, portugal, spanien, den ibiriske halvø, orkanen ophelia, ophelia, vind, storm, england, irland, storm, satellit, vindsystemer, ild, skovbrand, brand, lugt, ildebrand, ild
Rød sol over England. (Foto: All Over)

Se også: Galleri: Vejret er vildt flere steder i verden denne sommer

sol, rød sol, sod, sand, støv, partikler, lys, sahara, portugal, spanien, den ibiriske halvø, orkanen ophelia, ophelia, vind, storm, england, irland, storm, satellit, vindsystemer, ild, skovbrand, brand, lugt, ildebrand, ild
Et fly flyver forbi The Shard i London i morgenrøden. (Foto: /ritzau/)

 

Grunden til, at støvet og soden i det hele taget når herop, skal findes i Jordens vindsystemer. Det er nemlig den tidligere tropiske orkan Ophelia, der har hærget i England og Irland, der er så kraftig, at den har transporteret støv og sod 2.000 kilometer mod nord.

sol, rød sol, sod, sand, støv, partikler, lys, sahara, portugal, spanien, den ibiriske halvø, orkanen ophelia, ophelia, vind, storm, england, irland, storm, satellit, vindsystemer, ild, skovbrand, brand, lugt, ildebrand, ild, england, irland, ophelia, orkan, natur, naturkatastrofe, storm, bølger, klima, miljø,
Bølger hamrer ind mod havnen i Porthleven, Cornwall i det sydlige England. Det er orkanen Ophelia, der trækker sod og støv med op over Europa. (Foto: /ritzau/)

Galleri: Venezuela er i brand – præsident Maduro kan gøre sig til diktator

england, irland, ophelia, orkan, natur, naturkatastrofe, storm, bølger, klima, miljø
En kvinde står ved havnen i Penzanze i Cornwall i det sydvestlige England. Her bruser bølgerne op af de sidste krampetrækninger fra orkanen Ophelia, der har hærget England og Irland. (Foto: /ritzau/)

 

Faktisk har satelitter, der omkredser planeten, kunne se det bælte af støv og røg, der fører til den røde sol, som har strukket sig fra Nordfrankrig over Belgien til Holland og Nordtyskland og derfra videre nordpå op til Danmark. Det er primært sod fra brandene, som vinden bærer videre.

Det var dog ikke kun soden og støvet, der blev blæst herop. Ifølge TV2 kunne årsagen til den røde sol, nemlig brandene i Portugal og også Spanien lugtes helt heroppe i den sydlige og østlige dele af landet.

Stort galleri: Billeder fra Pride-parader verden over

sol, rød sol, sod, sand, støv, partikler, lys, sahara, portugal, spanien, den ibiriske halvø, orkanen ophelia, ophelia, vind, storm, england, irland, storm, satellit, vindsystemer, ild, skovbrand, brand, lugt, ildebrand, ild, england, irland, ophelia, orkan, natur, naturkatastrofe, storm, bølger, klima, miljø,
To kvinder mistede livet, da de blev fanget i flammerne i deres bil i Spanien. Det er soden fra disse skovbrande, der farver solen rød heroppe. (Foto: /ritzau)

 

sol, rød sol, sod, sand, støv, partikler, lys, sahara, portugal, spanien, den ibiriske halvø, orkanen ophelia, ophelia, vind, storm, england, irland, storm, satellit, vindsystemer, ild, skovbrand, brand, lugt, ildebrand, ild, england, irland, ophelia, orkan, natur, naturkatastrofe, storm, bølger, klima, miljø,
Voldsomme skovbrande hærgrer Portugal, og de er med til at farve himmelen og solen rød andre steder i Europa. (Foto: /ritzau/)

Kæmpe galleri: Tillykke! København har fødselsdag og fylder 850 år

sol, rød sol, sod, sand, støv, partikler, lys, sahara, portugal, spanien, den ibiriske halvø, orkanen ophelia, ophelia, vind, storm, england, irland, storm, satellit, vindsystemer, ild, skovbrand, brand, lugt, ildebrand, ild, england, irland, ophelia, orkan, natur, naturkatastrofe, storm, bølger, klima, miljø,
Rød himmel over Frankrig. (Foto: /ritzau/)

Kilder: DRTV2 Vejret, EB, TV2, Ritzau, Berlingske.      

· Mere fra samme kategori ·