Læs også:

Close
Life is Strange: Before the storm – episode 1, Awake. (Foto: Square Enix)

Jeg har kun én klage over 1. episode af “Life Is Strange: Before the storm” …

Underholdning  | 
Det synes redaktionen: 6

Spilanmeldelse af Life Is Strange: Before The Storm, Episode 1: Awake – en velskrevet, selvstændig prequel med karaktertroværdighed

Life Is Strange efterlod i 2015 dets spillere i et følelsesmæssigt tomrum efter sidste episodes afslutning og har siden, trods lovning fra udviklerne, DontNod, endnu ikke leveret et nyt fix til spillets mange fans og hostet op med en værdig fortsættelse.

Det forsøger spiludviklerne ved Deck Nine i stedet at afhjælpe med udgivelsen af deres nye prequel til Life Is Strange, der er blevet døbt Life Is Strange: Before The Storm.

Episode 1 udkom i slutningen af august 2017, og de to andre episoder er sat til at udkomme med cirka fem til seks ugers mellemrum, hvoraf den næste regnes for at blive frigivet den 5. oktober.

Life is Strange: Before the storm – episode 1, Awake. (Foto: Square Enix)
Karaktertroværdigheden i Life Is Strange: Before the Storm, Awake er skyhøj. (Foto: Square Enix)

Før-handling – ny, men velkendt hovedrolle

Before The Storms forgænger, den originale Life Is Strange, handler om den 18-årige fotografstuderende Max Caulfield, som opdager, at hun har evnen til at skrue tiden tilbage. Det gør det muligt for hende at se den effekt, hendes valg har på, hvordan livet udvikler sig. Da hendes hjemby er truet af en altødelæggende storm, må Max rejse tilbage i tiden og tage valg, der kan redde byen.

I stedet for at genoptage historien, hvor den endte, vil Before The Storm nu forsøge sig med at gå længere tilbage i tiden og give fans og nye spillere et indblik i, hvad der skete i den fiktive by Arcadia Bay, før Max Caufield vendte tilbage, blev genforenet med barndomsveninden Chloe Price, og dernæst forsøgte at løse en gåde om, hvor deres fælles bekendte, Amber, var forsvundet hen.

I Before The Storm: Episode 1, Awake er det dog ikke den forsigtige, betuttede guitarspillende Max, der er protagonisten og spillets fokuspunkt, men nu den storrygende, fuck-sigende og sortklædte rebel Chloe, som vi følger og delvist har styringen over.

I første episode er Amber også i højere grad en del af fortællingen, og man bliver indviet i, hvordan Chloe og Amber mødtes første gang, og i den pirrende udvikling, der skubbede deres venskab i en mindre platonisk retning og til en nyfunden og spæd romance.

Life is Strange: Before the storm – episode 1, Awake. (Foto: Square Enix)
Chloe har vundet denne anmelders spilhjerte. (Foto: Square Enix)

Velkommen til Chloe og alt, hvad hun indebærer

Max Caufield er på det tidspunkt næsten ude af Chloes liv og besvarer kun Chloes gentagne henvendelser om kontakt meget sporadisk. Max er derfor mindre relevant for historien, end hun var i Life Is Strange. Det er i hvert fald det, der ses indtil videre, for meget kan jo ændre sig i de næste to episoder, men den nuværende konklusion er, at Max’ tilstedeværelse er begrænset.

Vi følger derfor kun Chloe Price, men der bruges også energi på Amber og de mennesker, der er omkring dem. Det er dog i særdeleshed Chloe, der optager hjerteplads hos den spillende, og det tilskriver jeg en imponerende velskrevet baghistorie og karaktertroværdighed.

Der er en grundighed i den originale Life Is Strange, der giver karaktererne en slags dybde eller konflikt, så man som spiller automatisk blev grebet af spillet. Den grundighed har DeckNine taget med sig og bygget videre på i deres prequel.

Spillet har en imponerende velskrevet baghistorie til sin handling. (Foto: Square Enix)
Spildetaljer:
Format: Playstation 4, Xbox One & Microsoft Windows (PC)
Spilgenre: Episodisk grafisk eventyr
Alderskrav: 15 +
Spiludvikler: Deck Nine
Udgivet af: Square Enix

Læs også: Flere kvinder end mænd gamer

Uregerlig teenager og til tider avatar

Chloe er, i bedste teenagestil, kædet sammen med en stor længsel efter dødningehovedtatoveringer, et værelse pyntet med tilfældigt gulvskrald, træge livsmottoer skrevet med fed sort tusch på barndomsværelsets væg, og episode 1 starter da også med, at man skal forsøge at få hende ind til en 18+koncert med et af sine store idoler, metal-bandet Fire Walk, der spiller i hipster-stil i et nedlagt savværk.

“Fire Walk” er en henvisning til kultserien Twin Peaks. Den kan du læse mere om her: Twin Peaks: Forstå hypen, og hvorfor du SKAL se comeback-serien

Chloe er virkelig den klassiske arketype på en oprørsk teenager, og selv om det kan føles lidt trættende hele tiden at skulle rode hende ud af sine egne fremprovokerende kontroverser og dernæst forholde sig til hendes dirrende harme over alt og alle, så det er ikke det eneste, hun indeholder.

Det redder hendes karakters troværdighed og ”likability”, at der heldigvis er flere ting, der bløder hendes hårde kanter lidt op.

Chloe har for år tilbage mistet sin far i et biluheld og bor alene med sin mor. Til tider har de også moderens kæreste, den arbejdsløse veteran David, boende.

Life is Strange: Before the storm – episode 1, Awake. (Foto: Square Enix)
Spillets hovedperson har en stærk, fri vilje. (Foto: Square Enix)

Det huer ikke den evigt konfliktsøgende Chloe, der stadig sørger over faderens fravær i sit liv, og det fører også til et (måske lidt unødvendigt) højt forbrug af skærmtid, der er dedikeret til at vise præcis, hvor mange måder en udspekuleret og galdefyldt teenager kan hævne sig på både mor, stedfar og husplante på.

Det har spilleren dog en smule kontrol over, og man kan forsøge at styre den arrige pode lidt uden om nogle af de håbløse dueller og selvforskyldte hovedpiner, men det er ikke altid muligt helt at undgå dem. Her vinder Chloes indskrevne frie vilje over en eventuel irriteret spillers trang til at lukke skænderiet ned.

Det kan være både en gave for spillet, at hun besidder en fri vilje, men det kan også gøre en allerede lunken spiller unødvendigt frustreret og kan måske medvirke til, at spillet ikke vil være for alle.

Life is Strange: Before the storm – episode 1, Awake. (Foto: Square Enix)
Der er ingen spolen frem og tilbage i den nye episode. Det var ellers en af de ting, der adskilte Life Is Strange så meget fra andre spil. (Foto: Square Enix)

Læs også: Virtual reality: Fremtidens underholdning indtager Danmark

Original spileffekt er forsvundet

Modsat Life Is Strange ser det ikke ud til, at man i Before The Storm kan styre spillets plot på samme måde. Max havde evnen til at gå tilbage i tid for at ændre på noget, hun havde sagt eller gjort, og spilleren kunne dernæst følge, hvordan beslutningen ville påvirke resten af spillet.

Det var en af de ting, der især gjorde, at Life Is Strange føltes så originalt og adskilte sig fra det gængse marked af computerspiludgivelser, og mange fans havde håbet på, at det ville følge med i en fortsættelse.

Life is Strange: Before the storm – episode 1, Awake. (Foto: Square Enix)
Life is Strange: Before the storm – episode 1, Awake. (Foto: Square Enix)

En eksistensberettiget, selvstændig prequel – ikke en to’er

Før udgivelsen i august 2017 havde nyheden om, at Before The Storm ville blive en selvstændig prequel og ikke en fortsættelse, givet anledning til en del spekulative frustrationer og debat mellem spillets følgere, der på nettet gav udtryk for, at de var bekymrede for kvaliteten af DeckNines produktion.

Det var især med begrundelse i, at DeckNine ikke kunne få de originale skuespillere til at lægge stemme til Chloe og nogle af de andre nøglekarakterer. Det, at det er det mere ukendte DeckNine-team og ikke det originale team fra Life Is Strange, DontNod, der står bag, gav også grund til bekymring.

Læs også: Anmeldelse: Assassin’s Creed er den bedste spilfilmatisering hidtil

De mange bekymringer og den netbaserede brok har dog siden fortaget sig, og det er med rette.

Before The Storm havde ganske rigtigt ikke de bedste forudsætninger for at vinde fans’ hjerter, men formår at give en fænomenal grafisk og realistisk spiloplevelse, en emotionelt engagerende historie og tredimensionelle karakterer, der bider sig fast igennem skærmen og giver spillerne en autentisk følelse af en nærmest fysisk tilstedeværelse.

Chloe, Amber og Max lever med videre uden for skærmen, og det har ikke ændret sig i Before The Storm. Tværtimod giver det præcis den samme mavepuster, når noget går galt for teenageren, som den, man følte intenst, da man engang fulgte Max.

Life is Strange: Before the storm – episode 1, Awake. (Foto: Square Enix)
Chloe er uregerlig, men elskværdig. (Foto: Square Enix)

Læs også: Hvorfor har Hollywood de sidste 20 år lavet gode spil om til dårlige film?

Et glædeligt gensyn med dine egne, spæde teenageår

Selv om plottet og karaktererne aldersmæssigt burde placere spillet i nicheafdelingen, så er det kun på overfladen, at det er tilfældet.

Chloe Price er muligvis 15 år, og selv om man som spiller er lysår væk fra sine egne teenageår, så giver Before The Storm også den, der spiller, en følelse af, hvad det vil sige at være midt i begyndelsen af livet. Det sender uundgåeligt spilleren tilbage til alle de følelser, oplevelser og især den enorme usikkerhed, der følger med de nye hormonniveauer og følelser.

Det er ikke kun de, der selv deler køn, seksualitet eller musikpræferencer med Chloe, som føler sig draget af hende, for spillet giver en oplevelse af en universel, menneskelig opdagelsesrejse med tilhørende identifikationsmomenter. Det udvisker forskellen på at være 27 og 15 i en dragende spiloplevelse, der kan anbefales til næsten alle aldersgrupper med et åbent sind.

Life is Strange: Before the storm – episode 1, Awake. (Foto: Square Enix)
Life is Strange: Before the storm – episode 1, Awake er meget anbefalelsesværdig. (Foto: Square Enix)

Det bliver seks stjerner herfra, hvoraf eneste klage må være, at der er ufatteligt lang tid til 5. oktober og dermed næste episode.

 

Læs også: LouLiving guider: Kom i gang med YouTube

· Mere fra samme kategori ·