Læs også:

Close
forskere, forskning, nationalmuseet, dagbog, historie, danskere, danmark, historie, samfund, samtid, skriv, dag,

NEWS: Del din dag med Nationalmuseet – din dagbog hjælper forskerne

Nyheder  | 

Del din dagbog med Nationalmuseet · Peter Madsen skal blive i varetægtsfængsling · Flere dropper TV-pakken · Kvindelig astronaut slår rekord · Tragisk jetski-ulykke har dæmpet havneræs · Mindst 20 har forsøgt selvmord efter Grenfell Tower-branden

Vi har samlet dagens væsentligste, sjove og skæve nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Del din dag med Nationalmuseet – din dagbog hjælper forskerne

Normalt er det man skriver i en dagbog ret privat, men i dagens anledning beder forskerne på Nationalmuseet dig om at dele din dag med dem.

Helt specifikt vil de gerne have dig til at dele din 6. september 2017 med dem – altså dagen i dag. Forskerne bruger beretningerne til at fortælle om danskernes hverdagsliv på alle stadier af deres liv og fra alle samfundslag.

Danmarks-dagbogen vil indgå i Nationalmuseets arkiver, og forskerne håber, at beretningerne kan sammenlignes med de samme dagbøger, der blev indsendt i 1992 – her sendte 51.000 danskere deres dagsberetninger ind.

– Det er meningen, at vi vil lave et større tværfagligt forskningsprojekt, hvor vi kan lægge forskellige vinkler på. Vi har blandt andet kontakt med sprogforskere på Københavns Universitet, der vil studere dagligsprogets forandringer og Enigma (det tidligere telemuseum), der gerne vil arbejde med medier, telefoner og hele den ændrede måde at kommunikere på. Selv arbejder vi på Nationalmuseet med hverdagslivets forandringer, siger Lykke Pedersen, der er seniorforsker på Nationalmuseet til Sciencereport.dk.

Du kan sende din dagbog ind fra i dag og frem til den 29. september 2017, og du gør det lige her.

forskere, forskning, nationalmuseet, dagbog, historie, danskere, danmark, historie, samfund, samtid, skriv, dag,
Del din dag med Nationalmuseet – din dagbog hjælper forskerne. (Foto: All Over)

Peter Madsen skal blive i varetægtsfængsling

Tirsdag blev et foreløbigt nyt kapitel skrevet i fortællingen om ubådssagen, og den dræbte Kim Wall. Den hovedmistænkte Peter Madsen blev i et fire timer langt retsmøde bedt om at svare på anklageren og forsvarerens spørgsmål.

Dommeren vurderede, at der var grundet mistanke for, at Peter Madsen er gerningsmanden, og derfor blev hans varetægtsfængsling forlænget frem til den 3. oktober.

Læs om hele retsmødet her: Ubåds-Madsen i retten: Fastholder uheldsforklaring, afviser seksuel handling

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning, sm, sm-miljø, sex, forklaring, byretten, københavns byret, retsmøde, anklager, forsvarer
Ubåds-Madsen forklarer sig i retten – fastholder uheldsforklaring, afviser seksuel handling. (Foto: /ritzau/)

 

Flere dropper TV-pakken

Danskerne dropper i stigende grad de klassiske store TV-pakker til fordel for færre kanaler og streaming. Før i tiden var der ellers  mange, der kunne bruge en rum tid på at klikke sig igennem 50 tv-kanaler for at finde det, de gerne vil se, men det er snart fortid. Det skriver DR.

Hvor Danmarks største tv-udbyder, YouSee kan se, at antallet af brugere, der vælger den lille tv-pakke er steget fra 24,6 procent til 33,8 procent, så oplevede streamingtjenesten Netflix en stigning på knap 30 procent sidste år. TV-kanaler kan også se, at det primært er den ældre del af befolkningen, der holder fast i de store TV-pakker.

– Vores prognoser viser, at den her udvikling vil fortsætte. Der vil fortsat være fremgang i andelen af folk, som nedskalerer deres pakkestørrelser og supplerer med streamingtjenester. Flere vil også komme dertil, hvor de helt opsiger tv-abonnementet, siger Julie Nygaard, ansvarlig for analysebureauet Wilkes medieafdeling.

mette bock, la, liberal alliance, regeringen, kultur, kulturminister, netflix, public-service, public-service kanal, dr, medier, indhold, unge, læsere, seere, forbrugere, nyheder, statstøtte, statstøttet medieindhold
Flere dropper store TV-pakker og går over til streaming. (Foto: All Over)

665 dage i rummet: Kvindelig astronaut slår rekord

Den amerikanske astronaut Peggy Whitson har slået astronomiske rekorder. Hun vendte nemlig hjem fra en mission til Den Internationale Rumstation (ISS) lørdag efter 665 dage i rummet. Det gør hende til den kvinde, der har opholdt sig længst i rummet.

Derudover er hun den første kvinde, der har ledet rumstationen to gange, som 57-årig er Peggy Whitson den ældste kvinde, der har rejst i rummet, og hun har slået rekorden for flest rumvandringer blandt kvinder med hele ti vandringer.

Sammen med sin medastronaut har Peggy Whitson forsket i, hvorfor astronauters syn bliver dårlige efter lang tid i rummet. Hun glæder sig til at komme tilbage til træk og slip toiletter og pizza, men er også lidt trist over, at det nok bliver hendes sidste tid i rummet.

– Jeg kommer til at savne at se den fortryllende fredelige jord fra det synspunkt. Resten af mit liv vil mine øjne spejde efter Jordens kurve i horisonten, lyder det fra Peggy Whitson ifølge NPR.org.

Tragisk jetski-ulykke har dæmpet havneræs i København

For fire måneder siden var en kollision mellem en båd og et jetski årsag til, at to udvekslingstudenter mistede livet.Den tragiske ulykke har lagt en dæmper på farlige færdsel i hovedstadens havn. Det fortæller flere brugere af Københavns Havn til DR.

Læs mere: 24-årig anklaget for vandscooterulykke i Københavns Havn er tidligere dømt

vandscooter, københavns havn, døde, omkomne, krimi, anklaget, go boat, død, ulykke, ulovligt, sejlads, sejle, tidligere dømt, anholdt, anklaget, sigtet, handling, politi, overvågning
Flere har efterspurgt handling efter to kvinder mistede livet, da vandscootere, der opholdt sig ulovligt i havnen, torpederede den båd kvinderne sad i. (Foto: Polfoto)

Organisation: Mindst 20 har forsøgt selvmord Grenfell Tower-branden

Mindst 60 mennesker omkom, da der gik ild i højhuset Grenfell Tower i London den 14. juni. Efterfølgende er myndighederne blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at hjælpe folk, og nu melder velgørenhedsorganisationen, at mindst 20 pårørende og overlevende har forsøgt at begå selvmord, fordi de føler sig isolerede og er præget af traumer. Det skriver Jyllands-Posten.

Læs mere: NEWS: Kæmpe brand i London: Beboere rådes til at komme ud og ikke vente på hjælp

Se også: Dødstal for højhusbrand stiger

grenfell towers, dødstal, savnede, london, kensingtin, england, brand, ild, flammer, beboelsesejendom, beboelse, lejligheder, beboere, brandvæsen, politi, evakuering, evakueret, theresa may, boliglov, kritik, regering, lov
Kritikken haglede ned over Theresa May imens dødstallet steg efter højhusbrand i London. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·