Læs også:

Close
følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv

Sur og trist? Fortvivl ikke, negative følelser er gode for dig

Sundhed  | 

Ikke alene er det helt almindeligt at være negativ en gang imellem, det er også sundt for dig

Det at være trist og ked af det en gang imellem har altid været en del af det at være menneske. Det er dog rigtig nemt at glemme, når det ene lykkelige foto efter det andet popper op i hovedet på dig på Insta og Facebook.

Det bliver ikke nemmere af, at opskriften på et succesfuldt liv ser ud til at være positiv tankegang, smoothies og en god omgang kampånd, og nettet flyder over med motiverende posts om, at du selv er herre over dit eget liv. Som borger i verdens lykkeligste land, kan det måske være endnu sværere at huske dig selv på, at du ikke altid skal være i godt  humør.

følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
Negative følelser i mild form er okay og en del af livet. (Foto: All Over)

Følelser som nedtrykthed og tristhed kan hurtigt få en diagnose eller en mærkat sat på, og der er så mange forskellige produkter, services og gode råd, der skal hjælpe dig af med negative følelser, at de virker unaturlige frem for at være en helt basal del af det menneskelige følelsesregister.

Men menneskers humør SKAL svinge, og det kan faktisk være sundt for dig at have nogle dage, hvor du er lidt nede i kulkælderen eller har noget modgang, for det kan på sigt være med til at udvikle dig.

Se også: 7 ting, der vækker hjernens glade hormoner

følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
Nogle gange er tingene bare nederen. Foto: All Over)

Hjælper med at beskytte dig

Ifølge The Conversation, fastholder psykologer, der arbejder med menneskelige følelser og de mønstre, vi opfører os efter, at alle vores følelser, også de negative, spiller en vigtig rolle, når vi skal forstå den verden, vi lever i.

Faktisk indeholder mennesker langt flere negative følelser end positive, såsom angst, frygt, skam, vrede og afsky, og de følelser hjælper os blandt andet med at undgå farer og truende situationer.

En depression er aldrig en spøg og kan være svært invaliderende for den person, der lider under den.

følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
En gang imellem er selv de mindste opgaver uoverskuelige. (Foto: All Over)

En mild, midlertidig overgang af dårligt humør er dog slet ikke det samme som en depression og kan til gengæld hjælpe dig med at bearbejde udfordringer, svære situationer og modgang.

Kan omverdenen se, at du er trist, vil den oftest tilbyde at hjælpe dig på en eller anden måde, og følelser som nostalgi kan være bittersøde minder, der både kan gøre dig glad og trist på samme tid.

Læs mere: Derfor er 10.000 skridt det magiske motionstal

følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
Mennesket har en lang række følelser, som det er en normal del af livet at opleve. (Foto: All Over)

Tristhed giver øje for detaljer

Forskere har fundet frem til, at negative følelser kan gøre os mere opmærksomme på verden omkring os. Er du i en trist periode, kan du derfor opleve, at du har en større følelse af empati for andre, at du føler med dem, føler dig forbundet til andre og kan sætte dig i deres sted.

Du kan også opleve en større vågenhed overfor detaljer, både i forhold til moral og æstetik. Eksempelvis har tristhed og perioder med negative følelser vist sig at åbne op for kreativiteten.

følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
Negative tanker kan gøre dig mere opmærksom på dine omgivelser. (Foto: All Over)

Faktisk har man ligefrem dyrket de negative følelser før i tiden. De gamle grækere brugte eksempelvis de græske tragedier til at undervise befolkningen i, at livet ikke altid er lutter lagkage. Det samme gør Shakespeare i sine fortællinger.

Flere filosoffer har arbejdet med sorg og uretfærdighed som en del af livet, og store kunstnere som blandt andre Beethoven og Chopin udforskede tristheden i deres musik.

Se også: Negative tanker påvirker din hjerne og dit helbred

følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
Melder du ud, at du er trist, vil folk tit forsøge at hjælpe. (Foto: All Over)

I modsætning kan positive følelser gøre, at du ikke lægger så meget mærke til detaljerne omkring dig, fordi der ikke er nogle umiddelbare “farer” i din nærhed.

Ved at undertrykke dine negative følelser kan du altså ende med at lukke af for en lang række følelser og observationer, der er vigtige for, at du kan bearbejde oplevelser, tanker, modgang og dit liv. Ved at insistere på, at du skal være lykkelig, kan du gøre situationen værre.

Så næste gang, at du er i dårligt humør, så husk, at det er helt okay og bare en del af det at være menneske.

følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
Tristhed er en del af livet, men skal også gå over igen. (Foto: All Over)

Ting, negative følelser er gode for:

  • Bedre hukommelse: Øjenvidner husker bedre, hvis de oplever negative følelser.
  • Præcise bedømmelser: Negative følelser reducerer bias og indtryk. Det øger skepsis og næse for snyd og bedrag.
  • Motivation: Eksperimenter har vist, at folk i dårligt humør arbejder hårdere på en opgave, bruger mere tid på den og går grundigere til værks.
  • Bedre kommunikation: Negative tanker gør folk mere detaljeorienterede. Derfor kan de mere præcist udtrykke sig, kan bedre argumentere og forstår andres sprog bedre.
  • Mere fair: Andre eksperimenter fandt frem til, at et mildt dårligt humør fik folk til at være mere opmærksomme på sociale forventinger og normer, og at de var mindre selviske og mere fair over for andre.

· Mere fra samme kategori ·