Læs også:

Close
lig, torso, efterforskning, krimiforfatter, krimibog, krimihistorie, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning, sm, sm-miljø, sex, forklaring, byretten, københavns byret, retsmøde, anklager, forsvarer, lone theils, forfatter, journalist, korrespondent, Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, 87 sekunder

Krimiforfatter: Ubådssagen overgår fantasien

Nyheder  | 

Ubådssagen har fået stor opmærksomhed – ikke bare herhjemme, men også i udlandet. Hvad er det ved lige netop den sag, der vækker så stor interesse fra offentligheden? Ifølge forfatter Lone Theils overgår sagen enhver skrevet krimi

Sagen om den danske ubådsbygger og raketmand Peter Madsen og den dræbte, svenske journalist Kim Wall har trukket overskrifter, ikke bare i Danmark og Sverige, men også i mange andre lande verden over.

Sagen fascinerer, bekymrer og diskuteres i medierne og i offentligheden. Også selv om der desværre er mange lignende drabssager over hele verden, og de sker hver eneste dag. Så hvad er det lige ved ubådssagen, der gør den så interessant for så mange mennesker?

Ifølge forfatter, journalist og korrespondent Lone Theils, der står bag krimibøgerne Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone og 87 sekunder, og bliver inspireret af blandt andet nyhedshistorier, overgår sagen om ubåden alle fantasier.

lig, torso, efterforskning, krimiforfatter, krimibog, krimihistorie, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning, sm, sm-miljø, sex, forklaring, byretten, københavns byret, retsmøde, anklager, forsvarer, lone theils, forfatter, journalist, korrespondent, Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, 87 sekunder
Krimiforfatter Lone Theils mener, at ubådssagen overgår fantasien. (Foto: Hazel Thompson)

Hvad tænker du, som krimiforfatter, om denne sag? 

– Som alle andre er jeg selvfølgelig fascineret af sagen og følger den, både som privatperson, krimiforfatter og som journalist – men også som kvinde. Jeg føler dyb sorg over at have mistet en dygtig og modig journalistisk kollega, der efter alt at dømme havde en stor karriere foran sig.

– Som kvinde føler jeg også en grundlæggende rædsel ved tanken om måske at være spærret inde i en ubåd med en mand, man ikke ønsker at være i selskab med. Fornemmelsen af at være i fare med alle de mange meter vand over sig og ingen mulighed for flugt. Jeg kan nærmest ikke forestille mig noget mere skræmmende.

– Det er ikke en historie, jeg ville røre ved som krimiforfatter. Sagen er for ny, sorgen er for ny og rå. Menneskeligt og etisk set ville jeg slet ikke have mod på at gøre det til fiktion og underholdning.

Læs om sagen her: Forstå sagen: Ubåden, den dræbte Kim Wall og Peter Madsens skiftende forklaringer

kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død,
Den svenske journalist Kim Wall var kendt for at skrive historier om subkulturer og skulle skrive en reportage om Peter Madsens ubåd. (Foto: /ritzau/)
– Vi ved ikke, hvad Kim Wall tænkte og følte, hvad hun sagde og gjorde helt præcist. Det er uendeligt trist at tænke på, at her er en stemme, vi aldrig mere vil høre i verden.

Hvorfor får lige netop denne sag så meget opmærksomhed?

– Det er en spektakulær sag på alle måder, med mange elementer, der gør den fascinerende. Der er det faktum, at Peter Madsen i forvejen var kendt. Der er ubåden og offeret for forbrydelsen, Kim Wall, der er en ung, smuk og virkelig dygtig international kvindelig journalist. Det er så langt væk fra en såkaldt almindelig sag, som det kan blive.

– Sagen er samtidig stadigvæk omgærdet af mystik. Vi ved stadig ikke, hvad der præcist er sket, og på den måde minder det i sin struktur om en mordgåde, som man kan gætte med på, hvor detaljerne kun bliver afsløret i små bidder. Her er det selvfølgelig vigtigt at huske, at det her jo ikke er fiktion. Det er et virkeligt menneske, der har mistet livet, siger Lone Theils.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning, sm, sm-miljø, sex, forklaring, byretten, københavns byret, retsmøde, anklager, forsvarer
Ubåds-Madsen forklarer sig i retten – fastholder uheldsforklaring, afviser seksuel handling. (Foto: /ritzau/)
– Det er nok uundgåeligt at folk spekulerer og deler viden og links på sociale medier, men jeg tænker, i det her, er vigtigt at huske, at der er andet menneske, der har mistet livet. Ikke en fiktiv person. Det har jeg selv haft i baghovedet når jeg har skrevet om- og udtalt mig om sagen. Vi skal huske Kim Wall, og hvor fremragende en journalist hun var. Det fortjener at blive husket mere end hendes formodede gerningsmand.

En ubåd, end kendt mand, en dygtig kvindelig journalist og en torso uden hoved og lemmer. Det lyder som en krimiroman. Ville ubådssagen være lige så interessant, hvis ikke alle de her ting var en del af sagen? 

– Jeg vil som krimiforfatter sige, at det er næsten for meget. Hvis nogen havde kommet til mig med sådan en ide, så ville jeg nok sige, at den lige havde fået en tand for meget. Men det er jo bevis på, at virkeligheden gang på gang overgår fantasien.

– Jeg læser selv rigtig meget om sande forbrydelser i forbindelse med min research, og jeg bliver faktisk gang på gang både overrasket og chokeret over virkeligheden. Den overgår tit noget som helst, jeg ville kunne have fundet på i min forfatterhjerne.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Billederne som Rasmus Ejlers og søn har taget af Peter Madsen, Kim Wall og UC3 Nautilus er foreløbigt de sidste af den svenske journalist, hvor hun er i live. (Foto: /ritzau/)

– I min første roman Pigerne fra Englandsbåden bruger jeg løseligt en seriemorder som inspiration, men så løseligt, at jeg ikke læste om hans liv i detaljer, før efter bogen var kommet ud.

 – I bogen havde jeg ladet ham slå omkring 20 kvinder ihjel over årene. Et år senere læste jeg om sagen imod ham og fandt ud af, at jeg havde været alt for tilbageholdende. I virkeligheden var han mistænkt for over 100 mord, fortæller Lone Theils, der har skrevet tre krimier.

Læs mere: Ubåds-Madsen i retten: Fastholder uheldsforklaring, afviser seksuel handling

lig, torso, efterforskning, krimiforfatter, krimibog, krimihistorie, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning, sm, sm-miljø, sex, forklaring, byretten, københavns byret, retsmøde, anklager, forsvarer, lone theils, forfatter, journalist, korrespondent, Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, 87 sekunder
Lone Theils er journalist, korrespondent i London og står bag flere krimiromaner. (Foto: Hazel Thompson)

· Mere fra samme kategori ·