Læs også:

Close
sulawesi, david slater, natur, fotograf, naturfotograf, abe, selfie, foto, fotografi, copyright, ejendomsret, rettigheder, retssag, wikipedia, kreditering, peta, dyr, dyrevelfærd, aber, udrydningstruet, truet dyreart, naturbeskytelse, dyreliv,

NEWS: Retssag mellem fotograf og abe endelig afgjort

Nyheder  | 

Retssag mellem fotograf og abe endelig afgjort · Forsvaret følger russisk militærøvelse nøje · Der er flere kvinder i bestyrelser · Offensimentum-drenge undskylder · Stormen Sebastian dræber tre i Tyskland

Vi har samlet dagens væsentligste, sjove og skæve nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Retssag mellem fotograf og abe endelig afgjort

Efter to års kamp i retten, er en af moderne tids mest opsigtsvækkende copyright sager blevet afgjort. Sagen om, hvorvidt en abe havde ret til den selfie den tog med en naturfotografs kamera. Det skriver IFLS.com.

Sagen startede da den britiske fotograf David Slater tog til øen Sulawesi i 2011. Her blev han venner med en abeflok, og en af aberne tog en selfie med fotografens kamera. Det blev til et ret så sjovt naturbillede. Det der skete efterfølgende var dog knapt så sjovt.

Wikipedia opdagede billedet, og brugte det uden at kreditere Slater. Wikipedia argumenterede for, at det var aben, der havde rettighederne til billedet, fordi den havde taget det. Da aber ikke har copyright mente Wikipedia, at billedet var til fri afbenyttelse. Slater argumenterede dog for, at billedet aldrig var blevet til noget, hvis ikke han havde haft sit kamera med i junglen.

Fordi aben havde trykket på kameraets udløser, gik dyreorganisationen PETA ind i sagen, og sagsøgte Slater på abens vegne, fordi Slater havde brugt abens billede i en bog. Denne sag passede nemlig til en af PETAs andre mærkesager, der handler om, at dyr har ejendomsret.

Den retssag har været flere år undervejs nu. Den første sag blev afvist, så PETA anlagde en appelsag. Appelsagen blev også afvist, og nu har PETA og Slater indgået en aftale om, at han får rettighederne til billedet, mod at han donerer 25 procent af det han tjener på sin copyright til den truede abeart.

sulawesi, david slater, natur, fotograf, naturfotograf, abe, selfie, foto, fotografi, copyright, ejendomsret, rettigheder, retssag, wikipedia, kreditering, peta, dyr, dyrevelfærd, aber, udrydningstruet, truet dyreart, naturbeskytelse, dyreliv,
Det er denne selfie, der har ført til en flere år lang retssag mellem en mand og en abe, der endelig har fået en afslutning. (Foto: All Over(

Forsvaret følger russisk militærøvelse nøje

De næste seks dage holder Rusland militærøvelse i Østersøen og Danmark holder godt øje med vores store nabo mod Øst. Det danske forsvar har sendt et af sine challengerfly til Rønne, der sammen med fregatten Iver Huidtfeldt skal patruljere i farvandet øst for Bornholm, mens den russiske øvelse står på.

– Vores opgave i Østersøen er at markere den internationale ret til at være i det internationale luftrum og at være der, hvis der kommer aktivitet tæt på de danske grænser. Vi ser ikke truslen som en decideret trussel mod Danmark. Vi ser øvelsen som noget, der foregår i russisk interesseområde, så vi observerer den på helt fredelig vis, fortæller Søren Andersen, oberst i Værnsfælles Forsvarskommando til DR.

Den russiske øvelse hedder Zapad 17, som betyder Vesten 17, og sker i samarbejde med Hviderusland. Russerne fortæller selv, at omkring 12.000 soldater deltager i øvelsen. NATO anslår dog antallet til snarere at være 100.000 mand. Det vil gøre øvelsen til den største siden den kolde krig i 1980’erne.

rusland, hviderusland, militær, militærøvelse, observere, nato, danmark, østersøen, soldater, krig, militær
Rusland og Hviderusland holder en stor militærøvelse og Danmark og NATO kigger med. (Foto: /ritzau/)

Der er kommet flere kvinder i erhvervslivets bestyrelser

En ny undersøgelse fra Dansk Industri på baggrund af tal fra Erhvervsstyrelsen viser, at der er kommet flere kvinder i danske børsnoterede virksomheders bestyrelser. Faktisk er tallene steget gennem de seneste tre år. Det skriver DR.

Siden en ny lov på området trådte i kraft i 2013, er andelen af kvinder i bestyrelser for de 1400 omfattede virksomheder steget fra 10 procent til 17,4, og underdirektør i Dansk Industri, Charlotte Rønhof, ser positivt på udviklingen:

– Det går rigtigt godt fremad. Siden vi fik dansk lovgivning i 2013, så er der sket en positiv udvikling. Man kan jo altid ønske sig, at det går hurtigere, men det går faktisk rigtigt godt med at få flere kvinder ind i det danske erhvervsliv, siger hun.

Læs også: Ekspert: Kvinder kan redde det danske arbejdsmarked

Ligestillingen er gået i stå - skubbes nu 170 år frem
Der er flere kvinder i de danske bestyrelser. (Foto: Polfoto)

Offensimentum-drenge undskylder til journalist

Sagen om medlemmerne i Facebook-gruppen Offensimentum, der chikanerede freelancejournalisten Karina, har taget en ny drejning, og journalisten har nu fået en undskyldning fra flere medlemmer af Offensimentum. Det skriver DR.

Karina gæstede radioprogrammet P1 Debat, og her var en af de drenge, der var medlem af Offensimentum også i studiet. 19-årige Oliver, der var moderator af Offensimentum og kunne slette opslag, har valgt at lægge sig fladt ned og give Karina en undskyldning.

– Det, der er foregået, er slet ikke acceptabelt på nogen måde. Jeg tager selv klar afstand fra det, og det ved jeg, at der er mange andre, der også gør. Jeg har lagt mig fladt ned og sagt, det ikke er i orden, siger Oliver Bay, der læser til politikadet.

23-årige Mads, der også drømmer om en karriere i politiet, ringede også ind i løbet af programmet.

– Fordi man kommenterer derinde, så bliver man hængt ud som en voldpsykopat og en, der kan finde på at hacke andre. Karina er også helt opmærksom på, hvad jeg snakker om, siger Mads, der mener, at dem der lagde navne op på medlemmer i Offensimentum var dobbeltmoralske, fordi de hængte de unge ud.

Karina kunne dog genkende Mads stemme, og det viste sig, at Mads var en af dem, der havde bidraget til chikanen, blandt andet ved at lægge et billede op af Hitler. De to har senere haft en snak om det hele.

– Jeg vidste ikke på pågældende tidspunkt, at hun (Karina, red.) er af jødisk afstamning. Havde jeg vidst det, så havde jeg ikke postet det, fordi så vidste jeg, hvor hårdt det ville have ramt, siger Mads.

Se mere: Facebook lukker Offensimentum-gruppe efter trusler mod journalist

sociale medier, some, facebook,
Freelancejournalisten Karina har fået en undskyldning af flere Offensimentummedlemmer. (Foto: All Over)

Stormen Sebastian dræber tre i Tyskland

Med vindstød på op til 130 kilometer i timen har stormen Sebastian dræbt mindst tre mennesker i Tyskland onsdag. Det skriver DR.

Dagens billede

Christian Garamvoelgyi inspicerer Gloriosa-klokken i Mariendom i Tyskland. Gloriosa er verdens største fritsvingende middelalderklokke i verden. Den er 2.57 meter i diameter, 2.47 meter høj og vejer 11.450 kilo.

, gloriosa, klokke, middelalderklokke, middelalder, verdens største, kirke, Gloriosa-klokken, Mariendom, Tyskland
Gloriosa-klokken i Mariendom i Tyskland. (Foto: /ritzau/)

· Mere fra samme kategori ·