Læs også:

Close
houzz drik haven

DIY: Opskrifter på hjemmelavet saft, shots, snaps og andre hjemmedyrkede drikke

Mad  | 

Det er efterår, så det er tid til at høste råvarer til blandt andet saft, smoothies og snaps (tid til shots!) i din eller måske dine forældres have. Vi gi’r en omgang inspiration til hjemmedyrkede drikke

Af: Helle Sindal, Houzz.dk

Flydende frugt

Kan du ikke gnaske dig gennem alle de friske æbler fra haven, så brug dem til most. Vil du selv presse saft af frugterne, kan du enten bruge en slowjuicer eller et hjemmemosteri bestående af en frugtkværn og en æblepresser.

TIP!
Du kan også aflevere dine æbler til et professionelt mosteri og få ‘betaling’ i form af frisk æblemost.

Et mosteri til hjemmebrug koster hurtigt et par tusinde kroner, men man kan låne eller leje udstyret mange steder, blandt andet på kommunale miljøstationer.

Tjek også nogle af de mange æblearrangementer, som finder sted i løbet af efteråret. Til mange af dem kan man medbringe sine egne æbler og få dem presset til most.

houzz drik haven

De dejlige æbler

Æblemost må gerne være både frisk, sød og syrlig på én gang. Måske skal du blande flere æblesorter for at opnå en smag, du kan lide. Har du kun en enkelt sort i haven, kan du måske bytte med nogle andre i nabolaget.

Husk, at friskpresset æblemost har kort holdbarhed. Bliver den ikke drukket i løbet af et par dage, kan du sætte den i fryseren, hvor holdbarheden er omkring et år.

Bær, bær, bær

Smid en håndfuld blåbær fra haven i din smoothie. Blåbær, hindbær, brombær og jordbær gør sig godt i flydende form. Brug dem friske i sæsonen, og frys en del af høsten ned – så kan du drikke bær af egen avl året rundt.
Hvis du vil dyrke blåbær, skal du være opmærksom på, at blåbusken er en surbundsplante, der trives bedst i spagnum eller lignende, hvor pH-værdien ikke er så høj. Du kan sagtens dyrke blåbær i baljer eller store krukker.

Læs også: Havearbejde – det skal du nå, inden august bliver til september

 

En kop krydderurtete 

Mange af havens krydderurter kan bruges til urtete – enten i frisk eller tørret tilstand. Smag dig frem, og find dine favoritter – måske en blanding af flere urter. Nogle krydderurter har en markant og gennemtrængende smag – det gælder for eksempel rosmarin og salvie.

Mynte er meget anvendelig i havens urteteplantage og fås i mange smagsvarianter.

Den friske te er let at lave: Pluk nogle kviste med blade på, hæld kogende vand over, tilsæt eventuelt sukker eller honning efter smag, og lad drikken trække 5-10 minutter. Tilsæt citron, ingefær eller andre smagsgivere efter ønske. Myntete kan drikkes både varm og kold.

 

Saft af blomster og bær

Med en hyld i haven har du mulighed for at lave saft af både blomster og bær. Til den lysegule blomsterdrik bruger man de udsprungne hyldeblomstskærme først på sommeren, mens den mørke bærsaft koges på de modne bær i starten af september.

De fleste opskrifter indeholder en hel del sukker, så saften har typisk nogle måneders holdbarhed på køl. Du kan også fryse hyldesaften – så kan den holde sig endnu længere.

Nettet bugner af opskrifter på hyldeblomstsaft. De kræver typisk fem ingredienser i varierende mål: hyldeblomstskærme, sukker, økologisk citron, citronsyre og vand. Hjemmelavet hyldeblomstsaft skal sædvanligvis trække 2-5 dage, før den er klar til brug.
Saften kan – ligesom saft af hyldebær – drikkes både kold og varm.

 

Mangler du inspiration til anlægning af din have? Find tusindvis af inspirerende billeder i vores store arkiv

 

Dyrk din juice

Er du flittig med saftpresseren eller juicemaskinen? Så er det oplagt at dyrke nogle saftige afgrøder i haven – for eksempel gulerødder og rødbeder. Du behøver ikke anlægge en kæmpe køkkenhave til formålet – rødbeder kan sagtens dyrkes i store spande.

Læs også: Grundig haveguide for nybegyndere

 

Promiller fra haven

Haps, haps, haps – nu skal vi ha’ snaps! Blade, blomster og bær fra haven kan også bruges til at sætte smag på små skarpe genstande. Lige nu kan du f.eks. lave snaps med smag af brombær, æble eller valnød.

Til foråret kan du bruge friske unge blade fra birk eller pil. Ukrudt kan også give smag til snaps – prøv f.eks. med mælkebøtteblomster eller brændenældeblade.

Brug en snaps eller vodka med neutral smag – så er der ikke noget, der forstyrrer den smag, du tilsætter.

Nogle kryddersnapse skal trække i månedsvis for at få tilstrækkeligt med smag, mens andre blot skal hilse kortvarigt på plantedelene.

Mange hjemmelavede kryddersnapse har flotte farver og er dekorative at se på, hvis man har dem stående fremme i karafler eller flasker af klart glas.

Er du ikke selv den store snapsefan, kan du måske glæde andre med en hjemmelavet kryddersnaps som gave.

Snapse-entusiasten Niels Stærup skænker gavmildt ud af opskrifter og inspiration på sin hjemmeside.

Hjemmedyrkede vindruer kan presses eller koges til saft. Eller fryses ned enkeltvis og bruges som isterninger i drinks og andre drikke. Der skal noget mere end et par drueklaser til, hvis du vil lave din egen vin. Har du lyst til at anlægge en vinmark, kan du finde inspiration hos Foreningen Dansk Vin.

 

houzz
Læs også på Dagens.dk: De bedste opskrifter på nettet

· Mere fra samme kategori ·