Læs også:

Close
skålende kvinder til oktoberfest)

Oktoberfest er ikke bare en drukfest – derfor skal du tage af sted

Kultur  | 

Overvejer du at tage til oktoberfest i München? Din kæreste er helt syg efter at tage af sted, men du ved ikke rigtig, om det er noget for dig med utallige dages druk? Oktoberfest er meget mere end det

Christina Ingdal har boet i München i 13 år. Her fortæller hun historien og konceptet bag oktoberfest samt kommer med tips til byen.

Oktoberfesten starter lørdag den 16. september og slutter tirsdag den 3. oktober, så forberedelserne er allerede nu i fuld sving. Den er rykket frem til september, fordi vejret oftest er bedre på det tidspunkt af året.
Alle øltelte, madboder og et kæmpe tivoli bliver bygget op på en stor plads kaldet Theresienwiese (opkaldt efter prinsesse Theresia) midt i byen. Det tager cirka to måneder at gøre klar til en af Europas største fester.

I München værner de lokale beboere om gamle skikke og traditioner, og en af de allervigtigste er oktoberfesten. Mange danskere og andre, der bor uden for Tyskland, overvejer i disse dage at tage til oktoberfest, men hvad handler det egentlig om?

Oktoberfesten så dagens lys første gang i året 1810, hvor kronprins Ludwig af Bayern blev gift den 12. oktober med prinsesse Theresia af Sachsen Hildburghausen. I den anledning blev brudeparret fejret syv dage i træk af folket.

På sidste dag fandt et hestevæddeløb sted, og det blev fejret med dans og øludskænkning, som skik og brug var i Bayern. Og dermed var bunden lagt til den store, årlige folkefest, som vi i dag kalder oktoberfesten.

Efterfølgende blev kongeparret hvert år æret med denne folkefest, som gradvist blev suppleret med tivoliforlystelser og madboder. Oktoberfesten er altså ikke en ølfest, men derimod en æresfest for kongeparret kong Ludwig og prinsesse Theresia.

Hvad laver man til oktoberfest?

Forståelig nok syder hele byen i disse dage af forventning og glæde, næsten ligesom juleaften. Alle er fra barnsben blevet taget med til oktoberfest af deres forældre og bedsteforældre for at ære den gamle skik. Senere hen er det så blevet udvidet til, at man også tager dertil med sine venner og kollegaer.

Oktoberfest
Så er der stemning og … Øl … (Foto: All Over)

 

De fleste lokale tager derhen over flere dage altid iført deres fine folkedragter. Kvinderne i Dirndl (oktoberfestkjole/folkedragt) og mændene i Lederhosen. De går højt op i at se flotte ud, og der er ingen tvivl om, at påklædningen er vigtig for dem.

Det første besøg er oftest lidt mere højtideligt, og der spises gerne en grillet kylling med kartoffelsalat og en Maß (speciel fadøl – se boks nedenfor) til. Andre nyder en traditionel oksesteg eller svinesteg med kartoffelsalat og saltkringler til.

to dansende piger til oktoberfest
Lad os danse … (Foto: All Over)
Det er ikke en hvilken som helst øl, der serveres til oktoberfestens cirka seks millioner besøgende, men en Wiesnbier (“plads-øl”). Det kaldes også en Maßbier –
Maß er betegnelsen for den fadøl et literkrus er fyldt med. Seks ølproducenter har hvert sit telt på pladsen og serverer deres egen maß. Den er kendetegnet ved, at den er en hel del stærkere end almindelig solgt øl. En Maß svarer til otte snaps og har i gennemsnit en alkoholprocent på seks. Den koster 10-11 euro.

De følgende besøg er for at feste og have det sjovt.  Der er mange forskellige telte, som har forskellig betydning, så man vælger, hvor man vil hen. Indgangen er gratis i alle teltene.

Det yngre publikum tager helst i Hacker Pschorr-teltet eller Schuetzen-teltet. Sidstnævnte er min personlige favorit, fordi der virkelig er gang i den, og så kommer der en stor del kvindelige gæster her også.

Mens den første Maß drikkes, hyggesnakker man, og hverdagens stress lægges væk. Men efterhånden som øllen begynder at virke, og oktober-hitsene spilles live for fulde gardiner, opstår der noget magisk.

Et helt telt fuldt af glade og lidt fulde mennesker, som pludselig står på bænkene og synger og danser og skåler med hinanden på tværs af bordene, mens de svinger pokalerne med øl. En synergi og samhørighed opstår mellem menneskene.

Og lige præcis det – sammen med det historiske perspektiv – er grunden til, at alle typer mennesker elsker oktoberfesten, ligesom jeg selv gør. Derfor er jeg ikke gået glip af en eneste de 13 år, jeg har boet og levet i München.

Til oktoberfesten findes desuden et stort Tivoli, som i den grad er værd at afprøve.

Der er fyldt med mennesker på pladsen Theresienwiese. (Foto: All Over)

 

Har du en dag brug for pause fra oktoberfest og øl? Så er her nogle andre ting, du kan lave i München

Hvis du skulle blive træt af at feste, kan kæresten jo fortsætte med at drikke øl, og du kan hygge dig i München imens. Hvis vejret tillader,  er det superskønt at dase lidt i parken englischer Garten eller hoppe i floden. Du kan også shoppe i byen, lave lidt sightseeing eller se på kunst.

Her er lidt ideer til ting, du også kan lave i byen:

1. Er du i shoppinghumør, så tag ned på deres strøg. Det deler sig på to mere overkommelige prisender – Karlstraße og Sendlingerstraße – og to lidt mere pebrede ender – Theatinerstraße og Maximilianstraße.

2. Elsker du kunst. Så kan jeg anbefale at tage en tur til Königsplatz. En smuk plads opført i græsk arkitektur. Her finder du Glyptoteket, Pinakoteket og byens galleri Lenbachhaus, som alene grundet sin faste udstilling af “Der blaue Reiter” er et besøg værd.

3. Sights i selve indre by. Jeg synes altid, det er godt at mærke byens hjerte ved at starte inde midt i byen, hvor deres rådhus ligger (Marienplatz). Herfra kan du orientere dig videre i førnævnte shopping-gader eller bare gå på sightseeing.

badende mennesker i Isar-floden i MuenchenDet er så skønt at hoppe i Isar-floden. (Foto: All Over)

 

Gode Brunchsteder

Det er altid en god ide at tanke op, før du skal til oktoberfest eller på sightseeing.

1. Trendy brunch

I området Fuenf Hoefe vil jeg anbefale Bitedelite og Schumans Daily. Det er begge hippe caféer med en lækker brunch. Bitedelite er rawfood, og Schumans Daily er lidt mere businesspræget og supertrendy.

2. Brunch tæt på Theresianwießn

På Mariandl kan du nyde din brunch i en tilstødende Biergarten med live musik fra piano, mens Der Hollabusch er en cool, afslappet morgenmadsrestaurant med økologiske produkter.

 

Kilder: Wikipedia, Momondo.de

 

Læs også: Pak kufferten

Læs også:  48 timer i Rom

· Mere fra samme kategori ·